Μέχρι στιγμής τα παιχνίδια του Kinect δεν έχουν καταφέρει να «πείσουν» τους gamers για την πρωτοποριακή τεχνολογία της συσκευής και πως με αυτήν το παιχνίδι γίνεται πιο διασκεδαστικό. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Φυσικά, υπάρχουν και developers που προσπαθούν να δημιουργήσουν το κάτι διαφορετικό και η Microsoft δεν τους αφήνει να προσπαθούν μόνοι τους.

Στη φετινή Ε3, το μοναδικό Kinect παιχνίδι (και μάλιστα Arcade) που παρουσιάστηκε στην press conference της Microsoft ήταν το Wreckateer, από την Iron Galaxy Studios, μια φιλόδοξη ιδέα που έμενε να δούμε πόσο καλά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.


Βρισκόμαστε κάπου στο Μεσαίωνα, όπου τα goblins έχουν καταλάβει όλα τα κάστρα του βασιλείου. Ο Βασιλιάς, βλέποντας πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα, διατάσει την καλύτερη εταιρεία καταστροφής να διαλύσει όλα τα κάστρα και τα οχυρά, προκειμένου τα goblins να εξαφανιστούν από το χάρτη μια για πάντα. Ο Wreck και ο Tinker, λοιπόν, (οι ιδρυτές της Wreck and Tinker Destruction Company) πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της καταστροφής των κάστρων (όχι που τους χάλασε), και προσλαμβάνουν σαν βοηθό… το avatar μας!

Μετά από το κατατοπιστικό tutorial που αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τις βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού, θα βρεθούμε σε κάμπους, βουνά και πεδιάδες, με σκοπό να ρίξουμε όλα τα οχυρά και μαζί τους τα μοχθηρά goblins. Στη διάθεσή μας έχουμε μόνο μια τεράστια βαλλίστρα, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να οπλίσουμε με έξι διαφορετικά βλήματα.

Μεταξύ αυτών συναντάμε την κλασσική βολή, που κατευθύνεται προς την πορεία που έχουμε θέσει την βαλλίστρα, εκρηκτικά βλήματα, τα οποία εκρήγνυνται τη στιγμή που θέλουμε και τη βολή-σφαίρα, η οποία «τρυπάει» τα κτήρια και προκαλεί ζημιά και σε αυτά που βρίσκονται από πίσω. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά βλήματα είναι το flying shot, το οποίο μπορούμε να κατευθύνουμε με τα χέρια μας προς όποια κατεύθυνση επιθυμούμε, μιας που… βγάζει φτερά και πετάει! Σε όλα τα υπόλοιπα, έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε ελάχιστα την πορεία τους όταν βρίσκονται στον αέρα, «σφαλιαρίζοντάς» τα με τα μαγικά γάντια που μας δίνει ο Wreck.

Ανάμεσα στους πύργους και τα κτίσματα υπάρχουν και μερικά bonus που μπορούμε να πάρουμε αν περάσουμε τη βολή μας από μέσα τους. Εκτός από αυτά που ανεβάζουν το σκορ μας θα βρούμε αρκετά power ups που δίνουν μια ξεχωριστή ιδιότητα στο βλήμα μας, όπως εκείνο που το μετατρέπει σε φλεγόμενο, ενώ θα συναντήσουμε ακόμα και αερόστατα που έχουν πάνω τους goblins.


Χτυπώντας τα μοχθηρά goblins αποκτάμε retries, σε περίπτωση που μια βολή δεν πήγε εκεί που θέλαμε, ενώ το παιχνίδι μας επιβραβεύει και με τα λεγόμενα Icons, τα οποία προσθέτουν αρκετούς βαθμούς στο τελικό μας σκορ. Τα διαφορετικά Icons είναι περίπου 30 και τα αποκτάμε πραγματοποιώντας συγκεκριμένες βολές, όπως το «In the Face», όπου πρέπει να χτυπήσουμε στο πρόσωπο ένα goblin, ή το «Bank Shot», που για να το αποκτήσουμε χρειάζεται η βολή μας να σκάσει στο έδαφος και μετά να καταστρέψει κάποιο κτίσμα. Με αυτόν τον τρόπο το παιχνίδι γίνεται πολύ διασκεδαστικό και challenging, καθώς τα περισσότερα achievements του βασίζονται πάνω στα Icons.

