Το Dragon’s Dogma είναι ένα από εκείνα τα υποτιμημένα παιχνίδια που όλοι οι φανατικοί των Rpg θα ήθελαν κάποια στιγμή να δοκιμάσουν, αλλά είτε ήταν πολύ απασχολημένοι με το να πεθαίνουν στο Dark Souls, είτε κυνηγούσαν δράκους στο Skyrim, είτε χάθηκαν στο ατελείωτο multiplayer του Mass Effect 3 – ναι η χρονιά που μας πέρασε ήταν γεμάτη από Rpg τίτλους.  Μέσα, όμως, σε αυτό το χάος από levelling up και quest searching, οι θετικές κριτικές και το σταθερό κοινό του Dragon’s Dogma οδήγησαν την Capcom σε ένα Re-release του αρχικού τίτλου, συνοδευόμενου από επιπλέον features και την τοποθεσία του Bitterblack Isle. Και κάπως έτσι, εγένετο το.. Dragon’s Dogma: Dark Arisen.

Το Dark Arisen, λοιπόν, δεν αποτελεί expansion του αρχικού τίτλου – εκτενέστατο review του οποίου είχε κάνει ο Στάθης και μπορείτε να διαβάσετε εδώ – ούτε πρόκειται περί κάποιου Dlc. Είναι στην ουσία μια επανακυκλοφορία, η οποία προσθέτει περισσότερες τοποθεσίες και αξία στον τίτλο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διορθώσει ορισμένα από τα προβλήματα που  αυτός είχε. Ας δούμε όμως σε τι διαφέρει από την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού.

Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη προσθήκη στο Dark Arisen είναι προφανώς το Bitterblack Isle, μια νέα τοποθεσία η οποία είναι προσβάσιμη από το Cassardis, το ψαροχώρι στο οποίο ξεκινάει η ιστορία του παιχνιδιού. Παρόλο που μπορούμε να το επισκεφτούμε από την αρχή, καλό θα ήταν να το αφήσουμε για έναν αρκετά levelled-up χαρακτήρα, γιατί η δυσκολία που θα συναντήσουμε πάνω στο νησί είναι απαράμιλλη. Για τους γενναίους που θα αποτολμήσουν το ταξίδι εκεί – μην πείτε πως δεν σας προϊδεάσαμε – ετοιμαστείτε να συναντήσετε εχθρούς οι οποίοι μπορούν να σας σκοτώσουν με μία κίνηση. Το Bitterblack Isle είναι ένα σκοτεινό μέρος και η Capcom έχει κάνει φοβερή δουλειά στο να αποδώσει αυτή την άβολη αίσθηση που αφήνει στον παίκτη το νησί. Είναι όμως ταυτόχρονα και εθιστικό, ανταμείβοντας όσους τα καταφέρουν, με πολύ καλό equipment και xp για τον χαρακτήρα τους.

Το αρχικό παιχνίδι είχε επίσης δεχτεί αρκετή κριτική για το travelling system -ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτο – και η Capcom φρόντισε να ακούσει τους παίκτες και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Στην πρώτη έκδοση ο παίκτης ήταν αναγκασμένος να τρέχει στον τεράστιο χάρτη του παιχνιδιού από τοποθεσία σε τοποθεσία, συνοδευόμενος από ένα εκνευριστικό stamina bar το οποίο τον ανάγκαζε να σταματάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρις ότου αυτό να ξαναγεμίσει. Δεν ήταν παρά μόνο στο late game που ανακαλύπταμε τα portcrystals και μπορούσαμε να τα στήσουμε σε συγκεκριμένα μέρη του χάρτη για να πηγαινοερχόμαστε. Πλέον στο dark arisen μπορούμε να κάνουμε warp ανάμεσα σε τρεις, συγκεκριμένες βέβαια, τοποθεσίες οι οποίες αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των portcrystals που τοποθετούσαν οι gamers στον αρχικό τίτλο. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του development team καθώς, δεν σου απαγορεύει την γρήγορη μετακίνηση, αλλά ταυτόχρονα δεν σου στερεί και την χαρά της ανακάλυψης νέων τοποθεσιών. Θυμίζει παλιές καλές εποχές Morrowind…

Πέρα από τα παραπάνω, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και τις μικρότερες προσθήκες, οι οποίες βέβαια δεν αλλάζουν το παιχνίδι, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τον παίκτη.
Ανεξάρτητα από τα weapon και armor sets που κερδίζουμε στο Bitterblack Isle, το Dark Arisen έχει πάνω από 100 νέα pieces of equipment καθώς και ένα νέο σύστημα equipment enhancement, το Raryfying. Με το raryfying, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυρίως Rift Crystals πάνω στα αντικείμενά μας και να τα φτάσουμε δύο επίπεδα πέρα από τα Dragonforged: silver raryfying και gold raryfying αντίστοιχα.
Επίσης, έχουν προστεθεί 3 νέα skill για κάθε character class, καθώς και 14 νέα augments για το main pawn σας που μπορούν να δώσουν αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα εναντίον των μυθικών τεράτων που θα συναντήσετε στο Gransys.
Τέλος για τους φίλους της Ιαπωνικής κουλτούρας και των JRPGs, έχει προστεθεί ολόκληρο το Voice Over του παιχνιδιού στην Ιαπωνική γλώσσα.

Εν κατακλείδι, το Dark Arisen είναι μια πραγματικά όμορφη και πλήρης επανακυκλοφορία του Dragon’s Dogma, ενός ήδη γεμάτου τίτλου. Νομίζω πως απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν έχουν δοκιμάσει το παιχνίδι και η ελκυστική τιμή του το αποδεικνύει. Παρ’ όλα αυτά και οι βετεράνοι του Gransys θα βρουν αρκετό περιεχόμενο που θα τους κάνει να ασχοληθούν σίγουρα για ακόμα ένα playthrough. Και ακόμα ένα. Και ακόμα ένα..

Βαθμολογία: 8/10

Εταιρεία Ανάπτυξης: Capcom
Εταιρεία Έκδοσης: Capcom
Aριθμός Παικτών: 1
Ηλικίες: Pegi 18
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.dragonsdogma.com