Όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος τίτλος της High Moon Studios με θέμα τα Transformers, το War for Cybertron, δεν γνώρισε την επιτυχία που αναμενόταν, κυρίως διότι ο τίτλος πέρασε κάτω από τα «ραντάρ» των gamers. Αυτή τη φορά όμως η Activision φρόντισε να προωθήσει σωστά τον τίτλο μιας σειρά που πιθανόν να είναι η πιο αντιπροσωπευτική μεταφορά των Transformers στον κόσμο των video games και όχι μόνο. Έτσι, το Fall of Cybertron έρχεται στις οθόνες μας με καταιγιστική δράση αλλά και με μια ισχυρή νότα νοσταλγίας.


One shall stand…and one shall fall

O πλανήτης Cybetron βιώνει τις καταστρεπτικές συνέπειες του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Autobots και των Decepticons και σύντομα πρόκειται να πεθάνει. Οι Autobots αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον πλανήτη πριν εξαντληθούν τελείως τα αποθέματα ενέργειάς του, αλλά ο Megatron, αρχηγός των Decepticons, δεν πρόκειται να αφήσει τον Optimus Prime και τα υπόλοιπα Autobots  να ξεφύγουν τόσο εύκολα και να του χαλάσουν τα σχέδια για απόλυτη κυριαρχία σε όλα τα Transformer. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σενάριο, με αρκετές τροπές, και μια διαφορετική ματιά στον τρόπο και το λόγο που τα Transformers έφτασαν στη Γη. Οι μη μυημένοι στο σύμπαν των Transformers δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να ακολουθήσουν τη πλοκή καθώς δεν υπάρχουν υπερβολικά πολλές και ταυτόχρονα άχρηστες πληροφορίες.

Till all are one

Το Fall of Cybertron αποτελεί ένα καθαρό παράδειγμα 3rd person shooter χωρίς ιδιαίτερα περίπλοκους μηχανισμούς. Ακόμα και ο μηχανισμός κάλυψης που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο στα 3rd person shooters έχει αντικατασταθεί με κάτι παρόμοιο και ταυτόχρονα κάπως πρωτότυπο. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να αλλάξουμε το χέρι που κρατάμε το όπλο μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας πίσω από εμπόδια, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να πυροβολούμε τους εχθρούς μας.

Το Fall of Cybertron δεν έχει διαθέσιμες δυο διαφορετικές ιστορίες (μια των Autobots και μια των Decepticons) όπως ο προκάτοχός του, αλλά μέσα από ένα κοινό campaign θα επικεντρωνόμαστε πότε στους μεν και πότε στους δε. Οι πρώτες τρεις πίστες του Fall of Cybertron περιστρέφονται γύρω από τον Optimus Prime και την προσπάθειά του να προστατέψει με κάθε κόστος το τελευταίο όχημα διαφυγής από τον Cybertron από τα πυρά των Decepticons.  Από αυτό το σημείο και μετά όμως το παιχνίδι μας τραβάει σε έναν καταιγιστικό ρυθμό, όπου ακόμα και στο ίδιο chapter, μπορεί να αλλάξουμε ακόμα και 4 χαρακτήρες.

To ενδιαφέρον σε αυτό είναι πως κάθε χαρακτήρας μας παρουσιάζει έναν διαφορετικό τρόπο gameplay, από stealth, επίπεδα στα οποία θα χειριζόμαστε ιπτάμενα Transformers, ένωση 6 διαφορετικών ρομπότ δημιουργώντας μια θεόρατη μεταλλική απειλή (τον γνωστό Bruticus), όπως και… τον θαυμαστό κόσμο των δεινοσαύρων. Βελτίωση αποτελούν και οι εχθροί που θα αντιμετωπίσουμε καθώς οι τύποι των αντιπάλων έχουν μεγαλώσει σε αριθμό από μικρούς και ασήμαντους μέχρι τεράστια ρομπότ έτοιμα να μας μετατρέψουν σε γρανάζια. Όσο πιο μεγάλος ο εχθρός όμως, τόσο μεγαλύτερη η ανταμοιβή καθώς κερδίζουμε περισσότερα credits που θα τα χρησιμοποιούμε στα διάσπαρτα teletran coms, για να αναβαθμίσουμε τα όπλα μας, να αγοράσουμε καινούργια attachments και ειδικές κινήσεις που ενεργοποιούνται πατώντας το RB.

Μέσα στις περίπου οκτώ με δέκα ώρες (Normal επίπεδο δυσκολίας) που θα χρειαστούμε για να ολοκληρώσουμε το campaign, τα πιο διασκεδαστικά είναι τα επίπεδα που θα βρισκόμαστε στον αέρα καθώς τα περιβάλλοντα είναι πολύ όμορφα αλλά και ο τρόπος ολοκλήρωσης των αποστολών είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να βρισκόμαστε σε στέρεο έδαφος. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι όταν φτάνει η στιγμή να πάρουμε στα χέρια μας τον Grimlock, το πανίσχυρο Autobot που μετατρέπεται σε τυρανόσαυρο. Εκεί η μεταμόρφωση δεν γίνεται κατά βούληση όπως στα υπόλοιπα, αλλά σκοτώνοντας εχθρούς γεμίζει μια μπάρα η οποία όταν βρίσκεται στο 100% μπορούμε να μεταμορφωθούμε στον T-Rex, και να μην μείνει τίποτα στο διάβα μας.

