Tropico 6 Review

by | Οκτ 10, 2019

Μια από τις πιο συνηθισμένες ατάκες που ακούγονται από τον κόσμο είναι η «Αν κυβερνούσα εγώ αυτή τη χώρα…».

Η αλήθεια είναι πως σε όλους μας πιστεύω έχει περάσει αυτή η σκέψη. H Kalypso Media με τον νέο τίτλου του Tropico franchise, το Tropico 6, προσφέρει αυτή την ευκαιρία σε όποιον είναι διατεθειμένος να αναλάβει μια τέτοια σοβαρή και δύσκολη πρόκληση, ενώ για πρώτη φορά ασχολείται με το Tropico franchise η Limbic Entertainment, γνωστή από την ανάπτυξη τίτλων στο franchise Might and Magic Heroes.

Το Tropico 6, όπως και οι προηγούμενοι τίτλου του franchise, είναι ένα city builder/manager. Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του El Presidente, ενός κυβερνήτη σε ένα τροπικό νησί με κύριο σκοπό του να διαχειριστεί, μεγαλώσει και αναπτύξει το Tropico με όποιο τρόπο νομίζει. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να φροντίζει να διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας του νησιού, των αναγκών των κατοίκων, αλλά και των αιτημάτων τόσο από τις τοπικές κοινωνικές ομάδες, όσο και από τις ξένες μεγάλες δυνάμεις. Η οικονομική ανάπτυξη του νησιού είναι σαφώς το πιο σημαντικό κομμάτι καθώς ο παίκτης θα πρέπει να εκμεταλλευτεί άριστα τους πόρους του, μεγιστοποιώντας τη παραγωγή. Αυτό σημαίνει πως ανεβαίνει ανάλογα και το κέρδος από τις εξαγωγές.

Tropico 6 Super-Resolution 2019.01.28 - 15.45.42.50

 

Όλα τα παραπάνω βέβαια αποτελούν και την ουσία του Tropico franchise. Ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει ένα κομουνιστικό κράτος, μια απολυταρχική στρατιωτική δικτατορία ή ακόμα και έναν καπιταλιστικό παράδεισο. Έχοντας μάλιστα και τη δυνατότητα να αλλάζει κατά το δοκούν το σύνταγμα του Tropico, με την προϋπόθεση βέβαια πως θα επανεκλεγεί ως κυβερνήτης του νησιού. Η ισορροπία του νησιού ωστόσο μπορεί να χαθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, εάν η διακυβέρνησή του γίνεται χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Οι κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν και αναπτύσσονται στο νησί πασχίζουν, μέσα από αλλεπάλληλα αιτήματα να κυριαρχήσουν υπέρ των υπολοίπων. Οι επιλογές του παίκτη είναι εκείνες που θα καθορίσουν το πώς θα τον αντιμετωπίζουν οι ηγέτες κάθε ομάδας, το οποίο έχει και άμεσο αντίκτυπο στη γνώμη των κατοίκων του Tropico, ανάλογα στο ποιο πολίτευμα προτιμούν.

 

Γενικότερα οι κινήσεις του παίκτη βάζουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία που αναπτύσσεται σιγά σιγά στο νησί. Βέβαια ένας El Presidente που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει και άλλα «όπλα» στη διάθεσή του τα οποία είναι ικανά… και εντελώς τυχαία… να δίνουν κάθε φορά την εκλογική νίκη. Διαφθορά, μίζες, επιλεκτική φυλάκιση, ακόμα και δολοφονίες κατά παραγγελία, μπορούν να «εξαφανίσουν» όποιον πολίτη είτε αρχηγό μπορεί να διαταράξει την ησυχία του παίκτη. Προσοχή όμως, καθώς εάν η δυσαρέσκεια μιας κοινωνικής ομάδας αυξηθεί πολύ, δεν θα αργήσουν οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια στο τροπικό νησί.

Tropico 6 Super-Resolution 2019.01.28 - 16.01.45.70

Στο πρώτο μου gameplay στο sandbox mode και καθώς πέρασα στην περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει αρκετά απότομα, καθώς κάθε παράταξη άρχισε να με βομβαρδίζει με αιτήματα, ενώ το να τους έχω όλους ευχαριστημένους ήταν σχεδόν ακατόρθωτο. Σαν να μην έφταναν τα εσωτερικά προβλήματα που είχα, άρχισε να ανεβαίνει και η πίεση από εξωτερικούς παράγοντες, με το δίπολο Άξονας – Συμμαχικές Δυνάμεις να ριψοκινδυνεύει ακόμα περισσότερο την ηγεσία μου.

 

Αρκετά ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαθέσιμες αποστολές, 16 στο σύνολο, με κάθε μια να προσφέρει ένα διαφορετικό σύμπλεγμα νησιών για ανάπτυξη, και ξεχωριστές αποστολές. Νέες προσθήκες στο Tropico 6 αποτελούν ο μυστηριώδης χαρακτήρας με το όνομα Broker ο οποίος προσφέρει διάφορα νέα κτίρια σε χαμηλότερη τιμή αλλά με αντίτιμο την ολοκλήρωση συγκεκριμένων αποστολών καθώς και η δυνατότητα του El Presidente να έχει το δικό του πειρατικό πλήρωμα το οποίο μπορεί να στέλνει ακόμα και να σαμποτάρουν τις μεγάλες δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται μαζί τους για οικονομικά οφέλη.

Tropico 6 Super-Resolution 2019.01.28 - 16.49.53.10

 Δυστυχώς όλα τα παραπάνω δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο όταν ο τίτλος, τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, έχει αρκετά τεχνικά προβλήματα, ενώ το πρόσφατο δωρεάν DLC El Gato φρόντισε να προσθέσει και μια σειρά από bugs. Αρχικά σε όλες τις εκδόσεις, σύμφωνα με το community, το παιχνίδια παγώνει συχνά για 1-2 δευτερόλεπτα. Μετά το DLC και το ανάλογο update, οι κάτοικοι δεν πάνε να μείνουν σε κανονικά σπίτια, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, παραμένοντας στις παράγκες, με αποτέλεσμα οι να μην είναι χαρούμενοι και να οδηγούνται συχνά σε εξεγέρσεις.

 

Επίσης μετά το πέρασμα του παίκτη στη σύγχρονη εποχή, σε κάποιες αποστολές τα objectives δεν λειτουργούν όσο και αν έχουν καλυφθεί όλες οι προϋποθέσεις. Προβλήματα δυστυχώς παρουσιάζει και το online κομμάτι του Tropico 6 με το lag μεταξύ παικτών να είναι αρκετά μεγάλο.

Αυτά και αρκετά άλλα μικροπροβλήματα, καθιστούν τον τίτλο unplayable αυτή τη στιγμή ενώ η Kalypso έχει αργήσει χαρακτηριστικά να κυκλοφορήσει κάποιο update που να διορθώνει όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι μεγάλο κρίμα για το Tropico 6 καθώς ο τίτλος είναι αρκετά διασκεδαστικός, βελτιωμένος σε σχέση με το Tropico 6 δίνοντας νέες και περισσότερες επιλογές στον παίκτη. Ωστόσο τελείως κυνικά δεν αξίζει να ξεκινήσει κάποιος ένα καινούργιο παιχνίδι στο Tropico 6, προς το παρόν, καθώς όλο και κάποιο bug θα συναντήσει που θα δημιουργήσει μόνιμο πρόβλημα στην ροή του.

Γεράσιμος

rogerwat23gre