Υπάρχουν κάποιες φορές που απλά και μόνο ο τίτλος ενός παιχνιδιού μπορεί να κάνει μερικούς παίκτες να μη του δείξουν την πρέπουσα σημασία, είτε γιατί ακούγεται αδιάφορος, είτε γιατί είναι άπλα αποκρουστικός! Αυτό ίσως να ισχύει και για τα σκουλήκια, ιουου! Στο άκουσμα απλά και μόνο του ονόματος πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι το παιχνίδι βγήκε απλά για να υπάρξει. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα! Η ιστορία των αξιαγάπητων Worms ξεκινά κάπου στο 1995, όταν η Team 17 εξέδωσε το πρώτο Worms για τη γνωστή στους παλιότερους Amiga, και μετέπειτα για PC, Sega Megadrive, SNES κ.α. το οποίο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Έτσι κάπως φτάνουμε στο 2007 όπου το πρώτο Worms παρουσιάζεται στο Xbox LIVE Arcade, με τα Worms 2: Armageddon και Worms: Ultimate Mayhem να κάνουν την εμφάνιση τους με απόσταση δύο ετών μεταξύ τους. Λόγω της επιτυχίας που γνώρισαν αποφασίστηκε να βγουν και σε hard copy με τη μορφή του Worms Collection το 2012. Η συλλογή περιλαμβάνει και τα τρία παιχνίδια, καθώς και 6 DLC για το Worms 2:Armageddon,  με το concept των παιχνιδιών να μην έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών.

Έχουμε να κάνουμε με ένα ξεκαρδιστικό turn-based παιχνίδι στρατηγικής στο οποίο οι ομάδες των σκουληκιών μάχονται μεταξύ τους για την υπεροχή πάνω σε randomly generated 2D πεδία μάχης.  Σε κάθε turn η εκάστοτε σκουληκο-ομάδα προσπαθεί να κατατροπώσει τους αντιπάλους της χρησιμοποιώντας κλασσικά, αλλά και περίεργα όπλα και εργαλεία για να φτάσει την ενέργεια των αντιπάλων στο μηδέν ή να καταφέρει να τους ρίξει μέσα σε νερό (το οποίο σημαίνει instant death). Στο παιχνίδι υπάρχει και ένα περιορισμένο χρονικό όριο μέσα στο οποίο ο παίκτης μπορεί να κάνει τις στρατηγικές του κινήσεις, το οποίο όμως σε γενικές γραμμές είναι αρκετά μεγάλο και δε προσδίδει καμία αίσθηση βιασύνης για τη κάθε κίνηση.

 

Στο πρώτο Worms ο παίκτης θα συναντήσει τρία κατατοπιστικά tutorial που θα του δείξουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι, ενώ υπάρχουν ακόμα και οι δυνατότητες quick play αλλά και 20 challenges με κλιμακωτό βαθμό δυσκολίας. Η ύπαρξη 22 διαφορετικών όπλων κάνει το παιχνίδι αρκετά ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγο του αριθμού τους, αλλά και λόγω της ανορθόδοξης ονομασίας αλλά και αποτελεσματικότητας τους. Πέραν από το κλασσικό bazooka, την καραμπίνα, τη χειροβομβίδα, το δυναμίτη, αλλά και το air strike υπάρχουν όπλα τα οποία απλά είναι ξεκαρδιστικά!

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα πρόβατο θα ήταν ικανό να προκαλέσει τέτοιο χάος?? Πέραν από τα “περίεργα” όπλα, τα σκουληκάκια μας έχουν τη δυνατότητα να τηλεμεταφέρονται σε αλλιώς απροσπέλαστα  terrain ή να χρησιμοποιούν jet pack για να φτάσουν ακόμα πιο κοντά στο στόχο τους. Κατά τη διάρκεια της μάχης πέφτουν από τον ουρανό και κάποια health και weapon packages τα οποία μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα εάν υπάρχει στρατιώτης με χαμηλή ενέργεια ή εάν κάποιο από τα αγαπημένα μας όπλα έχει “στεγνώσει”. Στο παιχνίδι υπάρχουν αρκετές επιλογές για την παραμετροποίηση των Worms, όπως για παράδειγμα τα ονόματα των ομάδων, αλλά και του καθενός Worm ξεχωριστά.

