Peter Parker, a.k.a Spider-Man… Ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς ήρωες της Marvel και η εντονότερη προσωποποίηση των απανταχού nerds. Ένας ήρωας με αμέτρητες ιστορίες μέσω των κόμικ, και αρκετά επιτυχημένες μεταφορές στην μικρή και μεγάλη οθόνη. Κι όμως, η μεταφορά του άνθρωπου αράχνη στον ψηφιακό κόσμο των video games έχει μετατραπει σε μια από τις πιο δύσκολες δουλειές για τους developers που έχουν ασχοληθεί μαζί του. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι καλοί τίτλοι με τον Spidey πρωταγωνιστή, μπορεί και να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από κει και πέρα, το χάος.

H Beenox είναι από τις εταιρίες που έχει «ψηθεί» ασχολούμενη με τον σουπερ-ήρωα της Marvel, δίνοντάς μας έναν από τους καλύτερους τίτλους, το Spider-Man Shuttered Dimension. Φέτος, μας παραδίδει ένα movie tie-in, αφού το The Amazing Spider-Man συνδέεται άμεσα με την ομώνυμη ταινία που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους ανά τον κόσμο. Και αυτή τη φορά επιστρέφει σε open-world περιβάλλον με επιρροές από τα πρόσφατα Arkham Asylum και Arkham City να είναι εμφανέστατες. Το κυρίως θέμα, όμως, είναι αν καταφέρνει για ακόμη μια φορά να μας μεταφέρει επιτυχημένα πίσω από τη μάσκα του Spidey, έστω και με… δανεισμένες ιδέες.

Does whatever a spider can…

Το σενάριο του τίτλου ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της ταινίας, όπου η Oscorp κάνει πειράματα σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας τον ορό που μετάλλαξε τον Dr. Connors σε Lizard. O ορός όμως εξελίσσεται σε ιό, ο οποίος δημιουργεί τερατουργήματα, τα οποία ξεφεύγουν από τον έλεχγό της. Εκεί ο διευθυντής των πειραμάτων, Dr.Smythe, δημιουργεί μια σειρά ρομπότ, τα οποία είναι υπεύθυνα για να καταστρέψουν τα μεταλλαγμένα τέρατα ή αλλιώς cross-species.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο Spider-Man, ο οποίος θα πρέπει να εξουδετερώσει τα cross-species αλλά και να προστατευτεί από τα ρομπότ της Oscorp, μιας που και αυτός είναι μεταλλαγμένος και τα ρομπότ τον έχουν ως στόχο. To σενάριο είναι αρκετά καλό αλλά το βασικό μειονέκτημα είναι τα δυο-τρία μεγάλα spoiler που αφορούν την ταινία, και έτσι κάποιος που δεν την έχει δει ακόμα θα χρειαστεί να παραλείψει τους διαλόγους από τα cinematics των πρώτων 30 λεπτών.

With great power…

Ο Spider-Man επέστρεψε στο open-world περιβάλλον και μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακά.  Η περιήγηση στην πόλη είναι από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του τίτλου. Η κίνηση από κτίριο σε κτίριο με τη βοήθεια του ιστού μας γίνεται με πολύ όμορφα και στρωτά animations, όπως επίσης μέσα από αυτά τα animations δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως οι ιστοί κολλάνε σε κάποιο κτίριο και όχι απλά στον αέρα. Αυτό γίνεται εντονότερο, καθώς εάν από κάποιον ουρανοξύστη κινηθούμε σε κάποιο πολύ χαμηλότερο κτίριο θα χρειαστεί να φτάσουμε στο επίπεδό του ώστε να εκτοξευτεί ο επόμενος ιστός. Εάν δεν υπάρχει κάποιο κτίριο τριγύρω, ο Spider-Man δεν θα μπορέσει να αιωρηθεί καθόλου, πράγμα που προσθέτει στο ρεαλισμό του χειρισμού.

