Το είδαμε στην Ε3. Το παίξαμε σε διάφορες εκθέσεις τους προηγούμενους μήνες. Πλέον το Titanfall, το παιχνίδι με το τεράστιο hype να το υποστηρίζει… “έσκασε” στο Xbox One και στο PC. Τολμώντας μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του Campaign, το Titanfall δεν επαναπροσδιορίζει το είδος των FPS, αλλά τον όρο “απόλαυση”, με το φρέσκο και ιδιαίτερο multiplayer του. Stand by for Titanfall

Titanfall Screenshot

Το Titanfall διαδραματίζεται στο μέλλον, όπου οι παρατάξεις των IMC και Militia μάχονται για τον έλεγχο των σημείων εξόρυξης καυσίμων. Και… αυτή είναι βασικά η ιστορία. Το παιχνίδι της Respawn Entertainment, η οποία αποτελείται από τους ανθρώπους που μας έδωσαν το Call of Duty 4: Modern Warfare, δεν διαθέτει το παραδοσιακό campaign που συνηθίζει να έχει ένα παιχνίδι του είδους. Δεν μπορείτε να το παίξετε offline και στην ουσία είναι multiplayer με περισσότερη δραματική μουσική, πιο συχνή επαφή με τους χαρακτήρες του παιχνιδιού μέσω ενδοεπικοινωνίας και scripted σκηνές εισόδου στον εκάστοτε χάρτη, ανάλογα με την πλοκή. Για την ολοκλήρωσή του, θα πρέπει να παίξετε εννέα (9) αγώνες και ανεξάρτητα από το αν χάσετε ή κερδίσετε, προχωράτε στονν επόμενο. Το γεγονός ότι το campaign είναι λοιπόν multiplayer, αφαιρεί οποιοδήποτε νόημα ύπαρξής του, καθώς το μόνο που κάνει είναι να περιορίζει τον παίκτη σε εννέα συνδιασμούς χάρτη και game mode, με μόνο νόημα ολοκλήρωσής του να είναι τα διάφορα ξεκλειδώματα.

Περνώντας στο ζουμί του Titanfall, το classic multiplayer του, ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι που στα χαρτιά φαίνεται απλό ή δοκιμασμένο, αλλά είναι πολύ διαφορετικό στην πράξη. Ο παίκτης μπορεί να παίζει ως Pilot ή Titan. Οι πρώτοι είναι το πεζικό τμήμα του στρατού και οι Titans είναι μεγάλα mechs που μπορείτε να καλέσετε και να πιλοτάρετε, αυξάνοντας προφανώς την απόδοσή σας. Το ρόστερ συμπληρώνουν τα Grunts και η πιο ανθεκτική έκδοση αυτών, τα Spectres, botάκια που υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι και από τις δυο πλευρές και συνεισφέρουν στην απόδοση του κλίματος που θέλει να προσφέρει το παιχνίδι – αυτό του απόλυτου χάους και του φρενήρους ρυθμού!

Στην αρχή όλα είναι σχετικά ήρεμα, καθώς όλοι οι παίκτες ξεκινάνε ως Pilots και το παιχνίδι σπωνάρει και κάποια bots σε κάθε παράταξη. Όσο ο παίκτης παίρνει kills / παίζει το objective / βοηθά την ομάδα, τόσο μειώνεται ο χρόνος κατασκευής του προσωπικού του Titan. Όταν το χρονόμετρο φτάσει στο μηδέν, μπορεί να τον καλέσει και ο Titan του θα εισέλθει στο παιχνίδι με ένα εντυπωσιακό τρόπο, καθώς σκάει στην γη με έναν εκωφαντικό κρότο και μεγάλη ταχύτητα, καταστρέφοντας παράλληλα και οποιαδήποτε αντίπαλη ομάδα βρίσκεται από κάτω (Achievement Unlocked!). Μπορείτε να εισέρχεστε και να εξέρχεστε από τον Τιτάνα σας όποτε εσείς επιθυμείτε, με τα animations να είναι εξαιρετικά και να σε κάνουν να νιώθεις λες και βρίσκεσαι πραγματικά μέσα στο κόκπιτ ενός από αυτά τα τεράστια μηχανικά επιτεύγματα. Όσο είστε μέσα, μπορείτε να εκμεταλευτείτε την μεγάλη δύναμη πυρός που έχουν οι Titans και να επιτεθείτε ή αμυνθείτε εναντίον bots, Pilots ή άλλων Titans. Μπορείτε ακόμα και να βάλετε τον Titan σας να σας ακολουθεί όσο εσείς είστε επί ποδός και προσπαθείτε να παίξετε το objective ή να παρέχετε πυρά από άλλο σημείο. Επομένως έχουμε να κάνουμε με ένα συνδυασμό μεταξύ των killstreaks του Call of Duty και των οχημάτων του Battlefield, καθώς καλύτεροι παίκτες θα έχουν νωρίτερα και πιο συχνά τιτάνες μέσα στο παιχνίδι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ύπαρξη αυτών κερδίζει αγώνες, αφού για να τους εκμεταλευτείτε στο έπακρο, πρέπει να τους χειρίζεστε εσείς οι ίδιοι. Τα objectives στην συντριπτική πλειοψηφία τους, χρειάζονται πεζικό, Pilots δηλαδή.

