Το δοκίμασαν πολλοί. Προσωπική εκτίμηση, και με βάση όσα στοιχεία είδα στην αγορά, δε δούλεψε σε κανέναν.

Το ‘streaming’ παιχνιδιών, οποιασδήποτε μορφής, απλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το streaming των μη-interactive, linear ταινιών – και την αντίστοιχη επιτυχία (επιτυχιάρα) σε παγκόσμιο επίπεδο του Netflix.

Εκεί κάπου, πριν μερικά χρόνια, ήρθε η ΕΑ, με το EA Access. Μπορεί να ήξεραν κάτι παραπάνω, μπορεί απλά να ήταν πείραμα – μπορεί και τα δύο. Δεν ξεχνάμε το pitch του Xbox One στην ανακοίνωσή του ως την πλέον DRM- και Internet-driven πλατφόρμα άλλωστε.

Πάντως η ομάδα του Xbox δε βιάστηκε. Έτσι, πάνω από τρία χρόνια μετά, έχουμε το Xbox Game Pass που έγινε διαθέσιμο μετά τη φετινή Ε3, δωρεάν για τις πρώτες 14 μέρες σε όλους, και έναντι €9,99 το μήνα στη συνέχεια.

Η σελίδα του Xbox.com είναι άκρως αναλυτική και κατατοπιστική, οπότε θα επικεντρωθώ στη λειτουργία του, τις δυνατότητες και τί τελικά αξία έχει για τον gamer. Στο τέλος του κειμένου μου θα κάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με το πρόγραμμα, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του.

  • Για τους νέους του Xbox

Το πρώτο κομμάτι αφορά τους ‘νέους’ του Xbox (One). Μπορεί να είναι απλά πρώην casual gamers που στο original Xbox και το Xbox 360 δεν έπαιξαν όσο θα ήθελαν, ή μπορεί να είναι πρώην κάτοχοι άλλης πλατφόρμας. Σε κάθε περίπτωση, το Xbox Game Pass, και η πρόσβαση σε περισσότερα από 100 παιχνίδια, πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικότητες (και μερικά, σημαντικότατες αποκλειστικότητες), είναι λουκούμι.

Πέρα από το ότι δίνει την ευκαιρία για μια ενιαία τιμή να παίξεις όσο και όποια από τα games θες (μεγάλη αξία σε πολύ λογική τιμή σε σύγκριση πχ με την ενοικίαση, που ήταν ο τρόπος που εγώ προσωπικά βίωσα πολλά games στο oX και X360), και να δεις πολλούς τίτλους που έγραψαν ιστορία, αποτελεί και το τέλειο πάτημα για τον gamer (και τη μαμά Microsoft), για ένα μάθημα και hands-on βιώμα της gaming ιστορίας της πλατφόρμας. Από τα αποκλειστικά Gears of War μέχρι τα εξαιρετικά BioShock, η μοίξη τίτλων από 2 γενιές (Xbox 360 και Xbox One, για την ώρα, με το original Xbox να είναι στον ορίζοντα με την έλευση της εκεί συμβατότητας), δημιουργεί μια πλούσια βιβλιοθήκη που μπορεί να κρατήσει ακόμα και τους πιο hardcore για μήνες.

  • Για τους παλιούς του Xbox

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Όντας και εγώ Xboxάκιας, έχω παίξει τα περισσότερα από τα games του Xbox Game Pass. Η αρχική βιβλιοθήκη τίτλων είναι μεγάλη, αλλά παράλληλα κάπως περιορισμένη (για τους φανατικούς).

Αυτό θα αλλάξει με δύο τρόπους. Αρχικά με τις μηνιαίες προσθήκες, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αυτές θα έχουν τόσο ‘μόνιμο’ χαρακτήρα, με τίτλους που από τη στιγμή που θα μπουν, θα παραμείνουν στο πρόγραμμα, όσο και ‘προσωρινό’ χαρακτήρα – φαντάζομαι παρόμοιο με το Games with Gold, όπου ένα παιχνίδι θα είναι (πλήρως) προσβάσιμο αλλά μόνο για ένα μήνα πχ ή κάτι τέτοιο (ΛΟΛ φαντάσου να το κάνουν αυτό με κανα Skyrim. Λιώσιμο).

Ο δεύτερος τρόπος είναι για μένα ο σημαντικότερος. Και είναι ελαφρώς κρυμμένος στις δυνατότητες της πλατφόρμας, αλλά δε θα μου κάνει εντύπωση να το δω να χρησιμοποιείται είτε στο peak season Σεπτ-Δεκ, είτε στο λίιιιιιγο πιο ήσυχο Q1 του 2018. Και αυτό δεν είναι άλλο από την προσθήκη σημαντικών multiplayer (coop ή competitive) τίτλων, σε συνδυασμό με trial run του προγράμματος (όπως τα δωρεάν ΣΚ που γίνονται για το Xbox LIVE κάθε τόσο).

Αυτή η δυνατότητα σημαίνει ότι αν πχ μπουν μεγάλοι coop τίτλοι στην υπηρεσία (με το Halo: Master Chief Collection να είναι ο μεγάλος υποψήφιος, αλλά και άλλους τύπου Rocket League, Diablo, Destiny κτλ.), ξαφνικά η ‘παρέα’ θα μπορεί πολύ εύκολα και με πολύ μικρό κόστος να παίξει από κοινού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο σκιώδες 😛 profile sharing, αλλά στο κόστος αυτό καθ’ αυτό που για €10 μπορεί να μεταφραστεί πχ σε έναν Αύγουστο non-stop gaming για κάποιον φοιτητή ή μαθητή.

