OKAMI HD

- Xbox One Review -


Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θυμούνται πως ήταν η εποχή όπου τα single-player games ήταν το διαμάντι της βιομηχανίας. Μια εποχή χωρίς season pass, day-one DLC’s, micro transactions, loot crates, campaign των 5-6 ωρών κλπ. Η Capcom φαίνεται ήθελε να μας θυμίσει αυτή την εποχή επανακυκλοφορώντας, για 2
η φορά, το θρυλικό Okami HD όπου αυτή τη φορά ο τίτλος υποστηρίζει 4K ανάλυση. Σίγουρα πολλοί μπορεί να κατηγορήσουν την Capcom ότι το έχει παρακάνει με τα HD remakes παλαιότερων τίτλων, αλλά το Okami της Clover Studios θεωρώ πως είναι μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που δε φαίνεται να ενοχλεί κανέναν.

 

Ευθέως εμπνευσμένο από τα παιχνίδια του The Legend of Zelda franchise, το Okami HD προσφέρει περίπου 30 ώρες ενασχόλησης (τουλάχιστον), όπου ο παίχτης θα χαθεί μέσα στον πανέμορφα σχεδιασμένο κόσμο του. Ενός κόσμου με στοιχεία και κουλτούρα από μια Ιαπωνία πολύ παλαιότερων χρόνων, τόσο στον οπτικό όσο και στον ακουστικό τομέα του. Το Okami HD είναι ένα κλασικό action-adventure game με έναν κυρίως κόσμο, δε θα τον χαρακτήριζα open-world ωστόσο, και από πιο μικρές περιοχές-dungeons.


Στον κόσμο του Nippon λοιπόν, η θεά του Ήλιου Amaterasu καλείται να καταστρέψει τον Yami που με την επιστροφή του απειλεί να βυθίσει τα πάντα στο σκοτάδι. Οι υπόλοιποι θεοί έχουν χάσει την παλιά τους δύναμη, ενώ η Amaterasu μετενσαρκώνεται σε έναν λευκό λύκο. Σύντροφος στο ταξίδι της είναι ο Issun ο οποίος παίζει έναν παρόμοιο ρόλο με την Navi, τη νεράιδα του Link από τα Ocarina of Time και Majora’s Mask. Ένας comic relief χαρακτήρας που αρκετές φορές θα προσφέρει πληροφορίες τόσο για το story όσο και κατά τη διάρκεια της μάχης.

 

 

 

Για να φέρει εις πέρας το έργο της, η Amaterasu θα αποκτήσει νέες ικανότητες και δυνάμεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της οι οποίες θα βοηθήσουν τους παίκτες τόσο στο να λύσουν τους πολλούς γρίφους του τίτλου, όσο και κατά τη διάρκεια των μαχών. Πέρα από τα διαφορετικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε φορά, main και secondary, η Amaterasu κερδίζει και Praise μέσα στο παιχνίδι, το «νόμισμα» για τα διάφορα upgrades που μπορεί ο παίκτης να κάνει, από το να μεγαλώσει τη χωρητικότητα του μελανοδοχείου του celestial brush μέχρι το πόσα χρήματα μπορεί να κουβαλήσει. Κάτι που βέβαια αποδεικνύεται κάπως αχρείαστο στη πάροδο του τίτλου, καθώς οι περισσότερες μάχες εκτυλίσσονται με μια σειρά από απλές επιθέσεις μέχρι να δώσει ο παίκτης τη τελειωτική κίνηση με το celestial brush. Βέβαια οι μάχες έχουν τη τάση να γίνονται επαναλαμβανόμενες όσο προχωράει ο τίτλος, ειδικά όταν πρόκειται για μάχες με απλούς αντιπάλους και όχι με κάποιο boss.

