Είναι υπερβολικά δύσκολο να γράψεις ένα review για το Grand Theft Auto V χωρίς να είσαι υποκειμενικός και χωρίς να ακουστείς σαν άλλο ένα χαρούμενο fanboy. Σχεδόν ακατόρθωτο δηλαδή αν σκεφτείς πως ένας τίτλος ο οποίος ξεκίνησε το 1997 από μια μικρή ομάδα προγραμματιστών, άλλαξε τόσο πολύ μέσα στα επόμενα 15(!) χρόνια και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να καθορίσει γενιές και γενιές παιχνιδιών. Οτιδήποτε και να γράψουμε για το franchise, ή καλύτερα το φαινόμενο, που ονομάζεται GTA θα είναι λίγο, καθώς τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ένα δισεκατομμύριο κέρδη μέσα στις 3 πρώτες μέρες κυκλοφορίας, 125 εκατομμύρια αντίτυπα χωρίς να μετράμε αυτά του GTA V και το βραβείο του πιο αμφιλεγόμενου παιχνιδιού στην ιστορία από τα Guiness World Records. Μην με παρεξηγήσετε, θα είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται. Όμως δεν μπορώ να μην παραδεχτώ από τώρα πόσο μεγάλη απόλαυση είναι αυτός ο τίτλος.

Η ιστορία μας ξεκινάει με μια ληστεία στην οποία παίρνουν μέρος δύο από τους τρεις συνολικά πρωταγωνιστές του παιχνιδιού – ο Michael και ο Trevor – και φυσικά πάει στραβά. Σαν αποτέλεσμα το crew διαλύεται με τον Michael να θεωρείται νεκρός. Δέκα χρόνια μετά όμως, οι ζωές τους θα ξαναμπλεχτούν, μαζί με αυτή του Franklin, του τρίτου πρωταγωνιστή, σε μία καθημερινότητα γεμάτη φόνους, ληστείες και πολύ πολύ έγκλημα.

Σε αντίθεση λοιπόν με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της Rockstar, τα οποία είχαν ένα κεντρικό ήρωα το Grand Theft Auto V ασχολείται με τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους οποίους αλλάζουμε κατά βούληση, μερικές φορές ακόμα και κατά την διάρκεια αποστολών. Δεν λέω, προφανώς και αγάπησα τον Tommy Verceti τον C.J. και τον Nico Belic, όμως η τροπή που παίρνει ο καινούριος τίτλος είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Καθένας από τους τρεις χαρακτήρες έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα και παρ’ όλο που είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, όλοι έχουν στοιχεία με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε. Ο Michael απεικονίζει τον κλασικό 40άρη νεόπλουτο του Los Angeles, ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια με ένα τεράστιο σπίτι, ψυχολόγο και ένα εκρηκτικό ταπεραμέντο. Ο Franklin από την άλλη είναι ένας πιο ηθικός χαρακτήρας, υπό την προστασία του Michael, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από την φτωχογειτονιά και το σπίτι το οποίο μοιράζεται με την τρελή θεία του ανεβαίνοντας την κοινωνική κλίμακα. Και τέλος ο Trevor. Ο πιο χύμα και κάφρος ήρωας βιντεοπαιχνιδιού, το μόνο πράγμα που το νοιάζει είναι να καταστρέφει τα πάντα γύρω του, να περνάει καλά και γενικά να ζει μέσα στην απόλυτη παρανομία.

Αλλάζοντας μεταξύ των χαρακτήρων μπορούμε να τους πετύχουμε να κάνουν διάφορα πράγματα τα οποία ανήκουν τόσο στα πλαίσια του φυσιολογικού όσο και του παράλογου. Συνήθως ο Michael και ο Franklin θα οδηγούν, θα βλέπουν τηλεόραση, άντε το πολύ πολύ να βγαίνουν από κανένα στριπτιτζάδικο. ο Trevor όμως μπορεί να ξυπνήσει γυμνός στην μέση του πουθενά, να διαλογίζεται κάνοντας την κλασική κίνηση από το Karate Kid, να παίζει ξύλο στη μέση του δρόμου και πολλά άλλα. Ναι, ο Trevor είναι τόσο cool.

