Xbox One Review

Άλλος ένας επιτυχημένος τίτλος φορητής κονσόλας μεταφέρεται και στις οικιακές. Και συγκεκριμένα μιλάμε για remastered έκδοση της μεταφοράς.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν αξίζει να γίνονται τέτοιου είδους μεταφορές. Για να είμαι ειλικρινής, παιχνίδια όπως το RE: Revelations ή το Metal Gear Peacewalker, παρακαλούσα να γίνουν port, έτσι ώστε να μπορέσω να δω την ιστορία και να ενώσω πιθανές κουκίδες μεταξύ των υπόλοιπων τίτλων της κάθε σειράς αντίστοιχα.

Το παιχνίδι ξεκινάει σχετικά δυναμικά σε ότι αφορά το σενάριο. Η Jill Valentine, επιβιβάζεται σε ένα πλοίο κάπου στη Μεσόγειο με σκοπό να εντοπίσει τον χαμένο Chris Redfield. Δε γνωρίζεις τίποτα για την υπόθεση, το background πίσω από τα γεγονότα που έχουν συμβεί, ούτε τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Κλασσικό Resident Evil μέχρι στιγμής.

Σταδιακά η σχετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση ξετυλίγεται σε μια σειρά από επεισόδια, κάτι το οποίο προσωπικά δε με βρίσκει απόλυτα δεκτικό, καθώς σου “κόβει” τη ροή του παιχνιδιού. Παρ’ όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα “previously” πριν από κάθε επεισόδιο, μπορεί κανείς να αφομοιώσει/παρακολουθήσει καλύτερα τα γεγονότα , ενώ προσδίδεται και μια επιπλέον αίσθηση κινηματογραφικής εμπειρίας.

Resident_Evil_Revelations_XB1_PS4_-_0_1_1501512812

 

Resident_Evil_Revelations_XB1_PS4_-_0_2_1501512813

 

Το σενάριο προσπαθεί να είναι ‘κλασσικό Resi’, όπου με αρκετά κλισέ αλλά και κάποιες ανατροπές καταφέρνει να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι σε άλλους αξιόλογους τίτλους της σειράς, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει.

Οι διάλογοι πολλές φορές είναι κακογραμμένοι και δίνουν την αίσθηση ενός πιο «παιδικού» τίτλου. Το γεγονός βέβαια ότι το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί αρχικά για μια φορητή κονσόλα, ιδιαίτερα προσιτή στο ευρύ νεαρότερο κοινό, δικαιολογεί ίσως την κατάσταση.

Το gameplay είναι πάνω κάτω ίδιο με τους νεότερους 3rd person τίτλους της σειράς (μετά το Resi4), με την κάμερα επάνω από τον ώμο του χαρακτήρα. Μικρό αρνητικό που όμως συνηθίζεται, είναι πως η κάμερα φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στον χαρακτήρα.

Και εδώ φαίνεται ότι το παιχνίδι δεν έχει σχεδιαστεί για κονσόλες, αφού πέραν της κάμερας, παρουσιάζονται μικροκολλήματα σε interactions τόσο στη μάχη όσο και εκτός. Σε γενικές γραμμές όμως όλα συνηθίζονται και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Τόσο στο campaign όσο και στο raid mode υπάρχουν πληθώρα όπλων, τα οποία μάλιστα αναβαθμίζονται με διάφορα mods, γεγονός που εμπλουτίζει και κάνει πιο ενδιαφέρον το gameplay.  Τα πυρομαχικά από την άλλη βρίσκονται διάσπαρτα στο χάρτη και θα πρέπει να “ψαχουλέψετε” προκειμένου να είστε άνετοι στην κατανάλωσή τους. Σε γενικές γραμμές όμως δε θα βρεθείτε εύκολα χωρίς πυρομαχικά ακόμα και αν “καθαρίζετε” κάθε δωμάτιο.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η συσκευή σκαναρίσματος ιών και μεταλλάξεων, η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά/συχνά σας παρέχει μικρά εμβόλια-herbs ώστε να αυξήσετε δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Σε γενικές γραμμές το campaign έχει μέτριο challenge (normal) ενώ η διάρκεια του παιχνιδιού είναι πάνω κάτω στις 10 ώρες στην ίδια δυσκολία. Η διάρκεια ίσως να μην φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά η ροή του παιχνιδιού είναι τέτοια που δεν κουράζει όπως άλλα μεγαλύτερα και συνάμα βαρετά παιχνίδια, ενώ ο τίτλος παρέχει διάφορα unlockables μετά τον τερματισμό προκειμένου να σας δελεάσει και για δεύτερο playthrough.

Resident_Evil_Revelations_XB1_PS4_-_0_6_1501512816

Πέραν όμως του campaign υπάρχει και το Raid Mode, κατά το οποίο διαλέγετε έναν από τους διαθέσιμους χαρακτήρες και περνάτε διάφορους χάρτες  από το campaign, με διάφορους “αλλόκοτους” εχθρούς και σκοπό την επιβίωση αλλά και το υψηλότερο σκορ. Το Raid Mode διαθέτει σύστημα εξέλιξης χαρακτήρα (leveling) και αγορά εξοπλισμού με in-game currency το οποίο κερδίζεται και από το campaign. Είναι μια προσθήκη η οποία προσθέτει κατά πολύ σε διάρκεια στον τίτλο, ενώ μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και με φίλους online.

Σαν τίτλος φορητής κονσόλας το Resident Evil Revelations είναι ιδιαίτερα αξιόλογος, ειδικά την περίοδο κυκλοφορίας του. Ως τίτλος οικιακής κονσόλας όμως δεν εντυπωσιάζει και δύσκολα θα προσφέρει κάτι σαν game στην παρούσα γενιά. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους είναι fans της σειράς και σε όσους θέλουν αν σκοτώσουν την ώρα τους με σχετικά λίγα χρήματα. Σαφώς όμως δεν αποτελεί must…

Δημήτρης

Papafodimis