To World of Tanks είναι ένα Free To Play action MMO της WARGAMING.NET που έκανε το ντεμπούτο του στο PC το 2010. Η επιτυχία του ήταν άμεση και απέκτησε φανατικούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2014 τα άρματα μάχης έκαναν την εμφάνισή τους στο Xbox360 με αντίστοιχη επιτυχία, με την ονομασία World of Tanks Xbox 360 Edition. Πλέον είναι γνωστό ως World of Tanks Console αφού το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στο Xbox One και μέσα στο 2016 θα πάψει να είναι console exclusive.

Αντικείμενο του παιχνιδιού είναι οι μάχες μεταξύ αρμάτων μάχης (και όχι μόνο) του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, προγενέστερων αλλά και μεταγενέστερων. Φυσικά και σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην έκδοση για την κονσόλα της Microsoft.

Τα άρματα

Τα άρματα στο World of Tanks προέρχονται από εφτά διαφορετικές χώρες και χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, η κάθε μία με τα θετικά και τα αρνητικά της. Ένας νέος παίχτης δεν έχει πρόσβαση σε όλα με το ξεκίνημα, παρά μόνο σε ένα για κάθε εθνικότητα. Παίζοντας κερδίζει πόντους έρευνας με τους οποίους ξεκλειδώνει σιγά σιγά τα υπόλοιπα, ακολουθώντας ένα “δέντρο τεχνολογίας” ξεχωριστό για την αντίστοιχη χώρα. Για κάθε άρμα υπάρχουν πακέτα αναβάθμισης με καλύτερα όπλα, ερπύστριες, μηχανή και πύργο. Πριν ερευνηθεί ένα νέο άρμα, πρέπει πρώτα να ερευνήσει ο παίχτης αυτά τα πακέτα για το προηγούμενο.

Οι κατηγορίες λοιπόν είναι:

5
5
5
5
5

Τα ελαφρά άρματα είναι μικρά σε μέγεθος και γρήγορα, συνεπώς δύσκολος στόχος για τους αντιπάλους. Τα κανόνια τους είναι αρκετά για τα άρματα ίδιου μεγέθους, αλλά απέναντι σε μεγαλύτερα είναι εντελώς ανίσχυρα. Ο βασικός τους στόχος είναι η ανίχνευση του εχθρού και η εξουδετέρωση του αντίπαλου πυροβολικού

Τα μεσαία άρματα είναι σχετικά γρήγορα και με δυνατότερο κανόνι από τα ελαφρά. Είναι οι all around players των μαχών και μπορούν να ανιχνεύσουν, να εξουδετερώσουν τα ελαφρά άρματα του αντιπάλου, όπως επίσης να βοηθούν  στις “σώμα με σώμα” μάχες των βαρέων αρμάτων. Μειονεκτούν σημαντικά απέναντι στους καταστροφείς αρμάτων αλλά και στα βαρέα μιας και υστερούν σε θωράκιση αλλά και σε δύναμη πυρός.

Τα βαρέα άρματα είναι οι Γολιάθ του παιχνιδιού. Αργά άρματα, με πολύ ισχυρή θωράκιση και ισχύ καταστροφής. Ο στόχος τους είναι η εξαφάνιση του αντιπάλου. Μειονέκτημα το μέγεθος αφού είναι εύκολοι στόχοι (ειδικά για το πυροβολικό), οι μεγάλοι χρόνοι επαναφόρτισης των βλημάτων και  φυσικά η ταχύτητα κίνησης αλλά και περιστροφής του πύργου, με αποτέλεσμα σε  κοντινές αποστάσεις, απέναντι σε μεσαία ή ελαφρά άρματα να δυσκολεύονται.

Οι καταστροφείς αρμάτων (ή κυνηγοί σύμφωνα με τους Γερμανούς). Άρματα που ποικίλουν σε μέγεθος και πολλές φορές είναι κατασκευασμένα πάνω στην βάση μεσαίων ή βαρέων αρμάτων. Το βασικό όμως χαρακτηριστικό τους είναι τα πολύ ισχυρά κανόνια με αποκλειστικό σκοπό να διαλύσουν τα αντίπαλα βαρέα άρματα. Συνήθως δεν διαθέτουν πύργο που περιστρέφεται, με αποτέλεσμα για να σημαδέψουν πρέπει να μετακινηθούν. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αργή τους ταχύτητά τα κάνει ευάλωτα σε επιθέσεις από τα πλάγια αλλά και από πίσω, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Το αυτοκινούμενο πυροβολικό είναι οι υποστήριξη της ομάδας. Με ένας μόνο χτύπημα μπορούν να εξουδετερώνουν οποιοδήποτε άρμα. Μένουν πίσω από της γραμμές της μάχης αλλά έχουν “μάτια” σε όλο το πεδίο. Με ελάχιστη θωράκιση, πολύ μεγάλους χρόνους επαναφόρτισης και μικρή ταχύτητα ζητούν μόνο ένα θαύμα όταν τους εντοπίσει ο εχθρός.

