The Dark Pictures: Man of Medan Review

by | Σεπ 18, 2019 | Homepage Zone, Reviews, Νέα

Η Supermassive Games μετά την καταπληκτική επιτυχία και το story του Until Dawn, έρχεται αυτή τη φορά και στο Xbox να μας χαρίσει στιγμές αγωνίας, φόβου και αδρεναλίνης στην καινούρια τους ανθολογία που λέγεται Dark Pictures.

 Και λέω ανθολογία γιατί το Man of Medan είναι το πρώτο installment της σειράς, και η εταιρεία μας υπόσχεται και άλλες ιστορίες τρόμου στο άμεσο μέλλον. Πάμε να δούμε αναλυτικά την τωρινή μας ιστορία.

 

Ξεκινάμε με τον αφηγητή να μας εξηγεί πώς αυτές οι ιστορίες έχουν το δικό μας τέλος και τη δική μας συνέχεια, μιας και μέσα από το παιχνίδι μας δίνει hint το τι μπορεί να συναντήσουμε στο μέλλον. 

 Έτσι ξεκινάμε με δυο πεζοναύτες του αμερικανικού στρατου, τη δεκαετία του ‘40. Βρίσκονται σε μια αποστολή στην μακρινή Κίνα, ξυπνάμε και το πολεμικό τους πλοίο έχει γίνει φάντασμα και όλοι είναι νεκροί ή υποψήφιοι θανόντες.

 

Με αυτές τις πληροφορίες μας φέρνει στο σήμερα, με μια παρέα 5 νέων που αποφασίζουν να πάνε scuba diving σε ένα απαγορευμένο και μη καταχωρημένο ναυάγιο. Εκεί τα πράγματα μέσα σε μια ημέρα ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους και βρίσκονται αιχμάλωτοι ληστών μέσα σε αυτό το πλοίο-φάντασμα. Εκεί η επιστήμη και το παραφυσικό γρήγορα συντονίζονται, και οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να επιβιώσουν τόσο από τους ληστές όσο από το πλοίο αυτό καθ’ αυτό, με μοναδική διαφυγή το ίδιο τους το σκάφος που είναι δεμένο δίπλα από το πλοίο.

 

Σαν υπόθεση το παιχνίδι δεν μπορώ να πω περισσότερα μιας και θα χαλάσω την καταπληκτική ιστορία του. Δύσκολα αν το ξεκινήσεις μπορείς να το αφήσεις για κάποια άλλη στιγμή.

AlexPath_2_1558428799

Στο μενού σου έχει 3 επιλογές του πως θα μπορέσεις να ξεκινήσεις αυτό το υπέροχο τρομακτικό ταξίδι. Η πρώτη είναι κλασσικά μόνος σου αναλαμβάνοντας σχεδόν όλους τους χαρακτήρες σε κάθε σκηνή. 

 

Η δεύτερη επιλογή λέγεται movie night και του δηλώνεις πόσα άτομα βλέπουν – από δύο έως πέντε – και δίνεις το controller σε κάθε έναν και αναλαμβάνει την πορεία ενός από τους πρωταγωνιστές μας. Καταπληκτικό αν στον ίδιο καναπέ κάθεται παρέα να περάσουν την βραδιά τους με μια διαδραστική ταινία.

 

Και η τρίτη – και καταπληκτική επιλογή – είναι το coop που πρώτη φορά συναντώ σε ένα horror παιχνίδι. Μπορώ να πω αυτές τις 3 και κάτι ώρες τις περάσαμε “νεράκι”, χωρίς να σηκωθούμε και βρήκαμε πολλές φορές τους χαρακτήρες μας αποξενομένους ο ένας από τον άλλο, να προσπαθούμε να περάσουμε κάτι που ο συμπαίκτης μας δεν βλέπει – ή μπορεί ακόμα και να αγνοεί πλήρως, να βλέπει πράγματα που ο άλλος δεν βλέπει, και πολλές φορές ακόμα όταν είναι και μπροστά στα μάτια σου να μην αναγνωρίζει ο ένας τον άλλον.

BradCommon_6_1558428800

Ως στήσιμο το παιχνίδι περνάει σε άλλο επίπεδο, και ως λάτρης των story driven games πιστεύω ότι η εταιρεία με αυτό το παιχνίδι έβαλε τον πήχη ακόμα ψηλότερα – σε επίπεδα που δεν περίμενα.

 

Επίσης πολύ καλή εντύπωση μου έκανε το πως χειρίζεται το παιχνίδι την κάθε επιλογή που θα κάνεις και πως αυτές επηρεάζουν και το πώς θα τελειώσει το παιχνίδι. Για να φανταστείτε τι εννοώ (spoiler warning) υπάρχει τέλος που απλά πεθαίνουν όλοι, ή που τους σκοτώνει όλους ο στρατός, ή που καταφέρνουν όλοι να φύγουν ζωντανοί (ή και όχι…) από το πλοίο φάντασμα.

 

Ας περάσουμε λίγο στο gameplay – ο χειρισμός του είναι απλός με την κάμερα να βλέπει από μια γωνία του δωματίου ή της τοποθεσίας που βρίσκεσαι με τον παίκτη μας να περπατάει ή και να κάνει βάδην λίγο πιο γρήγορα. Μένω με την εντύπωση ότι θα μπορούσαν οι χαρακτήρες μας να πήγαιναν λίγο πιο γρήγορα αλλά σίγουρα αν γινόταν αυτό θα χάναμε κάποιες λεπτομέρειες. Τα quick time events δεν θα μπορούσαν να λείπουν και είναι τοποθετημένα και διάσπαρτα σε σημεία που δεν το περιμένεις με μεγάλη πιθανότητα να τα χάσεις και τα πράγματα να δυσκολέψουν για κάποιο χαρακτήρα μας.

HighresScreenshot00095_1558428801

Μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν κάποιοι πίνακες που μας δίνουν πληροφορίες για κάποιο ενδεχόμενο μέλλον που μπορεί να ακολουθήσουμε και να δούμε ή και πώς μέσα από τις επιλογές μας μπορούμε να μην το δούμε καν.

 

Οι πρωταγωνιστές μας είναι πολύπλοκοι χαρακτήρες, με ξεχωριστές προσωπικότητες, και ανάλογα το πως χτίζουμε τις αποφάσεις μας, δημιουργούμε καλύτερες ή χειρότερες διαπροσωπικές σχέσεις – με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια του παιχνιδιού.

 

Από πλευράς γραφικών, για story driven game και χτισμένο πάνω στην Unreal Engine, η απόδοση είναι καταπληκτικη – η εταιρεία έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στο να μας δείχνει τις λεπτομέρειες των προσώπων καθώς και τα συναισθήματά τους. Ο περιβάλλοντας χώρος, αν και δεν έχεις άμεση επέμβαση πάνω του, είναι πολύ καλά φωτισμένος και ατμοσφαιρικός για ένα τέτοιο παιχνίδι.

 

Από πλευράς ήχου, οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πάρα πολύ καλές και σε κανένα σημείο δεν με έκαναν να βγω από το ρόλο και την συνέχεια της κουβέντας. Οι ήχοι σε βάζουν κατευθείαν μέσα σε ένα horror κλίμα και πολύ καλά τοποθετημένοι.

 

Η αρχή του κακού και του τρόμου έγινε και λέγεται Man of Medan. Η ανθολογία έχει και άλλες συνέχειες – και ανυπομονώ να δω την επόμενη που θα κυκλοφορήσει.

Ευγένιος

Eugenios