Ακόμα και η ταφόπλακα που αφήνουν πίσω τους εάν πέσουν στο πεδίο της μάχης μπορεί να αλλαχθεί, το οποίο δείχνει ότι οι developers είχαν αρκετό κέφι όταν έφτιαχναν το παιχνίδι! Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι καρτουνίστικα με πολύ χρώμα ενώ ο ήχος κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τις φωνές των σκουληκιών να κλέβουν την παράσταση με τις απίθανες ατάκες που πετάνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το Worms 2: Armageddon είναι η εξέλιξη του πρώτου παιχνιδιού. Κάνει ακριβώς ότι και το πρώτο, αλλά καλύτερα σε όλους τους τομείς.

Τα γραφικά είναι βελτιωμένα ενώ πλέον υπάρχουν περισσότερες αποστολές αλλά και περισσότερα όπλα στη διάθεση μας. Το Campaign αποτελείται από 35 missions και ο αριθμός των όπλων φτάνει τα 48.  Η παραμετροποίηση των σκουληκιών είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς υπάρχουν 65 γλώσσες τις οποίες μπορούν να μιλούν τα σκουλήκια μας, ανάμεσα τους και τα Ελληνικά, τα οποία όμως είναι άκρως ακαταλαβίστικα! Δυστυχώς, όπως στον  προκάτοχο του, δε περιλαμβάνεται co-op gameplay, αλλά μόνο player vs player, είτε τοπικά είτε μέσω της υπηρεσίας Xbox LIVE.

Εάν προχωρήσουμε στο τρίτο παιχνίδι της συλλογής τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά! Αν και το concept παραμένει ίδιο, το πεδίο της μάχης αφήνει πίσω τον δύο διαστάσεων χαρακτήρα του και μετατρέπεται σε 3D. To Worms: Ultimate Mayhem είναι ένας συνδυασμός των Worms 3D και Worms 4, περιλαμβάνοντας όλες τις αποστολές του πρώτου και κάποιες από το δεύτερο game.  To παιχνίδι περιλαμβάνει έξι διαφορετικά modes για το single player κομμάτι του, αποτελούμενα από δύο story, δύο challenge modes, ένα τεράστιο tutorial και ένα quick match mode.

Αν και υπάρχει αρκετή ποικιλία στις αποστολές η προβληματική κάμερα σίγουρα θα κουράσει τον παίκτη, καθώς τις περισσότερες φορές τον αναγκάζει να αστοχήσει ή στη καλύτερη περίπτωση που καταφέρει να πετύχει το στόχο του, δεν τον αφήνει να δει το σύνολο  του damage που κατάφερε ή το χτύπημα που έχει επιφέρει. Το single-player κομμάτι καταντάει σύντομα βαρετό όπως και το multi του, καθώς η πολλή αργή κίνηση των sprites, και η προβληματική κάμερα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μία ευχάριστη gaming  εμπειρία.

Αν εξαιρέσουμε το Worms: Ultimate Mayhem, τα εναπομείναντα δύο παιχνίδια της συλλογής προσδίδουν αρκετές ώρες διασκέδασης, και ειδικότερα το Worms 2: Armageddon. Κάποιος ο οποίος θα ήθελε να δοκιμάσει και να μυηθεί στον κόσμο των Worms καλύτερα θα ήταν να αγοράσει το Armageddon μόνο του μέσω της υπηρεσίας Xbox LIVE. Στο συγκεκριμένο μπορεί να βρει (με δυσκολία μεν) αντιπάλους. (Στο Worms 1 δε βρέθηκε δυστυχώς κανένας αντίπαλος για online play). Από την άλλη μεριά, εάν κάποιος είναι φανατικός fan των “σκουληκιών” το ιδανικότερο θα ήταν η αγορά όλου του πακέτου, έτσι ώστε να έχει μία πιο ολοκληρωμένη συλλογή! The choice is yours! Worms at war!!!

Βαθμολογία: 6.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Team 17 Software

Εταιρεία έκδοσης: Team 17 Software

Αριθμός παιχτών: 1-4

Ηλικίες: PEGI 12

Επίσημη ιστοσελίδα: www.team17.com