Η Microsoft φαίνεται πως έχει βαλθεί να μας δημιουργήσει μια αγωνιστική παράδοση στο Xbox Live Arcade. Πέρσι τέτοια εποχή είχε κυκλοφορήσει το αρκετά συμπαθητικό Joy Ride Turbo και φέτος κυκλοφορεί το Motocross Madness. Κοινό χαρακτηριστικό και των δυο η αγωνιστική διάθεση, τα avatar μας ως πρωταγωνιστές και η χαμηλή τιμή διάθεσης των 800Microsoft Points.

Όπως φανερώνει το όνομα του παιχνιδιού, οι αγώνες εκτός δρόμου που θα τρέξουμε γίνονται στους 2 τροχούς, με συνολικά 6 μηχανές στην διάθεση μας για να επιλέξουμε. Το ευχάριστο είναι πως κάθε μηχανή έχει το δικό της στυλ και κάνει σημαντική διαφορά στον αγώνα όσον αφορά την επιτάχυνση, την τελική ταχύτητα, την ευελιξία, τα tricks και την απόδοση των boosters. Κερδίζοντας αγώνες παίρνουμε coins τα οποία μπορούμε να ξοδέψουμε στην βελτίωση των επιμέρους χαρακτηριστικών των μηχανών μας, ανεβάζοντας τες από το ταπεινό Class E στο Class S που είναι και το ανώτερο.

Σημαντικό μέρος της αγωνιστικής εμπειρίας του παιχνιδιού είναι τα tricks που έχουμε διαθέσιμα. Αυτά πέρα από τις εντυπωσιακές φιγούρες που προσφέρουν, μας γεμίζουν και το boost meter μας, εφόσον ολοκληρωθούν σωστά, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το επιπλέον boost για να πετύχουμε καλύτερη επίδοση. Η εκτέλεση των tricks είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, απλά πατάμε όταν είμαστε στον αέρα ένα από τα διαθέσιμα κουμπιά για tricks (LB, Y, X, B) και μετά αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω από τον μοχλό μας και εκτελείται το trick. Αν έχουμε κάνει αρκετά μεγάλο άλμα ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί το trick κερδίζουμε boost, ενώ μπορούμε να κάνουμε και συνδυασμούς tricks για ακόμα καλύτερη απόδοση. Συνολικά δηλαδή έχουμε 16 tricks στην διάθεση μας, την εκτέλεση των οποίων θα ζήλευαν και οι πιο τρελοί stuntmen και πιστέψτε με θα θέλετε να τα κάνετε συνέχεια.

Επίσης μπορούμε να μαζέψουμε boost κάνοντας drifting με το κουμπί Β. Αν αφήσουμε το boost meter να γεμίσει τότε παίρνει φωτιά και μαζί του και η μηχανή μας. Σε εκείνη την φάση το boost είναι ακόμα πιο αποδοτικό και ξεκλειδώνουν τα tricks που είναι διαθέσιμα στο πλήκτρο B.

Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού όπως είπαμε είναι το avatar μας και πραγματικά φαίνεται πως το διασκεδάζει και είναι πιο διαδραστικό από ποτέ. Όταν περνάει τους αντίπαλους τους κοροϊδεύει, χαίρεται σαν μικρό παιδί στην νίκη, ενώ στην περίπτωση της τελευταίας θέσης μπορεί να πετάξει την μηχανή κάτω και να αρχίζει να χοροπηδά πάνω της. Υπάρχουν αρκετά in-game αντικείμενα για να εξοπλίσουμε το avatar μας, τα οποία μπορούμε να τα αγοράσουμε με τα coins που κερδίζουμε, αλλά δυστυχώς αυτά δεν είναι διαθέσιμα εκτός παιχνιδιού.

Το παιχνίδι μας προσφέρει αγωνιστικές εμπειρίες σε 3 τοποθεσίες: Αίγυπτο (άμμος), Αυστραλία (χώμα) και Ισλανδία (πάγος) με 3 συνολικά διαθέσιμες πίστες ανά τοποθεσία, Αυτές οι 9 πίστες είναι διαθέσιμες σε 2 μορφές, racing και free roaming ανάλογα με το τι mode έχουμε επιλέξει. Όσον αφορά τον σχεδιασμό των πιστών έχω να πω πως οι σχεδιαστές είχαν πολύ κέφι και γέμισαν το Motocross Madness με ενδιαφέροντα σκηνικά που περιλαμβάνουν πυραμίδες, σπηλιές, κάστρα, παγωμένα & εγκαταλειμμένα industrial κτήρια, λούνα παρκ και συνδυασμό πάγου και ηφαιστειακής λάβας. Κάθε πίστα έχει πάρα πολλές διακλαδώσεις που μας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσουμε λίγα παραπάνω coins, boosts και φυσικά δρόμο, οπότε βρισκόμαστε συνέχεια σε αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών. Μάλιστα πολλές φορές οι διακλαδώσεις γίνονται περίπου στο ίδιο σημείο, πράγμα που σημαίνει πως δε μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε όλες στον ίδιο γύρο του παιχνιδιού, οπότε -ειδικά όταν θέλουμε να κάνουμε καλό χρόνο- πρέπει να επιλεγούμε την συντομότερη διαδρομή, η οποία όμως δεν είναι απαραίτητα η ευκολότερη.

Τα 4 game modes που μπορούμε να απολαύουμε είναι:

Race: Είναι το κλασσικό race mode όπου το avatar μας συναγωνίζεται εναντίον 7 αντιπάλων. Αν καταφέρουμε και κερδίσουμε κάποιο μετάλλιο ξεκλειδώνεται η επόμενη πίστα για να αγωνιστούμε.

