Πάει καιρός από τότε που η Lara Croft έκανε τις ριψοκίνδυνες «βόλτες» της στις οθόνες μας. Ακόμα περισσότερος καιρός από τότε που κυκλοφόρησε ένα καλό Tomb Raider, καθώς αρκετές εκδόσεις ήταν αρκετά μέτριες. Η Crystal Dynamics με την πρώτη της προσπάθεια, το Lara Croft and the Guardian of the Light φαίνεται πως έκανε ζέσταμα, μέχρι να μας παρουσιάσει την ανανεωμένη Lara Croft σε ένα ολοκληρωτικό reboot του franchise με το, λιτό σε τίτλο, Tomb Raider. Το όνομα είναι βαρύ και μένει να δούμε αν θα μπορέσει η Crystal Dynamics να προσφέρει ένα Tomb Raider που όλοι οι fans περίμεναν εδώ και καιρό.

I am Lara Croft
Η ιστορία του Tomb Raider ξεκινάει κάνοντας σαφές πως η Lara Croft βρίσκεται στα πρώτα της βήματα ως εξερευνήτρια. Υπό την καθοδήγηση του Dr. Whitman, η Lara και η υπόλοιπη ομάδα βρίσκονται κοντά σε ένα νησί της Ιαπωνίας, στο οποίο φημολογείται πως είχε θα θαφτεί μια πολύ σημαντική βασίλισσα. Εκεί όμως περίεργες μεταφυσικές δυνάμεις προκαλούν ζημιές στο πλοίο και το πλήρωμα ναυαγεί στο νησί ενώ σε κάθε προσπάθεια να φύγουν πάντα κάτι πάει στραβά. Το μόνο που μένει είναι να βρεθεί ο τάφος της Βασίλισσας του Ήλιου, ώστε λα λυθεί το μυστήριο. Ποιος όμως είναι πιο ικανός από την Lara Croft η οποία αρχίζει σιγά σιγά να μετατρέπεται σε αυτό που όλοι την γνωρίζουμε.

 

A Survivor is Born
Το Tomb Raider εναλλάσσεται μεταξύ του action και του 3rd person shooter, με το action να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Για να φτάσουμε από το ένα σημείο του επιπέδου στο άλλο θα πρέπει πρώτα να βρούμε τον τρόπο, ενώ μετά το σκαρφάλωμα γκρεμών και τα άλματα από τη μια πλατφόρμα στην άλλη είναι η βασική μας «διαδρομή». Η Lara έχει στη διάθεσή της 4 όπλα, το τόξο, ένα πιστόλι, ένα shotgun και μια καραμπίνα, τα οποία σιγά σιγά αναβαθμίζονται, ενώ αρκετές φορές, σημεία του χάρτη που συναντήσαμε σε προηγούμενο σημείο, θα είναι προσβάσιμα μόνο μετά από συγκεκριμένες αναβαθμίσεις των όπλων μας, οι οποίες γίνονται μετά από συλλογή των salvage που είναι μια μορφή in-game credits στο Tomb Raider. Αυτά τα βρίσκουμε είτε σε κουτιά διασκορπισμένα σε όλο το νησί, είτε σκοτώνοντας εχθρούς και ζώα.

Πέρα όμως από την ριψοκίνδυνη πορεία θα ακολουθεί η Lara, θα συναντήσει πολλούς αντιπάλους που έχουν μοναδικό σκοπό να την σκοτώσουν. Εκεί ξεκινάει το 3rd person shooter στοιχείο του τίτλου, το οποίο βασίζεται αρκετά και στο stealth αφού όσο πιο αθόρυβα κινούμαστε τόσο λιγότερα θα γνωρίζουν οι αντίπαλοι την παρουσία μας. Αν όμως δεν αρέσει στους παίκτες το αθόρυβο τόξο, μπορούν πάντα να χρησιμοποιήσουν τα άλλα 3 όπλα, ενώ το αυτόματο σύστημα κάλυψης πίσω από τοίχους ή βαρέλια βοηθάει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τέλος 3 διαφορετικές κατηγορίες ικανοτήτων τις οποίες ξεκλειδώνουμε στα save points του Tomb Raider θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, είτε στις μάχες είτε στην ευκολότερη εύρεση αντικειμένων.

