Τα fighting games στο σύνολο είναι πολύ απαιτητικό genre, το οποίο έχει το φανατικό κοινό του αλλά και αυτούς που τους αφήνει αδιάφορους λίγο πολύ. Και αυτό γιατί απαιτεί υπερβολικά καλή μνήμη, ώστε να μπορέσει ο παίχτης να αποστηθίσει όλες τις κινήσεις που έχει κάθε χαρακτήρας, και αφού το καταφέρει θα πρέπει να έχει πολύ καλά αντανακλαστικά, ειδικά όταν αντιμετωπίζει άλλους παίχτες και όχι την A.I του εκάστοτε τίτλου. Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο Tekken Tag Tournament, το 2000, είχε σκοπό να δοκιμάσει τις ικανότητες των παιχτών, όχι μόνο επιλέγοντας και μαθαίνοντας τον κάθε μαχητή ξεχωριστά, αλλά και να βρουν το ιδανικό ζευγάρι, ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον ιδιότροπο τρόπο μάχης του Tekken. Το Tekken Tag Tournament 2 κάνει ακριβώς αυτό, με αρκετές όμως βελτιώσεις, ένα αρκετά μεγάλο roster μαχητών, αλλά και με τον ίδιο γρήγορο και ασυγχώρητο χαρακτήρα που έχουν οι μάχες στο Tekken franchise.

Το σημαντικό κομμάτι του τίτλου κρύβεται στο ίδιο του το όνομα, το Tagging, αφού δεν αρκεί απλά να γνωρίζουμε τις κινήσεις ενός χαρακτήρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε δυο μαχητές, μέσα από τους 44 διαθέσιμους και γνωστούς από παλαιότερες εκδόσεις, των οποίων τα στυλ να ταιριάζουν με αποτέλεσμα να κάνουμε ακόμα πιο θεαματικές και αποτελεσματικές μάχες, εναλλάσσοντας τους παλαιστές όταν είναι απαραίτητο. Καινούργια λειτουργία στο Tekken είναι το Tag Assault, όπου εκτοξεύοντας τον αντίπαλό μας στον αέρα και πατώντας το κουμπί του tagging o χαρακτήρας που βρίσκεται εκτός μάχης εισέρχεται για μικρό χρονικό διάστημα, βοηθώντας να συνεχίσουμε το combo που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Ακόμα, όταν κάνουμε tagging η υγεία του χαρακτήρα που περνάει εκτός αναπληρώνεται όσο περνάει η ώρα.

Το κλειδί σε μια μάχη του Tekken Tag Tournament 2 είναι η δημιουργία όσο μεγαλύτερου combo κινήσεων γίνεται. Οι κινήσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Τις κυρίως επιθέσεις (ψηλές, μεσαίες και χαμηλές), τα launchers που εκτινάσσουν τον αντίπαλο στον αέρα και τα bounds όπου ο αντίπαλος προσκρούει στο έδαφος και εκτοξεύεται ξανά στον αέρα. Οι δυο τελευταίοι τύποι κινήσεων είναι ιδανικοί ώστε να συνδέσουμε δυο συνδυασμούς κινήσεων και να συνεχίσουμε το combo μας. Μοναδικό εμπόδιο σε αυτό το σύστημα είναι ο αλάνθαστος συνδυασμός πλήκτρων, ο οποίος δεν εξηγείται όσο πρέπει στο tutorial και η επιτυχία ενός combo θα έρθει μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για τους νέους παίχτες.

Στο Tekken Tag Tournament 2 δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο story mode. Αντιθέτως, το tutorial του τίτλου έχει ντυθεί με ένα υποτυπώδες σενάριο, στο οποίο η βιομηχανία Violet έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ρομπότ, το Combot, το οποίο χειριζόμαστε εμείς. Μέσα από τα πέντε διαθέσιμα chapters θα μυηθούμε στις βασικές κινήσεις, καθώς το Combot δανείζεται τα στυλ μάχης από όλους τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Νικώντας σε κάθε μάχη κερδίζουμε χρήματα, με τα οποία μπορούμε να ξεκλειδώνουμε καινούργιες κινήσεις για το Combot και φτάνοντας στο τέλος του tutorial μπορούμε να το στο δικό μας στυλ. Στο μόνο Mode που δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Combot είναι στα ranked online matches αλλά οπουδήποτε αλλού το συμπαθητικό ρομπότ είναι στη διάθεσή μας.

Βέβαια, το κακό είναι πως πέρα από τις βασικές λειτουργίες, το εν λόγω tutorial δεν βοηθάει στην εκμάθηση περισσότερων κινήσεων, κάτι που μπορεί στο offline mode να μην είναι τόσο σημαντικό, ειδικά σε χαμηλά επίπεδα δυσκολίας, ωστόσο στα online modes του τίτλου τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς θα πρέπει να βγάλουμε μόνοι μας άκρη στο πως και πότε θα πρέπει να πατάμε τα πλήκτρα, κάτι που δεν έχουμε και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας για να το κάνουμε. Τελειώνοντας το μικρό campaign/tutorial μπορούμε να περάσουμε σε πιο απαιτητικά modes. Για αρχή το Arcade μας βάζει εναντίον επτά διαφορετικών αντιπάλων σε μορφή Ladder, όπου ολοκληρώνοντάς το θα μπορούμε να δούμε το ending cut-scene του κάθε χαρακτήρα.

