Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι το Spartan Assault θα βγει μόνο για Windows 8 απογοητεύτηκα. Όντας μεγάλος fan του Halo franchise ήθελα πολύ να το δοκιμάσω, και καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είχα πρόσβαση σε Windows 8 συσκευή ήμουν καταδικασμένος να μάθω πως είναι, από φωτογραφίες, sites (καλή ώρα) και feedback άλλων gamers. Ώσπου ανακοινώνεται και για Xbox 360…

Αλλά τελικά μάλλον δεν έχανα και τίποτα.

Η νέα πρόταση Halo λοιπόν είναι ένα τύπου old school arcade shooter με σύγχρονα γραφικά. Μόνο που στα old school arcade είχε μεγάλη αγωνία πόσο μακριά θα φτάσεις το παιχνίδι. Το συγκεκριμένο, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα εύκολο. Τόσο εύκολο που δύσκολα θα χάσει κανείς πάνω από 5-6 φορές σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Υπάρχουν βέβαια και τα skulls (Halo είναι είπαμε!) τα οποία επιχειρούν να βοηθήσουν κάπως την κατάσταση.
Το campaign αποτελείται από 30 single player αποστολές, αριθμός ο οποίος δεν ακούγεται καθόλου ασήμαντος. Δυστυχώς όμως, οι αποστολές αυτές είναι 5-7 λεπτά η κάθε μία. Με μια απλή μαθηματική πράξη, εύκολα καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα πως το campaign δε ξεπερνά συνολικά τις τρεισήμισι ώρες. Επιπροσθέτως, οι αποστολές απαρτίζονται από 1 ή 2 απλά objectives (όπως survival, escort, defense κλπ) τα οποία επαναλαμβάνονται ανά 2 ή 3 αποστολές, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα ενδιαφέρον και να μη περιέχει κάποια ουσιαστική υπόθεση.

Ο χειρισμός είναι βαρετά απλοϊκός, γεγονός αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς πως οι προδιαγραφές του παιχνιδιού είναι για smart συσκευές και όχι για κονσόλες. Ο παίκτης έχει στην κατοχή του κάποια default όπλα πριν το ξεκίνημα κάθε αποστολής, με την περιορισμένη επιλογή να αλλάξει κάποιο, πληρώνοντας experience που μαζεύει στο παιχνίδι. Επιπροσθέτως, μπορεί να επιλέξει ένα ability (πχ. camouflage) ή κάποιο boost, όπως το shield boost. Το πραγματικά μελανό σημείο στο χειρισμό είναι ο έλεγχος των οχημάτων. Η στόχευση γίνεται με τον ένα αναλογικό μοχλό και η κίνηση-κατεύθυνση με τον άλλο. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα καθώς τις περισσότερες φορές το όχημα στριβεί από μόνο του αντί να κινηθεί απλά (όπισθεν κλπ.).

Εξίσου ρηχό είναι και το coop multiplayer. Η μόνη διαφορά με το campaign είναι πως μπορεί κανείς να παίξει παρέα με ένα φίλο, ενώ η επιβίωση είναι κάπως πιο δύσκολη, αλλά όχι αρκετά. Ακόμα, οι διαθέσιμες αποστολές για coop είναι ελάχιστες και κατ’ επέκταση το βαριέται γρήγορα κανείς…

Ένα παιχνίδι που δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα καινούριο ούτε στη σειρά Halo, ούτε στους gamers, ούτε στο gaming γενικότερα. Ο μόνος λόγος αγοράς στο 360 είναι η μουσική επένδυση με θέματα από τα Halo, αλλά και πάλι η τιμή είναι απαγορευτική. Ίσως για χρήση σε smart συσκευές να αξίζει περισσότερο. Και εκεί είναι η θέση του.

Βαθμoλογία: 5/10
Developer: 343 Industries/Vanguard Entertainment
Publisher: Microsoft Studios
Ηλικίες: Pegi 12
Επίσημη Ιστοσελίδα: https://www.halowaypoint.com/en-us/games/halospartanassault/

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157637317464633″]

Περισσότερες εικόνες από το παιχνίδι (Flickr)