Watch Dogs: Legion review

by Δεκ 6, 2020

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Λονδίνο, στο άμεσο μέλλον. Τα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται οδηγό. Drone παραδίδουν και παραλαμβάνουν τα πακέτα μας. Τα cryptocurrency έχουν αντικαταστήσει τη στερλίνα.

Η Albion, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει στρατιωτική εργολαβία, έχει επίσης καταλάβει και ανακυρήξει στρατιωτικό νόμο στο Λονδίνο.

Καλώς ήρθατε στο νέο Watch Dogs. Πώς φτάσαμε εδώ;

Η DedSec, μια ομάδα ακτιβιστών χάκερ, της οποίας είμαστε μέλος, κατηγορείται για μια βομβιστική επίθεση στην πόλη. Τέσσερις ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις, καθοδηγούμενες από έναν rogue πυρήνα που ονομάζεται Zero Day, αποτελούν την έναρξη των γεγονότων του παιχνιδιού. Εμείς, ανύμποροι και χωρίς πρότερη γνώση για το πλάνο των επιθέσεων, βρισκόμαστε εξίσου παγιδευμένοι να παρακολουθούμε, καθώς μια από τις εκρήξεις καταστρέφει το εκθεσιακό κέντρο που βρίσκονται όλοι οι συνεργάτες και μέλη της ομάδας των DedSec.

Η DedSec είναι πλέον ανεπιθύμητη από την εξουσία, και την κακόβουλη ατζέντα της. Οι περισσότεροι εκ των συνεργατών μας έχουν συλληφθεί σε συνέχεια των γεγονότων, και όλο το βάρος πέφτει επάνω μας να αυξήσουμε πάλι τον αριθμό των μελών της οργάνωσης, και να μάθουμε τί πραγματικά συνέβη και, τελικά, να επιστρέψουμε το Λονδίνο στους ανθρώπους του.

To cTOS (Central Operating System) αποτελεί τον πυρήνα της νέας υποδομής του Λονδίνου – ένα κεντρικό δίκτυο υπολογιστών που διευθύνει οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Εδώ θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Albion δε θα έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της το cTOS.

Άλλοι αντίπαλοι μέσα στο παιχνίδι είναι η Clan Kelley, ένα οργανωμένο συνδικάτο που ελέγχει το dark web και, μεταξύ άλλων, είναι μπλεγμένο σε εμπόριο ναρκωτικών και εμπορία ανθρώπων.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

Το Watch Dogs: Legion είναι ένα action adventure παιχνίδι, στον κόσμο και στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με άλλους τίτλους σε παρόμοιες κατηγορίες, όπως πχ το Grand Theft Auto, ειδικά με δεδομένο ότι και το gameplay επικεντρώνεται στον ανοιχτό κόσμο.

Μπορούμε να εξερευνήσουμε το Λονδίνο με τα πόδια, με οχήματα ή απλά ταξιδεύοντας πολύ πιο γρήγορα μέσω του iconic υπόγειου σιδηροδρόμου του (Underground). Κάθε όχημα που χρησιμοποιούμε δίνει διαφορετική αίσθηση, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε να το οδηγήσουμε ή να το αφήσουμε απλά να μας πάει στον προορισμό μας μέσω του autodrive, και απλά να αράξουμε και να απολαύσουμε τη διαδρομή (ναι, όπως θα θέλαμε τα self-driving αυτοκίνητα και στον πραγματικό κόσμο – ένα ιδιαίτερα καλό feature). Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα ‘safe house’ στο παιχνίδι ώστε να μπορούμε να ‘αποθηκεύσουμε’ τα οχήματα που βρίσκουμε (να τα ξεκλειδώνουμε), ή να τα παραμετροποιήσουμε.

Μια άλλη μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλους τίτλους είναι ο ελαφρώς πιο αργός ρυθμός του. Η ολοκλήρωση των αποστολών με επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική, και την υπομονή στην εκτέλεσή τους.

Συχνά, θα χρειαστούμε όλα τα skill που έχουμε στη διάθεσή μας για να τα καταφέρουμε. Αυτά κυμαίνονται από spider bots που crawlάρουν μέσα σε αεραγωγούς και μπορούν να χακάρουν, μέχρι cargo drones που μπορούν να μας σηκώσουν (κυριολεκτικά) στον αέρα και εύκολα και γρήγορα να μας μεταφέρουν στην κορυφή ενός κτιρίου, για παράδειγμα.

Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι δεν έχει σχεδιαστεί για να παίξουμε all guns blazing. Το Watch Dogs: Legion δεν είναι το παιχνίδι για όσους ψάχνουν κάτι τέτοιο.