Επίσης καθένας από τους τρεις, διαθέτει ένα special ability το οποίο μπορούμε να ενεργοποιήσουμε για συγκεκριμένο διάστημα. Ο Franklin μπορεί να επιβραδύνει τον χρόνο όσο οδηγάει κάνοντας πιο εύκολη την ζωή μας όταν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την αστυνομία. Αντίστοιχα ο Michael επιβραδύνει τον χρόνο όταν είναι πεζός μοιράζοντας headshots με ευκολία ενώ ο Trevor τρελαίνεται και μπαίνει σε berserk mode παίρνοντας μειωμένο damage και αυξάνοντας την ζημιά που προκαλεί στους αντιπάλους.
Ακόμη, καθένας τους έχει άλλα εφτά συνολικά skills τα οποία όσο εξασκούμε, τόσο περισσότερο τα βελτιώνουμε. Για παράδειγμα ο Franklin έχει πολύ καλό stamina και driving αλλά το shooting του είναι πολύ χαμηλό για αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να πάμε σε ένα shooting range για να το ανεβάσουμε.

Και μην ανησυχείτε, το GTA V σφύζει από δραστηριότητες στις οποίες μπορούμε να λάβουμε μέρος. Από παιχνίδια golf και tennis, αγώνες με αμάξια, jet skis και off-road μηχανές, βελάκια σε μπαρ, shooting ranges και flight schools, οτιδήποτε μπορεί κανείς να σκεφτεί είναι διαθέσιμο in-game. Μερικές δραστηριότητες είναι διαθέσιμες μόνο για συγκεκριμένους χαρακτήρες, όπως π.χ. το κυνήγι ελαφιών για τον Trevor ή το Tennis για τον Michael. Aκόμη αν είμαστε προσεκτικοί μπορούμε να αγοράσουμε συγκεκριμένες μετοχές εταιριών, ανάλογα με την εξέλιξη τον αποστολών μας και έπειτα να τις πουλήσουμε σε αυξημένη τιμή, κοιτώντας τα δολάρια μας να αυξάνονται εύκολα. Ναι, το GTA έχει και χρηματιστήριο με την ονομασία Bawsaq – τρέμε Nasdaq και Dow Jones.

Πέρα όμως από τις παραπάνω δραστηριότητες, το παιχνίδι διαθέτει και αμέτρητες επιλογές customization. Μπορείς να αναβαθμίσεις τα όπλα σου προσθέτοντας σκόπευτρα, έξτρα γεμιστήρες, weapon skins η ακόμα και τα αμάξια που οδηγείς τόσο με καθαρά κοσμητικές αλλαγές όσο και με πειράγματα στην μηχανή και την συμπεριφορά του αμαξιού. Στην ουσία αν το καλοσκεφτεί κανείς το GTA μας προσφέρει μια εναλλακτική, ηλεκτρονική ζωή για να αναπληρώσουμε τις ώρες που θα σπαταλήσουμε μπροστά από την οθόνη μας…

Περαιτέρω στα του gameplay, όλα θυμίζουν το παλιό καλό grand theft auto που ξέρουμε και αγαπάμε. Ο κλασικός χειρισμός της Rockstar με το reload στο b button κάνει και πάλι την εμφάνιση του ενώ το μοντέλο της οδήγησης είναι πολύ περισσότερο βελτιωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Διαφορές εμφανίζονται επίσης σε σχέση με τη συμπεριφορά των αστυνομικών όταν ανεβαίνει το wanted level μας.

