XCOM 2

Xbox One Review

Για αρχή θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι υπήρχε αυτό το παιχνίδι, το ανακάλυψα όταν το είχαν δώσει στο Games with Gold, στις 16 Ιουνίου και η εξάρτησή μου ήταν μεγάλη μπορώ να πω.

Ας μπούμε λοιπόν στο ζουμί…

Η κλεψύδρα τελειώνει και δεν βρίσκεσαι ποτέ στην ευνοϊκή μεριά του χρόνου. Όσο εκπαιδεύουμε στρατιώτες και τους πετάμε στη μάχη για την ανθρωπότητα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τα τελευταία λεπτά που μας έχουν μείνει.

Ακολουθώντας τον προκάτοχό του, το XCOM 2 είναι ένα turn-based strategy παιχνίδι στημένο πάνω σε ένα πεδίο μάχης στρατηγικών σημείων.

Το XCOM 2 μας τοποθετεί στην διοίκηση της Επανάστασης των Ανθρώπων, οι οποίοι ξεσηκώνονται ενάντια στην Advent, ένα εξωγήινο καθεστώς το οποίο κυβερνά την Γη εδώ και 20 χρόνια. Συγκρίνοντάς το με το XCOM: Enemy Unknown, πλέον έχουμε περάσει στην επίθεση. Δεν είμαστε αμυνόμενοι, είμαστε απελπισμένοι στρατιώτες που έχουμε ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο.

Το νέο σενάριο έχει πολλές διαφορετικές τροπές. Ακόμα φτιάχνεις στρατό, κάνεις έρευνες για νέες τεχνολογίες τις οποίες χρησιμοποιείς στην μάχη, αλλά  οι αποστολές δεν επικεντρώνονται τόσο στο να “εκδιώξουμε” εξωγήινους, όσο στο να σαμποτάρουμε την παγκόσμια οργάνωσή τους με όποιον τρόπο μπορούμε. Κλέβουμε τραίνα εφοδιασμού και παρεμβαίνουμε στις επικοινωνίες τους, για να αποτρέψουμε το σχέδιο της Advent να εξαλείψει την ανθρωπότητα.

Οι αποστολές έχουν αλλάξει, όπως επίσης και ο τρόπος επίτευξής τους.

Όπως ανέφερα και νωρίτερα έχουμε ξεκινήσει έναν ανταρτοπόλεμο, το οποίο σημαίνει ότι μπαίνεις σε πολλές αποστολές με ένα νέο μηχανισμό που σου επιτρέπει να κρύβεσαι, το οποίο σημαίνει ότι κινείσαι “μουλωχτά” μέσα στις σκιές και έχεις την δυνατότητα είτε να προσπεράσεις τους αντιπάλους σου απαρατήρητος, είτε να στήσεις ενέδρες στις περιπολίες τους.

Οι στρατηγικές που θα ακολουθήσεις πρέπει να στηθούν καλά, καθώς τα πάντα στον χάρτη έχουν σημασία.

Υπάρχουν θέσεις στρατηγικές, σε ύψωμα ή λόφο, πάνω σε κάποιο κτήριο, πίσω από πόρτες ή κάτω από παράθυρα. Παρ’ όλα αυτά, τα εκρηκτικά ρίχνουν τοίχους και πατώματα, σπάνε τα σημεία κάλυψης που είστε κρυμμένοι (και τα αυτοκίνητα), όπως και τα βαρέλια που εκρήγνυνται – οπότε επιλέξτε τις θέσεις σας με προσοχή.

Μετά υπάρχουν διαφορετικές κλάσεις στους στρατιώτες σου.

Specialist

Μπορεί να “χακάρει” security towers της Advent, όπως και να γιατρέψει ή να “μπαφάρει” μέλη της ομάδας.

Grenadier

Μπορούν να κουβαλάνε πολλά πράγματα όπως και πολλές χειροβομβίδες αλλά και οπλοβομβίδες το οποίο σημαίνει destruction παντου…

Ranger

Είναι πιο πολύ για close-quarter combat, καθώς του έχουν προσθέσει σπαθί οπότε είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους χαρακτήρες.

Sharpshooter

Ο γνωστός και αγαπημένος μας ελεύθερος σκοπευτής γι’ αυτό στήστε τον κάπου ψηλά και αφήστε τον να σας προστατεύει.

Εδώ θέλω να προσθέσω πως οι παραμετροποιήσεις στους στρατιώτες είναι μια ευχάριστη διαδικασία, καθώς μπορείς να διαλέγεις και εθνικότητες πλέον, εκτός από τα κλασικά πρόσωπο, μαλλιά και φύλο, όπως επίσης και αξεσουάρ που σιγά σιγά ξεκλειδώνεις, και διάφορα πραγματάκια για να αλλάζεις την εμφάνισή σου.