Ευχαρίστως θα έβγαζα όλα τα Gears σε couch coop με την αδερφή μου, αντί να βλέπουμε σειρές πχ. τον Αύγουστο 🙂

Ως ‘λειτουργία αστεράκι’ για τους φανατικούς θα αφήσω την πιθανότητα να δούμε, έστω και για περιορισμένο διάστημα, και τίτλους του EA Access να ξεγλιστράνε στο Xbox Game Pass. Φανταστείτε πχ δωρεάν ΣΚ με Battefield 1 για όλους. ΜΑΧΗ. (Κυριολεκτικά).

Και όλα αυτά, χωρίς να αναφερθώ στην έκπτωση στην τιμή αγοράς που προσφέρει το πρόγραμμα για τους πιο long-term commitment τίτλους (πχ όσους θα λιώναμε στο Live).

  • Τα Καλά, Τα Κακά και τα Άσχημα

Η ιδέα είναι θεωρώ πανέξυπνη. Η δυνατότητα, δε, να μπορείς να παίξεις το παιχνίδι και offline (πρακτικά έχεις την άδεια χρήσης στην κονσόλα για 30 μέρες), σημαίνει ότι αν το ενεργοποιήσεις 1η Αυγούστου, κατεβάζεις όσα χωράνε οι δίσκοι σου, πας διακοπές και γυρίζεις 28 μέρες μετά 😛 έχοντας δει όσα ζόμπι και μάχες όσα χωρούσαν οι ώρες μακριά από τη θάλασσα.

Προφανώς το μέγεθος των τίτλων είναι ένα θέμα, αλλά με τα TΒ να είναι όλο και πιο φθηνά, δε το θεωρώ εμπόδιο καθοριστικής σημασίας.

Η βιβλιοθήκη είναι εξαιρετική – για αρχή. Έχει ό,τι μπορεί να θέλει ένας gamer της κονσόλας. Δεν τα έχει όλα, αλλά έχει ένα δείγμα από όλα. Και έχει αρκετά δείγματα για να κρατήσει τον παίκτη αυτούς τους δύο μήνες που έχουν περάσει μέχρι στιγμής – μην ξεχνάμε και την προσθήκη τίτλων του Ιουλίου (ζόοοοοομπι) και του Αυγούστου.

Η τιμή μπορεί να θεωρηθεί λίγο τσιμπημένη, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με το ένα-καφέ-το-μήνα κόστος του ΕΑ. Αλλά, και είναι μεγάλο αλλά, η βιβλιοθήκη είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος – και αν και προφανώς δε θα υπάρξει αντιστοιχία, θεωρώ ότι για 2 παιχνίδια κόστος ανά έτος, η πρόσβαση σε 100+, είναι καλή τιμή. Ξαναλέω, με βάση τα παραπάνω comments και σε σχέση με το ‘νέος’ ή ‘παλιός’ (τί άσχημη λέξη, αλλά καταλαβαίνετε τί εννοώ), στην πλατφόρμα.

Έχω πολύ καιρό να νοικιάσω, αλλά σίγουρα είναι ανταγωνιστική και έναντι της ενοικίασης – ειδικά αν το βάλουμε για τόσες μέρες και τόσο μεγάλη γκάμα.

Το μέγεθος των παιχνιδιών ήταν αρχικά στα αρνητικά μου. Αλλά με τις απεριόριστες συνδέσεις πλέον, δε θεωρώ ότι είναι πρόβλημα. Ναι, αργεί να κατέβει όντως, ειδικά αν πχ είναι 90GB – που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον (βλέπε Halo 5, Master Chief Collection κτλ). Πιο σημαντικό θεωρώ ότι μπορεί πλέον να μη χρειαζόμαστε κάρτες μνήμης, αλλά φαίνεται ότι οι σύγχρονες κονσόλες ‘πάσχουν’ από το σύνδρομο αργό disc drive, και ως εκ τούτου, θέλουν τεράστιες χωρητικότητες εξωτερικής αποθήκευσης. Ειδικά αν έχεις παρέες και θες να μπορείς να κάνεις ‘disc swap’ (αν μπορώ ακόμα να το λέω έτσι), ή θες να πάρεις την κονσόλα παραμάσχαλα και να ‘πας χωριό’.

Αλλά με εξαίρεση αυτό τον ‘περιορισμό’ (perceived περιορισμό, ισως), νομίζω το Xbox Game Pass θα αλλάξει πολλά. Η ΕΑ έκανε την αρχή, αλλά ως platform holder, μπορεί να αποτελέσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επίπεδο τίτλων (και πρόσβασης σε αυτούς) που ήθελε η κονσόλα, ειδικά μάλιστα με δεδομένη την επερχόμενη κυκλοφορία του Xbox One X, και τις αναβαθμίσεις που πολλοί, κλασικοί Xbox, τίτλοι θα δουν την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ το Halo 5 campaign θα το ξαναπεράσω μια τότε. 🙂