Quantum Break Enhanced

Ρίχνουμε μια ματιά στους Xbox One X Enhanced τίτλους

H επιστροφή μου στον κόσμο του Quantum Break είναι κάτι που δεν περίμενα πως θα συνέβαινε ξανά, μιας και το παιχνίδι το έπαιξα, το έλιωσα και το έβαλα στο ράφι. Είναι άλλωστε ένας καθαρά single player τίτλος, από εκείνους στους οποίους δεν σε παίρνει να επιστρέψεις όταν κάθε εβδομάδα βομβαρδίζεσαι από καινούριες κυκλοφορίες. Θυμάμαι όταν το είχα παίξει για πρώτη φορά με είχε διχάσει αρκετά, όμως πλέον, ενάμιση χρόνο μετά και με αφορμή την κάλυψη που κάνουμε στους Xbox One X Enhanced τίτλους, επιστρέφω γνωρίζοντας τα αρνητικά και τα θετικά του τίτλου και ξέρω τί να περιμένω.

 

Ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία και ίσως το πιο δυνατό χαρτί του Quantum Break, είναι η εμφάνιση και τα γραφικά του. Η Remedy κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που στον οπτικό τομέα αψηφούσε πολλά από τις δυσκολίες του hardware του πρώτου Xbox One, σε βαθμό που έλεγες πως δεν γίνεται να τρέχει χωρίς κολλήματα αυτό που έβλεπες μπροστά στα μάτια σου. Το μυστικό βέβαια ήταν η μείωση στην ποιότητα της ανάλυσης, όμως η ομάδα ανάπτυξης ήξερε να το κρύψει από το απαίδευτο μάτι με την χρήση πολλών φίλτρων και post-processing εφέ.

 

Πώς ανταποκρίνεται λοιπόν η ιστορία του Jack Joyce στα πρότυπα που θέτει το νέο τέρας της οικογένειας Xbox;

H αλήθεια είναι ότι η διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι εμφανέστατη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την 720p ανάλυση του πρώτου Xbox One. Από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού που η κάμερα ζουμάρει πάνω από τον ώμο του Jack και παίρνεις τον έλεγχο του χαρακτήρα σου, καταλαβαίνεις ότι κάτι καλό συμβαίνει εδώ πέρα. Όλα τα textures κάνουν κατευθείαν pop και αποκτούν πολύ περισσότερη λεπτομέρεια, ενώ τα διάφορα εφέ γύρω από τον χαρακτήρα μας, όπως τα time glitches για παράδειγμα γίνονται ακόμη περισσότερο αληθοφανή. Προσωπικά λάτρεψα την δουλειά που έχει γίνει στα Facial Animations, πιστεύω πως θα την βλέπουν στην Rockstar και στο L.A. Noire και θα σκάνε από την ζήλια τους.

 

Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι έχει κάποια θέματα τα οποία δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις. Από την αρχή πρόσεξα λίγο stutter στα εισαγωγικά cinematic videos το οποίο δεν φάνηκε να σταματάει ή να ελαττώνεται όσο περνούσε η ώρα. Επίσης σε αρκετά σημεία το παιχνίδι κάνει κάτι περίεργα artifacts τα οποία τρεμοπαίζουν επάνω στην γεωμετρία, μάλλον πρόβλημα κάποιου shading pass. Το παραπάνω βίντεο του Digital Foundry, δείχνει αυτά τα προβλήματα καλύτερα.

Το καλό είναι ότι τα θέματα αυτά μπορούν να διορθωθούν με κάποιο patch από την πλευρά της Remedy, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε developer να βγάζει patch στο patch για την Enhanced έκδοση.  Ακόμη όμως και αυτό να μην γίνει, θεωρώ πως αυτή είναι η καλύτερη έκδοση του Quantum Break που κυκλοφορεί εκεί έξω. Ειδικά μέσα στον χαμό της μάχης κάποια τέτοια ζητήματα, όπως το μαύρο flickering, περνάνε τελείως απαρατήρητα. Και μιας και το παιχνίδι πωλείται αρκετά φθηνά πλέον στα μαγαζιά, θεωρώ πως είναι μια εμπειρία που οι κάτοχοι των Xbox One X πρέπει να βιώσουν.

Άρης

Black Dog GR

Xbox One X Gameplay από το Quantum Break

Μερικά πλάνα που τραβήξαμε σε 1080p και μπόλικο Supersampling στο Xbox One X