The Walking Dead: Season Two - A Telltale Games Series

Xbox One Review

Μετά το review μας για την καταπληκτική πρώτη σαιζόν του Walking Dead της Telltale Games, ήρθε προφανώς η ώρα να εξετάσουμε και το πώς τα καταφέρνει η πολυαναμενόμενη δεύτερη σαιζόν σε σχέση με τον προκάτοχό της. Κυκλοφορώντας ένα χρόνο μετά το τέλος της πρώτης, τον Δεκέμβριο του 2013, και τελειώνοντας μόλις τον προηγούμενο Αύγουστο, πλέον ολόκληρη η δεύτερη σαιζόν μας προσφέρεται συνολικά σε physical και digital έκδοση, για την απόλαυσή μας και μόνο στο Xbox One. Μπορεί όμως να ανταποκριθεί στα πολύ υψηλά standards που έθεσε η ιστορία του Lee και της Clementine εξαρχής;

 

First Season Spoilers! Εντάξει και λίγο από την αρχή της Season 2...

Η ιστορία μας συνεχίζει λίγο καιρό μετά το τέλος του πέμπτου επεισοδίου “No Time Left”. Μετά την διάσωση της Clementine στην Savannah και τον θάνατο του Lee, η Clementine θα βρεθεί υπό την προστασία της Christa και του Omid. Όμως όλα θα πάνε στραβά στην αρχή του πρώτου επεισοδίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Omid και λίγο αργότερα τον διαχωρισμό της Clementine από την Christa. Έτσι η Clementine θα βρεθεί για ακόμη μια φορά μόνη της σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον μέχρι να συναντήσει μια άλλη ομάδα από επιζήσαντες.

Πολλοί από τους χαρακτήρες που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας θα είναι αμφιλεγόμενοι, κάνοντας δύσκολη για εμάς τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ποιος είναι φίλος μας και ποιος εχθρός. Για ακόμη μια φορά τα διλήμματα που θα μας θέσει το παιχνίδι θα είναι υπερβολικά δύσκολα. Ακόμα και για την πιο χαζή επιλογή, όπως για παράδειγμα με ποιον θα κάτσω στο τραπέζι για να φάω, έκατσα τουλάχιστον ένα λεπτό μπροστά από την οθόνη προσπαθώντας να σκεφτώ το αποτέλεσμα που θα επιφέρει η πράξη μου.

Αυτός όμως είναι σίγουρα και ο σκοπός της Telltale, να μας κάνει να σπαζοκεφαλιάσουμε και να προβληματιστούμε, καθώς το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο αλλά ένα απέραντο γκρι, το οποίο αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται κάθε άτομο.

Προφανώς και το storyline εξελίσσεται για ακόμη μια φορά γύρω από την Clementine και το γεγονός ότι αυτή τη φορά χειριζόμαστε το χαρακτήρα της είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση. Μπαίνοντας λοιπόν στα παπούτσια της, θα νοιώσουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή τι σημαίνει να είσαι ένα μικρό 11χρονο κορίτσι σε έναν κόσμο που τόσο οι νεκροί όσο και οι περισσότεροι ζωντανοί θέλουν να σε σκοτώσουν. Από τα μικρά πράγματα όπως για παράδειγμα το ότι πρέπει να σκαρφαλώσεις κάπου για να πάρεις κάτι από ένα ράφι, μέχρι τα ζητήματα ζωής και θανάτου όπως το ότι δεν μπορείς να πυροβολήσεις ένα riffle από την ορμή που παράγει το όπλο, μας μεταφέρεται άμεσα η αίσθηση της αδυναμίας του χαρακτήρα μας.

Φυσικά όμως το μέγεθος, την εξυπνάδα και το γεγονός ότι όλοι υποτιμούν την Clementine, μπορούμε κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας. Έτσι, παρ’ όλο που η Clementine μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται αβοήθητη, κρύβει μέσα της μια μικρή badass, η οποία τη σώζει από πολλές δύσκολες καταστάσεις. Βέβαια αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που με έβγαλε και λίγο εκτός από την αίσθηση του παιχνιδιού καθώς από την στιγμή που έφτασα στο τρίτο επεισόδιο, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες αντιμετώπιζαν αυτό το μικρό κοριτσάκι σαν μια σούπερ ηρωίδα η οποία μπορούσε να κάνει τα πάντα και είχε μια λύση για όλα.