Καινούργια προσθήκη σε αυτό αποτελεί το Web Rush. Με το πάτημα του RB, o χρόνος παγώνει για κάποιο χρονικό διάστημα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκτοξευτούμε σε όποιο σημείο θέλουμε εντός του οπτικού μας πεδίου. Έτσι, η κίνησή μας γίνεται πολλές φορές ακόμα πιο γρήγορη. Το ακριβώς αντίθετο γίνεται αν πατήσουμε το LB, με την λειτουργία να ονομάζεται Web Retreat. Αυτό θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν βρεθούμε σε κάποια δύσκολη κατάσταση, όπου πατώντας το, ο Spider-Man υποχωρεί στο κοντινότερο ασφαλές σημείο που μπορεί, είτε αυτό είναι κάποιος τοίχος ή ταράτσα κλπ..

Η πόλη του Μανχάταν είναι πολύ ζωντανή, δίνοντάς μας πολλά side missions να ολοκληρώσουμε. Είτε να τραβήξουμε φωτογραφίες από κάποιο συμβάν, να σώσουμε κάποιον πολίτη που τον ληστεύουν ή να σταματήσουμε οχήματα και να συλλάβουμε κακοποιούς που απέδρασαν από τις φυλακές. Όπως, επίσης, και να συλλέξουμε τα αμέτρητα collectibles.

Το ποιο εντυπωσιακό από αυτά είναι οι διάσπαρτες σελίδες κόμικς, οι οποίες συνθέτουν οκτώ στο σύνολο τεύχη κόμικς, τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε σε ηλεκτρονική μορφή από το main menu. Μια νότα νοσταλγίας για τους comic-book fans, ιδιαίτερα όταν ένα από αυτά είναι το Νο1  Spider-Man που δημιουργήθηκε. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μετατρέπουν το free roam σε απόλαυση, ακόμα και αν οι side missions μπορεί να γίνονται κάπως επαναλαμβανόμενες, αλλά όχι σε σημείο να τις βαρεθούμε, αφού ο τρόπος κίνησής μας στη πόλη, μας κάνει να ξεχνιόμαστε κάπως.

…comes great responsibility

Τα πράγματα, δυστυχώς, αλλάζουν όταν ασχοληθούμε με τις κύριες αποστολές, οι οποίες μας μεταφέρουν σε κάποιον υπόνομο ή μέσα σε κάποιο κτίριο. Εκεί το web slinging αντικαθίστανται από το σκαρφάλωμα στους τοίχους και τα ταβάνια των κάπως βαρετών επιπέδων. Αυτό βέβαια αποκτά μια εναλλακτική νότα, καθώς είναι πιο διασκεδαστικό να κινούμαστε στο ταβάνι – και να βλέπουμε τα πάντα ανάποδα – παρά να περπατάμε στα δύο πόδια. Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση των αποστολών θα παίξει το να μείνουμε όσο περισσότερο μπορούμε απαρατήτρητοι από τους διάσπαρτους εχθρούς.

Όντας απαρατήρητος, ο Spidey μπορεί να εξουδετερώνει τους αντιπάλους τυλίγοντάς τους σε ιστό και κρεμώντας τους από το ταβάνι, μια ικανότητα που ξεκλειδώνεται στην αρχή του παιχνιδιού (οι υπόλοιπες ξεκλειδώνονται βρίσκοντας τα collectibles). Σίγουρα, η ιδέα είναι δανεισμένη από το Arkham franchise του Batman, αλλά προσδίδει μια καινούργια νότα στο τρόπο χειρισμού του Spider-Man.

