Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στην παιδική μας ηλικία τη φράση «Αμάν πια με αυτά τα τουβλάκια, τα έχεις παντού σκορπισμένα, μάζεψέ τα γρήγορα». Αυτή η φράση συνήθως ακουγόταν από τις μητέρες που είχαν βαρεθεί να βλέπουν παντού αυτά τα τουβλάκια. Και όταν λέμε τουβλάκια, εννοούμε τα γνωστά σε όλους LEGO. Ένα από τα σήματα κατατεθέν της παιδικής ηλικίας μέχρι και τη δεκαετία του ’90, η οποία άρχισε σιγά σιγά να σβήνει.

Όχι για πολύ όμως, αφού η ψηφιακή εποχή κατέστησε δυνατό τη μεταφορά των LEGO μέσω των βιντεοπαιχνιδιών, στην οθόνη μας. Και από την πρώτη απόπειρα της Traveller’s Tales με τα LEGO, τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα θετικά, και αυτό διότι το franchise δεν εκτιμήθηκε μόνο από τις νεαρές ηλικίες αλλά και από μεγαλύτερες. Έτσι, φτάνει στα χέρια μας το νέο δημιούργημά της, το LEGO Batman 2: DC Super Heroes, δίνοντας μάλιστα για πρώτη φορά και φωνή στους χαρακτήρες.


Το σενάριο του παιχνιδιού είναι λίγο πολύ γνωστό, όπως και σε κάθε super hero video game. Εδώ, ο Lex Luthor συνεργάζεται με τον Joker ώστε να καταστρέψουν την Gotham City και τον Batman, χρησιμοποιώντας μια καινούργια συσκευή την οποία κατασκεύασε ο Lex Luthor. Μαζί με αυτούς τους δύο criminal masterminds θα γνωρίσουμε και όλο σχεδόν το cast των villains από τις ιστορίες του Batman, όπως τους Penguin, Harley Quinn, Two Face και Sinestro. Εμείς, αρχικά, θα πάρουμε το ρόλο του Batman και του Robin, αλλά στη συνέχεια η ομάδα μας εμπλουτίζεται με τον Superman και την υπόλοιπη Λεγεώνα των Υπερηρώων.

To LEGO Batman 2: DC Super heroes, όπως και οι υπόλοιποι LEGO τίτλοι, είναι ένας action/adventure τίτλος, ο οποίος βασίζεται κατά τεράστιο ποσοστό στη επίλυση γρίφων. Από το πρώτο λεπτό ενασχόλησης με αυτό θα καταλάβουμε ότι προορίζεται κυρίως για τις μικρές ηλικίες, μιας που το respawn είναι άπειρο και, πρακτικά, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ τη φράση game-over. Το A.I. των εχθρών δεν είναι και από τα πιο… λαμπρά και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κάποια, έστω και μικρή, δυσκολία να τους εξοντώσουμε. Και αυτό αφορά ακόμα και τα τελικά Boss κάθε ενός από τα 15 chapter που διαθέτει το παιχνίδι.


Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να κριθεί σαν αρνητικό χαρακτηριστικό, αλλά τα παιχνίδια βασισμένα στα πασίγνωστα τουβλάκια προσφέρουν άλλου τύπου δοκιμασίες. Διότι στο LEGO franchise τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τους γρίφους. Για να περάσουμε επιτυχώς κάθε πίστα θα πρέπει να λύσουμε γρίφους, είτε λίγο είτε αρκετά πολύπλοκους. Αυτό γίνεται και με τη βοήθεια των στολών που μπορούν να αλλάξουν ο Batman και ο Robin, οι οποίες θα μας δοθούν κατά τη διάρκεια της πίστας. Κάθε στολή έχει διαφορετική ειδική ικανότητα, όπως το πέρασμα μέσα από ηλεκτρικά πεδία, η αύξηση της δύναμης κλπ..

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας LEGO τίτλος γίνεται open world, μιας που όλο το Gothan City μας παραδίδεται για εξερεύνηση. Και εννοείται πως το Open world περιβάλλον θα παίξει το ρόλο του στον κυρίαρχο στόχο του τίτλου, που είναι το 100% completion για τους πολύ αφοσιωμένους παίχτες. Αυτό για να γίνει, όμως, δεν αρκεί να περάσουμε απλά τα 15 chapter μια φορά, αλλά θα χρειαστεί να ξαναπαίξουμε όλες τις πίστες για να ψάξουμε κάθε σπιθαμή του επιπέδου προς ανεύρεση coins, κομμάτια οχημάτων, ή τα 250 χρυσά τουβλάκια που υπάρχουν.


