Πρώτη επίσημη ημέρα της gamescom 2013 σήμερα και η πρόσβαση στον εκθεσιακό χώρο ήταν κλειστή για το κοινό – η είσοδος επιτρεπόταν μόνο επισκέπτες με VIP, δημοσιογραφικό ή Partner / Trade Pass. Μην αφήσετε για κανένα λόγο βέβαια αυτό το γεγονός να σας ξεγελάσει – οι αίθουσες είχαν αρκετό κόσμο για “by invitation only” (θεωρώ) και οι ουρές για τα παιχνίδια ήταν εκεί. Από ότι μου ανέφεραν βέβαια άλλοι παρευρισκόμενοι που έχουν έρθει και προηγούμενες χρονιές, οι 1 με 2 ώρες αναμονής που θα περίμενε κανείς σήμερα για τους πιο «σημαντικούς» (μεγάλους) τίτλους, δεν είναι τίποτα μπροστά στο τί θα γίνει από αύριο και μετά. Αλλά σε αυτό θα πρέπει να επιστρέψω αύριο.

Για την ώρα θα ήθελα να κάνω μια μικρή εισαγωγή στα όσα είδα σήμερα συνολικά από την έκθεση — με την επιφύλαξη βέβαια να επιστρέψω και σε αυτό, αυτή τη φορά για να σας μεταφέρω αναλυτικά τις εντυπώσεις μου από κάθε έναν από τους τίτλους που πρόλαβα να δω σήμερα. Για τα υπόλοιπα της σημερινής και χθεσινής ημέρας, θα αφήσω το οπτικό υλικό να σας ταξιδέψει στη μεγαλύτερη gaming έκθεση στην Ευρώπη.

Η gamescom 2013, λοιπόν, λαμβάνει χώρα στην Κολωνία της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα event γίνονται στο Koelnmesse, ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο που αποτελείται από πάνω από 11 τεράστιες αίθουσες. (Ανέφερα ότι είναι «τεράστιο»;) Για τις ανάγκες της φετινής έκθεσης, οι 2 αίθουσες (επί 2 ορόφους η καθεμία βέβαια) είναι χωρισμένες σε μικρότερα δωμάτια / σαλόνια και αφιερωμένες σε business δραστηριότητες, όπως ενδεικτικά trade partners και retail. Εκεί είναι που γίνονται και πολλές από τις “behind the doors” παρουσιάσεις, καθώς επιτρέπουν καλύτερη αλληλεπίδραση, περισσότερο και — το σημαντικότερο — ποιοτικότερο χρόνο στον developer / publisher και αυτόν που θα το παρακολουθήσει. Οι υπόλοιπες 5 περίπου αίθουσες είναι μεγάλοι εκθεσιακοί χώροι, συνήθως χωρίς διακριτά χωρίσματα (ή όπου χρειάζεται αυτά είναι απολαυστικές όσο-βλέπει-το-μάτι αφίσες) και πέρα από τις τρεις «μαμάδες», Microsoft, Nintendo και Sony, εκεί βρίσκονται και οι εταιρείες του χώρου.

Έχοντας σήμερα το προνόμιο, με ή χωρίς εισαγωγικά, να περπατήσω τους χώρους σχετικά άνετα, πραγματικά απορώ αν από αύριο και μετά ένας επισκέπτης μπορεί να δει τα 3-4 πράγματα που κατά μέσο όρο ίσως τον ενδιαφέρουν περισσότερο από όλα, σε λιγότερο από 2 ημέρες.

