Πόσο κοντά είναι μια εξέγερση των ρομπότ και των μηχανών, σαν αυτή που περιγράφεται σε ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας; Είναι ένας τεχνολογικός εφιάλτης που ίσως μία μέρα γίνει πραγματικότητα, αλλά για την ώρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εικονικά, ορδές από ρομπότ τα οποία μάχονται αφηνιασμένα ενάντια στο δημιουργό τους, τον άνθρωπο.

Σενάριο-Gameplay
Το Shoot Many Robots είναι ένα 2D side-scrolling run-n’-gun action shooter.

Ο χαρακτήρας που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και να σηκώσει όλο το μεταλλικό βάρος στους ώμους του, είναι ο P. Walter Tugnut, ένας σκληροτράχηλος άνδρας της υπαίθρου ή της άγριας Δύσης αν τον προτιμάτε έτσι, ο οποίος εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα εργαλεία του, κουβαλώντας αγαπημένα του όπλα, βαρύ οπλισμό και πολύτιμα αξεσουάρ, που τον κάνουν όλο και πιο ισχυρό έτσι ώστε να έρθει αντιμέτωπος με τις ορδές από πάνοπλα ρομπότ.

Shoot Many Robots Screenshot

Η καρδαρόμπα του είναι πλούσια και κάθε τι που φοράει επηρεάζει θετικά τα χαρακτηριστικά του Walter, έτσι όπως εμείς θέλουμε. Μπορούμε να τον κάνουμε πιο ισχυρό, πιο ανθεκτικό στα damages, να αποκτήσει ειδικές ικανότητες. Μερικά αντικείμενα εξ’ αυτών είναι: Quatro Beer Hut, Sombrero’s, Viking Helmet, Astronaut’s Helmet, Faerie Wings, διαφόρων ειδών Pants και πολλά άλλα, με το καθένα να συνοδεύεται από αστείες περιγραφές. Όλα αυτά μπορούμε να τα μαζέψουμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μας, ανεβαίνοντας level και συλλέγοντας γρανάζια από νεκρά ρομπότ, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε δυνατότερα όπλα με μεγαλύτερη ταχύτητα, εμβέλεια, damage, αλλά χρειάζεται να τα ξεκλειδώσουμε καθώς βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία κρυμμένα σε διάφορα πράσινα κιβώτια.

Εξολοθρεύοντας τα ρομπότ μαζεύουμε XP τα οποία μας κάνουν πιο δυνατούς και όσο πιο δυνατοί είμαστε τόσα πιο πολλά ρομπότ μπορούμε να σκοτώσουμε. Το μέγιστο XP που μπορούμε να φτάσουμε, παίρνοντας και το αντίστοιχο achievement, είναι το level 50. Ο πιο εύκολος τρόπος να το καταφέρουμε είναι να συμμετάσχουμε σε online co-op, καθώς το παιχνίδι επιβραβεύει τη συλλογικότητα και μας δίνει περισσότερα XP. Κάθε φορά που χάνουμε ενέργεια την αναπληρώνουμε πίνοντας μπύρα, την οποία βρίσκουμε σκοτώνοντας τα ρομπότ, είτε χρησιμοποιούμε ένα μικρό απόθεμα που έχουμε.

Shoot Many Robots Screenshot

Η δράση του παιχνιδιού ξεκινάει όταν ένα σμήνος από μανιασμένα ρομπότ, καταστρέφει το σπίτι και το φορτηγό του Walter. Ευτυχώς ο οπλισμός του είναι άθικτος και το ηθικό του ακμαιότατο έτσι ώστε να ξεκινήσει ένα οδικό ταξίδι για να αντιμετωπίσει τις ορδές από ρομπότ. Ο ήρωάς μας μπορεί να μεταφέρει έως και δύο όπλα, ένα standard gun και ένα heavy weapon όπου στην πορεία θα μαζεύει πυρομαχικά και δύναμη για να συνεχίζει ακάθεκτος.

Κάθε επίπεδο δυσκολίας, συνοδεύεται και από έναν χάρτη. Έτσι, όταν ξεκινάμε την περιπέτειά μας στο πρώτο επίπεδο που είναι το Normal, ανοίγουμε τον Robot Country ο οποίος έχει 6 διαδρομές. Η κάθε διαδρομή έχει 4 αποστολές και πάνω σε κάθε αποστολή εμφανίζεται εικονίδιο με την επίδοσή μας. Οι επιδόσεις μας βαθμολογούνται με αστεράκια τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 5 το άριστα, δίνοντάς μας το αντίστοιχο achievement. Γι α να συνεχίσουμε στο επόμενο επίπεδο δυσκολίας θα πρέπει να συγκεντρώσουμε αρκετά αστεράκια έτσι ώστε να τον ξεκλειδώσουμε. Το δεύτερο επίπεδο είναι το Hard, ο Mesa Chatarra. Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο στο Insane level ονομάζεται MT. Rossum και εδώ θα χρειαστούμε τη βοήθεια του co-op για να αισθανθούμε ασφαλείς.

