Εταιρεία ανάπτυξης: Haemimont Games

Εταιρεία έκδοσης: Kalypso Media

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 16

Επίσημη ιστοσελίδα: http://worldoftropico.com


Buenos dias, Presidente

Σε ποιόν δεν έχει περάσει ποτέ η ιδέα (ή το όνειρο) να πάρει αυτός τα ηνία της χώρας που κατοικεί; Να κυβερνήσει με γνώμονα το καλό της χώρας του, ή να πλουτίσει σε βάρος των κατοίκων της, με την αίσθηση της απόλυτης εξουσίας που δίνει η καρέκλα του πρωθυπουργού ή βασιλιά ή ακόμα και τύραννου; Μπορεί, στην πραγματικότητα, αυτό το προνόμιο να το κατέχει ένα απειροελάχιστο ποσοστό ανθρώπων, με τη βοήθεια όμως των videogames όλα είναι πιθανά και εφικτά.

Κι έτσι, έρχεται η τρίτη συνέχεια του γνωστού παιχνιδιού management simulation Tropico, το Tropico 4 της Kalypso Media, να δώσει στους παίκτες αυτή την ευκαιρία και κατά κάποιο τρόπο να δοκιμάσει το ήθος τους. Αληθεύει τελικά αυτό που κάθε πολίτης ισχυρίζεται, πως αν ήταν ο ίδιος στην εξουσία όλα θα ήταν ρόδινα;

I am the law…

Το παιχνίδι μεταφέρει το σενάριο στο 1950. Παίρνουμε τη θέση του El Presidente ή αλλιώς του Δικτάτορα ενός συμπλέγματος μικρών νησιών στην Καραϊβική που ανήκουν στη χώρα Tropico, και μέσα από μια σειρά αποστολών παλεύουμε να επαναφέρουμε το κύρος του κράτους μας. Η ελευθερία που δίνεται στους παίχτες αφορά τον τρόπο που θα αποφασίσουν να εξουσιάσουν τους κατοίκους.

Θέλετε να εξασφαλίσετε την ευμάρεια όλων των κατοίκων, φροντίζοντας για την πρόνοια, τη μόρφωση και την ίση κατανομή του πλούτου ή μήπως η επιθυμία για χρήμα σας μετατρέπει σ’ έναν στιγνό δικτάτορα, με μόνο μέλημά του την τσέπη του; Όποιος και αν είναι ο τρόπος σας, πάντα θα υπάρχουν υποστηρικτές και διαφωνούντες, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Όπως και στην πραγματικότητα άλλωστε, δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένοι όλοι.

Gameplay

To Tropico 4 αποτελεί ένα management simulation game, όπου σχεδόν τα πάντα περνούν από τα χέρια μας: από την κατασκευή σπιτιών και θέσεων εργασίας για τους κατοίκους μέχρι και τη στάση μας απέναντι στις υπερδυνάμεις του πλανήτη. Πέρα από αυτό το γεγονός, έχουμε και τον έλεγχο της οικονομίας της χώρας, δίνοντας τον χαρακτήρα που θέλουμε εμείς. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καθαρά εξαγωγική οικονομία ή να μετατρέψουμε το νησί μας σ’ έναν τουριστικό παράδεισο απ’ όπου και θα προέρχονται τα έσοδά μας.
Στο Tropico 4, υπάρχουν ουσιαστικά τρία modes:

Το πρώτο είναι το campaign, όπου καλούμαστε να επαναφέρουμε τη δύναμη της χώρας μας. Στην αρχή κάθε αποστολής, μπορούμε να επιλέξουμε έναν ηγέτη από τα «ονόματα» που μας παρέχει το παιχνίδι ή να δημιουργήσουμε τον δικό μας, με τη διαφορά ότι μετά από κάθε αποστολή, η ικανότητά του σε συγκεκριμένους τομείς αυξάνεται. Λόγω των αρκετών χαρακτηριστικών του παιχνιδιού, προτείνεται οι νέοι παίκτες να δοκιμάσουν πρώτα το tutorial που τους δίνει αρκετές πληροφορίες, βοηθώντας τους στις πρώτες αποστολές.

Εν συνεχεία, υπάρχει το sandbox mode στο οποίο επιλέγουμε το νησί που επιθυμούμε και προσπαθούμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο στόχο, εκτός φυσικά από τη νίκη στις εκλογές που διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, την παρουσία του κάνει και το Challenge mode, όπου θα συναντήσουμε απλές αποστολές με κλιμακούμενη δυσκολία.Το πρώτο σημείο που θα παρατηρήσουν όσοι έχουν ασχοληθεί και με το Tropico 3 είναι πως, παρόλο που τα δύο παιχνίδια τα χωρίζουν δύο χρόνια, και παρότι υπάρχουν φυσικά κάποιες διαφορές, δεν έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στον τομέα του gameplay. Στις βελτιώσεις, συμπεριλαμβάνονται οι πιο γρήγορες αποκρίσεις στις επιλογές μας, όπως για παράδειγμα η ικανοποίηση των δυσαρεστημένων κατοίκων μας.