Ακόμα, υπάρχουν τα κλασικά Team Battle, Time Attack, Practice mode, Survival και Ghost Battle mode στο οποίο ο παίχτης αντιμετωπίζει μια σειρά από εχθρούς που δανείζονται χαρακτηριστικά από όλους τους γνωστούς χαρακτήρες του Tekken. Επιπροσθέτως, σε κάθε αγώνα που δίνει ο παίκτης στο τέλος και ανάλογα με την απόδοσή του κερδίζει χρήματα. Αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να ξεκλειδώσει αρκετά αξεσουάρ και ρούχα, διαφορετικά για τον κάθε χαρακτήρα. Περνώντας online, τα πράγματα δυσκολεύουν κάπως, κυρίως γιατί οι αντίπαλοι είναι άλλοι παίχτες και όχι η προβλέψιμη Α.Ι.

Βέβαια έχει γίνει πολύ καλή προσπάθεια ώστε να εξαλειφθεί το lag στις μάχες μέσω του πολύ καλού netcode του τίτλου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες φορές θέματα που αφορούν την ταχύτητα απόκρισης. Στο multiplayer συναντάμε δυο κατηγορίες, τα ranked και τα player modes, στα οποία μπορούμε να επιλέξουμε το επίπεδο του αντιπάλου που επιθυμούμε όπως και την ποιότητα της συνδέσεως, ώστε να μην υπάρχουν – ακόμα και αυτά τα ελάχιστα – φαινόμενα lag. Τέλος, το Tekken Tag Tournament 2 διαθέτει μια αντίστοιχη λειτουργία με το Call of Duty Elite με την ονομασία World Tekken Federation, η οποία ανοίγει μέσω internet browser, όπου εκεί οι παίχτες θα μπορούν να αναζητούν αντιπάλους, να βλέπουν τα στατιστικά τους στους online αγώνες και άλλα πολλά στοιχεία.

Οπτικά o τίτλος κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, με τους χαρακτήρες – οι οποίοι είναι γνωστοί από τα προηγούμενα Tekken games – να είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια. Μικρά clippings παρατηρούνται σε χαρακτήρες που έχουν φαρδιά ρούχα ή μεγάλα αξεσουάρ αλλά δεν είναι κάτι που χαλάει το πολύ όμορφο στυλ του τίτλου. Ακόμα, υπάρχουν κάποια frame drops, περισσότερο σε μεγάλα combo κινήσεων ή όταν γίνεται ένα tag assault. Γι αυτό ευθύνεται και λίγο το πολύ ζωντανό και όμορφο background κάθε πίστας, στο οποίο θα δούμε πολλά στοιχεία να κινούνται όπως το κοινό που ζητωκραυγάζει κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

Στον τομέα του ήχου δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τα μουσικά κομμάτια που ντύνουν τον τίτλο ακλουθούν το ίδιο στυλ με παλαιότερες εκδόσεις. Γρήγορα pop-άκια και όχι μόνο, που συμβαδίζουν όμως με το εξίσου γρήγορο στυλ μάχης. Οι φωνές των χαρακτήρων παραμένουν όπως τις γνωρίσαμε σε προηγούμενα Tekken, αρκετά πειστικές αλλά και αρκετά ξένες συγκριτικά με τον χαρακτήρα που αντιπροσωπεύουν.

Η σειρά Tekken ποτέ δεν φημιζόταν για την ευνοϊκή μεταχείριση των νεοεισερχόμενων παιχτών. Αν και εδώ προσπαθεί πολύ καλύτερα να το κάνει, οι μη έμπειροι παίχτες θα πρέπει να μάθουν το παιχνίδι με τον οδυνηρό τρόπο πρώτα, αφού θα χρειαστεί να σηκωθούν αρκετές φορές από το έδαφος πριν συνηθίσουν όλα τα μυστικά του τίτλου. Πέρα από αυτό όμως το Tekken Tag Tournament 2 είναι ένας άξιος διάδοχος του franchise, απευθυνόμενος σε ένα πιο αφοσιωμένο κοινό, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι πραγματικά καινούργιο στο genre. Παρόλα αυτά, όταν περάσουν οι πρώτες ώρες εκμάθησης, το Tekken Tag Tournament 2 μετατρέπεται σε ένα πάρα πολύ καλό fighting game, το οποίο θα μας χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης.

Βαθμολογία: 7.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Namco Bandai Games

Εταιρεία έκδοσης: Namco Bandai Games

Αριθμός παιχτών: 1-2

Ηλικίες: PEGI 16

Επίσημη ιστοσελίδα: www.tekken.com