Το Titanfall κάνει εξαιρετική δουλειά στο να ισορροπεί το gameplay μεταξύ Pilots και Titans. Ποτέ δεν ένιωσα να βρίσκομαι σε άμεσα μειονεκτική θέση εναντίον Titans όταν ήμουν Pilot ή το ανάποδο. Αυτό ισχύει γιατί ναι μεν οι Titans είναι mechs οπλισμένα μέχρι το σαγόνι, αλλά οι Pilots είναι εξαιρετικά ευέλικτοι και γρήγοροι στις κινήσεις τους. Το σύστημα wallrunning του παιχνιδιού δίνει την δυνατότητα στους Pilοts να τρέχουν στους τοίχους, να σκαρφαλώνουν και να τρέχουν από εδω και από εκεί – κάτι που τους καθιστά πιο δύσκολους στόχους για ένα βραδυκίνητο ρομπότ. Αυτό, σε συνδυασμό και με τον σχεδιασμό των χαρτών, δημιουργεί ένα πεδίο μάχης, στο οποίο κάθε θέση μετρά, αλλά την ίδια στιγμή όχι και τόσο, δεδομένης της ισορροπίας αυτής. Αν ο Pilot κάνει καλή “δουλειά”, μπορεί εύκολα να καταστρέψει έναν Titan, ενώ το ίδιο μπορεί να υποθεί και για τους Titans, αφού τα βαριά τους όπλα τρυπάνε σαν βούτυρο τους Pilots. Όσο για τις μονάδες που δεν ελέγχονται από κάποιο παίκτη, τα bots, ενώ αρχικά ακούγεται σαν ενα αρνητικό στοιχείο ενός next-gen παιχνιδιού, κατά κάποιο τρόπο βρίσκονται πάντα εκεί που πρέπει για να ενισχύουν την δράση και να βοηθούν τους καλούς παίκτες να αυξήσουν το σκορ τους ή το killstreak τους και φυσικά να μειώσουν τον χρόνο κατασκευής του Τιτάνα τους, ενώ δίνουν και μια ευκαιρία στους πιο αδύναμους παίκτες να πάρουν κάποιους εύκολους πόντους. Ο έλεγχος τους γίνεται από το ΑΙ του παιχνιδιού, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζεται τεχνολογικά από το Xbox Live Cloud (Azure) για το οποίο έχουμε ακούσει τόσα και τόσα ολο αυτό το διάστημα. Το gameplay είναι εθιστικό και εύκολο στην εκμάθηση, αλλά δύσκολο στην τελειοποίησή του, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Ο ρυθμός του έχει διακυμάνσεις, υπό την έννοια ότι άλλες φορές θα συμβαίνουν χίλια πράγματα στην οθόνη, με Pilots αν τρέχουν από τοίχο σε τοίχο και Τιτάνες να εκτοξεύουν πυραύλους και αγνό μολύβι ο ένας στον άλλο και άλλες τα πραγματα θα είναι πιο ήρεμα και θα υπάρχει ανάγκη για σκέψη. Σαν Pilot το παιχνίδι θα είναι αφενός πιο γρήγορο, αλλά απαιτεί και περισσότερη προσοχή, καθώς με λίγες σφαίρες είστε νεκροί. Σαν Titan, το παιχνίδι γίνεται πιο αργό, αλλά και πιο εντυπωσιακό, δεδομένου του firepower και των κινήσεών τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο το παιχνίδι ούτε κουράζει από την συνεχή ένταση, ούτε ταλαιπωρεί τον παίκτη με περιπλανήσεις μέσα στους χάρτες χωρίς να έχει να κάνει κάτι.

