O Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και την αρχή της νέας περιόδου, είτε αυτή αφορά σχολεία/πανεπιστήμια είτε αφορά τον χώρο του gaming. Έτσι, όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι gamers έχουνε έναν παραπάνω λόγο να περιμένουν εναγωνίως το μήνα αυτό, καθώς κυκλοφορούν τα ετησία αγαπημένα τους ποδοσφαιράκια. Η αγωνία μας, λοιπόν, έφτασε στο τέλος της και το Pro Evolution Soccer 2013 είναι εδώ με σκοπό να μας κρατήσει συντροφιά για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Τώρα εάν θα καταφέρει να μείνει για πολύ καιρό μέσα στην κονσόλα μας ή θα το χρησιμοποιήσουμε για οτιδήποτε άλλο πέρα από την κανονική του χρήση θα το μάθουμε στο κείμενο που ακολουθεί.


Gameplay

Οι φετινές αλλαγές που έχουνε γίνει στον τίτλο είναι εμφανής από τα πρώτα λεπτά του πρώτο μας αγώνα κιόλας. Οι κινήσεις των παιχτών είναι πιο ρεαλιστικές από πότε. Ο Ibrahimovic δεν χάνει κεφάλια για κεφάλια, ο Messi δεν ξεκολλάει την μπάλα από τα πόδια του, ο Neymar μπορεί να περάσει την μπάλα από όλες τις πλευρές του αντιπάλου του και ο C.Ronaldo είναι απλά…τέλειος σε όλα! Ο κάθε superstar εμφανίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, όπως ακριβώς και στην πραγματικότητα.

Η τόσο ρεαλιστική κίνηση των παιχτών δεν θα εξυπηρετούσε τίποτα απολύτως εάν δεν πλαισιωνόταν από ένα εξαιρετικό full-hand control. Ο παίχτης που χειριζόμαστε κάνει ακριβώς ότι του πούμε και όλα πλέον εξαρτώνται από μας και το πόσο καλά γνωρίζουμε το παιχνίδι. Από την δύναμη του σουτ και της πάσας μέχρι την δύναμη του βολέ του τερματοφύλακα, έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Η αίσθηση των σουτ και της πάσας είναι καλύτερη από πότε για αυτό σπάνια θα πούμε ”μα δεν ήθελα να την στείλω εκεί!”.


Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρουμε την βελτίωση στο ΑΙ, τόσο των συμπαιχτών μας όσο και του αντιπάλου, όχι μόνο επιθετικού/αμυντικού αλλά και τερματοφύλακα. Σε μια αντεπίθεση ο συμπαίχτης μας θα κάνει sprint για να ανοίξει το χώρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε είτε να του πασάρουμε την μπάλα είτε να προχωρήσουμε περισσότερο προς την αντίπαλη περιοχή, αφού πλέον ο αντίπαλος αμυντικός θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο εμάς άλλα και την κίνηση του συμπαίκτη μας. Ακόμα όμως και εάν δεν μας ικανοποιούν οι κινήσεις των συμπαικτών μας μπορούμε με τον δεξί αναλογικό μοχλό να επιλέξουμε έναν από αυτούς και να κάνουμε εμείς την κίνηση στον χώρο.

Σίγουρα θέλει αρκετή εξάσκηση αλλά από τη στιγμή που θα μάθουμε τον χειρισμό τότε θα επιβραβευτούμε και με το παραπάνω. Η εξάρτησή μας από τον υπολογιστή είναι μικρότερη από πότε, με αποτέλεσμα να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να πετύχουμε φανταστικά γκολ που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν αρκετά δύσκολο να υλοποιηθούν.

Για να επανέλθουμε στην βελτιωμένη ΑΙ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο υπολογιστής είναι ποιο ”έξυπνος” από ποτέ. Ξεχάστε score 5 και 6 μηδέν υπέρ σας. Για να περάσουμε την άμυνα του υπολογιστή, ειδικά στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας, θα πρέπει να… φτύσουμε αίμα αλλά ακόμα και εάν τα καταφέρουμε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν βελτιωμένο τερματοφύλακα. Για αυτό χρειάζεται σκληρή προπόνηση στα τετ α τετ, καθώς το να περάσουμε τον τερματοφύλακα όπως στα προηγούμενα PES και να σκοράρουμε σε κενή εστία είναι αρκετά δύσκολο πλέον. Φυσικά, οι γκάφες των keepers υπάρχουν και εδώ αλλά είναι αρκετά πιο σπάνιες από προηγούμενους τίτλους. Τέλος, παρατηρείται και εδώ το συχνό φαινόμενο των ”άπιαστων” σουτ, ειδικά από συγκεκριμένες περιοχές κάτι που καταντάει αρκετά ενοχλητικό.


