Εταιρεία ανάπτυξης: Mojang, 4J Studios

Εταιρεία έκδοσης: Microsoft Studios

Αριθμός παιχτών: 1-8

Ηλικίες: PEGI 7

Επίσημη ιστοσελίδα: www.minecraft.net


Intro

Στο κόσμο των videogames υπάρχει η τάση να ανεβαίνει ο πήχης σε όλους τους τομείς από το ένα παιχνίδι στο άλλο, κάτι που απαιτούν και όλοι οι gamers. Ομορφότερα γραφικά, ενδιαφέρον σενάριο, καλύτερο gameplay, και γενικά υπάρχει η απαίτηση για εξέλιξη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η εξέλιξη συνδέεται πάντα και με την επιτυχία, καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα παιχνιδιών τα οποία με τους πιο απλούς μηχανισμούς και χωρίς ιδιαίτερο βάθος, κερδίζουν την προτίμηση των απανταχού gamers.

Παραδείγματα τέτοιων παιχνιδιών υπάρχουν πολλά και ένα από αυτά είναι και το Minecraft, ένας τίτλος γνωστός εδώ και δύο χρόνια στην αγορά των PC, όπου άρχισε να εξαπλώνεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα ισχυρό fanbase. Ως αποτέλεσμα έχουμε την άφιξη του τίτλου και στο Xbox LIVE, απομένοντας να δούμε τα στοιχεία που έκαναν το Minecraft τόσο επιτυχημένο. Γιατί, κακά τα ψέματα, ένας τίτλος με γραφικά της περασμένης δεκαετίας και με πλήρη απουσία συγκεκριμένων στόχων, έχει καταφέρει να κάνει ό,τι προσπαθούν χρόνια να κάνουν πολύ μεγαλύτερα ονόματα στο gaming industry, με μικρότερη επιτυχία.

Let’s build….anything we want

Τι ακριβώς είναι όμως το Minecraft; Ένας συνδυασμός πολλών genre όπως adventure, action, building simulator και πολλά άλλα. Με μια… συμμαζεμένη και πιο κωμική έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα… FPB (First Person Builder), μέσα σε ένα κόσμο που θυμίζει τα γνωστά τουβλάκια LEGO, διότι, όπως θα παρατηρήσουν και οι χρήστες στην πρώτη επαφή τους με τον τίτλο, τα πάντα είναι τετράγωνα. Από το χώμα, τα δέντρα και τις πέτρες μέχρι τα σύννεφα και τον ήλιο, όλα είτε είναι αυτούσιοι κύβοι είτε αποτελούνται από μικρότερα άλλα κυβάκια, τα οποία στοιχισμένα το ένα πάνω στο άλλο, συνθέτουν τον τεράστιο κόσμο του Minecraft.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Minecraft βασίζεται σε έναν μηχανισμό, στον οποίο ό,τι βλέπουμε, καταστρέφεται και μετατρέπεται σε πόρους. Κόβοντας δέντρα, παίρνουμε κομμάτια ξύλου, τα οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε ξύλινες τάβλες, που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε αξίνες, φτυάρια ή σεντούκια για να αποθηκεύουμε τους πόρους που συλλέξαμε ή βαγόνια για τις ράγες τρένου που μπορούμε να δημιουργήσουμε σπάζοντας πέτρες και ούτω καθεξής. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε σχεδόν τα πάντα. Από έπιπλα μέχρι βιβλία και από μικρά ξύλινα σπιτάκια μέχρι τεράστια απροσπέλαστα πέτρινα κάστρα.

Hi! My name is Steve!

Αυτό που πρέπει να κάνει ο παίχτης (μέσω του χαρακτήρα του, ονόματι Steve) μόλις ξεκινήσει το παιχνίδι είναι να εκπληρώσει τον έναν και μοναδικό στόχο, να φτιάξει μέχρι το βράδυ, ένα οποιασδήποτε μορφής σπίτι, έτσι ώστε να προστατευθεί από τα τέρατα που κυκλοφορούν. Ζόμπι, τοξοβόλοι σκελετοί, αράχνες, φαντάσματα είναι μόνο μερικά από τα τέρατα που θα μας αναγκάσουν να φτιάξουμε όπλα ή πανοπλίες για να επιβιώσουμε, πέρα από εργαλεία ή έπιπλα. Ο στόχος, όμως, αφορά πιο πολύ έναν έμπειρο παίχτη που έχει ασχοληθεί με τον εν λόγω τίτλο στην έκδοση του PC. Διαφορετικά, για τους υπόλοιπους, προσφέρεται ένα αναλυτικότατο tutorial που μας εισάγει στο κόσμο του Minecraft και μας μαθαίνει τις βασικές αλλά και τις πιο εξειδικευμένες λειτουργίες.