Από πλευράς customization, το παιχνίδι προσφέρει αρκετές επιλογές, καθώς μπορείτε να καθορίζετε πρωτεύον και δευτερεύον όπλο, attachments για αυτά, Anti-Titan όπλο, είδος εκρηκτικών, ένα tactical ability, δυο perk slots και το φύλλο του στρατιώτη σας, με τους συνδυασμούς να “δένουν” μεταξύ τους και να υπάρχει λόγος ύπαρξης για κάθε perk και tactical ability. Παρόμοιες επιλογες υπάρχουν και για τους Titans. Ακόμα όμως και αν το παιχνίδι επιτρέπει το χτίσιμο διαφόρων κλάσεων ανάλογα με το πως παίζετε εσείς σαν παίκτες ή ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε, τα όπλα αυτά καθ’ αυτά είναι λίγα και “μοναχικά”. Για παράδειγμα, υπάρχει μόνο ένα light machine gun και μόνο ένα bolt-action sniper rifle. Αυτό, αν και βοηθά πολύ στην εξισσορόπηση των όπλων, ενδεχομένως να απογοητεύσει τους πιο mainstream παίκτες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να τα βαρεθούν. Η εμφάνιση των Burn Cards, επιχειρεί και καταφέρνει να δώσει μια απρόσμενη τροπή σε κάθε αγώνα και κατάσταση, καθώς πρόκειται για ειδικές κάρτες μιας χρήσης, οι οποίες δίνονται στον παίκτη σαν επιβράβευση για την ολοκλήρωση διαφόρων Challenges και του προσδίδουν ειδικές δυνάμεις. Για παράδειγμα με χρήση μιας συγκεκριμένης κάρτας μπορείτε να κινείστε πιο γρήγορα συνεχώς, ενώ μέσω της εξαργύρωσης μιας άλλης να κουβαλάτε μια ενισχυμένη έκδοση ενός συγκεκριμένου όπλου και πάρα πολλά ακόμα. Αν όμως πεθάνετε, η κάρτα σταματά να ισχύει και την χάνετε για πάντα. Μέχρι βέβαια να ξανακερδίσετε μια ίδια και να την προσθέσετε στο deck σας. Αν και κάποιος θα σκεφτόταν ότι αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να εισαχθούν στο παιχνίδι σαν perks ή tactical abilities, οι δυνάμεις που προσφέρουν είναι πιο ακραίες και πιο στιγμιαίες, υπό την έννοια ότι πρέπει να είστε τυχεροί αλλά και εύστροφοι για να ενεργοποιήσετε την εκάστωτε κάρτα εκεί που θα χρειαστεί.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακά, αλλά όχι κάτι που μπορεί να αποτελέσει λόγο αγοράς του παιχνιδιού. Τα διάφορα textures είναι πολύ λεπτομερή, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τα mechs με τα δεκάδες περίεργα σχήματα που τα αποτελούν, αλλά και το περιβάλλον, το οποίο φαίνεται ρεαλιστικό και δεν δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε γιατί έπρεπε να σχεδιαστεί. Περνώντας μέσα από τα κτήρια θα δείτε συσκευές, οθόνες, σωλήνες, χαρτιά, κρεβάτια κ.ο.κ., κάτι που για το γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού είναι αξιοπρόσεκτο. Ο ήχος είναι πληθωρικός, με τις εκρήξεις, τις σφαίρες, τις φωνές, την ενδοεπικοινωνία και τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού να προσφέρουν ένα ωραίο συνολικά αποτέλεσμα, με αποκορύφωμα τα ηχητικά εφέ των Titans, που πραγματικά σε κάνουν να χαμογελάς από το geek overdose, με την AI να προειδοποιεί με ηχητικά μηνύματα όταν υστερείτε αριθμητικά ή όταν ο αντίπαλος Titan έχει εξοπλισμό που σας φέρνει σε δύσκολη θέση! Οι dedicated servers του παιχνδιού, εξασφαλίζουν σταθερό gameplay όπου όλοι είναι “ίσοι απέναντι στον νόμο της σύνδεσης” και η μηχανή Source με την οποία έχει κατασκευαστεί το Titanfall, αν και πεπαλαιωμένη, δίνει φανταστικό hit detection, ξεπερνώντας σε απόδοση άλλες, πολύ πιο προηγμένες μηχανές, όπως για παράδειγμα η Frostbite 3.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα στον φουτουριστικό κόσμο του Titanfall. Το παιχνίδι πάσχει από ελλείψεις, οι οποίες γίνονται εμφανείς όταν θελήσει κανείς να παίξει μαζί με φίλους. Δεν υπάρχει (ακόμα;) in-game σύστημα για να βλέπετε τί κάνουν εκείνη την στιγμή οι φίλοι σας και θα πρέπει να κάνετε την δουλειά σας με το Kinect ή πηγαίνοντας πίσω και ανοίγοντας το Friends app. Δεν υπάρχει επιλογή για private match, επομένως αν θέλετε να αναμετρηθείτε εναντίον φίλων σας ή εκείνου του παιδιού που σας έβρισε στο προηγούμενο γύρο, θα πρέπει να σκεφτείτε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει επίσης επιλογή για προσθήκη clan tag και δεν μπορείτε να μετονομάσετε τις κλάσεις σας.

Το Titanfall είναι ένα παιχνίδι που δεν εφευρίσκει τον τροχό των FPS, αλλά πηγαίνει και ξαναβρίσκει πως γίνονται σωστά τα fundamentals και προσφέρει κάτι το οποίο πλέον είναι δευτερεύον από ό,τι φαίνεται για πολλά studio που δραστηριοποιούνται στο genre: αγνή διασκέδαση. Από την επική διάσταση των Titans, μέχρι και την ευελιξία των Pilots, από την συνεχή ένταση ενός “twitch shooter”, μέχρι και την σκέψη για τακτική και σωστό χτίσιμο κλάσεων, το Titanfall είναι ένα παιχνίδι που απλά σε απορροφά στον κόσμο του και σε κάνει να ξεχνάς ώρα, προγράμματα, δουλειές και άγχη. Μπορεί να μην έχει κανονικό campaign, αλλά το γεγονός ότι η Respawn Entertainment συγκέντρωσε όλες τις δυνάμεις τις στο Multiplayer, μας έδωσε ένα παιχνίδι που “έπεσε” για να μείνει. Your Titan is ready for launch, call it when ready…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9/10

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157634055462232″]