Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενο ότι θα κυκλοφορούσε και το επίσημο βιντεοπαιχνίδι της διοργάνωσης με σκοπό να μας βάλει στο κλίμα των αγώνων.

Το London 2012 αποτελείται από περίπου 31 αθλήματα (κάποια είναι διπλά, για άνδρες και γυναίκες) τα οποία καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των αγωνισμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Πέρα από τα αναμενόμενα αγωνίσματα στίβου (100μ, 200μ, ακόντιο, άλμα εις μήκος), το παιχνίδι περιέχει και μία αξιόλογη συλλογή από άλλα, όχι και τόσο δημοφιλή αθλήματα, όπως το κανόε-καγιάκ, οι καταδύσεις, η κολύμβηση, η τοξοβολία, η σκοποβολή, η ποδηλασία το τραμπολίνο κ.α..

Μπορεί, άραγε, η SEGA να μας εντυπωσιάσει και να μας προσφέρει μία ξεχωριστή και συνάμα ευχάριστη “ολυμπιακή εμπειρία”, η οποία θα ξεφεύγει από την πεπατημένη οδό που ακολουθούσαν τόσα χρόνια τα παιχνίδια του είδους;


Gameplay

Οι gamers που έχουν κάποια εμπειρία από αθλητικά παιχνίδια σίγουρα είναι προετοιμασμένοι για ένα ατελείωτο button-mashing, αλλά εδώ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι! Ευτυχώς για εμάς, αλλά και για τα χειριστήριά μας, η SEGA έχει καταφέρει να αντικαταστήσει το επαναλαμβανόμενο πάτημα δύο κουμπιών με ένα αρκετά ενδιαφέρον και συνάμα πιο ξεκούραστο σύστημα.

Στα αθλήματα στίβου, το τρέξιμο γίνεται μεν με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά ο παίκτης πρέπει να φροντίζει να κρατάει ένα συγκεκριμένο ρυθμό, διότι αν ξεπεράσει το μέγιστο της μπάρας ταχύτητας τότε χάνει έδαφος και η θέση στο βάθρο μοιάζει με όνειρο απατηλό.

Στα αθλήματα ρίψης, όπως το ακόντιο και ο δίσκος, απαιτούνται κινήσεις ακριβείας όσον αφορά τη γωνία της ρίψης εκτός από την ελάχιστη «δύναμη» που πρέπει να έχουμε συγκεντρώσει. Στη κολύμβηση χρησιμοποιούνται και οι δύο αναλογικοί μοχλοί για τις «χεριές» μας, ενώ button-mashing απαιτείται μόνο κατά τη διάρκεια της εκκίνησης και της τούμπας.

Δυστυχώς, σε κάποια αγωνίσματα, όπως οι καταδύσεις, το τραμπολίνο και η γυμναστική, ο χειρισμός βασίζεται μόνο πάνω σε quick-time events, με αποτέλεσμα να καταντάνε από πολύ νωρίς βαρετά και ανούσια. Από τα πιο ενδιαφέροντα αθλήματα του παιχνιδιού είναι η τοξοβολία και το πινγκ-πονγκ. Στην τοξοβολία ο παίκτης χρησιμοποιεί το δεξί μοχλό για να τραβήξει το τόξο και τον αριστερό για να σημαδέψει, λαμβάνοντας όμως υπόψη τη φορά αλλά και την ένταση του ανέμου. Στο πινγκ-πονγκ υπάρχει πολύ καλή αίσθηση της κίνησης του παίκτη μας αλλά και καλό feeling της ρακέτας, όπου με λίγη προπόνηση μπορούμε να επιτύχουμε δυνατά smash και να κατευθύνουμε το μπαλάκι στη θέση που ακριβώς θέλουμε.


Modes

Προτού αρχίσουμε το campaign, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη χώρα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, μεταξύ των 36 συνολικά χωρών υπάρχει και η Ελλάδα. Το single-player campaign του τίτλου καλύπτει δέκα αγωνιστικές ημέρες, κατά τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε δύο αγωνίσματα ανά ημέρα και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε μέχρι και στο μεγάλο τελικό του κάθε αθλήματος. Η διάρκεια του campaign κρίνεται απογοητευτική, καθώς φτάνει στο τέλος της σε τρεις ή το πολύ τρεισήμισι ώρες!