Multiplayer

Στο online κομμάτι του τίτλου θα συναντήσουμε τέσσερα modes, Team Deathmatch, Headhunter, Conquest και Capture the Flag, μέσα από τα οποία θα γνωρίσουμε τους δέκα ιδιαίτερα ισορροπημένους και καλοσχεδιασμένους χάρτες . Η επιλογή χαρακτήρα γίνεται μέσα από τέσσερα classes, κάθε μια με διαφορετικό ρόλο καθώς και διαφορετική εμφάνιση και οπλισμό. Ο infiltrator θα έχει στη διάθεσή του μικρά οχήματα όπως ο Bumblebee, ο Scientist (ή αλλιώς healer) μόνο ιπτάμενα ρομπότ όπως ο Starscream. Κάθε κλάση εξυπηρετεί τον ρόλο της σε κάθε mode, χωρίς καμία να είναι πιο δυνατή σε «απόλυτη» σύγκριση και έτσι δεν θα συναντήσουμε παιχνίδια γεμάτα από μόνο ένα class, κάτι που θα γινόταν γρήγορα βαρετό.

Κερδίζοντας ένα match και ανεβαίνοντας level κερδίζουμε credits τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να ξεκλειδώσουμε νέα όπλα, attachments αλλά  και νέα κομμάτια παραμετροποίησης της εμφάνισης των χαρακτήρων μας, αφού οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι. Καινούργια προσθήκη αποτελεί και το Escalation mode, παραλλαγή του πασίγνωστου πλέον Horde mode, όπου παρέα με άλλους τρεις παίχτες θα πρέπει να επιβιώσουμε από συνεχόμενα κύματα εχθρών.

More than meets the eye

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι παίχτες του War for Cybertron στον οπτικό τομέα, όπως η μουντή παλέτα χρωμάτων, οι δυσδιάκριτοι εχθροί καθώς και αρκετό texture popping, αποτελούν παρελθόν. Τα περιβάλλοντα στα οποία θα περιηγηθούμε έχουν σχεδιαστεί με αρκετά καλή λεπτομέρεια και η πιο φωτεινή παλέτα χρωμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί τα κάνει πιο ζωντανά και κυρίως πιο ευδιάκριτα. Το αποκορύφωμα όμως βρίσκεται στα Transformers. Καλοσχεδιασμένα, με απίστευτη λεπτομέρεια, και για ακόμη μια φορά πιστότητα στην εμφάνιση των πρώτων Transformers και για τις δυο μορφές του κάθε χαρακτήρα. Τα animations, ειδικά του transformation μεταξύ ρομπότ και οχήματος θα μας κάνουν να πατάμε το κουμπί μεταμόρφωσης, απλά για να χαζέψουμε την ομαλότητα που ο Optimus Prime και τα υπόλοιπα Transformers μετατρέπονται σε οχήματα και το αντίθετο.

Στα ίδια υψηλά επίπεδα κινείται και ο ήχος, καθώς οι μεταλλικοί ήχοι των χαρακτήρων καθώς κινούνται ή μεταμορφώνονται, οι ήχοι των όπλων αλλά και η μουσική που ντύνει το main story είναι απόλυτα ρεαλιστικοί και όμορφοι. Εκεί όμως που ο τομέας του ήχου ανεβαίνει επίπεδο είναι οι φωνές των Transformers που ερμηνεύονται άριστα από τους ηθοποιούς, με αποκορύφωμα τον Peter Cullen, ο οποίος δίνει φωνή εδώ και 30 χρόνια στον Optimus Prime. Σε συνδυασμό με την εμφάνιση των Transformers, το σύνολο μετατρέπεται σε ένα ταξίδι νοσταλγίας για τους φαν της σειράς, αλλά και σε ένα ζωντανό, υπαρκτό σύμπαν για τους νεοεισερχόμενους στον κόσμο των Transformers.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=BwaIRL8Qat0′]

Transform and Roll Out!

To Transformers Fall of Cybertron, είναι ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό και ισορροπημένο 3rd person shooter. Αν και μετά από ένα σημείο μπορεί να μην προλαβαίνουμε να συμβαδίσουμε με καταιγιστικό ρυθμό του, η συνεχόμενη εναλλαγή χαρακτήρων – που αυτόματα σημαίνει και αλλαγή του gameplay – μας κρατάει σε μια διαρκή εγρήγορση που ανεβάζοντας την απόλαυση του τίτλου. Πέρα όμως από αυτό, το Fall of Cybertron είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι, που πάρα πολλοί φαν της σειράς κινουμένων σχεδίων περίμεναν για καιρό. Μια futuristic ματιά στα αγαπημένα μας Transformers, πιστή όμως στα θεμέλιά και την ιστορία του franchise.

Βαθμολογία: 8.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: High Moon Studios

Εταιρεία έκδοσης: Activision

Αριθμός παιχτών: 1-12

Ηλικίες: PEGI 12

Επίσημη ιστοσελίδα: www.transformersgame.com