Shoot Many Robots Screenshot

Κατά τη διάρκεια των levels και όσο προχωράμε, γινόμαστε όλο πιο ευάλωτοι στο damage και αυτό γιατί τα χτυπήματα που μας προκαλούν τα ρομπότ είναι ολοένα και πιο ισχυρά και το κυριότερο, είναι αρκετά περισσότερα, αφήνοντας την ομάδα μας σε μία σχεδόν ατελείωτη επανάληψη καταστροφής ρομπότ. Σε κάποια σημεία που οι ορδές γίνονται όλο και πιο έντονες, το παιχνίδι αρχίζει και κουράζει. Ατελείωτα ρομπότ συνθέτουν μία εικόνα χάους και καταστροφής. Ευτυχώς υπάρχουν και τα check points, τα οποία θα μας προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα, παίρνοντας μία ανάσα και αναπληρώνοντας μερικές δυνάμεις. Στο τέλος της κάθε πίστας θα αναμετρηθούμε με το μεγάλο«boss» και εκεί θα χρειαστούμε το heavy gun έτσι ώστε να δώσουμε ένα γρήγορο τέλος και να πάρουμε τα bonus.

Το πιο αναγνωρίσιμο πρόβλημα είναι ο χειρισμός, καθώς μας δίνεται η αίσθηση ότι παίζουμε κάποιο παλιομοδίτικο arcade. Θα χρειαστούμε λιγάκι χρόνο να τα συνηθίσουμε, όπως και υπομονή. Για παράδειγμα, για να στοχεύσουμε με σταθερότητα θα πρέπει να σταματήσουμε να κινούμαστε και να χρησιμοποιήσουμε το LT πατώντας το Χ που είναι το shooting. Το μειονέκτημα είναι ότι μας αφήνει ευάλωτους στους εχθρούς και μας κουράζει διότι με αυτό τον τρόπο πιέζουμε πολύ τον αντίχειρά μας και μετά από μερικά λεπτά συνεχόμενου shooting χρειαζόμαστε διάλειμμα. Θα ήταν ατόπημα να μην αναφέρω λίγα λόγια για τα «επαναστατικά» ρομπότ. Συνοπτικά, έχουμε 9 ειδών, με το καθένα να έχει τη δική του ιδιαιτερότητα στο σχεδιασμό, μηχανισμό και το οπλοστάσιό του. Έτσι, θα συναντήσουμε ρομπότ που φέρουν αλυσοπρίονα, φλογοβόλα, πολυβόλα, ρουκέτες, Gatling gun κτλ.

Shoot Many Robots Screenshot

4 Player Online Co-op
Στο online co-op μπορούμε να συμμετάσχουμε μέχρι και 4. Θα πρέπει να πολεμήσουμε μαζί και με καλή συνεργασία να νικήσουμε τις στρατιές από τα ρομπότ, αλλά και να ανταγωνιζόμαστε για την καλύτερη δυνατή επίδοση, δεδομένου ότι στο τέλος της κάθε αποστολής, κερδίζουμε γρανάζια με βάση τα πόσα ρομπότ έχουμε σκοτώσει, τα οποία μεταφράζονται σε πόντους. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι ότι για να μπούμε άμεσα σε παιχνίδι θα πρέπει είμαστε λιγάκι τυχεροί καθώς τις πιο πολλές φορές θα πρέπει να περιμένουμε τους ήδη συμμετέχοντες να τελειώσουν την εκάστοτε πίστα. Αυτό μπορεί να πάρει μερικά λεπτά – υπομονή λοιπόν.
Graphics/Sound
Τα πλούσια σε χρώματα γραφικά, το χιούμορ, τα καρτουνίστικα περιβάλλοντα, το background πεδίο που θυμίζει Αριζόνα και η παραπομπή σε Γουέστερν, προσδίδουν στο Shoot Many Robots μια ευχάριστη αισθητική. Η αφήγηση και οι in-game διάλογοι απουσιάζουν παντελώς έχοντας στη θέση τους ένα μονότονο τρελό ηλεκτρικό solo κιθάρας. Ο ήχος από τα όπλα είναι σχετικά καλός , πλησιάζει το ρεαλισμό όπως και ο ήχος από τους εξωστρακισμούς των σφαιρών πάνω στις σιδερένιες μάζες .

Shoot Many Robots Screenshot

Επίλογος
Συνολικά, το Shoot many robots θα μας διασκεδάσει, καθότι η Demiurge Studios έδωσε έμφαση στο gameplay, το έκανε διασκεδαστικό και η απασχόλησή μας με το «ντύσιμο» και οπλισμό του ήρωά μας του Walter θα μας παρασύρει ευχάριστα. Όμως, μετά από αρκετή ώρα ενασχόλησή μας με τον τίτλο κυρίως λόγω του «παλιομοδίτικου» χειρισμού του, πιστεύω ότι θα αρχίσει να κουράζει.

Βαθμολογία: 6/10