 

Μιλώντας για το celestial brush, αυτό είναι και το πιο δυνατό όπλο της Amaterasu. Με ένα απλό πάτημα του κουμπιού, η οθόνη μετατρέπεται σε έναν καμβά όπου ο παίκτης μπορεί να τον χρησιμοποιήσει είτε βοηθώντας στο λύσιμο γρίφων, είτε πολεμώντας εχθρούς. Μέσα από διάφορες ικανότητες που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια του τίτλου, η Amaterasu θα μάθει νέες κινήσεις για αυτό, όπως για παράδειγμα ζωγραφίζοντας έναν κύκλο στον ουρανό η νύχτα γίνεται μέρα, ενώ για το αντίστροφο θα χρειαστεί ένα ημικύκλιο. Συνολικά υπάρχουν 13 κινήσεις για το celestial brush που θα πρέπει να ξεκλειδώσει η Amaterasu οι οποίες μάλιστα αλλάζουν ανάλογα με τα όπλα που χρησιμοποιεί κάθε φορά. Μια ξεχωριστή πινελιά (pun intended) που διαχωρίζει τον τίτλο από άλλους του ίδιου genre. Προσοχή όμως, γιατί η Amaterasu δεν διαθέτει ατελείωτο μελάνι στη κατοχή της οπότε θα το celestial brush θα πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα ώστε να μην αδειάσει. Διαφορετικά οι παίκτες θα βρεθούν σε άσχημη θέση, ειδικά κατά τη διάρκεια της μάχης, περιμένοντας το μελανοδοχείο να γεμίσει.

 

 

Εκτός από το ξεχωριστό gameplay, το Okami HD μπορεί να μαγέψει τους παίκτες απλά και μόνο κοιτώντας το. Ο τίτλος μοιάζει σαν να σχεδιάστηκε με νερομπογιά πάνω σε καμβά. Ολοζώντανα χρώματα ντύνουν τον κόσμο του Nippon και τους χαρακτήρες που τον απαρτίζουν. Μπορεί τα γραφικά να διαφέρουν πάρα πολύ από ότι έχουμε συνηθίσει αυτή τη περίοδο, κάτι που όμως παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Η έξτρα επεξεργασία του Okami HD για να παίζει σε ανάλυση 4K στο Xbox One X έχει «καθαρίσει» αρκετά το οπτικό κομμάτι του τίτλου κάνοντάς τον πιο ευκρινή.

 

Από την άλλη, ενώ η μουσική που ντύνει τον τίτλο είναι αριστουργηματική, ταιριάζοντας απόλυτα με τον χαρακτήρα και τη κουλτούρα του, κάπως ενοχλητικές είναι οι φωνές των χαρακτήρων καθώς αποτελούνται από επαναλαμβανόμενες νότες που θυμίζουν φθόγγους. Δε μπορώ να πω ότι είναι κάποιο τεράστιο ελάττωμα ωστόσο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τίτλους εκείνης της εποχή οι οποίοι πλέον ανήκουν στους κορυφαίους του βιομηχανίας.

 


Για όσους δεν έχουν παίξει ποτέ το Okami, ήρθε πλέον ή ώρα να το δοκιμάσουν μέσα από το Okami HD. Ακόμα και αν οι gamers δε διαθέτουν τηλεόραση 4K, η εκ νέου μετατροπή του έχει βελτιώσει αρκετά και την 1080p ανάλυση, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει αισθητά και από την έκδοση του PS3. Δε ξέρω αν ήταν απαραίτητη βέβαια μια 3η επανακυκλοφορία του τίτλου απλά και μόνο για την προσθήκη της υποστήριξης 4K ανάλυσης, ωστόσο τo Okami HD είναι ένας νοσταλγικά πανέμορφος τίτλος, με πλούσιο gameplay. Σίγουρα έχει τα ελαττώματά του αλλά κανένα από αυτά δε μπορεί να «χαλάσει» τη διάθεση. Απλά εξαιρετικό.

Γεράσιμος

rogerwat23gre