Η Frogwares είναι ο “συνήθης ύποπτος” τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή παιχνιδιών με κεντρικούς ήρωες τον ευφυέστατο ντεντέκτιβ Sherlock Holmes και τον συμπαθέστατο βοηθό του Dr. Watson. Στο τελευταίο της παιχνίδι όμως αποφάσισε να μας παρουσιάσει μία άλλη, διαφορετική πλευρά του χαρακτήρα που έπλασε ο Sir Arthur Conan Doyle. Ένα σκοτεινό, μοχθηρό αλλά και παραβατικό Sherlock, ο οποίος δε διστάζει ακόμα και να χρησιμοποιήσει την τεχνική του εκβιασμού για να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Ακόμα και η εμπιστοσύνη του Dr. Watson θα κλονιστεί, καθώς η συμπεριφορά του Holmes γίνεται ασταθής και αλλοπρόσαλλη. What’s wrong with you Holmes?

Το παιχνίδι ξεκινά όταν μία παρέα μικρών παιδιών κάνοντας “ανασκαφές” στη σοφίτα ενός σπιτιού βρίσκουν το ημερολόγιο του Dr. Watson και ξεκινούν να διαβάζουν τις ιστορίες του. Οι Holmes και Watson έχουν κλιθεί να διαλευκάνουν μία υπόθεση κλοπής ενός πανάκριβου μαργαριταρένιου κολιέ από το σπίτι του Μαρκήσιου του Conningham. Μετά από μία συστηματική έρευνα ο δαιμόνιος ντεντέκτιβ βρίσκει το κολιέ, το οποίο όμως στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι είναι πλαστό! Η αστυνομία φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει τον Holmes ότι αυτός ευθύνεται για την απώλεια του original και κάπου εκεί αναδύεται η περίεργη και σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα του αγαπημένου μας ντεντέκτιβ.

Η συγκεκριμένη αποστολή λειτουργεί ως ένα εκτεταμένο και άκρως επεξηγηματικό tutorial, έτσι ώστε να μυήσει τους νέους παίκτες στον κόσμο των adventure games και του Holmes. Ο ήρωάς μας μπορεί να κινείται ελεύθερα στο χώρο, ενώ όταν βρίσκεται κοντά σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος (hotspot) ο κέρσορας μετατρέπεται σε ένα μεγεθυντικό φακό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέρος ή αντικείμενο μπορεί να εξετασθεί εκτενέστερα. Ο φακός έχει γαλάζιο χρώμα όταν πρόκειται για κάποιο αντικείμενο που εξετάζουμε για πρώτη φορά, ενώ γίνεται πράσινος όταν έχουμε ήδη δει κάποιο στοιχείο.

Ευτυχώς, το παιχνίδι δεν είναι ένα κλασσικό pixel hunting στοιχείων, καθώς υπάρχει η άκρως βοηθητική έκτη αίσθηση του Holmes, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε όλα τα hotspots στη γραμμή θέασης του χαρακτήρα μας μαζί. Αφού εξετάσουμε όλα τα στοιχεία, μπορούμε να κάνουμε χρήση του deduction board, ένα είδος σημειωματάριου, στο οποίο μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και σιγά σιγά να ενώσουμε τα κομμάτια του πάζλ ούτως ώστε  να καταφέρει να φτάσει ο Holmes σε μία καινούρια ιδέα που θα προχωρήσει την ιστορία μπροστά.

Το inventory system είναι απλό και εύχρηστο και λειτουργεί με τον κλασσικό τρόπο του drag-and-drop, στην περίπτωση που θέλουμε να συνδυάσουμε κάποια αντικείμενα, κάτι το οποίο συμβαίνει αρκετές φορές στη διάρκεια της ιστορίας. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα αντικείμενα μας, synthesized ή μη, θα πρέπει πρώτα να το έχουμε κάνει equip στο χέρι μας, που φαίνεται στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης. Κάθε επισκέψιμη τοποθεσία περιλαμβάνει και τα απαραίτητα σε κάθε adventure game, puzzle αλλά και mini-games. Η ποικιλία τους είναι μεγάλη, και πουθενά δε θα συναντήσουμε κάποιο γρίφο που να μοιάζει με κάτι που έχουμε ήδη επανεξετάσει. Ο βαθμός δυσκολίας τους είναι μέτριου επιπέδου, όσων αφορά τα puzzle, ενώ σε κάποια mini-games έχουμε κατακόρυφη άνοδο του, σε σημείο που μπορεί να εξοργιστεί κάποιος (ευτυχώς υπάρχει και το YouTube!).