Και ερχόμαστε τώρα σε ένα από τα βασικά κομμάτια του τίτλου, τις κατασκευές όλων αυτών που αναφέρθηκαν. Εδώ, σε αντίθεση με την PC έκδοση, η κατασκευή οποιουδήποτε αντικειμένου είναι πολύ πιο εύκολη. Πατώντας το πλήκτρο X, εμφανίζεται το crafting window όπου εκεί χρησιμοποιούμε τους πόρους που έχουμε συλλέξει για να κατασκευάσουμε διάφορα αντικείμενα.

Αυτό, βέβαια, γίνεται πολύ εύκολο αφού, αντί να μαντεύουμε τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά, το εν λόγω παράθυρο αποτελείται από υπο-παράθυρα που χωρίζουν τα αντικείμενα σε κατηγορίες (φαγητά, εργαλεία, όπλα, έπιπλα) και κάθε ένα από αυτά εμφανίζεται στο πλάι μαζί με τους πόρους που χρειαζόμαστε για να το φτιάξουμε. Αν τους διαθέτουμε, πατώντας το πλήκτρο Α, έχουμε κατευθείαν το εν λόγω αντικείμενο.

Τα modes που προσφέρει το Minecraft πέρα από το πολύ αναλυτικό tutorial, είναι δύο, τα οποία βέβαια μπορούν να συνδυαστούν. Το ένα είναι το single player, στο οποίο ο χρήστης είναι μόνος του σε ένα τυχαία δημιουργημένο περιβάλλον. Εδώ, βέβαια, μπορούν να προστεθούν ακόμα τρεις παίχτες συνδεδεμένοι στην ίδια κονσόλα μέσω του split-screen co-op. Το δεύτερο mode είναι το mutliplayer, το οποίο δεν προσθέτει κάτι καινούργιο, καθώς είτε απλά δίνουμε την δυνατότητα να εισέλθει στο κόσμο μας οποιοσδήποτε από τους online φίλους μας, είτε να μπούμε εμείς στον δικό του κόσμο, με στόχο, τι άλλο παρά το ανελέητο σκάψιμο που μπορούν να κάνουν παραπάνω από ένα άτομα, επιλέγοντας από την αρχή αν θέλουμε ο κόσμος μας να είναι διαθέσιμος και μέσω online ή όχι.

Everything is a big…pixel

Το να σχολιαστούν τα γραφικά του Minecraft είναι λίγο… άτοπο, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου έχουμε δει πανέμορφους τίτλους με θεαματικά γραφικά. Όλα αποτελούνται είτε από μεγαλύτερα είτε από μικρότερα τετραγωνάκια/κυβάκια. Βέβαια, όσο χοντροκομμένα και αν φαίνονται, με κάποιο τρόπο δεν χτυπάνε άσχημα στο μάτι, μιας και δίνουν μια αστεία νότα στο παιχνίδι μας. Η μουσική του τίτλου, παρόλο που αποτελείται από γλυκές μελωδίες, μετά από κάποιο διάστημα καταντάει εκνευριστική, μιας και δεν υπάρχει ποικιλία και ακούγεται συνέχεια το ίδιο πράγμα. Τα ηχητικά εφέ κινούνται στην ίδια φιλοσοφία με τα γραφικά, απλά και λιτά, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, χωρίς όμως να είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει αρνητικό παράγοντα στην κρίση ενός τέτοιου τίτλου.

{youtube}JZ37aH7s16U{/youtube}

Outro

Το Minecraft στο XBLA διαθέτει αρκετές ελλείψεις σε σχέση με την έκδοση για PC, αφού στην ουσία είναι μια προγενέστερη έκδοση από αυτή που διατίθεται σήμερα στους υπολογιστές. Παρόλα αυτά, αποτελεί έναν αξιόλογο τίτλο, που όμως θα προσεγγίσει συγκεκριμένο κοινό, διότι η έλλειψη των objectives μπορεί να δημιουργήσει την απορία: «Τι ακριβώς είναι αυτό που θα κάνει τους χρήστες να μην βαρεθούν μιας και απουσιάζουν οποιασδήποτε μορφής Objectives;». Με λίγα λόγια, το δημιούργημα της Mojang και του Notch μας δίνει , εμμέσως, έναν καμβά όπου, με μοναδικό εφόδιο τη φαντασία και την όρεξή μας, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ένας τίτλος πρωτότυπος χωρίς τη φανταχτερή βιτρίνα αλλά με πλούσιο εσωτερικό.

Βαθμολογία: 7.5/10

Γεράσιμος «rogerwat23GRE» Καββαδάς για το MyXbox.gr