To Port Royale 3: Pirates & Merchants αποτελεί τον τρίτο τίτλο της ομώνυμης σειράς παιχνιδιών, ανεπτυγμένο από τη σχετικά νέα στον χώρο, Gaming Minds Studios και εκδιδόμενο από την γερμανική Kalypso Media. Πρόκειται για ένα business simulation-strategy παιχνίδι που ασχολείται με το εμπόριο, το ρούμι, τα καράβια και την ζωή ενός νεαρού Ισπανού από το Cadiz, ο οποίος κυνηγώντας την τύχη του – και την κόρη του Ισπανού πρέσβη – προσπαθεί να ανελιχθεί στο κοινωνικό status της Καραϊβικής του 1600. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει έναν από τους εξής δύο δρόμους: αυτόν του τυχοδιώκτη ή αυτόν του εμπόρου.

Iστορία

Όπως αναφέρθηκε, το παιχνίδι υποχρεώνει από την αρχή κιόλας τον παίκτη να επιλέξει ένα από τα δύο campaign. Στο Adventurer Campaign ο ήρωας μας προσπαθεί να σώσει την Elena -την κόρη του Ισπανού πρέσβη- από τα χέρια των Γάλλων, ενώ στο Trader Campaign προσπαθεί μέσω του εμπορίου να βοηθήσει την πόλη από την οποία κατάγεται η Elena να ορθοποδήσει και να κάνει στην άκρη τον επίδοξο εραστή νούμερο δύο. Δυστυχώς, και τα δύο campaign είναι υπερβολικά μικρά σε διάρκεια και δεν δικαιολογούν με τίποτα την ονομασία. Δεν θα ήταν άδικο να τα χαρακτηρίσουμε tutorials της μίας ώρας, τα οποία σου δίνουν να καταλάβεις χειροπιαστά τους μηχανισμούς του τίτλου.

Μετά το τέλος τους, το παιχνίδι μετατρέπεται σε free roaming και εμείς ως παίκτες καλούμαστε να πράξουμε κατά το δοκούν, είτε αυτό σημαίνει για παράδειγμα να ανοίξουμε πόλεμο με τους Άγγλους, είτε να στήσουμε μια γραμμή εμπορίου ξυλείας μεταξύ της Havana και των νησιών Cayman. Φαίνεται πως η ιστορία του τίτλου αποτελεί απλώς μια πρόφαση για να γνωρίσουμε το παιχνίδι και τίποτα παραπάνω.

Gameplay

Το gameplay του τίτλου στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες, στους οποίους ο παίκτης επικεντρώνεται μέσα από τα διαφορετικά campaign που επιλέγει: τις μάχες μεταξύ των πλοίων και την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των περιοχών της Καραϊβικής. Επιλέγοντας το Αdventurer campaign o παίκτης θα μάθει πως να στήνει έξυπνα και με σωστό τρόπο κονβόι από πλοία, ποιά πλοία να ορίσει ως “επιτιθέμενα” και ποιά ως “μεταφορικά”, ποιός είναι ο σωστός αριθμός πληρώματος που χρειάζεται για να επανδρώσει τον στόλο του, πώς να το εξοπλίσει έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό στις ναυμαχίες και τέλος μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται σε μια μάχη.

Οι μάχες στο Port Royale 3 διεξάγονται είτε μεταξύ πλοίων, είτε μεταξύ πλοίων και πόλεων. Αν και το σύστημα μάχης είναι αρκετά έξυπνο, εντούτοις φαίνεται ότι δεν έχει δοθεί μεγάλη έμφαση σε αυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερβολικά δύσχρηστο. Για τον λόγο αυτό, πολλές φορές βρεθήκαμε να επιλέγουμε να διεξαχθεί αυτόματα η μάχη χωρίς την συμμετοχή μας. Δεν είναι, λοιπόν, λίγο παράδοξο που σχεδόν το μισό κομμάτι του παιχνιδιού μπορούμε απλώς να το κάνουμε skip;

Στο Τrader campaign μπορούμε εύκολα να πούμε ότι βρίσκεται όλο το ζουμί του παιχνιδιού. Εδώ μαθαίνουμε πως να διεξάγουμε εμπόριο μεταξύ των περιοχών του χάρτη, πώς να στήσουμε σταθερές εμπορικές γραμμές, τι προϊόντα αγοράζουμε και πουλάμε από λιμάνι σε λιμάνι και τέλος πως να οδηγήσουμε μια πόλη σε οικονομική άνθιση. Το σύστημα εμπορίου του Port Royale 3 βασίζεται πάνω στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό σημαίνει οτι αγοράζουμε φθηνά από κάποιο λιμάνι ό,τι υπάρχει σε πληθώρα και πουλάμε ακριβά ό,τι βρίσκεται σε έλλειψη.

Δυστυχώς, ακόμη και εδώ, παρατηρούνται κάποιες αστοχίες του τίτλου καθώς οι τιμές αυξομειώνονται κατακόρυφα σε σύγκριση με την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγάζουμε “ψίχουλα” σε σχέση με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, κάτι που οδηγεί σε ατελείωτες ώρες grinding. Παίζοντας σιγά σιγά συνειδητοποιούμε ότι είναι αναγκαίο, ανεξάρτητα από το ποιο campaign έχουμε επιλέξει, να δώσουμε έμφαση και στους δυο τομείς του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, δεν δύναται να είσαι έμπορος χωρίς να έχεις στόλο να προστατέψει τα καράβια σου, όπως επίσης δεν δύναται να είσαι τυχοδιώκτης χωρίς να επενδύεις στην οικονομία για να πληρώσεις όσους βρίσκονται στην δούλεψη σου.

Γραφικά/Ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού μπορούν να χαρακτηριστούν όμορφα, αλλά σαφώς δεν είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που θα παρατηρήσει κάποιος στον τίτλο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει δοθεί εξαιρετική έμφαση στην διαφορετικότητα των τοπίων, με αποτέλεσμα κανένα λιμάνι να είναι ίδιο με το άλλο. Η παλέτα των χρωμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί βοηθάει επίσης στο να μας βάλει σε ένα mood ηλιόλουστης Καραϊβικής, μιας και σπάνια θα συναντήσουμε κάποιο “σκοτεινό” τοπίο. Το soundtrack του παιχνιδιού κυμαίνεται και αυτό σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, με τους ήχους της κιθάρας να ντύνουν τις βαρκάδες μας στην Καραϊβική, χωρίς όμως να καταντάνε κουραστικοί στο αυτί. Επίσης, υπάρχουν έξυπνα ηχητικά εφέ κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια πράξη στο παιχνίδι, όπως για παράδειγμα όταν πιάνουμε λιμάνι ή επισκεπτόμαστε την ταβέρνα.

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=dQ9gNS14h84′]

Ετυμηγορία

Το Port Royale 3 δεν είναι ένα άσχημο παιχνίδι, απλά μοιάζει παράταιρο σε αυτή την εποχή του gaming, όντας ένα strategy που απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Αν, λοιπόν, την βρίσκετε με τις πειρατίνες και τους ισολογισμούς, τότε αυτό το παιχνίδι έχει φτιαχτεί για εσάς. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν συνίσταται για αγορά ακόμα και σε μια πιθανή μείωση τιμής στο μέλλον.

Βαθμολογία: 5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Gaming Minds Studios

Εταιρεία έκδοσης: Kalypso Media

Αριθμός παιχτών: 1

Ηλικίες: PEGI 12

Επίσημη ιστοσελίδα: www.port-royale3.com