Εταιρεία ανάπτυξης: Slant Six Games

Εταιρεία έκδοσης: Capcom

Αριθμός παιχτών: 1-8

Ηλικίες: PEGI 18

Επίσημη ιστοσελίδα: www.residentevil.com/reorc/


Intro

Το όνομα Resident Evil θεωρείται από τα πιο σημαντικά και πιο ιστορικά στον κόσμο των video games, έχοντας χαρίσει πολύ επιτυχημένους τίτλους για αρκετά χρόνια, περνώντας σχεδόν από κάθε μέσο αναπαραγωγής video games από το 1996. Το γεγονός αυτό τοποθετεί ένα μεγάλο βάρος στους «ώμους» κάθε νέου τίτλου που φέρει το όνομα Resident Evil, καθώς και στην εκάστοτε εταιρεία ανάπτυξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τίτλος Resident Evil θα πρέπει να είναι άριστος, θα πρέπει όμως να είναι τόσο καλός όσο αρμόζει στο franchise.

Αυτό το έργο ανέλαβε η Slant Six Games με το Resident Evil: Operation Raccoon City, έναν τίτλο που περιστρέφεται γύρω από το σύμπαν του Resident Evil, χωρίς όμως να ακολουθεί το story κάποιου από τους γνωστούς ήρωες του franchise. Σαν ιδέα δεν ακούγεται καθόλου κακή, καθώς και προηγούμενες spin-off κυκλοφορίες δεν τα πήγαν άσχημα. Βέβαια, ο συγκεκριμένος τίτλος θα αφήσει μια κάπως πικρή γεύση στους gamers, καθώς δείχνει ελλιπής σε αρκετούς τομείς.

Story

Το Operation Raccoon City τοποθετεί τους παίχτες στα γεγονότα που συνέβησαν χρονικά μεταξύ των τίτλων Resident Evil 2 και 3, στο μεγάλο ξέσπασμα των ζόμπι στη Raccoon City. Εκεί, μια επίλεκτη ομάδα με την ονομασία Umbrella Security Service αναλαμβάνει να εξαφανίσει κάθε αποδεικτικό στοιχείο που ενοχοποιεί την Umbrella Corporation. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι παίχτες θα περιπλανώνται στις περιοχές της Raccoon City ψάχνοντας για στοιχεία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ζόμπι καθώς και μισθοφόρους της Umbrella οι οποίοι δεν γνωρίζουν το σκοπό της ομάδας που χειρίζεται ο παίχτης. Σαν ιδέα ακούγεται πάρα πολύ καλή, η εκτέλεσή της όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελαττωματική.

Gameplay

Το Operation Raccoon City, είναι ένα κλασικό 3rd person shooter με κυρίαρχο ρόλο την κάλυψη πίσω από αντικείμενα. Ο παίχτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε έξι χαρακτήρες, με τον καθένα να διαθέτει και διαφορετικές ικανότητες μάχης καθώς και διαφορετικά όπλα. Επίσης, επιλέγει και τα άλλα τρία μέλη, που τα χειρίζεται η A.I του παιχνιδιού, και έτσι ξεκινάει η περιήγησή μας σε ένα από τα οκτώ chapters του σύντομου campaign mode.

Εμπόδιο σε αυτόν τον σκοπό, δεν θα σταθούν μόνο τα ζόμπι που θα αντιμετωπίσουμε αλλά και κάποια βασικά ελαττώματα του τίτλου. Για αρχή, η σχεδόν απούσα A.Ι. θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τους παίχτες, με τρανό παράδειγμα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας που… δεν χρησιμεύουν πουθενά. Σπάνια θα κάνουν ζημιά στους εχθρούς, πολλές φορές μετατρέπονται σε αυτόχειρες, καθώς στέκονται ακίνητοι μπροστά στα εχθρικά πυρά ή ακόμα περνούν μπροστά από νάρκες. Όλα αυτά μας αναγκάζουν να τρέχουμε συνεχώς για να τους σώσουμε, ενώ όταν χρειαστούμε revive, αυτοί φαίνεται να αδιαφορούν. Το ίδιο ελαττωματική είναι και η A.I. των εχθρών και ιδιαίτερα των μισθοφόρων, αφού αρκετές φορές φαίνεται να μην τους ενοχλούν τα πυρά μας και έτσι δεν υπάρχει λόγος να καλυφθούν.

Συνεχίζοντας, και ο μηχανισμός κάλυψης έχει πολλά προβλήματα. Η κάλυψή μας γίνεται αυτόματα μόλις πλησιάσουμε κάποιον τοίχο ή εμπόδιο, χωρίς όμως να λειτουργεί πάντα αυτό. Πολλές φορές, βέβαια, ενώ θα θέλουμε απλά να κινηθούμε κατά μήκος της κάλυψής μας, θα βρεθούμε απλά εκτός αυτής, με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας μας να δέχεται χτυπήματα. Τέλος, ένα μικρό πρόβλημα υπάρχει και με τον χειρισμό. Συγκεκριμένα, το A είναι το λεγόμενο action button και το χρησιμοποιούμε για να παίρνουμε όπλα από κάτω ή Green herbs για να ανανεώσουμε την υγεία μας, αλλά όταν βρίσκονται δύο ή τρία αντικείμενα μαζί, γίνεται μπέρδεμα μιας και θα χρειαστούμε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το παιχνίδι να μας προβάλει τη σωστή εντολή που χρειαζόμαστε.

Ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία του τίτλου είναι το co-op κομμάτι του campaign, μιας που είναι αυτό που μπορεί να το κάνει αρκετά διασκεδαστικό και να αποκτήσει μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον χρόνο. Δεδομένης της άκρως ελαττωματικής AI που χειρίζεται τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας, οι παίχτες θα προτιμήσουν να περιπλανηθούν στη Raccoon City μαζί με φίλους τους ή ακόμα και με αγνώστους παίχτες από όλον τον κόσμο, μιας και υπάρχει η δυνατότητα να κάνει ο παίχτης join πάνω σε ένα τυχαίο παιχνίδι οποιουδήποτε chapter του campaign. Πέρα από πιο διασκεδαστικό, γίνεται και λιγότερο εκνευριστικό, μιας και με τη βοήθεια άλλων παιχτών, ακόμα και ένα revive μετά από πιθανό τραυματισμό μας θα σταματήσει να μας ανησυχεί.

Το multiplayer κομμάτι του τίτλου μπορεί να μην έχει να παρουσιάσει κάτι καινούργιο όσον αφορά τα modes που διαθέτει, προσθέτει όμως ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Τα modes που διαθέτει είναι τέσσερα, με τα τρία πρώτα, το Team Attack το Survival και το Biohazard να θυμίζουν τα γνωστά Team Deathmatch, Capture the Flag και το αντίστοιχο Horde mode. To τέταρτο, με την ονομασία Heroes, είναι ένα είδος Team Deathmatch αλλά για χαρακτήρες έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα από γνωστούς ήρωες του franchise όπως ο Leon, η Claire και η Ada. Ωραία προσθήκη στο multiplayer είναι το γεγονός πως πέρα από τους αντιπάλους, σε κάθε χάρτη θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα ζόμπι που χειρίζεται η Α.Ι του παιχνιδιού. Βέβαια, αυτό πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο, αφού ασχολούμενοι με τα ζόμπι, κάποιος από τους αντιπάλους μπορεί ανενόχλητος να μας βγάλει από τη μέση.

Γραφικά – Ήχος

Ένας από τους τομείς που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, κάπως, είναι αυτός των γραφικών. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι αρκετά καλοσχεδιασμένα, κάτι που δεν βοηθά όμως στο να αποκτήσουν οι χαρακτήρες περισσότερο ενδιαφέρον. Κάποια από τα επίπεδα που θα περιηγηθούν οι παίχτες είναι σχεδιασμένα με αρκετή λεπτομέρεια και το ανάλογο ύφος μιας πόλης που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τις ορδές των ζόμπι.

Ευχάριστο συναίσθημα θα προκληθεί και στους παίχτες που έχουν παίξει τα Resident Evil 2 και 3, καθώς υπάρχουν περιβάλλοντα που είναι σχεδόν ίδια με αυτά των παλαιότερων τίτλων, όπως το γνωστό αστυνομικό τμήμα της Raccoon City. Βέβαια θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση της παλέτας των χρωμάτων, καθώς αρκετά σημεία των επιπέδων είναι ιδιαιτέρως σκοτεινά. Επίσης, όσο ωραία και να είναι τα περιβάλλοντα, δύσκολα θα προκαλέσουν αισθήματα αγωνίας στους παίχτες.

Στο τομέα του ήχου τα πράγματα μπερδεύονται. Από τη μια υπάρχουν τα ηχητικά εφέ, ειδικά των ζόμπι, τα οποία είναι πολύ καλά και θα θυμίσουν αυτά παλαιότερων τίτλων, αλλά  από την άλλη υπάρχουν τα μουσικά κομμάτια που ντύνουν τον τίτλο, τα οποία είναι αδιάφορα και άτονα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα που χρειάζεται ένα Resident Evil.

{youtube}Ar-qKACbnkg{/youtube}

Outro

Το Resident Evil: Operation Raccoon City, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή δουλειά, παρουσιάζοντας και μερικές νέες ιδέες. Ειδικά η επιλογή του co-operative mode, είναι ίσως η πιο διασκεδαστική. Παρόλα αυτά, το εν λόγω mode, είναι ο μόνος τρόπος ώστε οι παίχτες να βγάλουν για λίγο από το μυαλό τους τα πολλά αρνητικά στοιχεία που διαθέτει ο τίτλος. Πέραν του ότι δεν θυμίζει σε τίποτα ένα παιχνίδι με το όνομα Resident Evil, καθώς οι χαρακτήρες είναι καινούργιοι και τελείως αδιάφοροι, τα πολλά τεχνικά προβλήματά του θα απογοητεύσουν αρκετά τους παίχτες που θα ασχοληθούν μαζί του. Στο τέλος, το Operation Raccoon City, θυμίζει απλά έναν τυχαίο τίτλο για ένα εξίσου random video game με ζόμπι και τίποτα παραπάνω.

Βαθμολογία: 4.5/10

Γεράσιμος «rogerwat23GRE» Καββαδάς για το MyXbox.gr