Η περίπτωση της Gearbox Software, είναι μια από τις πιο ιδιάζουσες στον χώρο του gaming. Από την μία πλεύρα είναι ικανή να παράγει τίτλους διαμάντια όπως τα franchises των “Brothers in Arms” και “Borderlands”. Από την άλλη όμως, όταν αναλαμβάνει να αναστήσει παλιότερους τίτλους κάπου το χάνει. Πάρτε για παράδειγμα το χλιαρότατο Duke Nukem Forever το οποίο πέρασε και δεν ακούμπησε. Στα ίδια μήκη κύμματος κινείται και το Aliens: Colonial Marines.

Πρίν απο πέντε χρόνια, η Sega ανακοίνωσε πως η Gearbox είχε αναλάβει την ανάπτυξη ενός first person shooter βασισμένο στον κόσμο του Aliens. Aκόμη το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε και την ευλογία των Fox studios για να διηγηθεί μια ιστορία κανόνα, η οποία θα ένωνε τις ταινίες Aliens και Aliens 3. Φαινόταν πανέμορφο στα demos και για αρκετό καιρό οι φανς του Aliens πειστίκαν οτι θα έχουν στα χέρια τους ενα παιχνίδι που να μην αδικεί το franchise. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι..

Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία του τίτλου. Ο προφανής λόγος που δεν υπήρξε ποτέ κάποια γέφυρα στην ιστορία, μεταξύ της πρώτης και τρίτης ταινίας, ήταν πως δεν συνέβει και τίποτα το συνταρακτικό. Δυο τρείς άγνωστοι επιβιβάζονται στο Sulaco και αντικρίζουν τα αποτελέσματα του πρώτου Aliens, παλεύουν κάμποσα xenomorphs και συναντούν ένα γνώριμο για τους φαν πρόσωπο. Δεν αντιλέγω, υπάρχουν νύξεις καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού σε σκηνές απο τις ταινίες αλλα η όλη εμπειρία είναι αρκετά ρηχή. Σαν να περπατάς μέσα σε ένα σπίτι του τρόμου με ανοιχτά τα φώτα.

Και μιας και τα αναφέραμε παραπάνω ας περάσουμε στα xenomorphs. Στις ταινίες αντικατοπτρίζονται ως οι πιό επικίνδυνοι κυνηγοί στον γαλαξία – κοτζάμ Ripley και της παίρνει μια ολόκληρη ταινία για να ξεφορτωθεί με το ζόρι ένα(!) απο αυτά. Αντίθετα στο Aliens: Colonial Marines είναι απλά κινούμενοι στόχοι. Την πρώτη φορά που τα συναντούμε στο παιχνίδι υπάρχει αυτό το άγχος, αυτή η αγωνία. Ξέρουμε ποια είναι και ξέρουμε τι μπορούν να προκαλέσουν. Ύστερα όμως, αρχίζουμε και τα γαζώνουμε με σφαίρες και διαπιστώνουμε τα λάθη στα οποία υποκύπτει ο τίτλος. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι για χάρη του generic fps τα xenos πεφτουν κατω με ελάχιστες σφαίρες, δεν είναι μόνο το γεγονός οτι τα animations και τα textures είναι χείριστα και απαρχαιωμένα, δεν είναι ότι κουνιούνται σαν τους πιγκουίνους απο το Happy Feet, είναι όλα αυτά.

Ένα θετικό στοιχείο του Aliens: Colonial Marines, είναι πώς όλα τα γνωστα μας xenomorphs κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στον τίτλο. Αν και τα flood infection forms του Halo: Combat Evolved φαίνονται πιο φοβιστικά από τα αντίστοιχα facehuggers και τα chestbursters, τα οποία μπορείς απλα να πιάσεις και να πετάξεις μακρια από εσένα. Το αρνητικό βέβαια στοιχείο είναι ότι εισάγει και μερικές νέες μορφές απο xenos όπως εκείνα τα πολύ αστεία και τυφλά πλασματάκια που κάνουν περιπολία στο επίπεδο με τους υπονόμους…

Και ύστερα απ’ όλα αυτά, έρχεται το κερασάκι στην τούρτα, το ΑΙ του παιχνιδιού. Οι squad mates που μας συνοδεύουν στο ταξίδι μας μέσα στην ιστορία του Colonial Marines είναι απλά ακατάλληλοι, απορίας άξιο το πως πέρασαν την βασική εκπαίδευση. Για καλή μας οι εχθροί είναι εξίσου λοβοτομημένοι, οπότε το παιχνίδι γίνεται πολύ γρήγορα one man show με πρωταγωνιστή εμάς.

Το Multiplayer απο την άλλη είναι αρκετά διασκεδαστικό σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο παιχνίδι. Έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό απο modes πέρα απο το κλασσικό team deathmatch αλλά και έδω μεταφέρονται τα προβλήματα του campaign όπως το κακό animation ή τα underpowered όπλα. Ουσιαστικά το concept είναι μάχες μεταξύ alien και ανθρώπων και σαν σκεπτικό αλλα και σαν υλοποίηση έχει γίνει με όμορφο και μετρημένο τρόπο. Κρατήστε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού σας οτι, θα δυσκολευτείται να βρείτε κόσμο να απολαμβάνει το multiplayer του συγκεκριμένου τίτλου, οπότε πορευτείτε κατα το δοκούν.

Εν τέλει αν αφαιρέσουμε τον τίτλο Aliens, έχουμε άλλο ένα first person shooter το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και είναι μεγάλο κρίμα γιατί το συγκεκριμένο franchise έχει εμπνεύσει πολλούς τίτλους κατα το παρελθόν (βλέπε Dead Space) οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Πότε βγαίνει το επόμενο Band Of Brothers είπαμε αγαπητή Gearbox;

Βαθμολογία: 5/10

Developer: Gearbox Software

Publisher: Sega
Ηλικίες: Pegi 18
Επίσημη Ιστοτελίδα: http://www.sega.com/alienscolonialmarines/

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157638161267493″]

Περισσότερες εικόνες από το παιχνίδι (Flickr)