Όσο γρήγορα βέβαια ικανοποιούνται, άλλο τόσο γρήγορα δυσφορούν. Γενικότερα, η αλληλεπίδραση όλων των στοιχείων στο νησί μας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Έτσι, κάθε πράξη είτε του παίκτη είτε των αυτοματοποιημένων μηχανισμών, όπως η συμπλήρωση θέσεων εργασίας, πραγματοποιείται ταχύτερα απ’ ό,τι παλιότερα. Επιπροσθέτως, οι ανάγκες και η ευχαρίστηση των κατοίκων του Tropico, χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες, όπως η ποιότητα της διατροφής, της δουλειάς, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος στο νησί. Η κάλυψη ή μη συγκεκριμένων αναγκών οδηγεί και στην αντίστοιχη ικανοποίηση των πολιτικών παρατάξεων ή κοινωνικών ομάδων στις οποίες οι κάτοικοι ανήκουν.

Εάν επιθυμούμε μια οικονομία που στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία, θα έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι τους οικολόγους να απαιτούν βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος. Όταν πάλι θελήσουμε να προσφέρουμε δωρεάν κατοικίες, τότε δυσαρεστούνται οι καπιταλιστές της χώρας, αλλά συμφωνούν οι κομμουνιστές. Και έτσι πάντα θα έχουμε κάποιον να μας…πρήζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή παρακολούθηση των στατιστικών κάθε παραμέτρου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στις καινούργιες προσθήκες του παιχνιδιού, συγκαταλέγονται και οι τρεις νέες υπερδυνάμεις, εκτός των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Πλέον, θα έχουμε αιτήματα και συμφωνίες με την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Κίνα. Και σε αυτόν τον τομέα, ο τρόπος που εξουσιάζουμε τον λαό επιδρά στις σχέσεις μας με αυτούς. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική βοήθεια, αλλά και σε πόλεμο.

Τέλος, μια επιπλέον προσθήκη αποτελούν και οι καιρικές καταστροφές που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, όπως σεισμοί, τσουνάμι, τυφώνες, πάντα με τις ανάλογες επιπτώσεις. Σε κάποιον που θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με τη σειρά, το παιχνίδι φαίνεται (και είναι)  ένας πολύ καλός management sim που θα τον κρατήσει σ’ εγρήγορση για ένα συνεχόμενο διάστημα.

Graphics/Sound

Στον οπτικό τομέα, το παιχνίδι κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Τα γραφικά είναι πολύ όμορφα και τα περιβάλλοντα καλοσχεδιασμένα, με τον κατάλληλο χαρακτήρα της εποχής, ο οποίος φέρει αρκετό βάθος στις λεπτομέρειές του. Αυτό επιβεβαιώνεται κάνοντας πολύ απλά ένα zoom in στον χάρτη, στον οποίο υπάρχουν αρκετά καθαρές λεπτομέρειες στον σχεδιασμό των κτηρίων και των κατοίκων. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική επένδυση του Tropico, καθώς καθ’ όλη τη διάρκειά του, ακούγονται ατμοσφαιρικά latin κομμάτια μεταφέροντάς μας στο αντίστοιχο κλίμα.

Τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν για όσους  θα ασχοληθούν για πρώτη φορά με το παιχνίδι. Γιατί γι’ αυτούς που έχουν ασχοληθεί με το Tropico 3, θα παρατηρήσουν ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες. Μικρές αλλαγές στα μενού και σχεδόν καμία στον σχεδιασμό των κτηρίων σίγουρα θα οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι έμεινε κάπως στάσιμο και πως η ομάδα ανάπτυξης σίγουρα μπορούσε να παρουσιάσει επιπλέον βελτιώσεις στον τωρινό τίτλο. Το γεγονός αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό, αλλά δεν είναι και ταυτόχρονα ευπρόσδεκτο, καθώς οι έμπειροι παίκτες θα βιώσουν ουσιαστικά ένα «déjà vu».

{youtube}XeXF8uypjy8{/youtube}

Outro

Η σειρά Tropico είναι μια πολύ καλή πρόταση management simulator game, που θα μας κρατήσει απασχολημένους αρκετές ώρες με τις παραμέτρους που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κατά τη διάρκεια των αποστολών. Βέβαια, οι παίκτες με εμπειρία στους προηγούμενους τίτλους της σειράς θα έχουν την αίσθηση της επαναληψιμότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κακό παιχνίδι. Ίσως  η γλυκιά αίσθηση της εξουσίας να τους κάνει να το παραβλέψουν, όχι όμως και να μην το παρατηρήσουν.

Βαθμολογία: 7.5/10

Γεράσιμος «rogerwat23GRE» Καββαδάς για το MyXbox.gr