Παίρνοντας στα χέρια μου το Ghosts σκέφτηκα «άλλο ένα Call of Duty». «Αλλο ένα βαρετό campaign που θα τελειώσω με το ζόρι και multiplayer με αγνώστους που ο καθένας είναι για την πάρτη του». Όμως η εμπειρία μου δε ήταν ακριβώς αυτή…

Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι πάντοτε τα προηγμένα οπλικά συστήματα των Η.Π.Α , τα οποία κατασκευάζονται για να διασφαλίσουν την παγκόσμια ειρήνη. Οπότε, απο τη στιγμή που έχεις τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και τις καλύτερες των προθέσεων τι μπορεί να πάει στραβά; Τα πάντα! Όταν οι Λατινοαμερικανοί αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη samba και το ποδόσφαιρο για να ασχοληθούν με την κατάκτηση/κατασροφή του κόσμου…μόνο δυο αδέρφια αμερικανών με πατέρα μπαρουτοκαπνισμένο-πρωην στρατιωτικό (τι άλλο;) μπορούν να τους σταματήσουν!
Φυσικά η υπόθεση είναι κλασσικότατη-ας μου επιτραπεί η εκφραση-«αμερικανιά».Είναι όμως καλή «αμερικανιά»! Σε ένα, κοντινού μέλλοντος σενάριο φαντασίας το οποίο εξελίσσεται με ελαφρώς αναμενόμενο, αλλά ομαλό ρυθμό, ο παικτης έχει την ευκαιρία να φέρει εις πέρας αποστολές που περιλαμβάνουν εκτός απο κανονικές πολεμικές αναμετρήσεις, stealth action, μάχη στο διάστημα, καταδύσεις, και έλεγχο αρμάτων μάχης στην προσπάθεια του να αποτρέψει το περίφημο Federation να πετύχει τα σχέδιά του. Οι αποστολές είναι σχετικά μικρής διάρκειας, στοιχείο το οποίο είναι πολύ θετικό, αφού δε κουράζουν και καθιστούν ευκολότερη την παρακολούθηση της υπόθεσης, ενώ η συνολική διάρκεια του campaign είναι ικανοποιητική.

Σε ότι αφορά το multiplayer, όπου είναι και το χαρακτηριστικό στοιχείο της σειράς, υπάρχουν αρκετές αλλαγές, προς το καλύτερο κατα την ταπεινή μου άποψή. Καταρχάς στο normal/casual mode οι αντίπαλοι δε χρειάζονται ένα γεμιστήρα για να πεθάνουν! Φαίνεται ότι πλεόν το επίπεδο ρεαλισμού έχει βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα, καθιστώντας το παιχνίδι πολύ πιο διασκεδαστικό και λιγότερο εκνευριστικό. Το hardcore παραμένει ως έχει με τη διαφορά ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ομαδικότητα. Οι χάρτες είναι πλέον διαμορφωμένοι έτσι ώστε να «επιβάλουν» τον παίκτη να κινείται και να μη μένει σταθερός σε καποιο σημείο περιμένοντας το υποψήφιο θύμα να περάσει. Επίσης κάθε σημείο είναι προσβάσιμο απο διάφορες διόδους και έτσι ο παίκτης είναι πιο ευκολα εκτειθέμενος στους αντιπάλους. Για το λόγο αυτό η συνεργασία με τα μέλη της ομάδας είναι αρκετά σημαντική καθώς χωρίς τη σωστή κάλυψη είναι εύκολο κάποιος να βρεθεί περικυκλωμένος. Οι περισσότεροι απο τους χάρτες είναι αρκετά μεγάλοι αλλά όχι ιδιαίτερα ανοιχτοί, ώστε να αναγκάζουν τους παίκτες να μάχονται σε πιο κοντινές αποστάσεις, χωρίς όμως να λείπουν οι θέσεις για ελεύθερους σκοπευτές.

