Τα turn based strategy παιχνίδια είναι μια κατηγορία που δεν βρίσκουμε συχνά στις κονσόλες και ιδιαίτερα στο Xbox 360. To Skulls of the Shogun είναι μία νέα πρόταση σε αυτόν τον τομέα από την 17-BIT με θέμα τι άλλο, μάχες μεταξύ νεκρών σαμουράι. Απλά πράγματα και καθημερινά…

Το παιχνίδι ξεκινάει στις ακτές της μετά θάνατον ζωής του General Akamoto, γιατί μπορεί το σώμα του να δολοφονήθηκε στην πραγματική ζωή, όμως ένας στρατηγός δεν εγκαταλείπει ποτέ την μάχη, ακόμα και αν είναι νεκρός. Μην μπορώντας λοιπόν να πιστέψει την τραγική του μοίρα, ο General Akamoto προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος ήταν ο υπεύθυνος πίσω από τον θάνατο του αλλά και εν τέλει, να πάρει εκδίκηση. Πρόκειται για ένα κλασικό storyline, όμως το σενάριο είναι πολύ καλογραμμένο, οι ατάκες πέφτουν βροχή και τα αστεία για μουστάκια δίνουν και παίρνουν.

Το παιχνίδι κάνει εξαιρετική δουλεία ως προς την εκμάθηση των μηχανισμών του από τους παίκτες, ιδιαίτερα στις πρώτες πίστες του τίτλου. Θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε πως είναι εξίσου προσβάσιμο τόσο για τους casual που θέλουν απλώς να μπουν και να παίξουν όσο και για τους hardcore gamers που ψάχνουν το κάτι παραπάνω από έναν strategy τίτλο.
Ξεκινώντας κάθε επίπεδο θα ελέγχετε τον Akamoto και κάποια minions που περιλαμβάνουν τοξότες, καβαλάρηδες, πεζικό, ιερείς καθώς και διάφορα άλλα δευτερεύοντα units. Προφανώς καθένας από τους παραπάνω στρατιώτες έχει και συγκεκριμένες ιδιότητες οπότε η σωστή χρησιμοποίηση τους θα επιφέρει και την νίκη. Κάθε ομάδα δικαιούται πέντε κινήσεις ανά γύρο και κάθε πιόνι χρησιμοποιείται μόνο μια φορά οπότε πρέπει να σκεφτείτε στρατηγικά τις κινήσεις σας. Στο παραπάνω συμβάλει και το γεγονός ότι τα units μας κινούνται ελεύθερα μέσα σε κύκλο και όχι σε κάποιο προκαθορισμένο πλέγμα, οπότε η σωστή τοποθέτηση τους μπορεί να δώσει στους παίκτες ένα μεγάλο αβαντάζ.

Κάθε φορά που σκοτώνετε ένα αντίπαλο unit, πέφτει το κρανίο του το οποίο και μπορείτε να καταβροχθίσετε. Ναι σωστά διαβάσετε, νεκροί σαμουράι με κανιβαλιστικές τάσεις. Aν ένα unit σας καταναλώσει τρία κρανία, μετατρέπεται σε demon και αποκτά αυξημένη ζωή και διάφορα buffs όπως double attack κλπ.
Γενικά με μια πρώτη ματιά το παιχνίδι φαίνεται υπερβολικά απλό, όμως με την πάροδο του χρόνου κάθε παίχτης θα συνειδητοποιήσει πως το Skulls of the Shogun έχει εξαιρετικό βάθος στους μηχανισμούς του και level με το level γίνεται όλο και πιο απαιτητικό και δύσκολο. Συνεχώς προστίθενται νέα στοιχεία στο gameplay, όπως ορυζώνες ή ναοί που μπορούν να στοιχειώσουν τα minions σας, παγίδες στην πίστα αλλά και γκρεμοί που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καθώς και πολλά άλλα. Όλα αυτά δημιουργούν έναν τίτλο που θέλει πολύ υπομονή αλλά σίγουρα δεν θα βαρεθείτε ποτέ, ιδιαίτερα εάν είστε φαν του είδους.

Όταν ολοκληρώσετε το campaign – και σας συνιστούμε να τελειώσετε το campaign πρώτα γιατί έχει πολλά πράγματα να δείτε και να ανακαλύψετε – μπορείτε να ασχοληθείτε με το multiplayer του τίτλου και τα τρία modes που διαθέτει. Στο πρώτο, το Local Play μπορείτε να παίξετε μαζί με άλλους τρεις φίλους σας στην ίδια κονσόλα, ενώ στο Online Mode θα παίξετε πάλι με τους ίδιους όρους εναντίον διαφόρων παικτών από τον κόσμο. To κερασάκι στην τούρτα είναι το ασύγχρονο multiplayer mode που διαθέτει στο οποίο έχετε πρόσβαση τόσο από την κονσόλα σας, όσο και από τα Windows Phone και τα Windows 8 PC σας, αν βέβαια έχετε αγοράσει και εκεί τον τίτλο. Πάντως το multiplayer του τίτλου θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς αν δεν έχετε αφομοιώσει τους μηχανισμούς – οι οποίοι είναι πολλοί – του παιχνιδιού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείτε να χάνετε πολλά από τα παιχνίδια που θα παίξετε.

Τα γραφικά είναι και αυτά με την σειρά τους πολύ όμορφα και παρ’ όλο που η αισθητική του παιχνιδιού θυμίζει πολύ το castle crashers, το Skulls of the Shogun διατηρεί τον δικό του χαρακτήρα. Η μουσική και τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά αλλά μπορούν να καταντήσουν βαρετά μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο.

Αν και δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως το Skulls είναι ένας καταπληκτικός arcade τίτλος με βάθος που δεν έχουν άλλα XLA παιχνίδια. Συστήνεται ιδιαίτερα για όσους λατρεύουν να παίζουν Turn Based Strategy τίτλους μιας και είναι από τις λίγες προσθήκες σε αυτή τη κατηγορία στο Xbox 360.

+ Ιδιαίτερο βάθος στους μηχανισμούς
+ Καλογραμμένο σενάριο και διάλογοι
+ Ωραίο art direction
Αυξημένη δυσκολία

Βαθμολογία: 8.5/10
Εταιρία Ανάπτυξης: 17-BIT
Εταιρία Έκδοσης: Microsoft Studios
Αριθμός Παικτών: 1-4
Ηλικίες: Pegi 12
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://skullsoftheshogun.com/

Άρης “TheBlackDogGR”
[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157633086899791″]

Περισσότερες εικόνες από το παιχνίδι (Flickr)