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το κάθε άρμα ξεχωριστά έχει τα δικά του pros και cons.
Εκτός από τις κατηγορίες τα άρματα χωρίζονται και σε δέκα βαθμίδες ανάλογα με τη δύναμή τους. Στις μικρότερες βαθμίδες βρίσκονται τα πιο ανίσχυρα και συνήθως παλαιότερα άρματα και στις μεγαλύτερες τα νεότερα και δυνατότερα.

Όπως αναφέραμε τα άρματα προέρχονται από εφτά χώρες. Αυτές είναι η ναζιστική Γερμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα. Κάθε χώρα έχει επίσης ξεχωριστά στοιχεία από τις άλλες. Για παράδειγμα των Η.Π.Α. έχουν ενισχυμένους σε θωράκιση πύργους, ενώ τα γερμανικά υπερτερούν σε θωράκιση στο σώμα των αρμάτων. Τα μοντέλα που συναντάμε στο παιχνίδι είναι των δεκαετιών του 30′ του 40΄και του 50′. Αρκετά από αυτά δεν είδαν ποτέ το πεδίο μάχης ή έμειναν στα σχέδια, είτε γιατί τελείωσε ο πόλεμος, είτε γιατί δεν ήταν δυνατή η κατασκευή τους.

Να αναφέρουμε πως το κάθε άρμα έχει διαφορετικές προδιαγραφές. Οι σημαντικότερες είναι, δύναμη πυρός, ταχύτητα, θωράκιση, οπτικό πεδίο, ταχύτητα περιστροφής πύργου, ταχύτητα σκόπευσης και ταχύτητα επαναφόρτισης. Η θωράκιση είναι διαφορετική για κάθε τμήμα του άρματος. Ισχυρότερη μπροστά, ασθενέστερη πίσω και ενδιάμεση στα πλάγια. Αντίστοιχα και στους πύργους.

Οι μάχες

Αφού ο παίχτης επιλέξει το άρμα που επιθυμεί συμμετέχει σε μία από τις δύο ομάδες των δεκαπέντε η κάθε μία. Οι μάχες δεν είναι μεταξύ διαφορετικών χωρών, αντίθετα υπάρχουν άρματα όλων τον προελεύσεων και όλων των κατηγοριών στην ίδια ομάδα και έχουν διαφορά το πολύ τρεις βαθμίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν respawns, αλλά μόλις μηδενιστεί το HP ο παίχτης είναι εκτός μάχης. Αν θέλει μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί τους συμπαίκτες του ή να επιστρέψει στο γκαράζ και να ξεκινήσει μία νέα μάχη με ένα διαφορετικό άρμα. Τα πεδία μάχης ποικίλουν και αντλούν έμπνευση από σκηνές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Έτσι έχουμε επίπεδα σε πόλεις, δάση, κοιλάδες, βουνά και ερήμους. Φυσικά υπάρχουν και παραλλαγές των επιπέδων, με ήλιο, βροχή, χιόνια ή και νύχτα.

Τα game modes είναι τα εξής:

5
5
5
5
5
5

 Standard Battle: Η κάθε ομάδα έχει μία βάση και ο σκοπός τους είναι ή να καταστρέψει όλα τα αντίπαλα άρματα ή να καταλάβει την αντίπαλη βάση. Έχουμε ισοπαλία αν λήξει ο χρόνος ή καταστραφούν ταυτόχρονα οι 2 τελευταίοι αντίπαλοι ή καταλάβουν ταυτόχρονα την αντίπαλη βάση οι δύο ομάδες.