Οι αποστολές κάνουν προφανώς και πάλι την επανεμφάνιση τους όμως τώρα έχει προστεθεί το καινούριο στοιχείο των heists – όχι μην ανησυχείτε δεν γίναμε Payday 2. Ουσιαστικά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι τρεις ήρωες μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν ληστείες, οι οποίες είναι πολύ διασκεδαστικές και καλογραμμένες. Σε κάθε ληστεία καλούμαστε στην αρχή να κατασκοπεύσουμε τον στόχο για να αναπτύξουμε ενα πλάνο δράσης και στη συνέχεια αφού αποφασίσουμε πως θέλουμε να την φέρουμε σε πέρας πρέπει να μαζέψουμε τα αντίστοιχα resources. Επίσης πρέπει να συγκεντρώσουμε ένα crew από επιλεγμένους κακοποιούς που θα μας βοηθήσει κατά την διάρκεια. Όσο καλύτερο το crew μας τόσο μεγαλύτερο το μερίδιο που θα πάρει από τα κέρδη. Αν θέλετε μια συμβουλή πάντα να επιλέγετε τους πιο ειδικευμένους, καθώς τα κατώτερα μέλη μπορούν να στραβώσουν την ληστεία.

Βέβαια, το πως έχει καταφέρει η Rockstar να χωρέσει έναν τόσο μεγάλο χάρτη – και μιλάμε για τεράστιο μέγεθος, no pun intented – γεμάτο με αποστολές και δραστηριότητες και τα γραφικά εξακολουθούν να παραμένουν άριστα, αποτελεί μυστήριο. Υπάρχουν βέβαια ορισμένα hiccups στα loading times των textures, ιδιαίτερα στις επιφάνειες των βουνών όσο πετάμε κάποιο αεροπλάνο, αλλά πραγματικά περνάνε απαρατήρητα. Τονικά τα χρώματα που χρησιμοποιεί o developer είναι αρκετά έντονα, αποτυπώνοντας άριστα την καθημερινότητα στο κοσμοπολίτικο Los Santos. Παρ’ όλα αυτά όταν επισκεπτόμαστε κάποια άλλη περιοχή όπως για παράδειγμα το Blayne County, η παλέτα αλλάζει υποδεικνύοντας την διαφορετικότητα του τοπίου. Γενικότερα κάθε περιοχή του Grand Theft Auto V έχει δουλευτεί ξεχωριστά και αποκτά τον δικό της χαρακτήρα.

Στον ηχητικό τομέα το παιχνίδι, όπως και κάθε άλλος τίτλος της σειράς, δίνει ρέστα. Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι υπερβολικά αστείοι με τους ηθοποιούς που τους ενσαρκώνουν να κάνουν πραγματικά καταπληκτική δουλεία, αποδίδοντας τους με τον καλύτερο τρόπο. Για το soundtrack οτιδήποτε και να πω είναι περιττό. Δεκαέξι διαφορετικοί σταθμοί, παίζουν μουσική για όλα τα γούστα, από suicidal tendencies, aphex twin, pulp, johnny cash, 2pac, queen, def leppard, black angels, μέχρι και dr.dre, το GTA έχει τα πάντα. Αν και το soundtrack σίγουρα δεν είναι τόσο αξιομνημόνευτο όσο εκείνο του Vice City, οτιδήποτε μουσική και αν σας αρέσει, τo παιχνίδι έχει κάτι και για εσάς.

Εν τέλει, το Grand Theft Auto V είναι ένα open world αριστούργημα, ίσως και ο πιο άρτιος τίτλος της Rockstar μέχρι σήμερα, μια εταιρία που ποτέ δεν μας έχει απογοητεύσει. Μετά το Bioshock Infinite νόμιζα ότι είχα δει αυτή τη γενιά κονσολών να φτάνει στα άκρα της αλλά το τρίο στούτζες του Michael, του Franklin και του Trevor ήρθε να με διαψεύσει κατά κράτος. Σίγουρα μια εμπειρία που κάθε gamer πρέπει να ζήσει…

Βαθμολογία: 9.5/10

Εταιρεία Ανάπτυξης: Rockstar North
Εταιρεία Έκδοσης: Rockstar Games
Aριθμός Παικτών: 1
Ηλικίες: Pegi 18
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.rockstargames.com/V

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157633186391189″]

Περισσότερες εικόνες από το παιχνίδι (Flickr)