Η σειρά True Crime, μετρώντας δύο τίτλους, το 2003 και το 2005, έδωσε μια νέα πνοή στα open world παιχνίδια, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη ματιά της… άλλης πλευράς, δηλαδή ενός αστυνομικού, αποσπώντας θετικές κριτικές. Όταν το 2009 ανακοινώθηκε το τρίτο παιχνίδι της σειράς, με τίτλο True Crime: Hong Kong, κανείς δεν περίμενε πως έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια για να ξανακούσουμε για τον τίτλο. Το developing του παιχνιδιού, λοιπόν, πέρασε από σαράντα κύματα, και αυτό γιατί η Activision αποφάσισε να ακυρώσει το project, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ η Square Enix που φάνηκε πως είχε δει το κάτι διαφορετικό στη σειρά, κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του παιχνιδιού. Με την United Front πίσω από το τιμόνι και με νέα ονομασία, το Sleeping Dogs, πλέον, έρχεται να κάνει ένα ριζικό reboot στη σειρά.


Βρισκόμαστε στο Hong Kong, μια πόλη που ταλαιπωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από “εμφύλιους” πολέμους μεταξύ διαφορετικών συμμοριών. Από τη μία είναι η Sun On Yee (βασισμένη στην πραγματική Sun Yee On) και από την άλλη συναντάμε την 18Κ. Βέβαια, στο εσωτερικό της Sun On Yee υπάρχει ακόμα ένας εμφύλιος, ανάμεσα σε μικρότερες ομάδες, όπως την Water Street Gang του Winston Chu και την Jade Gang του “Dogeyes”. Και κάπου εδώ ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε τον πρωταγωνιστή.

Ο Wei Shen, λοιπόν, είναι ένας κινέζος που μεγάλωσε στο San Francisco και επέστρεψε στη γενέτειρα του ως αστυνομικός με σκοπό να εισβάλει στην Sun On Yee και να την καταστρέψει. Βέβαια, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που έχει βάλει στόχο τη συγκεκριμένη συμμορία, καθώς φεύγοντας με την οικογένειά του από το Hong Kong άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς με τον “Dogeyes”. Δουλεύοντας, λοιπόν, ως μυστικός, ο Wei Shen θα πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ σωστού και λάθους, καλού και κακού, καθώς αρκετές φορές θα χρειαστεί να ξεπεράσει τη λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει αυτά τα δύο, σε ένα σενάριο που άνετα θα μπορούσε να γίνει ταινία στη μεγάλη οθόνη.

Το Sleeping Dogs είναι ένα open world παιχνίδι το οποίο βασίζεται περισσότερο στις μάχες σώμα με σώμα. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει το… απαραίτητο πιστολίδι, καθώς στο παιχνίδι υπάρχουν 15 διαφορετικά όπλα, απλά σχεδόν ποτέ δε θα κρατάμε κάποιο από αυτά, παρά μόνο σε συγκεκριμένες αποστολές. Βέβαια, οι μάχες σώμα με σώμα κόβουν την ανάσα, με μοναδικές κινήσεις, λαβές και χτυπήματα που είναι βγαλμένα μέσα από πολεμικές τέχνες και θυμίζουν… The Raid: Redemption. Το σύστημα μάχης μοιάζει αρκετά με εκείνο των Batman: Arkham series και των Assassin’s Creed, αλλά στο Sleeping Dogs είναι ακόμα πιο πλούσιο, καθώς το περιβάλλον παίζει βασικό ρόλο για την εξόντωση των εχθρών. Μπορούμε να τους πετάξουμε από μπαλκόνια, να τους χτυπήσουμε σε κάποιο στόρι καταστήματος, ακόμα και να τους βάλουμε σε κάδους σκουπιδιών, κερδίζοντας έξτρα XP points για το καταπληκτικό leveling system που έχει ενσωματώσει η United Front στο παιχνίδι.

Ο χαρακτήρας μας έχει τρεις διαφορετικές μπάρες XP. Μία η οποία γεμίζει κάνοντας αποστολές των συμμοριών ή ξυλοφορτώνοντας αντιπάλους, μία που βασίζεται στην… καλή πλευρά του Wei και γεμίζει με τις αποστολές που μας δίνει η αστυνομία και μία ακόμη γενικής… χρήσης, που γεμίζει ολοκληρώνοντας αγώνες και χάρες που θα βρούμε διάσπαρτες στον πανέμορφο open world κόσμο που δημιούργησε η εταιρεία. Έτσι, ουσιαστικά έχουμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τον “εμφύλιο” των συμμοριών, αλλά και να βοηθήσουμε την αστυνομία να συλλάβει μερικούς ανθρώπους-κλειδιά σε μεγάλες υποθέσεις, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλές μικρότερες αποστολές και mini games που μας δίνονται ακόμα και μετά που ολοκληρώσουμε το παιχνίδι. Η συνολική διάρκεια του Sleeping Dogs ξεπερνά τις 20 ώρες, διάρκεια που κρίνεται άκρως ικανοποιητική.