 Assault: Υπάρχει μία βάση που ανήκει σε μία από τις δύο ομάδες η οποία πρέπει να την αμυνθεί. Κερδίζει όταν λήξει ο χρόνος ή όταν καταστρέψει όλους τους αντιπάλους. Η ομάδα που επιτίθεται κερδίζει όταν καταλάβει την βάση ή όταν καταστρέψει όλους τους αντιπάλους.

Encounter Battle: Υπάρχει μία βάση ουδέτερη την οποία πρέπει να καταλάβουν οι δύο αντίπαλοι. Κερδίζει αυτός που θα καταλάβει την βάση ή θα καταστρέψει όλους τους αντιπάλους. Έχουμε ισοπαλία αν λήξει ο χρόνος ή καταστραφούν ταυτόχρονα οι δύο τελευταίοι αντίπαλοι.

Team Destruction: Το κλασικό “Destroy them all or die trying”!

 Team Training: Μάχη εξάσκησης στην οποία μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοσή σας χωρίς να επηρεάσετε τα στατιστικά σας ή να να κερδίσετε xp και νομίσματα.

Proving Grounds: Σενάρια μαχών με σκοπό να σας μάθουν τις τεχνικές και τα βασικά του παιχνιδιού. Συμπαίχτες και αντίπαλοι ελέγχονται από AI.

 Leveling System, έρευνα , αγορά και επισκευές.

Στο World of Tanks δεν υπάρχει leveling system με την ακριβή έννοια του όρου. Μετά από κάθε μάχη ο παίχτης κερδίζει experience ανάλογα με την απόδοσή του. Κάθε άρμα κερδίζει το δικό του ξεχωριστό experience το οποίο χρησιμοποιεί για να “ερευνήσει” τα δικά του πακέτα βελτίωσης αλλά και το επόμενο από αυτό άρμα στο δέντρο τεχνολογίας. Ένα μόνο μικρό ποσοστό του 2% μετατρέπεται σε gold xp το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα άρματα. Μόλις ερευνηθεί ένα πακέτο βελτίωσης ή ένα νέο άρμα ο παίχτης πρέπει να ξοδέψει ασημένια νομίσματα για να το αποκτήσει. Τα νομίσματα τα κερδίζει μετά από κάθε μάχη κατ’ αναλογία με το experience. Αυτά τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε άρμα ή πακέτο. Όταν ένα άρμα καταστραφεί ή υποστεί ζημιές τότε για την επιδιόρθωση καταναλώνονται νομίσματα. Νομίσματα απαιτούνται και για την αγορά των πυρομαχικών.

Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ σημαντική η απόδοση σε μία μάχη. Η νίκη, τα kills και οι assists μπορεί να δίνουν xp, αλλά αν θυσιάζεσαι συνέχεια γι αυτά, τότε δεν θα μένουν πολλά νομίσματα για την απόκτηση άλλων αρμάτων, τα οποία είναι συνήθως “τσιμπημένα”!

Gameplay, mechanics, tactics

Ο Χειρισμός των αρμάτων είναι σχετικά εύκολος και αρκεί λίγη ώρα για να τον συνηθίσει ένας καινούριος παίχτης. Με το αριστερό stick κινείται το άρμα, και με το δεξί ελέγχεται ο πύργος ή το κανόνι. Με την αριστερή σκανδάλη γίνεται η σκόπευση και με τη δεξιά πυροβολούμε. Στο πυροβολικό με την αριστερή σκανδάλη ο παίχτης αποκτά μία top down εικόνα του πεδίου μάχης.

Μόλις αρχίσει η μάχη ο πρώτος στόχος είναι η ανίχνευση του αντιπάλου. Για να συμβεί αυτό πρέπει να βρεθεί στο οπτικό πεδίο ενός από τους συμπαίχτες. Εκείνη την στιγμή ο εχθρός είναι ορατός σε όλους όσους τον έχουν στην ακτίνα του οπτικού τους πεδίου. Όταν ξεκινήσει η επίθεση και ένα βλήμα βρει στόχο αφαιρείται ένα αντίστοιχο ποσό hp από το άρμα που δέχτηκε την επίθεση. Εδώ βρίσκεται σχεδόν όλη η ουσία του παιχνιδιού. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε συνδυασμό τεσσάρων παραγόντων. Πρώτος παράγοντας είναι η θωράκιση του άρματος, δεύτερος η δύναμη του επιτιθέμενου, τρίτος η διατρητότητα του βλήματος και τέλος η γωνία με την οποία το βλήμα έρχεται σε επαφή με το άρμα. Έτσι μπορεί να βρούμε στόχο αλλά η ζημιά να είναι μηδενική για τον αντίπαλο. Εκτός από την ενέργεια του κάθε άρματος μπορεί να προκληθεί ζημιά σε διάφορα σημεία του οχήματος όπως η μηχανή, το κανόνι, οι ερπύστριες κ.α.. Αν βρούμε στόχο στο ντεπόζιτο ή στα πυρομαχικά το άρμα μπορεί να πάρει φωτιά και να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά. Επίσης μπορεί να τραυματιστεί και το προσωπικό με ανάλογα αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν χτυπηθεί ο οδηγός τότε ακινητοποιείται το άρμα.

