Τρεις μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση και με τα όρια του hype των φίλων του Xbox One να χτυπάνε κόκκινο μέρα με την μέρα, το Rocket League, δημιούργημα της Psyonix έφτασε επιτέλους στην κονσόλα μας. Αποτελώντας μια μίξη διασκέδασης, εκρήξεων, αμαξιών και ‘μπάλας αλάνας’, το Rocket League είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς και εθιστικούς τίτλους που είχα την δυνατότητα να παίξω στο Xbox One μέχρι στιγμής. Το concept πίσω από το παιχνίδι είναι αφοπλιστικά απλό. Δύο ομάδες από αμάξια βρίσκονται αντιμέτωπες σε ένα γήπεδο-αρένα ποδοσφαίρου και μια τεράστια μπάλα να ξεκινάει στην μέση. Κατά τους κλασικούς κανόνες του αθλήματος, όποιος βάλει τα περισσότερα γκολ κερδίζει. Το εξαιρετικό βέβαια για εμένα είναι ότι δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες, ούτε φάουλ, ούτε offside, μόνο το ατέλειωτο κυνηγητό πίσω από τη στρογγυλή θεά, πράγμα που οδηγεί σε ένα απέραντο κλοτσοσκούφι γεμάτο γέλιο το οποίο σταματάει μόνο όταν η μπάλα περάσει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος. Και πάλι από την αρχή… Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι πολύ απλός και ενστικτώδης, με τα controls να αντιστοιχούν στην πλειονότητα των arcade racing τίτλων. Οι σκανδάλες χρησιμοποιούνται κλασικά για γκάζι/φρένο, με το Α button πηδάμε στον αέρα δίνοντας ταυτόχρονα κατεύθυνση στην μπάλα, με το Β button χρησιμοποιούμε το Turbo που σηκώνουμε από τον χάρτη ενώ με το X κάνουμε slide και με το Υ αλλάζουμε την κάμερα. Α, και με τον σταυρό… BMάρουμε (σπαμάρουμε) τους αντιπάλους όποτε βάζουν αυτογκόλ και δίνουμε συγχαρητήρια στους συμπαίκτες. Προφανώς το in-game tutorial εξηγεί καλύτερα τους κανόνες από το παρόν κείμενο, οπότε προτού μπείτε ξαναμμένοι με το που τρέξετε το παιχνίδι να παίξετε online, κάντε μια καλή και ακολουθήστε το.

Βασισμένο πλήρως επάνω στο σκεπτικό της δημιουργού εταιρείας περί ισότητας μεταξύ των παικτών, όλα τα αμάξια έχουν ακριβώς το ίδιο hitbox και τις ίδιες δυνατότητες. Με απλά ελληνικά, ο όγκος που καταλαμβάνει το κάθε αμάξι στην επαφή με την μπάλα είναι ίδιος, όπως επίσης ίδια είναι αντίστοιχα και η επιτάχυνση, ο χειρισμός και το άλμα κάθε αμαξιού. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός τίτλου στον οποίο μετράει το καθαρό skill, ενώ έντονη είναι και η competitive αίσθηση που παρέχει στον παίκτη, χωρίς όμως το rage άλλων esports. Το μοναδικό πράγμα που αλλάζει από σασί σε σασί είναι τα διάφορα decals, σημαιούλες, καπελάκια, εξατμίσεις που ξεκλειδώνουμε όσο παίζουμε τον τίτλο και τα οποία είναι εντελώς customizable ανάλογα με την όρεξη μας. Όπως ανέφερα βέβαια όλα αυτά δεν αλλάζουν τίποτα στις επιδόσεις, ενώ παρέχουν ταυτόγχρονα και μια αίσθηση progression για να μας κρατήσει τις πρώτες ώρες της ενασχόλησης μας με το Rocket League.

Στο Online, που αποτελεί φυσικά και το ζουμί όλου του παιχνιδιού, έχουμε 4 διαφορετικά game modes, από 1vs1 μέχρι και 4vs4, τόσο σε social όσο και σε ranked  playlists. Στο πρώτο ερχόμαστε αντιμέτωποι ένας εναντίον ενός με κάποιον τυχαίο αντίπαλο και όλα εξαρτώνται από το προσωπικό μας skill ενώ όσο αυξάνονται τα άτομα τόσο μπαίνει στο προσκήνιο και η συνεργασία μεταξύ των παικτών μέχρι το 4vs4 όπου επικρατεί πανικός και το απόλυτο χάος. Για όποιον δεν θέλει να αναμετρήσει τις δυνατότητες του στα ‘Ιντερνετζ’ υπάρχει πάντα το Local Play με την μορφή σαιζόν, με αντιπάλους ελεγχόμενους από το AI ή μέχρι και τρεις φίλους μας. Και για εμένα εκεί έγκειται και το δεύτερο δυνατό χαρτί του Rocket League. Πέρα δηλαδή από το competitive multiplayer, το παιχνίδι μάς παρέχει την δυνατότητα να παίξουμε με τους φίλους μας, από τον καναπέ μας co-op, επιστρέφοντας ουσιαστικά στις ρίζες του Xbox όταν καθόμασταν σπίτι με φίλους και λιώναμε με ένα controller ο καθένας στο χέρι. Και είναι πραγματικά κρίμα ένα τόσο ουσιώδες κομμάτι του gaming να παραλείπεται πλέον ακόμη και από τίτλους που χάραξαν τον δρόμο στο couch co-op. Σε αυτό το σημείο βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι το Rocket League στο Xbox One δεν υποστηρίζει cross-play gaming όπως άλλες εκδόσεις του. Για να γιορτάσουμε όμως την κυκλοφορία του τίτλου στην κονσόλα μας, έχουμε και πολλά μπιχλιμπιδάκια – όπως το Warthog από το Halo και το Armadillo του Gears of War καθώς και αρκετά αντικείμενα customization για το αμάξι μας στα χρώματα του Sunset Overdrive.

Σε γενικές γραμμές το Rocket League αποτελεί έναν διασκεδαστικότατο τίτλο ο οποίος αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας/ευρώ/κτλ. Οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα με το πόση σχέση έχει με το controller και ανεξάρτητα με το πόσο κατέχει το άθλημα, μπορεί να αρπάξει το χειριστήριο να πατήσει find a match και να περάσει καλά, πράγμα που κατ’εμέ κάνει αυτόν τον τίτλο ξεχωριστό. Βέβαια, τα plays που σε κάνουν να πεις ‘ουάου’ ή να πετάξεις το χειριστήριο από το παράθυρο εξαρτώνται καθαρά από την δυνατότητα που έχει κανείς να διαβάζει το παιχνίδι και λίγο την τύχη αλλά σίγουρα αυτό δεν (θα πρέπει να) αποτελεί εμπόδιο για να ασχοληθεί κάποιος/α με το Rocket League.

Άρης

Black Dog GR

%

Βαθμολογία