Περνώντας τώρα στις διάφορες επιλογές πέρα από το καθαρό gameplay θα παρατηρήσουμε το γνώριμο μενού με τις ίδιες επιλογές: Exhibition, Uefa Champions League, Copa Libertadores και Football Life.

Το Exhibition είναι το κλασσικό φιλικό mode που μπορούμε είτε να παίξουμε μονοί μας εναντίον του CPU είτε εναντίον φίλων μας είτε online με διάφορα άτομα από όλον τον κόσμο. Εδώ να σημειωθεί ότι εάν και παίζαμε συνέχεια με μια γραμμή δεν παρατηρήθηκε ίχνος lag. Το μόνο αρνητικό που υπήρξε ήταν ότι σχεδόν όλα τα ματς μας ήταν εναντίον Real Madrid και Πορτογαλίας (για ποιον λόγο άραγε…;)

Όσον αφορά το Uefa Champions League και το Copa Libertadores μας προσφέρουν μια πλήρη εμπειρία των κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, όπως μόνο το Pro Evolution Soccer μπορεί να μας προσφέρει.

Τέλος, όσον αφορά το Football Life θα βρούμε τα γνώριμα Be a Legend και το mode που ουσιαστικά έκανε τόσο δημοφιλή το PES, και αναφερόμαστε φυσικά στο Master League. Κάποια ιδιαίτερη αλλαγή δεν παρατηρήσαμε, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι παύει να είναι ενδιαφέροντα modes, ειδικά το Master League Online.


Οπτικοακουστικός τομέας

Όσον αφορά τον τομέα τον γραφικών, εδώ οι αλλαγές είναι λιγότερες. Όλοι οι μεγάλοι σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού στερεώματος από την μια είναι ολόιδιοι, από την άλλη όμως παραμένουν το ίδιο ανέκφραστοι σε οποιαδήποτε φάση τους πιάσει ο φακός. Τα στάδια παρουσιάζονται πάρα πολύ όμορφα και πιστά στα πραγματικά, αλλά για άλλη μια φορά η ίδια λεπτομέρεια δεν έχει δοθεί στο κοινό.

Στον ηχητικό τομέα η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική. Από τον πασίγνωστο ύμνο του Champions League που παίζει στο αντίστοιχο mode μέχρι τις ιαχές των φιλάθλων και τα συνθήματα που φωνάζουν κατά την διάρκεια του αγώνα όλα συμβάλουν στο να μας βάλουν αμέσως στο κλίμα. Εν τούτης γίνονται εύκολα αντιληπτά τα ελάχιστα κομμάτια που υπάρχουν στην περιήγηση στα μενού καθώς από ένα σημείο και μετά θα καταντήσουν κουραστικά και βαρετά. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είχε δοθεί λίγο περισσότερο προσοχή στο ”ηχητικό ντύσιμο” των μενού

Τέλος, στην περιγραφή υπάρχουν για άλλη μια χρονιά οι αγαπημένοι μας Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Γιώργος Θαναηλάκης. Σίγουρα η περιγραφή είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, άλλα και πάλι τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια. Πολλές φορές οι φράσεις είναι άστοχες και δεν έχουν καμιά σχέση με την φάση που γίνεται. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που οι δυο σχολιαστές λένε διαφορετικά πράγματα για την ίδια φάση. Σε αυτό φυσικά και δεν ευθύνονται οι ίδιοι, καθώς δεν είναι σφάλμα δικό τους αλλά των προγραμματιστών, παρόλα αυτά θα μπορούσαν και οι ίδιοι να βγάλουν περισσότερη ζωντάνια στον σχολιασμό τους.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=wHAJdgUS1w4′]

Κλείνοντας, καταλήγουμε σε δυο πράγματα για το νέο Pro Evolution Soccer 2013. Πρώτον, αποτελεί σίγουρα και με διαφορά το καλύτερο PES σε αυτήν την γενιά κονσολών και δεύτερον η ψαλίδα από τον ανταγωνισμό έχει μειωθεί αρκετά. Από ότι φαίνεται η Konami άργησε αλλά έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και μας προσφέρει ένα PES από τα παλιά. Ετοιμαστείτε να ”λιώσετε” ξανά με την παρέα σας. Α, και φέρτε προμήθειες γιατί από ότι φαίνεται…”απ’ το σπίτι δεν θα βγω”.

Βαθμολογία: 8/10

Εταιρεία ανάπτυξης: PES Production

Εταιρεία έκδοσης: Konami

Αριθμός παιχτών: 1-4

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: www.konami-pes2013.com