Supersampling στο Xbox One X

Ή τί σημαίνει “εμπειρία Xbox One X” σε οθόνη λιγότερο από 4Κ.

Όποιος δεν ζει κάτω από πέτρα, θα έχει σίγουρα πάρει γραμμή την κυκλοφορία του Xbox One X. Κάτι, κάπου θα το άκουσε το τελευταίο διάστημα, δεν παίζει… Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει unboxings, παρουσιάσεις, κείμενα επί κειμένων και πολλά, πολλά βίντεο, που παρουσιάζουν την υπεροχή του μικρού αυτού τέρατος έναντι του ανταγωνισμού.

Έχοντας περάσει κοντά δύο εβδομάδες με τον “Mr. 6 Teraflops”, θεωρώ πως έφτασε πλέον η σειρά και για εμένα να πω την γνώμη μου. Θα προσπαθήσω όμως να το κάνω με έναν λιγότερο συμβατικό τρόπο – θέλω ιδανικά να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από το setup που έχω στο γραφείο μου και που υποπτεύομαι πως είναι πάνω κάτω το ίδιο με το setup που έχει η πλειονότητα εκεί έξω.

 

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, 4Κ τηλεόρασηδεν έχω. Οπότε για τηλεόραση που να υποστηρίζει και HDR – το 10μπιτο, από τα καλά ντε – και να έχει και 4Κ ανάλυση, ούτε λόγος, καθώς τέτοια μοντέλα αγγίζουν τα τετραψήφια νούμερα σε τιμή και το πορτοφόλι μου δεν το αντέχει. Για να το θέσω και αλλιώς, μια τέτοια καλή τηλεόραση μπορεί εύκολα να κοστίσει τρεις φορές την τιμή του Xbox One X και παραπάνω.

 

 

Επομένως, όταν άνοιξα το κουτί και έβγαλα το μαγικό xbox από μέσα, πήρα το ενισχυμένο HDMI καλώδιο που ήρθε πακέτο με την κονσόλα και το κάρφωσα στην παλιά 1080p τηλεόραση που χρόνια τώρα κοσμεί την επιφάνεια του γραφείου μου. Κοντά στα οχτώ για την ακρίβεια. Τότε ήταν τηλεόραση που έπαιρνε 9 στα 10. Τώρα στέκεται αξιοπρεπώς, βλέπει που χαζεύω κανένα 4Κ monitor στο internet και βγάζει καπνούς από τις υποδοχές του Scart – ναι ναι έχει και δύο τέτοιες. Παρ’ όλα αυτά, μια 1080p οθόνη/τηλεόραση/monitor είναι πιστεύω αυτό που έχουμε οι περισσότεροι μέσα στα σπίτια μας οπότε αξίζει λίγο να δούμε τι οφέλη θα αποκτήσουμε από το Xbox One X.

H μεγάλη αλήθεια είναι πως όλα τα παιχνίδια δείχνουν και τρέχουν καλύτερα στο Xbox One X, χωρίς εξαιρέσεις και αυτό το κατάλαβα από το πρώτο λεπτό. Ουσιαστικά η κονσόλα ποντάρει σε δύο μεγάλα χαρτιά, στην 4Κ ανάλυση που μπορεί να δώσει αλλά και στην υποστήριξη του  HDR, μιας τεχνικής που μπορεί να αποδώσει περισσότερα και βαθύτερα χρώματα ειδικά όταν πλησιάζουμε τους τόνους του άσπρου και του μαύρου και κατ’ επέκταση του φωτός και της σκιάς μέσα στα παιχνίδια.

 

Οπότε αν η τηλεόραση μας είναι χρέπι, το Xbox One X παίρνει την πληροφορία που βγάζει και χρησιμοποιεί την τεχνική Supersampling για να αποδώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην οθόνη μας. Είναι ακριβώς η ανάποδη διαδικασία από το να παίρνουμε μια εικόνα και να προσπαθούμε να την μεγεθύνουμε μέχρι να αρχίσει να pixelιάζει, δηλαδή να παραμορφώνεται.

 

Με το  Supersampling, το One X παίρνει την εικόνα που παράγει σε 4Κ ανάλυση και την κάνει σμίκρυνση για να την χωρέσει στην 1080p οθόνη μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα πολύ πιο crisp και καθαρή από την συνηθισμένη. Όταν έτρεξα το Assassin’s Creed: Origins για παράδειγμα, δεν μπορούσα να πιστέψω το πόσο καθαρή φαινόταν η εικόνα και πόσο άμεσα ξεπετάγονταν οι λεπτομέρειες των κτηρίων και του περιβάλλοντος σε σχέση με το “απλό” Xbox One.

 

 

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή, το Xbox One X εκμεταλλεύεται πλήρως την ισχύ της κάρτας γραφικών του, οπότε είναι σε θέση να αποδίδει καλύτερα ειδικά εφέ, draw distances κτλ. Τί θέλω να πω με αυτό. Για παράδειγμα στο Rocket League, το παιχνίδι τρέχει ακομπλάριστα με τα εφέ της βροχής ανοιχτά σε διάφορες πίστες χωρίς να χάνει frame ακόμα και αν δεν είναι στα Xbox One X Enhanced παιχνίδια. Την ίδια στιγμή σε παιχνίδια όπως το Fortnite, η κονσόλα είναι σε θέση να σου δείχνει περισσότερη λεπτομέρεια σε μεγαλύτερη απόσταση απ’ ότι πριν, πράγμα πολύ χρήσιμο αν προσπαθείς να εντοπίσεις μια κουκκίδα κάπου στο βάθος να κουνιέται.

 

Και φυσικά έχω παρατηρήσει πολύ καλύτερα loading times σε όλα, μα όλα, τα παιχνίδια Από την στιγμή που πήρα το One X στα χέρια μου, συνδέομαι σε κάθε multiplayer lobby αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με τους φίλους μου στο ίδιο party. Φυσικά το ίδιο ισχύει και στα single player παιχνίδια, με τον χρόνο από την στιγμή που θα πατήσω play μέχρι να μπω μέσα στο παιχνίδι, να μειώνεται κατακόρυφα.

Το Supersampling λοιπόν, είναι η λέξη που θέλω να κρατήσετε κλείνοντας με αυτό το κείμενο. Η διαφορά από το OG Xbox One στο Xbox One X είναι αισθητή, ανεξάρτητα από την οθόνη στην οποία παίζει κανείς και οφείλεται σε αυτή την τεχνική.

 

Προσωπικά, μέχρι να βρω ένα monitor που να με ικανοποιεί και να είναι στο budget μου, εγώ θα συνεχίσω να παίζω στην υπάρχουσα τηλεόραση μου, καθώς θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να την αντικαταστήσω. Αν πάλι έχει πάρει κάτι καλό το μάτι σας εκεί έξω, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις!

Άρης

Black Dog GR