Εγώ παίζοντας άρχισα να ονομάζω τους μαχητές μου με ονόματα και ψευδώνυμα κολλητών μου φίλων το οποίο σημαίνει ότι δένομαι και συναισθηματικά μαζί τους.

Η έκβαση της μάχης γίνεται σε πολύ έντονους ρυθμούς δημιουργώντας σου πολλές απορίες καθώς προχωράει η αποστολή. Πόσοι εξωγήινοι έχουν μείνει ακόμα; Ο Specialist έχει αρκετά MedKit ώστε να έρθει εις πέρας η αποστολή; Ποιος έχει το μεγαλύτερο Armor rating από την ομάδα να τον στείλω πρώτο; Να αφήσω τον Sniper σε overwatch ή να τον προχωρήσω μαζί με την ομάδα; Θα προλάβω να “flankάρω” το Sectoid πριν χρησιμοποιήσει mind control και μου πάρει τον grenadier και αρχίσει να με βομβαρδίζει? (όλες αυτές είναι πραγματικές απορίες από το δικό μου μυαλουδάκι. Δεν είμαι ψυχεδελικός, λέω αλήθεια…)

Όλα αυτά που μόλις διηγήθηκα είναι πολυ πραγματικά – γιατί στην πλειοψηφία των αποστολών υπάρχει ένα ρολόι να σε πιέζει, γιατί είτε θα σου σκοτώσουν αιχμαλώτους, είτε θα σου ξεφύγει ο στόχος και πολλά άλλα ενδεχόμενα. Παρ’ όλα αυτά η επιλογή να πετάξεις flares ώστε να έρθει σκάφος για να ξεφύγεις υπάρχει – και καλό θα ήταν να το χρησιμοποιείς το evacuation εάν βλέπεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης γιατί πρέπει να σώσεις τους στρατιώτες σου.

Όσο περισσότερο τους χρησιμοποιείς, τόσο ανεβαίνουν Ranks και ανοίγουν νέες ιδιότητες, αυξάνονται τα Hit Point (HP) – αλλά εάν τραυματιστούν στην μάχη (που αυτό πονάει να ξέρετε) οι μαχητές σας μένουν εκτός εμπόλεμης ζώνης για κάποιες μέρες (όσο πιο χτυπημένοι είναι τόσο περισσότερες οι ημέρες).

Παίζεις μέσα από τα μάτια του Commander και πρέπει να κάνεις τα πάντα. Να βάζεις Scientists να κάνουν νέες έρευνες, Engineers να φτιάχνουν τις νέες τεχνολογίες αλλά και στην μάχη πρέπει να είσαι ένας έξυπνος Στρατηγός.

Παρόλα αυτά το XCOM πάσχει από κάποια glitches. Κάποιες action scenes εκεί που ξεκινάνε καταλήγουν πάνω σε τοίχους και εκεί που έχεις  την αγωνία να δεις το ωραίο cinematic σε αφήνει ξενερωμένο.

Όπως επίσης ενώ οι στρατιώτες μου θα έπρεπε να είχαν ανταποκριθεί σε κάποιο overwatch, αυτό δεν έγινε ποτέ ή οι αντίπαλοι αντί να παίξουν ένας ένας άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί, οι χαρακτήρες καθυστερούν να εκτελέσουν εντολές (τα κουμπάκια που μόλις πάτησες δηλαδή) όπως και διάφορα άλλα, πιο αμελητέα βέβαια.

Κατά βάση την ώρα που θα είσαι στο παιχνίδι θα δυσκολεύεσαι αρκετά και θα γίνονται πολλά μοιραία λάθη – αλλά αυτό είναι και το νόημα.

Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι στο οποίο οι συνέπειες των πράξεών σου έχουν σημασία. “Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις” και πιστέψτε με, θα πάθετε πολλές φορές…

Ο χρόνος όμως περνάει και δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Το παιχνίδι σε στριφογυρνάει σε σκέψη και συναίσθημα. Πρέπει να κάνεις πάντα μεθοδευμένες κινήσεις, τόσο στη βάση σου, όσο και στη μάχη.

Το XCOM για εμένα θα ξεχωρίζει ως ένας πολύ ιδιαίτερος τίτλος, με καλό επίπεδο δυσκολίας – πιστεύω οι λάτρεις των Turn Based Strategy Games θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.

Άλεξ

Al3xW0lfg4r