Rivals: Αρχικά αυτό το mode μας έχει αντιμέτωπους με τα ghost των developers και πρέπει να πετύχουμε καλύτερο χρόνο από αυτούς ώστε να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο. Επειδή όμως τρέχουν με μηχανές χαμηλής κλάσης, το χρυσό είναι αρκετά εύκολη υπόθεση. Μόλις όμως πάρουμε το χρυσό το παιχνίδι μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ghost άλλων παιχτών από το Xbox Live, οπότε εκεί τα πράγματα είναι σαφώς πιο ζόρικα για να πετύχουμε το πολυπόθητο χρυσό.

Exploration: Σε αυτό το mode κινούμαστε ελευθέρα στις πίστες που αγωνιζόμασταν στα 2 πρώτα modes με σκοπό να ανακαλύψουμε που βρίσκονται διάσπαρτα skulls και coins. Αν τυχόν σας δυσκολεύει να βρείτε κάποιο, απλά αφήστε την κάμερα να σας ξεναγήσει στην πίστα όταν ξεκινάτε τον αγώνα και σίγουρα θα περάσει και από αυτά που σας λείπουν.

Trick Session: Πάλι έχουμε πλήρη ελευθερία κινήσεων και αυτή την φορά η πρόκληση είναι μαζέψουμε όσο πιο πολλούς πόντους μπορούμε εκτελώντας tricks πριν λήξει ο χρόνος.

Τα παραπάνω game modes, με εξαίρεση το Rivals, είναι διαθέσιμα σε τοπικό multiplayer με 2 παίκτες μέσω split screen και φυσικά στο Xbox Live με υποστήριξη μέχρι 8 παίχτες. Μάλιστα μπορούν να παίξουν 2 παίχτες με split screen και σε αγώνες στο Xbox Live, κάτι που σπανίζει η αλήθεια είναι στα παιχνίδια που βγαίνουν. Βρήκα πολύ θετικό το ότι οι αγώνες στο Live ήταν lag free και μπορώ να πω ότι έβρισκα σχετικά εύκολα παίχτες για να συναγωνιστώ.

Το παιχνίδι υποστηρίζει αρκετά ενδιαφέροντα social χαρακτηριστικά, μέσα από το MXM Bike Club. Στην ουσία όσοι φίλοι σας στο Xbox Live έχουν το Motocross Madness μπαίνουν αυτόματα στο club και έχετε την δυνατότητα μαζί να ολοκληρώσετε συγκεκριμένα Tasks, να κοντράρετε ο ένας τον άλλο με Challenges, ενώ το παιχνίδι προσφέρεται να σας βρει και άλλους φίλους που ταιριάζουν στο στυλ σας μέσα από το Member Recommendation.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα γραφικά είναι αρκετά εντυπωσιακά, για XBLA τίτλο, με πολλές λεπτομέρειες και την αίσθηση της ταχύτητας να αποδίδεται καλά. Παρόλα αυτά μερικές φορές θα παρατηρήσετε ότι τα textures αργούν να φορτώσουν, δίνοντας έστω και στιγμιαία ένα φτωχό οπτικό αποτέλεσμα. Οι ήχοι και η μουσική χωρίς να διεκδικούν κάποιο βραβείο κάνουν την δουλειά τους καλά χωρίς να κουράζουν. Ο χειρισμός μαθαίνεται εύκολα και είναι ιδανικός για το στυλ του παιχνιδιού, μιας και ενώ στην βάση του είναι arcade φέρνει και ρεαλιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα όσο αναβαθμίζουμε την μηχανή μας, τόσο βλέπουμε βελτίωση στην απόκριση και στην απόδοση της μέσα στο παιχνίδι.

Στα αρνητικά του τίτλου θα βάζαμε την σχετικά μικρή διάρκεια του single player και μικρό αριθμό των συνολικών πιστών, αλλά αυτό δικαιολογείται εν μέρη από την χαμηλή τιμή, όμως το multiplayer σίγουρα έχει αρκετό ψωμί να μας προσφέρει. Η ΑΙ του παιχνιδιού δεν πρόκειται να μας δυσκολέψει και θα ήθελα να υπήρχε κάποια επιλογή για αύξηση της δυσκολίας ώστε να έχουμε λίγο περισσότερη πρόκληση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως το Motocross Madness είναι παιχνιδάκι, μιας και οι πίστες ανά σημεία είναι απαιτητικές και ένα λάθος μπορεί να μας στείλει εύκολα στην τελευταία θέση. Το παιχνίδι ταλανιζόταν στην αρχή από 2 σοβαρά bugs: μερικές φορές στο launch “κρέμαγε” όλη η κονσόλα και 2 achievements δε μπορούσαν να ξεκλειδωθούν – αυτά όμως έχουν διορθωθεί με το patch που κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου. Παρόλα αυτά προκαλεί εντύπωση πως ξέφυγαν τέτοια θέματα σε παιχνίδι που κυκλοφόρησε από τα ίδια τα Microsoft Studios και μάλιστα σε μια αρκετά ώριμη φάση των XBLA.

Κλείνοντας έχω να πω πως το Motocross Madness ήταν μια αρκετά ευχάριστη ενασχόληση, με αρκετές προκλήσεις πχ στην συλλογή των skulls και θα το συνιστούσα και λόγω της τιμής σε όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί με ένα XBLA στους 2 τροχούς.

+Όμορφα και πλούσια γραφικά
+Ποικιλία tricks για να εκτελέσουμε
+Πολλαπλές διαδρομές για να εξακολουθήσουμε στις πίστες
+Καλός χειρισμός

– Μικρή διάρκεια single player
– Λίγες  διαθέσιμες πίστες
– Χαμηλό επίπεδο ΑΙ
-Μικροθεματάκια στη φόρτωση των γραφικών

Τελική βαθμολογία: 8/10