Φυσικά, για τις βόλτες μας μέσα στην πόλη υπάρχουν σχεδόν 30 αυτοκίνητα και μηχανές που μπορούμε να οδηγήσουμε, με τη μεγάλη διαφορά από παρόμοιους τίτλους να βρίσκεται στο… θέμα της ιδιοκτησίας. Μπορεί να είμαστε ελεύθεροι να πετάξουμε έξω από το αμάξι του όποιον συναντήσουμε, αλλά εδώ δε γίνεται δικό μας όποιο όχημα θέλουμε απλά και μόνο αφήνοντάς το στο garage. Θα πρέπει το αγοράσουμε από τον υπεύθυνο αντιπρόσωπο… κλεμμένων αυτοκινήτων, ώστε να είναι στη διάθεσή μας όταν το χρειαστούμε, ενώ ακόμα και στους αγώνες τρέχουμε μόνο με τα οχήματα που έχουμε αγοράσει.

Το να πετάξουμε τον οδηγό από το αμάξι που επιθυμούμε όταν αυτό είναι ακινητοποιημένο δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να βρεθούμε πίσω από το τιμόνι του. Εδώ, έχουμε την ικανότητα να πηδάμε από το ένα όχημα στο άλλο ακόμα και όταν βρίσκονται εν κινήσει, κάτι που θα μας χρειαστεί όταν το αυτοκίνητό μας έχει πιάσει φωτιά σε κάποια καταδίωξη. Ακόμα,  οδηγώντας έχουμε την ευκαιρία να πυροβολήσουμε τα αυτοκίνητα που μας κυνηγούν, σε μια πανέμορφη slow motion λειτουργία που ενσωμάτωσε η United Front στο Sleeping Dogs, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το gameplay του.


Διάσπαρτα μέσα στην πόλη υπάρχουν και dojo, στα οποία έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε νέες κινήσεις και τρόπους να εξουδετερώνουμε τους εχθρούς. Μάλιστα, το σύστημα εκμάθησης νέων κινήσεων συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα ιστορία από το παρελθόν του Wei, η οποία απαιτεί και εύρεση συγκεκριμένων collectibles. Για ό,τι και να κάνουμε μέσα στην πόλη του Hong Kong, το παιχνίδι κρατάει στατιστικά και τα συγκρίνει με εκείνα των φίλων μας. Άλματα, killing streaks, τράκες, αγώνες, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς… Μπορεί να μην υπάρχει καμία multiplayer επιλογή παιχνιδιού, αλλά το συγκεκριμένο compare system είναι αρκετό για να αυξήσει το replayability του Sleeping Dogs.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, η United Front κατάφερε να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό περιβάλλον μέσα στην πόλη, με πανέμορφους δρόμους και περιοχές που μυρίζουν… Hong Kong. Η κουλτούρα της πόλης είναι παντού, με διαφημίσεις, κτήρια από τη χρυσή εποχή, πολύχρωμες neon ταμπέλες και πεζοδρόμους με street markets που μοιάζουν αληθινά. Μπορεί τα μοντέλα των χαρακτήρων να είναι λίγο… πλαστικά, αλλά οι κινήσεις και το φαίνονται ρεαλιστικά και φυσικά, παρόλο το πλούσιο σύστημα μάχης που υπάρχει στο παιχνίδι.

Στο ηχητικό μέρος του Sleeping Dogs τα πράγματα είναι άψογα. Το voice-over έχει αναλάβει μια ομάδα βραβευμένων ηθοποιών (μεταξύ αυτών οι Lucy Liu, Edison Chen και Will Yun Lee) που όχι απλά κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά παραδίδουν μαθήματα σωστής απόδοσης διαλόγων σε βιντεοπαιχνίδι. Όλοι οι διάλογοι είναι εκπληκτικοί, με τη σωστή δόση πάθους και χιούμορ στα κατάλληλα σημεία, γεγονός που δίνει βάθος στην ιστορία και την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Όσον αφορά τη μουσική επένδυση του παιχνιδιού, υπάρχουν επτά διαφορετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Από κλασσική μουσική και κινέζικες παραδοσιακές μελωδίες, μέχρι και Hip-Hop και σύγχρονη εγχώρια Pop, ενώ δε λείπουν και οι απαραίτητες… μεταλλιές.  Γενικά, η εταιρεία φρόντισε έτσι ώστε να μην μείνει κανείς απογοητευμένος.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=6MBFOidzHOo’]

Συνοψίζοντας, το Sleeping Dogs δεν είναι σαν κανένα άλλο open world παιχνίδι, παρόλο που μοιάζει αρκετά με τα Grand Theft Auto. Το εκπληκτικό story σε συνδυασμό με το καταπληκτικό voice-over και την πανέμορφη πόλη που κατάφερε να δημιουργήσει η United Front, είναι κάτι μοναδικό που δεν έχουμε συναντήσει σε κανέναν άλλο τίτλο. Προσθέτοντας, μάλιστα, το πλούσιο gameplay, με το δημιουργικό σύστημα μάχης, και τις πάρα πολλές αποστολές που μεγαλώνουν τη συνολική διάρκεια του παιχνιδιού, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους τίτλους έχουμε δει μέσα στο 2012.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τον Wei στις περιπέτειές του, σε μια μοναδική εμπειρία γεμάτη καταιγιστική δράση, κυνηγητό, ξύλο, ανεξιχνίαστες υποθέσεις και “εμφύλιους” πολέμους, στη φιλόξενη πόλη του Hong Kong.

Βαθμολογία: 9/10

Εταιρεία ανάπτυξης: United Front Games

Εταιρεία έκδοσης: Square Enix

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 18

Επίσημη ιστοσελίδα: www.sleepingdogs.net