Εξίσου σημαντική με την επίθεση είναι και η άμυνα. Μπορεί ο παίχτης να κρυφτεί πίσω από βράχους, σπίτια ή ακόμα και κατεστραμμένα άρματα, εκθέτοντας έτσι την ελάχιστη επιφάνεια στα πυρά του εχθρού. Στεκούμενος πίσω από ψηλά εμπόδια προστατεύεται από το πυροβολικό και πίσω από θάμνους κάνει πιο δύσκολη την ανίχνευση του.

Στην απόδοση των αρμάτων συνεισφέρουν και άλλοι παράγοντες. Πρώτος είναι το προσωπικό. Σε κάθε άρμα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε από το κεντρικό μενού τον διοικητή του άρματος σε μία σειρά από skill και perks. Χωρίς διοικητή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην μάχη. Για να μπορεί να εκπαιδευτεί ένας διοικητής πρέπει η εμπειρία του να βρίσκεται στο 100%. Ανάλογα με το πεδίο της εκπαίδευσης υπάρχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης. Για παράδειγμα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον διοικητή ώστε να έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, ή να στοχεύουμε καλύτερα, ή να μπορεί το προσωπικό να επισκευάζει γρηγορότερα τις ζημιές την ώρα της μάχης. Ένας άλλος παράγοντας είναι και διάφορα εξαρτήματα που μπορούμε να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε στο άρμα. Και αυτά είναι διαφορετικά και μπορούν να βελτιώσουν αντίστοιχους τομείς του άρματός μας.

Όσον αφορά το προσωπικό, μπορούμε να το αναθέσουμε σε ένα νέο άρμα της ίδιας χώρας με το μειονέκτημα όμως ότι η εμπειρία του θα πέσει χωρίς όμως να χάσει κάποιο skill που έχει αποκτήσει. Κάποια από τα skills αποδίδουν μόνο όταν ο διοικητής έχει το 100% της εμπειρίας του.

 

Γραφικά, ήχος

Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι παίρνει άριστα. Τα μοντέλα των αρμάτων είναι λεπτομερέστατα, ακριβή και ρεαλιστικά. Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω διότι ως χομπίστας που ασχολείται με την κατασκευή μοντέλων πολλές φορές συμβουλεύομαι τα σχέδια από το παιχνίδι για τις δικές μου κατασκευές.Τα μοντέλα των κατεστραμμένων αρμάτων είναι τετριμμένα και πάντοτε το ίδιο άρμα καταστρέφεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Βέβαια αυτά συνεχώς βελτιώνονται και τελευταία προσθήκη είναι η εκτόξευση του πύργου, σε περίπτωση έκρηξης του άρματος.

Τα επίπεδα είναι με την σειρά τους καλοσχεδιασμένα, χωρίς να τους λείπουν οι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αντικείμενα που καταστρέφονται, όπως για παράδειγμα τα κτίρια, δυστυχώς όχι όμως όλα χαλώντας λίγο την αίσθηση του ρεαλιστικού. Κατά τη διάρκεια της μάχης μπορούμε να δούμε αεροπλάνα να περνάνε από πάνω μας προς κάποια σημαντική αποστολή ή πολεμικά πλοία στην θάλασσα έτοιμα για ενισχύσεις.
Ο ήχος είναι στα ίδια επίπεδα. Οι μηχανές των αρμάτων μουγκρίζουν και οι ερπύστριες με τα εφέ των κανονιών αλλά και των εκρήξεων σε βάζουν για τα καλά μέσα στο κλίμα. Δεν λείπουν φυσικά και οι λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ο ήχος του πύργου όταν περιστρέφεται ή ο ήχος του βλήματος που μόλις έχει φορτωθεί στο κανόνι. Επίσης τα περιβάλλοντα συνεισφέρουν και αυτά. Μπορείτε να ακούσετε από το νερό στα ποταμάκια μέχρι βομβαρδισμούς στο βάθος πέρα από την μάχη και από πουλιά μέχρι πυροβόλα όπλα του πεζικού να “τραγουδούν” ασταμάτητα.

