Είναι προφανές ότι παρόλο που η εξέλιξη του gaming σε όλους τους τομείς είναι αλματώδης, το κομμάτι που αφορά τα Role Playing Games, εξαιρώντας τα MMO, αρχίζει να μένει πίσω ή να θυσιάζει κάποια στοιχεία του, βαδίζοντας σε πιο action κατευθύνσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να υπερτερεί ο χαρακτήρας του RPG. Γι’ αυτήν ακριβώς την άτυπη ισορροπία είναι γνωστή η Bethesda και το παγκοσμίως γνωστό της franchise, The Elder Scrolls.

Μετά το Morrowind, την πρώτη της απόπειρα στο Xbox και το πολύ επιτυχημένο Oblivion στο Xbox 360, έρχεται το Skyrim. Ένα τεραστίων διαστάσεων παιχνίδι, όχι μόνο σε έκταση αλλά και σε περιεχόμενο, που υπόσχεται να προσφέρει καινούργιες εμπειρίες στους gamers. Καταφέρνει να κρατήσει όμως το χαρακτήρα ενός RPG με action στοιχεία, ή μήπως η μόδα των καιρών του «επιβάλλει» το αντίθετο; Η απάντηση μας δίνεται από το ίδιο το παιχνίδι μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης.

Το Skyrim μας μεταφέρει 200 χρόνια μετά τα γεγονότα του Οblivion και μας τοποθετεί στη μέση ενός εμφυλίου πολέμου. Μια μερίδα των κυρίως κατοίκων του Skyrim, των Νords, έχουν δημιουργήσει έναν στρατό ανταρτών, τους Stormcloaks, που μάχεται για την αποχώρηση της αυτοκρατορίας από τη περιοχή. Αυτός ο εμφύλιος, σύμφωνα με τις αρχαίες γραφές σηματοδοτεί την εμφάνιση των δράκων μετά από πολλά χρόνια.

Σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο παίχτης την περιπέτειά του. Όπως και σε προηγούμενα Elder Scrolls, το εισαγωγικό βίντεο μας βρίσκει φυλακισμένους -και στη προκειμένη περίπτωση αλυσοδεμένους- καθ’ οδόν για τον αποκεφαλισμό μας. Δευτερόλεπτα πριν την εκτέλεσή μας, εμφανίζεται ένας δράκος που καταστρέφει το μικρό χωριό που βρισκόμαστε, αλλά με έναν περίεργο τρόπο σώζει τη ζωή μας, αφού μας γλυτώνει από τη γνωριμία με το… τσεκούρι του δήμιου.

Τι μας προσφέρει όμως το Skyrim; Ένα πραγματικά αχανές open world περιβάλλον όπου ο παίχτης μπορεί να πάει κυριολεκτικά  παντού και να κάνει σχεδόν τα πάντα. Θέλει να πολεμάει τέρατα και ληστές, να κυνηγάει ζώα για το δέρμα τους, να κάνει το σιδηρουργό ή τον αλχημιστή, να γίνει λυκάνθρωπος, βαμπίρ, να παντρευτεί; Φυσικά και μπορεί! Οι επιλογές είναι ατελείωτες, όπως και οι αποστολές. Πέρα από την κυρίως ιστορία, υπάρχουν τόσα πολλά quests που δύσκολα θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε σε ένα μόνο playthrough. Περπατώντας μέσα στις πόλεις, ακόμα και ένα διάλογο να κρυφακούσουμε μπορεί να μας ανοίξει μια καινούργια αποστολή.

Κατά τη διάρκεια του εισαγωγικού βίντεο, ο παίχτης έχει την ευκαιρία να επιλέξει το χαρακτήρα του, μέσα από 10 φυλές που υπήρχαν και σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, όπως Nords, High Elves, Dark Elves, Argonians κλπ. Το στοιχείο που διαφέρει στο Skyrim είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής. Πλέον, η επιλογή χαρακτήρα δεν είναι τόσο επίπονη αφού δεν υπάρχουν οι επιλογές για class και subclass. Η κάθε φυλή έχει κάποια πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες, πχ. οι Argonians μπορούν να αναπνέουν κάτω από το νερό, οι High Elves έχουν καλύτερο ποσοστό αναγέννησης του magicka τους κλπ.

Ουσιαστικά, η class του κάθε παίχτη αποφασίζεται από τον ίδιο, στην πορεία του παιχνιδιού, ανάλογα με το τρόπο που παίζει ο καθένας. Αναλυτικότερα, το Skyrim μας παρουσιάζει ένα skill tree που χωρίζεται σε τρεις κυρίως κατηγορίες, με κάθε κατηγορία να έχει υποκατηγορίες όπως One handed weapon, Archery, Sneaking και λοιπά. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τον τρόπο που ο κάθε παίχτης κινείται στο Skyrim, ανεβάζει το ανάλογο skill. Αυτό δίνει την επιλογή στον παίχτη να δημιουργήσει μια πληθώρα classes, έχοντας όμως στην πορεία τη δυνατότητα να τις αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμεί.

Ένα ακόμα καινούριο χαρακτηριστικό αποτελούν τα Perks. Κάθε φορά που ανεβάζουμε το επίπεδο του χαρακτήρα μας, εκτός της επιλογής να δυναμώσουμε ένα από τα τρία κύρια χαρακτηριστικά μας (magicka, health και stamina) μας δίνεται και ένα perk το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε όποιο skill θέλουμε, δίνοντας έτσι παραπάνω τρόπους να εξελίξουμε το χαρακτήρα μας. Συνεχίζοντας τις νέες προσθήκες, πλέον, αντί να χρησιμοποιούμε μόνο ένα τεράστιο inventory, έχουμε την επιλογή των favorites. Ένα υπομενού όπου τοποθετούμε τα πιο σημαντικά μας αντικείμενα και έχουμε πρόσβαση πιέζοντας το direction pad προς τα πάνω.

