Resident Evil 3 Review

by Μάι 12, 2020

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Η σειρά Resident Evil έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές gamer. Με ρίζες στη δεκαετία του ‘90, την εποχή που το gaming δεν ήταν mainstream (όχι τόσο όσο σήμερα τουλάχιστον) ο ήχος από το περπάτημα ή το μουγκρητό των zombies μας άφηνε ξάγρυπνους τα βράδια ως παιδιά.

Το Resident Evil (3): Nemesis αποτέλεσε το 3 ο κεφάλαιο της σειράς και η ιστορία του διαδραματίζεται παράλληλα και με την ιστορία του Resident Evil 2, στη Racoon City. Όπως και στον original τίτλο του 1999, έτσι και το Resident Evil 3 Remake ακολουθεί την ιστορία της Jill Valentine, μιας από τα μέλη της ομάδας S.T.A.R.S που επιβίωσε από το συμβάν στην περίφημη έπαυλη (Resident Evil 1), η οποία στην προσπάθειά της να δραπετεύσει από τη Raccoon City καταδιώκεται από το όπλο βιολογικού πολέμου Nemesis!

 

Όπως οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς, το παιχνίδι παραμένει Survival Horror. Οι προμήθειες και τα πυρομαχικά που βρίσκεται θα χρειαστούν φειδώ και στρατηγική στη χρήση τους προκειμένου να τη βγάλετε… ζωντανοί. Ο χειρισμός παραμένει ανάλογος με το Resident Evil 2 remake, με τη γνωστή και πλέον ιδανική κάμερα over shoulder (πάνω από τον ώμο) Έτσι διατηρείται η παραδοσιακή οπτική τρίτου προσώπου που είχαν οι original τίτλοι των 90’s, ενώ προστίθεται ένα παραπάνω challenge με αυτό τον τρόπο στόχευσης.

 

Το remake έχει διατηρήσει αρκετά στοιχεία από τον original τίτλο, πιο πολύ όμως για λόγους νοσταλγίας και όχι τόσο ουσίας. Κλισέ διάλογοι ή γεγονότα που δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα και πιστεύω πως θα μπορούσαν να έχουν παραληφθεί. Επίσης έχουν αλλαχθεί και οι χάρτες σε σημαντικό βαθμό με κάποιες προσθαφαιρέσεις σε χώρους οι οποίες δε θα έπρεπε να έχουν γίνει.

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

Το franchise είναι αυτό που ίσως καθόρισε το survival horror genre. Χωρίς Resident Evil τα περισσότερα horror και zombie games θα ήταν πολύ διαφορετικά κατά την άποψή μου. Τα remake των Resident Evil έδωσαν τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές gamer να βιώσουν και να εκτιμήσουν αυτό που πάντα πρέσβευε το Resident Evil και να αντιληφθούν ίσως την αξία της σειράς. Συν ότι πλέον μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν τη σειρά από την αρχή.

 

 

Το Resident Evil: Nemesis έμοιαζε με το 2, όμως ακολούθησε και μια διαφορετική προσέγγιση. Εισήγαγε τον gamer στη φιλοσοφία cat & mouse. Πλέον ζούσες με τον φόβο του Nemesis, ενώ είχες δυνατότητες να τον αντιμετωπίσεις ή να τρέξεις… Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το Resident Evil 3 Remake. Η φιλοσοφία των γρίφων και του roaming σε ένα μεγάλο κτίριο, όπως ήταν η έπαυλη ή το αστυνομικό τμήμα δεν υπάρχει πια. Οι γρίφοι είναι ελάχιστοι ενώ κινείστε σε διάφορα σημεία της πόλης με μια γραμμική φιλοσοφία κατά βάση, προκειμένου να επιβιώσετε από όλα αυτά που σας κυνηγούν. Θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον, εάν είχε υλοποιηθεί σωστά… 

 

TRAILER

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

 

Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό… και εγώ άφησα αυτά που με χάλασαν για το τέλος. Αυτό διότι το παιχνίδι δεν είναι κακό. Τα περισσότερα αρνητικά προέρχονται από τη σύγκριση με τον original τίτλο του ‘99. Οπότε κάποιος που δεν τον έχει παίξει, δε θα τα παρατηρήσει… ενδεχομένως…

Όπως είπα και παραπάνω το παιχνίδι θέλει να έχει τη φιλοσοφία “cat & mouse”. Όμως οκ, ο Nemesis τελικά δεν σε ενοχλεί και τόσο συχνά. Και αν καταλάβεις λίγο τα mechanics είναι εύκολο να τον αποφύγεις ή να τον αντιμετωπίσεις. Στην αρχή φοβόμουν και είχα μια ανησυχία όμως συνεχίζοντας το συναίσθημα αυτό χάνεται. Και δε θα έπρεπε… όπως δε θα έπρεπε να μπορώ να κάνω save σχεδόν όποτε θέλω…

Στο Resident Evil 2 Remake ένιωσα κυνηγημένος πολύ περισσότερο.

Ακόμη, έχουν αφαιρέσει-αλλάξει μεγάλα κομμάτια του original τίτλου. Γιατί;;;

Οκ το παιχνίδι δεν είναι και τόσο μικρό σε διάρκεια και, ναι, έχει διάφορα “τυράκια” για να μπει κανείς στη διαδικασία να το ξαναπαίξει. Όμως με άφησε με ένα κενό συναίσθημα… σα να κοιμήθηκα κάπου στη μέση και να ξύπνησα προς το τέλος. Ήθελα και άλλο, όχι σε διάρκεια, αλλά σε ατμόσφαιρα, σε background story, σε εικόνες. Ήθελα να κουραστώ, να νιώσω ότι έκανα ένα μεγάλο ταξίδι.

Επίσης φτάνει πια με τα boss fights που έχουν κάποιο συγκεκριμένο sequence. Η εάν πρέπει να γίνει ας γίνει με έξυπνο τρόπο… όπως και οι διάφορες κλισέ μορφές από τέρατα που μόνο γελοίες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Μαζί με το Resident Evil 3 Remake θα λάβετε και το Resident Evil Resistance. Ένα multiplayer extension του παιχνιδιού, κατά το οποίο ένας “Mastermind” διενεργεί δοκιμές στα δημιουργήματα της Umbrella εναντίων μιας ομάδας survivors. Επομένως, μπορείτε να λάβετε είτε το ρόλο του Mastermind όπου προσπαθείτε να αποτρέψετε τους survivors να πετύχουν το σκοπό τους, χρησιμοποιώντας παγίδες και απελευθερώνοντας διάφορα τέρατα. Ή εναλλακτικά μπορείτε να παίξετε ως survivors όπου έχετε ως στόχο να… επιβιώσετε.

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι καλό και παροτρύνω όσους δεν έχουν παίξει το original να το δοκιμάσουν. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη σε σχέση με το remake του 2. Η Capcom έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ποιοτικές δουλειές και μέσα από αυτά τα Remake έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον για το Franchise. Θα πρέπει όμως κάθε φορά να δίνει και κάτι καινούργιο

Δημήτρης

Papafodimis

SCREENSHOTS

Resident Evil 3 (2020)