Πόσο Free To Play είναι;

Το μεγάλο ερώτημα για όλα τα Free To Play στο World of Tanks έχει μία απάντηση! Πλήρως!

Όλα τα άρματα που ανήκουν σε κάποιο δέντρο τεχνολογίας είναι στην διάθεση του παίχτη. Υπάρχουν premium άρματα που μπορείς να τα αποκτήσεις με χρήματα, όμως αυτά είναι σχετικά λίγα και τα περισσότερα είναι βελτιωμένες παραλλαγές ήδη υπαρχόντων αρμάτων. Για παράδειγμα ένα πολύ διάσημο premium tank βασισμένο στο αμερικάνικο M4A3E8 είναι το Fury από την ομώνυμη ταινία. Η WARGAMING.NET ήταν χορηγός της ταινίας και το όχημα δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει από το παιχνίδι.

Εκτός από τα άρματα υπάρχουν και premium πυρομαχικά. Συνήθως είναι ποιό δυνατά από τα συμβατικά αλλά όχι απαραίτητα. Απαιτούν τακτική χρήση, διαφορετικά αποδεικνύονται άχρηστα. Όμως υπάρχει η δυνατότητα αγοράς τους με ασημένια νομίσματα του παιχνιδιού και είναι αρκετά πιο ακριβά από τα μη premium.

Χρυσά νομίσματα, δηλαδή πραγματικά χρήματα μπορούν να ξοδευτούν για την αγορά θέσεων στο γκαράζ το οποίο αρχικά έχει περίπου 10 θέσεις διαθέσιμες. Με χρυσά νομίσματα μπορείτε να εκπαιδεύσετε αμέσως έναν διοικητή στο 100% ούτως ώστε να αρχίσει την εκπαίδευση σε skills. Άλλες αγορές αφορούν αισθητικές προσθήκες όπως για παράδειγμα, μόνιμο καμουφλάζ ή ένα συγκεκριμένο σήμα πάνω στο άρμα. Αυτά επίσης μπορούν να αγοραστούν με ασημένια νομίσματα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα premium λογαριασμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει συν 50% xp και
νομίσματα μετά από κάθε μάχη. Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ξεκλειδώσετε πακέτα βελτίωσης και νέα άρματα.
Προσωπικά έχω στην κατοχή μου premium όχημα όμως βρίσκω διασκεδαστικό να ξεκλειδώνω ένα ένα τα άρματα με την σειρά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν ξεκλειδώνω ένα άρμα μεγάλης βαθμίδας που έχω βάλει στόχο από την αρχή. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι διαφορές ανάμεσα στα άρματα και το πώς αυτές επηρεάζουν τον τρόπο που προσεγγίζω τακτικά τη μάχη. Τα premium πυρομαχικά όπως και όλα τα υπόλοιπα πλην των αρμάτων, μπορώ να τα αγοράσω με ασημένια νομίσματα που κερδίζω μέσα στο παιχνίδι.
To World of Tanks είναι το πρώτο του είδους του. Έχει αλλάξει πολύ από την πρώτη ημέρα και συνεχίζει να βελτιώνεται συνεχώς. Κάθε μήνα υπάρχει ένα update που προσθέτει καινούριο περιεχόμενο και διορθώνει κάποια “κακώς κείμενα” που μπορεί να προκύψουν. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα σας καλώ να το κάνετε τώρα. Αξίζει την προσοχή σας ένα online παιχνίδι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Αν πάλι το προσπαθήσατε αλλά δεν σας ικανοποίησε δώστε του άλλη μία ευκαιρία. Στην αρχή μπορεί να γίνει λίγο εκνευριστικό αλλά μόλις μπείτε στο κλίμα δεν θα ξεκολλήσετε. Επιπλέον έχει μερικά από τα πιο εθιστικά achievements που θα συναντήσετε.

Στο κάτω κάτω σε ποιόν δεν αρέσουν τα άρματα;

Roll Out!