Σε συνέχεια του ομαδικού παιχνιδιού προσπαθεί να «περάσει» το CoD :Ghost περιλαμβάνονται ωραία features για όσους μετέχουν σε Clans. Εκτός απο τα στοιχεία για το εκάστοτε Clan (μέλη,στατιστικά κλπ) υπάρχει ειδικό Mode στο Multiplayer όπου συμμετέχουν Clans (Clan vs Clan) και σύντομα θα ξεκινήσουν και τα επίσημα Clan Wars για το Ghosts. Επίσης υπάρχει και ανάλογη εφαρμογή για τους χρήστες smart συσκευών, η οποία δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κανείς την πορεία του clan στα καθώς και να διαχειρίζεται διάφορα σχετικά θέματα.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πέρα των διαφόρων load outs υπάρχουν και διαφορετικοί χαρακτήρες που απαρτίζουν ένα squad, όπου ο παίκτης μπορεί να τους εξελίξει μεμονωμένα. Κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του load outs, εμφάνιση κ όνομα! Ο κάθε χαρακτήρας του squad, καθώς και τα load out slots ξεκλειδώνονται χρησιμοποιώντας ένα in game currency τα squad points, τα οποία χρησιμοποιούνται και για την απόκτηση του εξοπλισμού αλλά και των διαφόρων perks. Τα squad points αποκτούνται με όταν ο παίκτης κάνει κάποιο «κατόρθωμα in-game όπως οι νίκες ή διάφορα orders που δίνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (κάτι σαν challenges).

Υπάρχει πληθώρα όπλων τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες (assault rifles, snipers, shotguns, machineguns, pistols-launchers και marksman rifles). Κάθε όπλο δέχεται upgrades όπως σκόπευτρα, γεμιστήρες, σιγαστήρες και διατρητικές σφαίρες τα οποία επίσης μπορούν να αποκτηθούν με τη χρήση squad points. Ακόμα υπάρχουν τα συμπληρωματικά perks αλλά και τα λεγόμενα strike packages, διάφορα συμπληρωματικά Gadgets και βοήθειες όπως το radar, guard dog και sentry τα οποία είναι διαθέσιμα για μια χρήση κατά τη διάρκεια της μάχης, όταν γίνουν συνεχόμενα (χωρίς death) τα απαιτούμενα kills (kill streaks), όπως ακριβώς και σε προηγούμενα CoD. Εκτός όμως από της κατηγορίες assault και support στα strike packages, στο CoD: Ghosts δίνεται η δυνατότητα επιλογής μιας νέας κατηγορίας ονόματι specialist με την οποία όσο γίνονται Kill streaks αυξάνονται δίνεται και ένα νέο perk για όσο ο παίκτης παραμένει ζωντανός. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα επιλογής προοδευτικής αύξησης της δύναμης του παίκτη στο παιχνίδι, καθώς με κάθε νέο, μεγαλύτερο kill streak ο παίκτης ξεκλειδώνει άλλο ένα perk από μια αλυσίδα perks που έχει προεπιλέξει, όπως ακριβώς και με τα assault και support strike packages. Ένα νέο feature το οποίο διευρύνει αρκετά το βάθος και την πολυπλοκότητα του παιχνιδιού και δίνει νέο ενδιαφέρον.

Για τους απαιτητικούς, που δεν αρκούνται σε ένα campaign και pvp matches υπάρχουν δύο ακόμη modes. To Squads και το Extinction. Στο Squads ο παίκτης καλείται να οργανώσει την ομάδα του (είναι το ίδιο squad με το pvp multiplayer), τους ρόλους που θα έχει ο κάθε squad member καθώς και τα load outs και να αντιμετωπίσει είτε squads άλλων παικτών online, είτε να φέρει εις πέρας αποστολές ενάντια σε AI opponents στα διάφορα game modes του squads.
Το extinction είναι ένα sub campaign mode κατά το οποίο οι ήρωες του main campaign καλούνται να σώσουν τον κόσμο από μια εισβολή εξωγήινων. Ένα ενδιαφέρον mode το οποίο απαρτίζεται από μικρές αποστολές, με απλά επαναλαμβανόμενα objectives και challenges που έχει ως σκοπό την coop εμπειρία καθώς και ένα πιθανό high score στα leaderboards.
Συνοπτικά, το Call of Duty: Ghosts είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι με ποιοτικό-διασκεδαστικό gameplay, τυπικού επιπέδου γραφικά και πλούσιο περιεχόμενο το οποίο θα απασχολήσει για αρκετό διάστημα όποιον το επιλέξει. Αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα FPS για όποιον αρέσκεται σε PVP competitive multiplayer, χωρίς όμως να προσφέρει ουσιαστικά κάτι καινούριο.

Βαθμολογία: 8/10

Developer: Infinity Ward

Publisher: Activision
Ηλικίες: Pegi 18
Επίσημη Ιστοτελίδα: www.callofduty.com/ghosts‎

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157633602236090″]

Περισσότερες εικόνες από το παιχνίδι (Flickr)