Εξίσου μεγάλη ποικιλία έχουν και τα μέρη όπου μπορεί να επισκεφτεί ο Holmes, όπως το γραφείο ενός κληρικού, το νεκροταφείο, το νεκροτομείο, ένα Theme Park κ.α. Σε κάποιες από αυτές τις τοποθεσίες ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Dr. Watson και βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία, ενώ σε άλλες γίνεται εναλλαγή μεταξύ των δύο, για να καταφέρουν να μπουν τελικά μέσα σε κάποιο δωμάτιο, ή να μπορέσουν να αντλήσουν περαιτέρω πληροφορίες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι ο παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο του πιστού φίλου του Holmes, του σκύλου του δηλαδή, ονόματι Toby!

O Toby αναλαμβάνει να “σνιφάρει” τα ίχνη ενός κακοποιού, αλλά και να ανοίξει κάποιες κλειδωμένες πόρτες, έτσι ώστε να αποκτήσει ο αγαπητός Holmes πρόσβαση σε κάποιες απροσπέλαστες τοποθεσίες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι δεν κάνει αυτόματα save σε συγκεκριμένα checkpoints. Τα save γίνονται χειροκίνητα από τον παίκτη. Αν και το game φροντίζει να μας το θυμίζει αυτό αρκετά συχνά, είναι καλό να το έχουμε υπόψη μας για να μη βρεθούμε προ άσχημων εκπλήξεων! “The game does not save automatically. Please remember to save regularly”

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι τα πάει περίφημα (για adventure game). Οι τοποθεσίες, είτε πρόκειται για εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, παρουσιάζουν μεγάλη λεπτομέρεια και αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την αισθητική και την αρχιτεκτονική της εποχής. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι και η κινήσεις τους είναι αληθοφανείς και σχεδόν φυσικές. Δυστυχώς παρατηρήθηκαν κάποια μικρά glitches στα οποία ο Holmes ενώ πάει να ανοίξει κάποιες πόρτες αυτές παραμένουν κλειστές, ενώ εκείνος συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προσπαθώντας να τις εμβολίσει, τα οποία όμως ευτυχώς λύνονται μόνα τους μετά την πάροδο ενός περίπου λεπτού! “Elementary my dear Watson”!Η δουλειά που έχει γίνει στους διαλόγους του παιχνιδιού είναι εξαιρετική!

Ειδικά οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών  αντικατοπτρίζουν πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, είτε αυτή είναι η πλήρης συναισθηματική φόρτιση ή απλά η επιφοίτηση που έρχεται  κατά τη διάρκεια μίας έρευνας. Η σιγανή μουσική στο υπόβαθρο, αν και δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό, προσφέρει στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού μία νότα αισιοδοξίας, μισαλλοδοξίας αλλά και τρόμου, ανάλογα με την περίσταση.

Η Frogwares με το ‘The Testament of Sherlock Holmes’ κάνει τη διαφορά και καταφέρνει να μας προσφέρει ένα αξιόλογο και ποιοτικό adventure game στο Xbox 360. Το καλογραμμένο σενάριο, οι ποιοτικοί διάλογοι, οι πολλαπλές ανατροπές και η απρόβλεπτη τροπή που παίρνει το storyline είναι σίγουρο ότι θα μαγέψουν τους λάτρεις των παιχνιδιών περιπέτειας.

Και να θυμάστε, “Elementary, my dear Watson is never used in any of the books written by A. Conan Doyle”.

Βαθμολογία: 8/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Frogwares

Εταιρεία έκδοσης: Focus Home Interactive

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 16

Επίσημη ιστοσελίδα: www.frogwares.com