Η πολυαναμενόμενη προσθήκη στο Skyrim βέβαια είναι αυτό που όλοι θαυμάζαμε στα trailers: οι δράκοι. Κάτι καινούριο στα Elder Scrolls και πολύ εντυπωσιακό, το οποίο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μάχης μπορεί να απογοητεύσει λίγο τους παίχτες. Σίγουρα, το μέγεθος και τα μοντέλα των δράκων μπορούν να φοβίσουν τους παίχτες, αλλά μετά από 2 με 3 μάχες μαζί τους, η εξόντωσή τους μπορεί να γίνει λίγο απλή και επαναλαμβανόμενη.

Δεν είναι βέβαια κάτι που θα απομακρύνει τους παίχτες από την ανελέητη σφαγή τους, μιας και ο θάνατος των δράκων μας δίνει τις ψυχές τους, κάτι που χρειαζόμαστε για να ενεργοποιούμε τα shouts, τις κραυγές που κάθε μια έχει διαφορετική ιδιότητα. Το κάθε shout αποτελείται από τρεις λέξεις, που θα τις βρούμε σε τοίχους σε όλο το Skyrim. Όσο περισσότερες λέξεις γνωρίζουμε από το shout, τόσο πιο ισχυρό είναι.

Ο χειρισμός του χαρακτήρα, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, είναι ιδιαίτερα βολικός, ενώ πλέον έχουμε και την νέα επιλογή του dual-wielding. Πλέον, ο χαρακτήρας μας μπορεί να χρησιμοποιήσει 2 όπλα, ένα όπλο με ασπίδα είτε με κάποιο spell, ακόμα και 2 ίδια ή διαφορετικά spells, κάτι που αποτελεί μια πολύ καλή προσθήκη που μας επιτρέπει πολλές παραλλαγές στη μάχη, ανάλογα με τον εχθρό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει με το χειρισμό στο Skyrim – και το οποίο υπήρχε και στο Oblivion – αφορά τα  melee όπλα όπου το animation της κίνησής τους τα κάνει να φαίνονται σαν να τα κουνάμε απλά στον αέρα, ενώ στην πραγματικότητα χτυπάμε τον αντίπαλό μας.

Το οπτικό κομμάτι του Skyrim φαίνεται πολύ βελτιωμένο, χάρη στην καινούρια μηχανή γραφικών της Bethesda. Τα τοπία πραγματικά μπορούν να αφήσουν τον παίχτη με το στόμα ανοιχτό, από τις καταπράσινες πεδιάδες μέχρι τα χιονισμένα βουνά και την ομίχλη που τα περιβάλλει. Ακόμα και τη νύχτα θα δούμε φαινόμενα παρόμοια με το βόρειο σέλας ή κεραυνούς μέσα σε μια καταιγίδα.

Τα μοντέλα των χαρακτήρων επίσης παρουσιάζονται πολύ βελτιωμένα, με μόνο ελάττωμα τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι πιο εκφραστικά και με μεγαλύτερη ποικιλία μορφασμών. Θέματα framerate drop παρουσιάζονται σπάνια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ιδιαιτέρως όμως κατά την είσοδο στο inventory όταν είναι παραφορτωμένο, καθώς και στα autosaves που κάνει το παιχνίδι.

Το ηχητικό μέρος του Skyrim είναι αυτό που κλέβει την παράσταση! Οι διάλογοι των χαρακτήρων είναι πολύ ρεαλιστικοί, αλλά το καλύτερο τμήμα του ήχου είναι τα μουσικά κομμάτια που παίζουν κατά τη διάρκεια περιήγησης στον κόσμο του Skyrim. Αριστουργηματικά ορχηστρικά κομμάτια που μας μεταφέρουν μέσα στο κλίμα του παιχνιδιού είτε εξερευνούμε τοπία είτε αντιμετωπίζουμε κάποιον εχθρό.

Τέλος, οι ήχοι των όπλων και των spell είναι αρκετά καλύτεροι στο Skyrim από τους προκατόχους του.
Το θέμα που συνήθως υπάρχει σε τέτοιου είδους παιχνίδια δυστυχώς είναι τα διάσπαρτα bugs και glitches – και το Skyrim έχει αρκετά. Τίποτα που δε διορθώνεται με patches από την Bethesda, αλλά σίγουρα μπορούν να συγχύσουν τον παίχτη ειδικά όταν μπορεί να χρειαστεί κάποιο loading από προηγούμενο save, που μπορεί να σημαίνει επανάληψη των όσων κάναμε πριν αρκετή ώρα απλά για να ξεκολλήσει το bug.

Μετά την πολύωρη ενασχόληση με το Skyrim και παρόλα τα μικρά προβληματάκια που μπορεί να παρουσιάζονται, στο τέλος μια αίσθηση μπορεί να μας αφήσει: Άλλα πέντε λεπτά! Άλλα πέντε λεπτά μάχης με δράκους, δημιουργίας όπλων-φίλτρων, άλλο ένα «καθάρισμα» μιας σπηλιάς, κάτι από τα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο παιχνίδι. Αποτέλεσμα; Να ξαναβυθιζόμαστε σε αυτόν τον κόσμο που μας παρουσιάζει η Bethesda και τα 5 λεπτά να γίνονται ώρες ατελείωτες…

Βαθμολογία: 8.5/10

Γεράσιμος «rogerwat23GRE» Καββαδάς για το MyXbox.gr

Εταιρεία ανάπτυξης: Bethesda Game Studios

Εταιρεία έκδοσης: Bethesda Softworks

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 18

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.elderscrolls.com