Ξεκινώντας από τις αίθουσες που είναι διαθέσιμες για το κοινό πιστεύω ότι είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς. Μεγάλα περίπτερα, πολλές φορές με ολόκληρες κατασκευές, πραγματικά οχήματα ή αναπαραστάσεις σκηνών ή αντίγραφα των πρωταγωνιστών (σε πραγματική και μη κλίμακα) πλαισιώνουν τα σημεία που σχηματίζονται οι ουρές για κάθε παιχνίδι. Κάθε τίτλος έχει το μερίδιο της αίθουσας που κατά μία έννοια θα τολμούσα να πω ότι ανταποκρίνεται και στο πόσος κόσμος περιμένει να τον δει – με τα Titanfall, FIFA, Battlefield, Destiny και Call of Duty φυσικά να πρωταγωνιστούν. Tίτλοι που είναι αποκλειστικοί σε κάποια πλατφόρμα, όπως για παράδειγμα το Forza Motorsport 5, έχουν τον αντίστοιχο χώρο μέσα στο περίπτερο της πλατφόρμας. Γύρω από κάθε περίπτερο υπάρχουν τουλάχιστον όσες-χώρεσαν-σε-κάθε-επιφάνεια οθόνες και αφίσες, κάτι που σε συνδυασμό με τις ανάμεικτες μουσικές, φωνές και τα διάφορα ηχητικά εφέ δημιουργούν ένα πραγματικό παράδεισο για έναν παθιασμένο gamer που θέλει να δει τους τίτλους που θα τον / την απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τα άπειρα memorabilia και δωράκια που δίνουν οι εταιρείες μετά από κάθε παρουσίαση θα ολοκληρώσουν την εικόνα και θα παρατείνουν το διάστημα που χρειάζεται κάποιος για να ξεχάσει αυτή την εμπειρία. Όπως και στο business κομμάτι, δεν πιστεύω ότι μπορώ να περιγράψω καλύτερα από μία (βλ. πολλές!) φωτογραφίες την ατμόσφαιρα και το τί έζησα σήμερα, οπότε θα αφήσω το υλικό που έχω συγκεντρώσει και είναι διαθέσιμο στο τέλος αυτού του κειμένου να «πει» τα υπόλοιπα. Όπου βλέπετε άδειες αίθουσες ή μεγάλους χώρους – θα γεμίσουν από αύριο! (Πολλές από τις φωτογραφίες έχουν βγει εκτός των βασικών ωρών λειτουργίας.)

Ο τομέας του business έχει διαφορετικό ενδιαφέρον. Πρώτα και κύρια γιατί είναι κλειστός στο ευρύ κοινό, οπότε είναι αρκετά πιο ήσυχα τα πράγματα, και δεύτερον γιατί πρόκειται για το μέρος όπου γίνονται οι εταιρικές συναντήσεις κτλ οπότε ακόμα και όταν τυχαίνει να περνάει κάποιος βλέπει γνωστούς δημοσιογράφους και «τα μεγάλα ονόματα» για κάθε σχεδόν πλατφόρμα. Σε επίπεδο οπτικοακουστικών ερεθισμάτων τα πράγματα και πάλι είναι πιο ήπια, με το χώρο να κοσμείται από τα λογότυπα της κάθε εταιρείας και σε αρκετές περιπτώσεις εικόνες ή λογότυπα από μερικούς από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους τίτλους. Μην αφήσετε όμως μια — πιθανότατα — βαρετή για ένα μέσο gamer εικόνα να σας ξεγελάσει. Πίσω ακριβώς από αυτές τις κλειστές πόρτες ετοιμάζονται και συζητιούνται τα επόμενα Halo και παρουσιάζονται οι επόμενες κονσόλες όπως πουθενά αλλού στην έκθεση.

Σε συνέχεια των παραπάνω και για να κλείσω αυτή τη σύντομη γραπτή περιγραφή του τι έγινε σήμερα, 21 Αυγούστου 2013 και πρώτη ημέρα της gamescom 2013, οφείλω να ομολογήσω ότι πραγματικά νιώθω «σαν στο σπίτι μου» που βρίσκομαι εδώ (σημείωση: επίσημη περιγραφή μου εδώ θα ήταν «πολύ οικείο και φιλικό το περιβάλλον»): “όλοι μιλάνε ποδόσφαιρο”, όλοι μιλάνε games. Όλοι. Και φαντάζομαι ότι το δείγμα που έχω μέχρι στιγμής είναι τελείως λάθος για να βγάλω συμπεράσματα (ειδικός Τύπος και συνεργάτες), αλλά η ενέργεια και ο ενθουσιασμός που υπάρχει, αν υπάρχει σε αυτό το βαθμό από τους επαγγελματίες του αντικειμένου (που γενικά τείνουν να είναι πιο συγκρατημένοι), δεν μπορώ πραγματικά να περιμένω να περάσουν οι επόμενες 11 ώρες μέχρι το άνοιγμα αύριο το πρωί και την έλευση των gamers.

Μέχρι τότε, σας αφήνω με όσο υλικό κατάφερα να συγκεντρώσω σήμερα και με την υπόσχεση να επιστρέψω με τις εντυπώσεις μου από την ψυχή της gamescom: τα παιχνίδια.

Ημέρα 0 – 20 Αυγούστου, παρουσίαση από την Electronic Arts (εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλα τα νέα της ημέρας)

[slickr-flickr search=”sets” items=”26″ set=”72157635178345926″]

Ημέρα 1η – 21 Αυγούστου 2013

[slickr-flickr search=”sets” items=”140″ set=”72157635172286151″]