Όπως και σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια LEGO, έτσι και εδώ σε αρκετά σημεία των πιστών θα χρειαστούμε κάποιον ειδικό χαρακτήρα για να περάσουμε και να φτάσουμε στο επιθυμητό unlockable που θέλουμε να πάρουμε. Σε αυτό μας βοηθάει το γεγονός ότι στο παιχνίδι υπάρχουν 50 χαρακτήρες, τους οποίους θα ξεκλειδώσουμε είτε μέσα από το story, είτε παλεύοντας μαζί τους σε κάποιο σημείο της Gotham City. Το σίγουρο είναι πως με κάθε διαφορετικό χαρακτήρα που επιλέγουμε, το gameplay αλλάζει δραματικά. Παράδειγμα αυτού είναι ο χειρισμός του Superman, ο οποίος είναι άκρως διασκεδαστικός, όπως και των υπόλοιπων μελών της Λεγεώνας των Υπερηρώων, οι οποίοι όμως γίνονται διαθέσιμοι προς το τέλος του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός. Ένα πλήκτρο για επίθεση, ένα για την ειδική ικανότητα κάθε χαρακτήρα, και ένα για να αλλάζουμε από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο. Αυτό βέβαια μπορεί να αποφευχθεί, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος φίλος μας να πάρει ένα δεύτερο χειριστήριο και να μπει κατευθείαν στο παιχνίδι, βοηθώντας μας με τους γρίφους. Βέβαια, κάποια μικροπροβλήματα στον τεχνικό τομέα γενικότερα υπάρχουν, όπως το ότι η κάμερα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, όπως όταν πετάμε με τον Superman, μπορεί να μας κάνει τη ζωή λίγο δύσκολη.


O οπτικός τομέας του τίτλου από τεχνικής άποψης μπορεί να μην συμβαδίζει με τα υψηλής ποιότητας γραφικά άλλων τίτλων, αλλά αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για ένα τέτοιο παιχνίδι. Τα γραφικά είναι όμορφα, σχεδιασμένα ώστε τα πάντα να φαίνονται πως είναι χτισμένα με LEGO, και βαμμένα με πολύ ζωηρά χρώματα. Ακόμα, κάποιες φωτιές που θα συναντήσουμε, τα λουλούδια και άλλα πολλά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος μας δίνουν την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για αληθινά τουβλάκια LEGO. Όλα είναι φτιαγμένα ώστε να δίνουν μια πιο… παιχνιδιάρικη αίσθηση στον τίτλο, αφού απλά και μόνο η θέα της LEGO μεταμόρφωσης του Batman, Robin, Superman, Joker και των άλλων, μας αφήνει ένα περίεργο χαμόγελο.

Στον ηχητικό τομέα έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως οι αγαπημένοι μας σουπερ-ήρωες μιλάνε, καθώς για πρώτη φορά σε παιχνίδι LEGO οι χαρακτήρες έχουν φωνές. Μάλιστα, οι ηθοποιοί που ανέλαβαν αυτό το ρόλο έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Στον αντίποδα, το soundtrack του τίτλου ενώ είναι καλό και μερικές φορές νοσταλγικό (όπως το αυθεντικό soundtrack του Superman από τον John Williams), μετά από λίγο γίνεται κάπως επαναλαμβανόμενο, κάτι το οποίο μπορεί να μην γίνεται ενοχλητικό αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο και κυρίως πιο ζωηρό.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=e9K59anGcxo’]

Το casual gaming έχει κριθεί – και κυρίως κατακριθεί –  για την απλότητά του και την έλλειψη ποιότητας. To LEGO Batman 2: DC Superheroes, όμως, πέρα από το ότι κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου LEGO video game που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, είναι ένα παιχνίδι το οποίο ξεπερνά σε ποιότητα αλλά και σε συνολική διάρκεια καθαρού gameplay πολλούς core/hardcore τίτλους. Το κύριο χαρακτηριστικό του, όμως, είναι η άφθονη διασκέδαση που θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και ένα μεγάλο αίσθημα αναπόλησης των παιδικών μας χρόνων. Ζωηρά γραφικά, διάλογοι γεμάτοι χιούμορ, super heroes και villains που πολλοί μάθανε και αγαπήσανε από τα comics – όλα αυτά συνθέτουν έναν πάρα πολύ καλό τίτλο, ικανό να μας χαρίσει πολλές ώρες γέλιου.

Βαθμολογία: 8.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Traveller’s Tales

Εταιρεία έκδοσης: Warner Bros. Interactive Entertainment

Αριθμός παιχτών: 1-2

Ηλικίες: PEGI 7

Επίσημη ιστοσελίδα: www.lego.com