Μία πολύ ωραία προσθήκη, προφανώς εμπνευσμένη από τη σειρά Mass Effect, είναι το save importer που υπάρχει στην αρχή του παιχνιδιού. Στην περίπτωση που έχουμε παίξει την πρώτη σαιζόν στο Xbox One και το έξτρα επεισόδιο “400 Days”, τότε οι επιλογές μας μεταφέρονται αυτόματα και στη δεύτερη σαιζόν και το παιχνίδι πατάει επάνω σε αυτές, διαφορετικά οι επιλογές γίνονται random generated. Δεν είναι κάτι το υπερβολικά σημαντικό σαν στοιχείο, αλλά είναι πάρα πολύ ωραίο για παράδειγμα το γεγονός, ότι επειδή είπα στην Clementine στην πρώτη σαιζόν να κρατάει κοντά τα μαλλιά της, αυτή το αναφέρει στην δεύτερη. Προσφέρει μια ενδιαφέρουσα συνέχεια, όχι μόνο στην γενική ιστορία, η οποία είναι ούτως ή άλλως προκαθορισμένη, αλλά στην ιστορία την οποία εγώ επέλεξα να γράψω αρχικά.

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι συνεχίζει να τα πηγαίνει περίφημα. Εξαιρετικό Art Direction το οποίο και σε αυτή την περίπτωση παραμένει πιστό στο αρχικό υλικό, δημιουργώντας ζοφερά σκηνικά και ολοζώντανους χαρακτήρες. Το voice acting και εδώ συμβάλλει τα μέγιστα για να δώσει ξεχωριστή πνοή σε κάθε διαφορετικό χαρακτήρα ενώ το soundtrack δένει πολύ όμορφα με τον τόνο του παιχνιδιού. Αγαπημένο μου κομμάτι η διασκευή του “Where did you sleep last night” στο τέλος του δεύτερου επεισοδίου.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και κάποια αρνητικά σημεία, τα οποία βέβαια δεν είναι αρκετά για να χαλάσουν την εμπειρία με τον τίτλο, αλλά γίνονται σίγουρα αντιληπτά. Πρώτο και κυριότερο είναι η αύξηση των quick time events σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Σίγουρα η Telltale ήθελε να βάλει κάποια κομμάτια δράσης μέσα σε ένα παιχνίδι το οποίο είναι κατά κύριο λόγο διάλογοι και puzzle solving, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά του. Και για το λόγο αυτό η υπερβολική τους χρήση καταντάει κουραστική. Δεύτερον, αντιμετώπισα αρκετά freezeframes σε ορισμένα σημεία τα οποία δεν δικαιολογούνται ειδικά αν σκεφτεί κανείς, πόσο ελαφρύ είναι το παιχνίδι από άποψη απαιτήσεων, ειδικά σε μια κονσόλα όπως το Xbox One. Ειδικά από το τρίτο επεισόδιο και έπειτα σχεδόν κάθε φορά που αλλάζει η σκηνή μέσα στο παιχνίδι, αντιμετώπισα πάγωμα στην οθόνη, τουλάχιστον για ένα με δύο δευτερόλεπτα. Όχι κάτι το αρκετό για να καταστήσει το παιχνίδι unplayable, αλλά αρκετά εκνευριστικό, ειδικά όταν συμβαίνει συχνά.

 

  • Episode 1: All That Remains 85% 85%
  • Episode 2: A House Divided 80% 80%
  • Episode 3: In Harms Way 85% 85%
  • Episode 4: Amid The Ruins 80% 80%
  • Episode 5: No Going Back 90% 90%

Συνοψίζοντας, η δεύτερη σαιζόν του Walking Dead αποτελεί ξεκάθαρα μια ισάξια συνέχεια του franchise της Telltale. Δεν αλλάζει τίποτα στη δομή του gameplay και της ιστορίας και απλά μας προσφέρει τη συνέχεια που όλοι περιμέναμε να μάθουμε. Δυστυχώς, η έκδοση του Xbox One έχει αρκετά τεχνικά θέματα με αποτέλεσμα να χάνει λίγο από την μαγεία του. Όσοι μπορούν να το παραβλέψουν αυτό θα απολαύσουν σίγουρα το παιχνίδι.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Xbox για το Review Code.

Άρης

Black Dog GR

%

Βαθμολογία