The Walking Dead: A Telltale Games Series - The Complete First Season
Xbox One ReviewΤο φαινόμενο που ακούει στο όνομα “The Walking Dead” είναι από εκείνα που δύσκολα θα καταλαγιάσουν στο άμεσο μέλλον. Μετρώντας εκατόν τριάντα τέσσερα τεύχη κόμικ, μια άκρως πετυχημένη τηλεοπτική σειρά, και τρία videogames – μεταξύ μας όμως θα κάνουμε σαν το Survival Instinct να μην υπήρξε ποτέ – το πνευματικό παιδί του Robert Kirkman ήρθε για να μείνει. Ο κόσμος που δημιούργησε ο Kirkman μέσα από τα κόμικ του αποτελεί ένα φανταστικό και απόλυτα πιστευτό σκηνικό για να αναπτυχθούν αμέτρητες ιστορίες και χαρακτήρες και αυτό η Telltale Games – ιδιοφυΐα στο storrytelling – το κατάλαβε αρκετά καλά από νωρίς. Έτσι δύο χρόνια πριν, μας άφησε κατάπληκτους με το πόνημά της, ένα βιντεοπαιχνίδι – σειρά, το οποίο ήρθε για να πει την δική του ιστορία. Το “Walking Dead: A Telltale Games Series – The Complete First Season” λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πρώτη σαιζόν αυτής της ιστορίας, μαζεμένη σε ένα δισκάκι για το Xbox One.
Πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ο Lee Everett, ένας κατάδικος για φόνο, ο οποίος την ημέρα του ξεσπάσματος του ιού, βρίσκεται καθ’οδόν για την φυλακή. Στο δρόμο όμως, ο οδηγός του περιπολικού θα χτυπήσει κατά λάθος έναν walker με αποτέλεσμα να ανατραπεί το αμάξι και ο Lee να βρεθεί ελεύθερος σε έναν κόσμο που οι νεκροί έρχονται πάλι στη ζωή με μοναδικό σκοπό να καταβροχθίσουν ό,τι κινείται. Πολύ γρήγορα θα συναντήσει την Clementine, ένα ολομόναχο 8χρονο το οποίο έχει χάσει τους γονείς του και θα το πάρει υπό την προστασία του. Πλέον απώτερος σκοπός του είναι να κρατήσει την Clementine ασφαλή πάση θυσία. Και κάπως έτσι ξεκινάει η περιπέτειά μας.
Μπορεί να έκανα λόγο για περιπέτεια, όμως το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αποτελεί ένα καθαρό adventure game. Προφανώς και δεν λείπουν τα σημεία στα οποία πρέπει να λύσουμε ένα είδος γρίφου για να συνεχίσουμε, αλλά ο τίτλος βασίζεται ξεκάθαρα πάνω στις επιλογές τις οποίες κάνουμε ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.
Οι διάλογοι παίζουν απόλυτα σημαντικό ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε σε κάθε ερώτηση έχει σημασία για το πώς θα προχωρήσει η ιστορία μας. Συνήθως δεν έχουμε παρά λίγα δευτερόλεπτα στην διάθεση μας για να κάνουμε μία επιλογή η οποία μετά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Και φυσικά δεν λείπουν τα μεγάλα διλήμματα, όπως το αν θα σώσεις τον Α ή τον Β χαρακτήρα, το αν θα επιλέξεις την ασφάλεια της μέρας ή την ησυχία της νύχτας, το αν θα βοηθήσεις κάποιο χαρακτήρα ή αν θα τον αγνοήσεις για κάτι πιο σημαντικό, με αποτέλεσμα να τον ξενίσεις. Το gameplay είναι από την αρχή μέχρι και το τέλος του 5ου επεισοδίου μια δυναμική σχέση που βασίζεται πάνω στις επιλογές μας και μόνο.
Ανεξάρτητα με τις επιλογές μας, βέβαια, το αποτέλεσμα στο τέλος του παιχνιδιού θα είναι το ίδιο, ο τρόπος όμως μέσω του οποίου θα καταλήξουμε εκεί θα είναι τελείως διαφορετικός από παίκτη σε παίκτη. Όπως λέει και το γνωμικό, “σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι”. Αυτή είναι και η ουσία του Walking Dead. Ποιες θα είναι οι επιλογές μας καθ’όλη την διάρκεια του τίτλου στην προσπάθειά μας να επιβιώσουμε και να προστατεύσουμε την Clementine και τι αντίκτυπο θα έχουν αυτές;
Σε ό,τι αφορά τον τεχνικό τομέα δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα από την αρχική έκδοση, μιας και τα γραφικά του τίτλου ποτέ δεν προσπάθησαν να ακολουθήσουν μια ρεαλιστική πορεία, αλλά έμειναν πιστά στο αρχικό υλικό που ήταν τα κόμικ. Έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια τύπου cel-shaded προσέγγιση η οποία θυμίζει αρκετά παιδικά καρτούν χωρίς όμως να μας αποσπά από την ατμοσφαίρα του παιχνιδιού. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων και ο τρόμος αποτυπώνονται έντονα στα πρόσωπά τους, ενώ τα περιβάλλοντα τα οποία έχουν δημιουργηθεί είναι όλα μοναδικά χωρίς επαναλήψεις. Το ίδιο μπορεί εύκολα να ειπωθεί και για το audio κομμάτι του τίτλου, στο οποίο το voice acting των ηθοποιών, καταφέρνει άμεσα να μεταδώσει το συναίσθημα της εκάστοτε σκηνής.
Τέλος, μαζί με το παιχνίδι περιλαμβάνεται και το έξτρα DLC επεισόδιο “400 days” το οποίο είχε κυκλοφορήσει αρκετό καιρό μετά το 5ο επεισόδιο της πρώτης σαιζόν και λειτουργεί σαν μια γέφυρα μεταξύ αυτής και της επόμενης σαιζόν. Δεν έχει αρκετή σχέση με την πλοκή και μοιάζει αρκετά μόνο, μιας και δεν συνδέεται με την προηγούμενη ιστορία η οποία έχει πλέον κλείσει, αλλά είναι ένα έξτρα μπόνους για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να το παίξουν στο Xbox 360.
- Episode 1: A New Day 85%
- Episode 2: Starved for Help 90%
- Episode 3: Long Road Ahead 85%
- Episode 4: Around Every Corner 80%
- Episode 5: No Time Left 95%
- Extra Episode: 400 Days 75%
Σε γενικές γραμμές, το Walking Dead είναι ένας τίτλος ο οποίος, αν και κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν, ακόμα μοιάζει φρέσκος και πρωτότυπος. Όλα, από το επεισοδιακό concept μέχρι το gameplay το οποίο βασίζεται στις επιλογές μας και στην ιστορία, συνέβαλαν στο να προσφέρουν ένα ευρηματικό παιχνίδι το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να παιχτεί από όλους τους gamers. Προφανώς λοιπόν, η έκδοσή του για το Xbox One μπορούσε μόνο να αποτελέσει ευχάριστα νέα τόσο για όσους θέλουν να ξαναβρεθούν στα ίδια λημέρια – σαν κι εμένα – όσο και για εκείνους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να απολαύσουν αυτόν τον τίτλο. Είναι σίγουρα μια ιστορία που κανείς δεν πρέπει να χάσει.
Ευχαριστούμε την ομάδα του Xbox για το Review Code.
%