Το πασίγνωστο μπασκετάκι επιστρέφει για μια τελευταία φορά στο Xbox 360, παίρνοντάς μας από το χέρι και πηγαίνοντάς μας μια ανάσα από το παρκέ. Δίχως ανταγωνισμό εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η παραγωγή των NBA Live της ΕΑ σταμάτησε καιρό τώρα και θα συνεχιστεί στις next-gen κονσόλες, το NBA 2K14, χωρίς πολλές αλλαγές, προσφέρει και πάλι μια συνολικά θετική εμπειρία.

JUMPBALL!

Και αυτή την season λοιπόν, θα κοντραριστείτε με τα καλύτερα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ, στην καλύτερη λίγκα του αθλήματος στον πλανήτη. Τα σωστά ονόματα και τα ρόστερς που αλλάζουν δυναμικά, μέσα από συνεχή μινι-updates κάθε φορά που φορτώνετε το παιχνίδι, προσδίδουν την αυθεντική γεύση του NBA, όπου… the amazing happens. Πέρα από τις κανονικές ομάδες της οργάνωσης, αλλά και τις θρυλικές ομάδες (πχ 70’s Celtics κτλ), στο παιχνίδι συμπεριλαμβάνονται και 14 ομάδες της Euroleague, με τις πιο ενδιαφέρουσες για εμάς, να είναι φυσικά ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Έτσι, η συλλογή ομάδων δεν αφήνει κόσμο παραπονεμένο.

NBA 2K14 Screenshot

Τα γραφικά του 2K14 είναι… γνώριμα, καθώς δεν παρατηρούνται μεγάλες, αν όχι καθόλου, αλλαγές ή βελτιώσεις στα μοντέλα των παικτών, των προπονητών ή του κοινού. Έχοντας αυτό υπόψιν, η οπτική ποιότητα είναι ικανοποιητική κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, όπου τα frames είναι σταθερά και σε υψηλό ρυθμό και τα animations είναι ιδιαιτέρως φυσικά και ρεαλιστικά. Όλα αυτά όμως, σε σχέση με το 2Κ13, δεν αφήνουν το στόμα ανοιχτό, αντίθετα το «κλείνουν» και το κάνουν να στραβώσει ελαφρώς, δεδομένης της στασιμότητας στον τομέα αυτό.

Ο ήχος είναι καταπληκτικός για ακόμα μια χρονιά, με κάθε εντυπωσιακή φάση να ξεσηκώνει το πλήθος, το οποίο δεν διστάζει να γιουχάρει τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, όταν αυτοί πηγαίνουν στην «γραμμή της φιλανθρωπίας» για βολές. Οι φωνές των παικτών παρουσιάζονται με έναν πολύ φυσικό τρόπο, καθώς όταν εξελίσσεται κάποιο από τα διάφορα συστήματα, μπορεί κανείς να ακούσει τους παίκτες να φωνάζουν για να συνεννοηθούν ή να βογκάνε από τις συγκρούσεις, χαμηλά στην ρακέτα. Αυτό, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό αλλά απίστευτα μικρό soundtrack – μιλάμε για λιγότερα από 20 κομμάτια – που περιλαμβάνει ονόματα όπως ο Drake, o Μacklemore και ο Jay-Z, κάνει το ηχητικό αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει αρκετά ψηλά.

NBA 2K14 Screenshot

Από πλευράς παρουσίασης και gameplay, το παιχνίδι είναι πολύ προσεγμένο και δουλεμένο. Από το σπικάζ, το οποίο αν ακούσει κανείς χωρίς να βλέπει το παιχνίδι θα νομίσει ότι βλέπει κανονικό ματς, με τους σχολιαστές να κάνουν σχετικά σχόλια για παίκτες και ομάδες, ανάλογα με την πορεία τους στα προηγούμενα ματς ή την προηγούμενη σεζόν, μέχρι και τα πλάνα από τις κάμερες, το NBA 2Κ14 δίνει μια ρεαλιστική αίσθηση που μόνο να ικανοποιήσει μπορεί. Οι παίκτες κινούνται με μια φυσική ροή, αν και τα λαθάκια υπάρχουν από εδώ και από εκεί. Τα στατιστικά επηρεάζονται από διάφορα special abilities που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις, δίνοντας έναν τόνο τακτικής σε ένα κατά τα άλλα στάσιμο τομέα.

Στο 2K14 θα κάνετε πολλά πράγματα μέσα από τα διάφορα game modes που προσφέρονται. Η δουλειά εκ μέρους της Take Two είναι αξιόλογη, καθώς η προσοχή στην λεπτομέρεια από άποψη ιδεών είναι εξαιρετική. Στο πιο ενδιαφέρον ίσως game mode, το My Career, στο οποίο ξεκινάτε από το μηδέν και προσπαθείτε να περάσετε στα χρονικά ως ένας από τους καλύτερους, υπάρχει η δυνατότητα για παράδειγμα να μιλήσετε με τον GM της ομάδας σας για κάποια θέματα που σας απασχολούν. Ο εικονικός λογαριασμός σας στο Twitter, γεμίζει από tweets πραγματικών παικτών αλλά και οπαδών, όπου οι πράξεις σας και η απόδοσή σας τα επηρεάζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις σας στις συνεντεύξεις τύπου μετά από κάθε ματς, ως απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες είναι και αυτές με την σειρά τους δυναμικές και επηρεάζονται από το τι κάνετε μέσα και έξω από το παρκέ. Προσθέστε στην λίστα των modes τα γνώριμα MyTeam, The Association, Season και Playoffs, καθώς και τα NBA Blacktop – street basketball στυλ παιχνιδιού – και έχετε ένα μεγάλο εύρος πραγμάτων να τσεκάρετε και να ασχοληθείτε. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το LeBron: Path to Greatness (λες και δεν καταλάβατε από το cover ότι πρόκειται για το κεντρικό πρόσωπο!) όπου καλείστε να αναδείξετε τον LeBron James καλύτερο παίκτη όλων των εποχών, μέσα από μια πληθώρα σεναρίων. Σε κάθε βήμα, μπορείτε να διαλέγετε μεταξύ ενός ρεαλιστικού και ενός μη ρεαλιστικού σεναρίου, κάτι που δίνει μια άποψη απουσίας της γραμμικότητας, σε ένα κατά τα άλλα ενδιαφέρον mode.

NBA 2K14 Screenshot

Το NBA 2K14 είναι αναμφίβολα ένα προσεγμένο και ποιοτικό παιχνίδι. Με αξιοπρεπή γραφικά, εντυπωσιακό ήχο, προσοχή στην λεπτομέρεια για τον ρεαλισμό και καλές ιδέες, που όμως δεν πρωτοτυπούν σε σχέση με πέρυσι, είναι μια καλή επιλογή αν απείχατε καιρό από τους εξομοιωτές μπάσκετ, ή απλά αν είστε φανατικός της σειράς. Η προσκόλληση του αυτή όμως στα ήδη δοκιμασμένα, το καθιστά λιγότερο ενδιαφέρον σε άτομα που έχουν ήδη το NBA 2Κ13. ΒΗΜΑΤΑ!

VERDICT: 8/10

[slickr-flickr search=”sets” items=”24″ set=”72157637793839814″]