Κάθε χαρακτήρας στον κόσμο του παιχνιδιού είναι playable – και μάλιστα είναι και recruitable, μπορούμε δηλαδή να τον προσθέσουμε στους (άλλους 9 εκατομμύρια!) “βασικούς” χαρακτήρες που αποτελούν το roster χαρακτήρων στο παιχνίδι (ή τον συνολικό πληθυσμό του Λονδίνου στο παιχνίδι). Απλά επιλέγουμε όσους χαρακτήρες πιστεύουμε ότι θα προσθέσουν και θα δυναμώσουν την DedSec. Το παιχνίδι εδώ μας βοηθάει αρκετά, δείχνοντάς μας τους πιο ξεχωριστούς με τα περισσότερα μοναδικά skill. Αφού τους μιλήσουμε, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε μια αποστολή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του να μπουν στην ομάδα μας. Μπορούμε να επισκεφθούμε και κάποια καταστήματα ώστε να προσθέσουμε accessories στους χαρακτήρες, για όσους ψάχνουν και κάτι πιο παραμετροποιημένο/προσωπικό.

To Watch Dogs: Legion είναι μια φρέσκια ματιά στο είδος, που δίνει έμφαση στη στρατηγική αντί των μαχών με ή χωρίς όπλα. Σε συνδυασμό με ένα πολύ δυνατό storyline, το ξεχωρίζει από άλλα games. Τα πανέμορφα γραφικά πραγματικά έρχονται να συμπληρώσουν την όλη εμπειρία και να μας βοηθήσουν να χαθούμε στον κόσμο του παιχνιδιού.

TRAILER

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το τελικό παιχνίδι είναι απολαυστικό. “Αυτό σημαίνει ότι όλα τέλεια;” ίσως με ρωτήσετε. Να σας πω.

Νιώθω ότι η ομάδα ανάπτυξης μπορούσε και θα έπρεπε να έχει πιέσει το παιχνίδι ακόμα περισσότερο. Το WD: Legion είναι στημένο σε μια από τις πιο ζωντανές, παγκοσμίου φήμης πόλεις. Παρ’ όλα αυτά, οι δρόμοι τις περισσότερες φορές ήταν τρομακτικά άδειοι. Θα ήθελα πραγματικά να δω περισσότερο σούσουρο και φασαρία σε μερικές από τις γειτονιές. Να γυρίζω από περιοχή σε περιοχή και να βλέπω τον κόσμο του παιχνιδιού να ξεδιπλώνεται. Τώρα, νιώθω ότι πολλές φορές με έπιασα απλά να μετακινούμαι από περιοχή σε περιοχή απλά για την εκάστοτε αποστολή – κάτι που νιώθω είναι πραγματικά μια χαμένη ευκαιρία. Ο ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού είναι πανέμορφος και η έκδοση του Λονδίνου που δημιούργησαν δείχνει καταπληκτική – μόνο όμως για να μας αφήσει μερικώς ένα αίσθημα ότι κάπου πάει χαμένη η ίδια η δυναμική της.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους χαρακτήρες που συναντάμε. Είναι μοναδικοί, αυτό ισχύει. Αλλά τα skills τους, όχι και τόσο. Οι περισσότεροι δίνουν την αίσθηση ότι επαναλαμβάνουν τα ίδια δυο-τρια, κάνοντάς τους να είναι λιγότερο ή περισσότερο λίγο από τα ίδια. Πολύ σύντομα διαπίστωσα ότι αυτή ακριβώς η προσέγγιση με έκανε να ψιλοσταματήσω να τους κάνω recruit, αρκετά σύντομα.

Με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, μια σειρά από σοβαρά προβλήματα προβλημάτισαν το gaming κοινό. Ειδικά η λειτουργία του autosave, στην οποία βασίζεται το permadeath, ότι δηλαδή αν κάποιος χαρακτήρας πεθάνει μέσα στο παιχνίδι χάνεται για πάντα, είχε σοβαρά θέματα. Παρά το ότι το παιχνίδι έπρεπε να σώζει σε κομβικά σημεία, τόσο εγώ όσο και άλλοι gamers online είχαν θέματα και έχασαν μεγάλα κομμάτια της προόδου τους μέσα στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων ωρών μεταξύ checkpoint που δεν έσωζαν σωστά. Αυτό ευτυχώς διορθώθηκε τέλη Νοεμβρίου, και με τις μέχρι τώρα δοκιμές δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα με τη βασική αυτή λειτουργία – αν και το παιχνίδι ακόμα (λόγω permadeath) δεν υποστηρίζει manual save – κάτι που ίσως θα έλυνε το πρόβλημα.

Το multiplayer που επίσης περιμέναμε μέσα στον Δεκέμβρη δεν είναι ακόμα διαθέσιμο και έχει καθυστερήσει για το 2021. Ίσως αυτό είναι σημαντικό, αν ήταν μέρος του γιατί θα θέλατε να αποκτήσετε το παιχνίδι.

SCREENSHOTS

WDL_screen_action_e3_190610_2pm_PST_1560170641

GAMEPLAY SCREENSHOTS

MassimoCat_WatchDogsLegion_20201122_13-32-35