Το Tomb Raider όμως είναι γεμάτο και με αντικείμενα όπως αρχαία κειμήλια, ημερολόγια άλλων ναυαγών καθώς και τάφων με την μορφή δευτερευόντων αποστολών τα οποία είτε μπορούμε να βρούμε ταυτόχρονα με την κυρίως ιστορία, είτε μετά την ολοκλήρωση του 10 ωρών campaign αφού μετά τον τερματισμό του μπορούμε να επιστρέψουμε στο νησί προς αναζήτησής τους
Το κομμάτι που είναι κάπως απών από το Tomb Raider είναι οι γρίφοι, στοιχείο – σήματα κατατεθέν των προηγούμενων τίτλων. Αν και δεν λείπουν τελείως, η πολύ μικρή δυσκολία που παρουσιάζουν κάνουν ακόμα πιο έντονη την απουσία τους. Ελάχιστες φορές ο παίκτης θα χρειαστεί πάνω από 2 λεπτά για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει, ενώ η λύση τους δεν αφήνει κάποιο αίσθημα κατορθώματος. Ακόμα η Crystal Dynamics έδωσε βάση στην «κινηματογραφική» αίσθηση που αφήνει ο τίτλος, αφού τα αρκετά αλλά μικρά cutscenes και τα quick time events εμφανίζονται συχνά, ενώ πολλές φορές θα μπορούσαν να απουσιάζουν τελείως.

 

Endurance vs Solarii
Στον multiplayer τομέα, η Crystal Dynamics σε συνεργασία με την Eidos Montreal τα πήγε αναπάντεχα καλά καθώς αρκετοί χαρακτήρισαν το εν λόγω mode περιττό. Ωστόσο τα 4 modes που διαθέτει (1 team deathmatch και 3 objective) είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά. Οι παίκτες χωρίζονται σε 2 ομάδες των 4 ατόμων, όπου οι μεν έχουν χαρακτήρες του Endurance Crew ενώ οι δε τους Solarii. Με κάθε level που θα ανεβαίνει ο παίκτης θα ξεκλειδώνονται νέοι χαρακτήρες, όπλα και attachments τα οποία θα μπορεί να αγοράσει με in-game credits τα οποία θα παίρνει με κάθε kill ή challenge που ολοκληρώνει.
Μόνο ελάττωμα του multiplayer είναι οι λίγοι χάρτες που διαθέτει ενώ αρκετοί έχουν τόσο μουντό χρωματικά background που πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε έναν εχθρό που στέκεται μπροστά από έναν τοίχο. Παραμένει όμως ένα αρκετά καλοσχεδιασμένο και προσεγμένο mode το οποίο διαθέτει και σχεδόν μηδενικό lag, πρόβλημα που μαστίζει τα περισσότερα games.

 

Γραφικά/Ήχος

Στον οπτικοακουστικό τομέα η Crystal Dynamics έκανε μια σχεδόν άριστη δουλειά. Τα γραφικά του τίτλου είναι εκθαμβωτικά, τα περιβάλλοντα γεμάτα λεπτομέρεια και ρεαλισμό ειδικά στην βίαιη εναλλαγή καιρικών φαινομένων. Το μοντέλο της Lara Croft είναι απλά πανέμορφο ενώ η κίνησή της είναι άκρως ρεαλιστική μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Θα υπάρξουν αρκετές φορές που ο παίκτης απλά θα χαζεύει το τοπίο στο οποίο βρίσκεται, ενώ θα υπάρξουν και σημεία τόσο σκοτεινά, ενισχύοντας το αίσθημα της «τυφλής» εξερεύνησης. Ένας ακόμα τίτλος που μας κάνει να απορούμε με τις ικανότητες μια κονσόλας που βρίσκεται αρκετά χρόνια στην αγορά, ενώ αρκετοί την θεωρούν ξεγραμμένη.
Ακόμα καλύτερος είναι ο ηχητικός τομέας αφού η πρωταγωνίστριά μας δανείζεται την φωνή της Camilla Luddington, η οποία ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα και την βρετανική της καταγωγή. Η μουσική που ντύνει το Tomb Raider κυμαίνεται επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ οι περιβαλλοντικοί ήχοι του νησιού, ειδικά την νύχτα είναι αρκετοί για να μας δώσουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε μαζί με την Lara στο νησί.

I am not going home
Το Tomb Raider αποτελεί το εναρκτήριο σημείο μιας πολλά υποσχόμενης σειράς. Η Crystal Dynamics έκανε μια εξαίρετη δουλειά, παραδίνοντάς μας μια απολαυστική περιπέτεια. Σίγουρα οι γρίφοι, σήμα κατατεθέν προηγούμενων Tomb Raider, θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο ρόλο και αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα. Ωστόσο το Tomb Raider είναι ένας εξαίρετος action τίτλος, με τα shooter στοιχεία να μην υπερκαλύπτουν ποτέ το αίσθημα της εξερεύνησης.

Η Crystal Dynamics ίσως να έκανε το πιο αξιόλογο reboot, ενώ δίνει υποσχέσεις για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για το franchise.

Εταιρία ανάπτυξης: Crystal Dynamics
Εταιρία έκδοσης: Square Enix
Αριθμός παιχτών: 1 – 8
Ηλικίες: PEGI 18
Επίσημη ιστοσελίδα: www.tombraider.com

Βαθμολογία: 8,5 / 10
Γεράσιμος «rogerwat23GRE» Καββαδάς για το MyXbox.gr

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157629678725237″]

Περισσότερες εικόνες από το παιχνίδι (Flickr)