Intro

Το Magic: The Gathering έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει εκατομμύρια παίχτες σε όλη την υφήλιο, με την όμορφη ατμόσφαιρα και το fantasy setting που δανείζεται πολλά στοιχεία από τη θεματολογία των “παραδοσιακών” RPGs. Ξεκινώντας το 1993 σαν ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να παίζεται στα διαλείμματα των Gaming Conventions, με την πρώτη του εμφάνιση η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και πλέον έχει δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό σε πάνω από 70 χώρες.

Στην κονσόλα μας είχαμε την ευκαιρία να εξασκήσουμε τις ικανότητες μας στο Magic για πρώτη φορά το 2009, ενώ φέτος ο τίτλος επιστρέφει υποσχόμενος ακόμη πιο έντονες μάχες και μεγαλύτερο βάθος στρατηγικών. Μπορεί ένα card game να προσφέρει τις ίδιες συγκινήσεις και να αιχμαλωτίσει με τον ίδιο τρόπο στην κονσόλα;

Gameplay

Το εισαγωγικό βίντεο μας προδιαθέτει για μια “γεμάτη”, συναρπαστική ιστορία, κάτι που… δεν υπάρχει καν στο παιχνίδι, αφού τα τρία campaigns που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μια απλή σειρά από μάχες που δεν έχουν κάποια συνέχεια ή συνοχή. Η έλλειψη κάποια συγκεκριμένης ιστορίας, όμως, θα σταματήσει να μας απασχολεί από την στιγμή που η δράση και το spellcasting ξεκινάει.

Ο τρόπος παιχνιδιού ακολουθεί τους standard κανόνες, με τον κάθε παίκτη να έχει ένα deck καρτών -ξεκλειδώνοντας decks όσο προχωράμε στο campaign- το οποία είναι customizable και μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε κάρτες ούτως ώστε να ταιριάζει περισσότερο στις προτιμήσεις μας. Το κάθε deck έχει κάρτες land (mana) και spells. Τα spells μπορούν να είναι είτε απλά “ξόρκια” της μιας χρήσης, είτε creature summons. Ο στόχος μας είναι απλός. Ο κάθε παίκτης έχει 20 πόντους ζωής, και νικητής αναδεικνύεται όποιος καταφέρει να καταστρέψει τον αντίπαλό του. Η ποικιλία των καρτών είναι τεράστια, και οι στρατηγικές που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος (πρακτικά) απεριόριστες, αλλά το παιχνίδι κάνει πολύ καλή δουλεία μέσα από τα pop-up tutorials στο να βάζει τους αρχάριους στο κλίμα και να τους μαθαίνει τα βασικά.

Πέραν του βασικού campaign υπάρχουν άλλα δύο στην διάθεσή μας. Το Revenge, το οποίο μας τοποθετεί αντιμέτωπους με τους αντίπαλους που καταφέραμε να κερδίσουμε στο αρχικό Campaign, μόνο που τώρα το επίπεδο δυσκολίας είναι μεγαλύτερο, και το Archenemy, που μας επιτρέπει να “τα βάλουμε” με πολύ δυνατούς AI αντιπάλους, αυτή τη φορά όμως με την βοήθεια μέχρι άλλων 2 παικτών μέσω Xbox LIVE (είτε με AI συμμάχους, αν το επιθυμήσουμε).

Με την πρόοδό μας στα campaigns, ξεκλειδώνονται διάφορα puzzles τα οποία συνήθως απαιτούν να καταφέρουμε να “γυρίσουμε” ένα παιχνίδι φαινομενικά χαμένο, σε μόλις έναν γύρο, ενώ αν αποφασίσουμε πως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε “πραγματικούς” αντιπάλους, το παιχνίδι μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε μέσω Xbox LIVE σε μάχες 1v1 ή 2v2.

Graphics Sound

Από τεχνικής άποψης, ένα παιχνίδι καρτών -όπως είναι λογικό- δε διεκδικεί δάφνες. Όλος ο τίτλος ακολουθεί μια πιο μινιμαλιστική αισθητική από τον προκάτοχό του, με καθαρές, λείες γραμμές και ελάχιστες λεπτομέρειες. Οι κάρτες, ως συνήθως είναι πολύ όμορφα φιλοτεχνημένες, ενώ τα animations των καρτών αρκετά ομαλά. Ηχητικά ακολουθείται η ίδια τακτική, με τον τίτλο να μην έχει να επιδείξει πολλά πράγματα, πάρα μόνο κάποιες διακριτικές μουσικές που παίζουν στο background, και ελάχιστα sound effects.

Outro

Το Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012 καταφέρνει κάτι εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως για ένα παιχνίδι του genre του (card games). Είναι εξίσου προσιτό σε αρχάριους, αλλά και “βετεράνους” του είδους, δημιουργώντας μια εμπειρία εξίσου ελκυστική για όλους. Ακόμα και όσοι δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν επαφή με το Magic The Gathering θα μπορούν να “μπουν στο πνεύμα” μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι fans του Magic: The Gathering θα βρουν Duels of The Planeswalkers 2012 μια εμπειρία αρκετά κοντά στο πραγματικό παιχνίδι, με τις όποιες ελλείψεις να δείχνουν σημάδια βελτίωσης (σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο). Σε όσους φαίνεται έστω και λίγο ελκυστική η ιδέα ενός παιχνιδιού με κάρτες, που πραγματεύεται μάχες σε fantasy θεματολογία, ο τίτλος δε θα αργήσει να τους “παρασύρει”.  Όσοι είναι καθαρά προσανατολισμένοι στη δράση, θα απογοητευτούν. Είναι ένα παιχνίδι καρτών, after all…

Βαθμολογία:  8 / 10

Connie GR
για το MyXbox.gr