Το κακό είναι πως μετά από κάποια ώρα οι κυρίως αποστολές καταντάνε βαρετές, καθώς καλούμαστε για μεγάλη διάρκεια να κάνουμε το ίδιο και το ίδιο, και ουκ ολίγες φορές θα μας δημιουργηθεί η ανάγκη να τελειώσουμε γρήγορα την αποστολή για να επιστρέψουμε στον εξωτερικό χώρο, που σίγουρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Το εν λόγω συναίσθημα γίνεται ακόμα εντονότερο από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα περιβάλλοντα που θα κινηθούμε. Εδώ η Beenox σίγουρα ξέμεινε από ιδέες, διότι, αναμφίβολα, το ζουμί του παιχνιδιού – οι κυρίως αποστολές – θα πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο παρά τα side missions.

It’s your friendly neighbor, Spider-Man

Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα ακολουθούν τη πορεία του gameplay. Για αρχή, η στολή του Spidey είναι καταπληκτική, με τις πολλές λεπτομέρειες να διαγράφονται πολύ καθαρά. Επίσης, στις περισσότερες από τις στολές που ξεκλειδώνουμε, μέσω καλά κρυμμένων εικόνων σε όλη τη πόλη αλλά και ολοκληρώνοντας συγκεκριμένες αποστολές, με κάθε damage που δέχονται, θα αρχίσουν να φθείρονται, παρουσιάζοντας σχισίματα αλλά και πληγές στο εκτεθειμένο σώμα του ανθρώπου-αράχνη.

Τα υπόλοιπα γραφικά που ντύνουν το τίτλο χωρίζονται σε δύο τμήματα. Σε αυτά που αφορούν την πόλη του Μανχάταν, η οποία είναι καλοσχεδιασμένη, ντυμένη με ωραία παλέτα χρωμάτων και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, αλλά και σε αυτών των εσωτερικών αποστολών, που είναι κάπως μονότονα και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Εντυπωσιακό κομμάτι είναι το draw distance του Μανχάταν, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευκρινές και μεγάλης απόστασης.

Στον ηχητικό τομέα, το ελάχιστο background soundtrack περνάει σχεδόν αδιάφορο, αλλά οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές είναι ιδιαίτερα πειστικοί, ακόμα και αν δεν είναι οι ίδιοι που παίζουν στην ομώνυμη ταινία. Πολύ καλά είναι επίσης και τα ηχητικά εφέ, τα οποία μετατρέπουν τη ψηφιακή πόλη του Μανχάταν σε μια πολυσύχναστη περιοχή με διάσπαρτους ήχους οχημάτων, κορναρισμάτων, σειρήνες από ασθενοφόρα ή περιπολικά κ.α..

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Ejjj7dD8Aco’]

Stay frosty!

Εν κατακλείδι, το The Amazing Spider-Man είναι ένας καλός τίτλος, όχι όμως ο τίτλος που περίμεναν οι fans του ανθρώπου-αράχνη. Ο δανεισμός στοιχείων από τα πρόσφατα Batman, μπορεί και να θεωρηθεί σαν θετικό στοιχείο, αλλά φαίνεται πως στη συνέχεια η Beenox ξέμεινε από ιδέες. Σίγουρα παρουσιάζονται καινούργια στοιχεία μέσα από τον τίτλο αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι οι ελλιπείς και βαρετές main αποστολές. Πράγμα που ξεπερνάει και την επανάληψη των δευτερευόντων αποστολών, χαρακτηριστικό που θεωρείται κατάρα για όλα σχεδόν τα open world videogames.

Απ’ την άλλη, το παιχνίδι είναι υπερβολικά διασκεδαστικό και μπορεί να «φάμε» ώρες περιπλανώμενοι στο Μανχάταν. Μπορεί ο Spider-Man να ξαναέγινε ο friendly neighbor της πόλης, χρειάζεται όμως αρκετή δουλίτσα ακόμα για να τον εμπιστευτούμε, όπως έχει γίνει με τα πρόσφατα Batman.

Βαθμολογία: 6.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Beenox

Εταιρεία έκδοσης: Activision

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 16

Επίσημη ιστοσελίδα: www.theamazingspidermangame.com