Τα αρνητικά στοιχεία, όμως, συνεχίζουν να εμφανίζονται, με ένα από αυτά να είναι το γεγονός ότι ενώ δίνεται η επιλογή δημιουργίας χαρακτήρα, αυτή είναι υποτυπώδης και δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω στην “ολυμπιακή εμπειρία” μας. Ένα δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα γνωστό όνομα στο roster των ομάδων, προφανώς γιατί το κόστος των αδειών χρήσης τους θα ήταν απαγορευτικό για τη SEGA.


Στο local multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού μπορούν να λάβουν μέρος συγχρόνως έως και τέσσερα άτομα με χειριστήριο ή δύο άτομα με τη χρήση του Kinect, και μπορούν να αναμετρηθούν είτε σε μεμονωμένα αθλήματα είτε να δημιουργήσουν μία λίστα με αγωνίσματα και να διοργανώσουν ένα μικρό τουρνουά. Η απόκριση του Kinect κρίνεται σχετικά καλή, αν και δε θα ενθουσιάσει τους παίκτες. Σίγουρα, δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή των Kinect Sports, και γίνεται φανερό ότι στο παιχνίδι προστέθηκε η επιλογή χρήσης του σένσορα πιο πολύ για λόγους μάρκετινγκ, παρά για τη gaming εμπειρία που παρέχει.

Στο online multiplayer δίνονται οι επιλογές Quick Match ή Custom Match, στο οποίο μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας λίστα με αθλήματα και είτε να καλέσουμε τους φίλους μας να παίξουν μαζί μας είτε να αγωνιστούμε με “αθλητές του καναπέ” από όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο mode είναι αρκετά ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό και είναι ίσως αυτό το οποίο θα κρατήσει τον παίκτη για μερικές ακόμα ώρες με το δισκάκι του London 2012 στο tray.


Γραφικά/Ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αναμφισβήτητα από τα καλύτερα που έχουν υπάρξει σε αθλητικό παιχνίδι αυτού του είδους. Οι αθλητές και οι κινήσεις τους δείχνουν απόλυτα φυσικές και οι περιβάλλοντες αγωνιστικοί χώροι είναι πανέμορφοι, καταφέρνοντας να σε βάλουν κατευθείαν στο κλίμα των αγώνων!

Από ηχητικής πλευράς, το παιχνίδι κυμαίνεται σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς οι σχολιαστές δίνουν μία εξαιρετική ερμηνεία και “ζουν” το κάθε αγώνισμα, αν και ορισμένες φορές κάποιες ατάκες τους επαναλαμβάνονται… εκνευριστικά συχνά. Το μοναδικό πρόβλημα στον ήχο που ενόχλησε αρκετά τη γράφουσα είναι το ότι ο Ελληνικός Εθνικός ύμνος που ακούγεται στην απονομή των μεταλλείων είναι λειψός, καθώς του λείπει μία στροφή προς το τέλος του. Αυτό δείχνει ότι δεν εδόθη αρκετή προσοχή σε κάποια, ίσως αδιάφορα(;), στοιχεία του παιχνιδιού κατά τους developers. Εμείς, όμως, δεν είμαστε αδιάφοροι σε τέτοια θέματα κυρία SEGA!

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=MrdCZNaGs70′]

Outro

Σαν συνολική εικόνα, το παιχνίδι τα πάει σχετικά καλά και εισάγει τον παίκτη σε μια αθλητική Ολυμπιακή εμπειρία. Σίγουρα οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους θα πρέπει να του ρίξουν μία ματιά, καθώς και όσοι θέλουν να “συμμετάσχουν ενεργά” στη φετινή Ολυμπιάδα. Για τους υπόλοιπους είναι καλύτερη μία ενοικίαση, απλά και μόνο για να δουν ότι το “κλασσικό” στυλ των αθλητικών παιχνιδιών έχει όντως αλλάξει προς το καλύτερο.

Βαθμολογία: 6.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: SEGA Studios Australia

Εταιρεία έκδοσης: SEGA

Αριθμός παιχτών: 1-4

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: www.olympicvideogames.com