Συνολικά, καλούμαστε να καταστρέψουμε 60 κάστρα, κάτι που στην αρχή φαίνεται εύκολο και γρήγορο. Όσο προχωράμε, όμως, τα οχυρά γίνονται πολύπλοκα, με ενδιάμεσα κτίσματα που εμποδίζουν τις βολές μας και δεν προσφέρουν αρκετούς βαθμούς, και θα πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο προκειμένου τα βλήματά μας να φτάσουν στο κυρίως κάστρο.


Όλα τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα, σχεδιασμένα με μια δόση… χαρούμενης διάθεσης, κάτι που φαίνεται από το καρτουνίστικο παρουσιαστικό των χαρακτήρων στο παιχνίδι και από τα ξεκούραστα χρώματα που το ντύνουν.  Την πολύ θετική εικόνα του τεχνικού τομέα έρχεται να συμπληρώσει το εκπληκτικό voice acting, με τους Wreck και Tinker να δίνουν ρεσιτάλ με την Scottish/Yorkshire προφορά τους, που μας ταξιδεύει στο Μεσαίωνα.

Όσον αφορά το χειρισμό του παιχνιδιού, το Wreckateer τα πηγαίνει περίφημα. Για να οπλίσουμε τη βαλλίστρα μας πρέπει να πλησιάσουμε στο Kinect και να τεντώσουμε τα χέρια μας μπροστά, ενώ όταν απομακρυνθούμε από τη συσκευή, προσδιορίζουμε τη δύναμη που θα έχει η βολή μας. Υψώνοντας ή χαμηλώνοντας τα τεντωμένα χέρια μας καθορίζουμε το ύψος της, και τεντώνοντάς απότομα προς τα πίσω, σαν να αφήνουμε ένα σκοινί, εκσφενδονίζουμε το βλήμα μας.

Όλο αυτή η διαδικασία είναι πολύ απλή και γρήγορη, και δε θα δυσκολευτούμε σε καμία περίπτωση να βρούμε το στόχο μας. Σε αυτή συμβάλει και η καταπληκτική απόκριση της συσκευής, καθώς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην αναγνώριση των κινήσεών μας, ακόμα και αν δεν διαθέτουμε τον κατάλληλο φωτισμό ή μεγάλο ελεύθερο χώρο. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια για να το καταφέρει κάποιο studio αυτό…

Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή παιχνιδιού με δύο παίκτες, όπου ο καθένας με τη σειρά του προσπαθεί να καταστρέψει το κάστρο νωρίτερα από τον άλλον, μαζεύοντας ταυτόχρονα τους περισσότερους πόντους. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένα mode το οποίο είναι και αρκετά απλό, αλλά είναι προτιμότερο από αρκετά άλλα που απαιτούν split screen και πολύ ελεύθερο χώρο προκειμένου να είναι playable.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=jr0Vbf7J1Vo’]

Ολοκληρώνοντας, η Iron Galaxy Studios με το Wreckateer κατάφερε αυτό που προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό μεγάλα ονόματα της video game industry. Να δημιουργήσουν ένα άκρως διασκεδαστικό και εθιστικό παιχνίδι, το οποίο θα προσεγγίζει όλους τους τύπους gamer. Το Wreckateer θα εντυπωσιάζει, με την απλότητά του, από την πρώτη στιγμή όσους ασχοληθούν με αυτό, ενώ έρχεται να προσθέσει ένα μεγάλο βαρίδιο στη ζυγαριά με τα θετικά του Kinect, που τον τελευταίο καιρό έτεινε προς την άλλη κατεύθυνση.

Και όλα αυτά με 800 Microsoft Points!

Εκπληκτική απόκριση του Kinect

Άκρως διασκεδαστικό gameplay

Απλοϊκά αλλά πανέμορφα περιβάλλοντα

Έλλειψη πολλών multiplayer επιλογών

Βαθμολογία: 9/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Iron Galaxy Studios

Εταιρεία έκδοσης: Microsoft Studios

Αριθμός παιχτών: 1-2

Ηλικίες: PEGI 7

Επίσημη ιστοσελίδα: www.xbox.com