Ένα ακόμα άθλημα που η EA Sports θέλησε και κατάφερε να “κατακτήσει” είναι το hockey επί πάγου, με το πιο γνωστό πρωτάθλημα του κόσμου, το NHL της Αμερικής, να μεταφέρεται κάθε χρόνο στις κονσόλες μας. Απέναντί της η εταιρεία έβρισκε την 2K, όπως και σε άλλα αθλήματα, η οποία προσέφερε ένα διαφορετικό παιχνίδι, με αρκετές αλλαγές κάθε χρόνο, προκειμένου να χτυπήσει την EA Sports. Το 2011, όμως, η 2K τέθηκε από μόνη της εκτός ανταγωνισμού, μη κυκλοφορόντας το NHL 2K11 για όλες τις πλατφόρμες (βγήκε μόνο για Wii), προκειμένου να κάνει ένα reboot στη σειρά με το παιχνίδι του 2012, το οποίο τελικά δεν κυκλοφόρησε.

Η όλη ιστορία θυμίζει το NBA Elite 11… αντίστροφα, αλλά εδώ έχουμε το οριστικό τέλος του NHL 2K franchise. Με την EA Sports να παίζει πλέον μόνη της “μπάλα”, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως δε θα βελτιώσει το παιχνίδι της. Το NHL 2012, όντως, περιείχε λίγες αλλαγές. Τί συμβαίνει, όμως, με το NHL 13;

Σε μια δύσκολη χρονιά για το hockey στην Αμερική, καθώς η Ομοσπονδία και η Ένωση Αθλητών δεν τα βρίσκουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα και αυτή τη στιγμή πρωτάθλημα (το τέταρτο lockout μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια), η μόνη λύση για τους λάτρεις του αθλήματος είναι το NHL 13. Και η EA Canada φρόντισε να σταθεί στο ύψος της, προσθέτοντας άφθονο νέο υλικό στο παιχνίδι.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσει κανείς με το που βρεθεί στα menu είναι η πληθώρα επιλογών και game modes που υπάρχουν στο παιχνίδι. Εκτός από το γνωστό Ultimate Team που υπάρχει σε όλα τα παιχνίδια της εταιρείας, τα Be a Gm, Be a Pro, Be a Legend και τα Season και Tournament modes έχουν προστεθεί ακόμα τρία νέα είδη παιχνιδιού. Πρόκειται για τα Winter Classic, NHL Moments Live και GM Connected.

Το πρώτο πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό outdoor αγώνα κάτω από το χιόνι μεταξύ δύο σκληρών αντιπάλων, όπως τους Philadelphia Flyers και τους New York Rangers. Το NHL Moments Live μας μεταφέρει σε αγώνες και στιγμές που χαράχθηκαν στην ιστορία τα τελευταία δύο χρόνια στο NHL, οι οποίες ανανεώνονται μέσω του Xbox LIVE, όπου ο παίκτης καλείται να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές, όπως το να κρατήσει το μηδέν για δύο λεπτά ενάντια σε πολύ δυνατό αντίπαλο ή να σκοράρει λίγα δευτερόλεπτα πριν την παράταση.

Το GM Connected, όμως, είναι πραγματικά επανάσταση. Πρόκειται για έναν αληθινό εξομοιωτή manager σε ένα online πρωτάθλημα μεταξύ 30 ομάδων, όπου μέχρι και 750 παίκτες συνολικά μπορούν να συμμετέχουν. Ο καθένας καλείται να διαλέξει το πόστο που θα έχει στην ομάδα. Από manager ή προπονητής μέχρι και παίκτης σε αυτό το online dynasty mode. Πρόκειται για ένα mode που θα χρειαστεί ολόκληρους μήνες για να καταφέρουμε να βρεθούμε στον τελικό και να κερδίσουμε το Stanley Cup. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα είναι σίγουρα επιτυχημένο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όπου το άθλημα και το παιχνίδι είναι πολύ δημοφιλή, καθώς χρειάζεται αρκετούς παίκτες ταυτόχρονα για να λειτουργεί σωστά. Αλλιώς, η “απλή” λύση είναι το offline Be a Gm.

Τα online modes του NHL 13, όμως, δεν τελειώνουν στο GM Connected. Υπάρχουν, φυσικά, τα… καθιερωμένα Versus, Hockey League, Team Play και Shoutout, με τα οποία το φετινό παιχνίδι της σειράς κερδίζει επάξια το τίτλο του πιο πλούσιου βιντεοπαιχνιδιού hockey που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής.

Φυσικά, βελτιώσεις και προσθήκες δεν έχουν γίνει μονάχα στα game modes, αλλά και στο gameplay του φετινού NHL. Ο μηχανισμός “True Performance Skating” καταφέρνει να δημιουργήσει την αίσθηση της αληθοφάνειας στο μεγαλύτερο βαθμό που την έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής σε παιχνίδι hockey. Και αυτό γιατί πλέον το skating είναι δυναμικό, κατασκευασμένο από αληθινά physics μέσω της τελευταίας τεχνολογίας στο motion-capturing, με αποτέλεσμα όλες οι κινήσεις των παικτών να είναι απολύτως ρεαλιστικές, χωρίς τις “ρομποτικές” στροφές του παρελθόντος.

Το ίδιο εκπληκτική είναι και η αίσθηση της ταχύτητας του παίκτη και το πώς αυτή επηρεάζει στις κινήσεις του. Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερη ταχύτητα έχουμε, τόσο πιο δύσκολα αλλάζει κατεύθυνση ο παίκτης μας, ενώ χάνουμε και πιο εύκολα το puck. Ουσιαστικά, το NHL 13 έχει ξεφορτωθεί για τα καλά τα arcade στοιχεία που υπήρχαν στους παλαιότερους τίτλους της σειράς.

Στην άκρως θετική εικόνα του gameplay έρχεται να προστεθεί το καινούργιο σύστημα AI, με την ονομασία EA Sports Hockey IQ, το οποίο επιτρέπει (επιτέλους) στους παίκτες που ελέγχει το σύστημα να “διαβάσουν” τον αγωνιστικό χώρο και να κινηθούν προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που από μόνοι τους κινούνται ώστε να βρεθούν σε θέση για να σκοράρουν (μπορούμε να ελέγξουμε το πόσο επιθετικοί θα είναι οι συμπαίκτες μας). Βέβαια, απέναντί μας θα συναντήσουμε και αντιπάλους με βελτιωμένη AI, οι οποίοι προσπαθούν να κινηθούν για να καλύψουν τους κενούς χώρους, ενώ πλέον οι τερματοφύλακες χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα τους για να σταματήσουν τα puck έστω και το τελευταίο δευτερόλεπτο, κάνοντας το σκοράρισμα πολύ δύσκολο.

Ολοκληρώνοντας, η EA Canada κατάφερε να κερδίσει ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό με το NHL 13. Πρόκειται για το πιο πλούσιο και αληθοφανή παιχνίδι hockey που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Τα modes έχουν διπλασιαστεί, προσφέροντας αμέτρητες ώρες gameplay, ενώ τα γραφικά και τα animations τείνουν να φτάσουν την πραγματικότητα. Με το NHL 13, λοιπόν, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς για το άλλο πια να περιμένουμε στο μέλλον. Απομένει περίπου ένας χρόνος για να λάβουμε την απάντηση…

Βαθμολογία: 9/10

Εταιρεία ανάπτυξης: EA Canada

Εταιρεία έκδοσης: EA Sports

Αριθμός παιχτών: 1-4

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: www.easports.com/nhl