Middle Earth: Shadow of Mordor

Xbox One Review

Shadow of Mordor. Άλλο ένα παιχνίδι βασισμένο στον κόσμο του δημοφιλέστατου best-seller του Tolkien. Πόσα ακόμα παιχνίδα όμως μπορούν να βγουν μέχρι να εξαντληθεί το θέμα; Το Shadow of Mordor αποδεικνύει περίτρανα πως η Μέση Γη μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για ιδιαίτερα αξιόλογους τίτλους, παντρεύοντας gameplay στοιχεία με εντελώς νέο story, παράλληλο με τις ιστορίες του Tolkien.

Εκ πρώτης όψεως το Shadow of Mordor θα σας θυμίσει κάτι… και πιθανότατα θα καταλήξετε σε παραπάνω από έναν συσχετισμό… Η φιλοσοφία του παιχνιδιού σε στήσιμο αλλά και γενικό gameplay είναι ξεκάθαρα βασισμένο στην επίσης δημοφιλέστατη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Assassin Creed. Η κυκλοφορία του χαρακτήρα στο ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού (και ο ίδιος ο κόσμος επίσης), ο τρόπος προσέγγισης, ανάληψης και ολοκλήρωσης των objectives και των quest δίνει την αίσθηση ότι παίζετε το επόμενο AC.

 

Τις εμφανείς παραπάνω επιρροές, η ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού, έρχεται και τις παντρεύει με το σύστημα μάχης της σειράς Arkham City, η οποία δε διαφέρει τόσο σε φιλοσοφία από τα AC, αλλά έχει κυρίως πιο κινηματογραφικό χαρακτήρα και είναι λίγο πιο challenging.

Παρ’ όλο που τα παραπάνω πιθανώς να δημιουργούν την εντύπωση ότι το παιχνίδι είναι μια απλή αντιγραφή άλλων επιτυχημένων franchises και κατ’ επέκταση δε χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, η πραγματικότητα απέχει – και μάλιστα αρκετά. Ποτέ άλλοτε, μετά το πρώτο Gears of War ίσως, δε μου ήταν τόσο ευχάριστο να σκοτώνω κακομούτσουνα τέρατα, αφού οι Uruk αποτελούν τον τέλειο έχθρο, καθώς είναι αντιπαθητικοί, βάρβαροι και σαδιστές και έχουν ως αποστολή να σκοτώσουν τον Talion. Ξανά.

shadow of mordor youtube

Φυσικά, το όλο concept εκδίκησης (αλα «Κοράκι») βοηθά πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κεντρικός ήρωας ονόματι Talion, είναι ένας οικογενειάρχης Ranger, ο οποίος κατά την άνοδο του Shauron αντικρίζει τη γυναίκα και το γιό του να σφαγιάζονται μπροστά στα ίδια του τα μάτια από τους Uruk, λίγο πριν εκτελεστεί και ο ίδιος. Όμως για έναν ανεξήγητο λόγο δεν μεταβαίνει στον άλλο κόσμο αλλά το σώμα του συνδέεται με έναν Wraith ο οποίος έχει επίσης παγιδευτεί στον κόσμο των ζωντανών. Έτσι με τα battle skills του σώματος του Talion, προσαυξημένα και περαιτέρω ενδυναμωμένα από την σύνδεση με τον Wraith, ο κεντρικός ήρωας μετατρέπεται στην απόλυτη φονική μηχανή και μαζί ξεκινούν το quest για εκδίκηση και λύση της κατάρας που τους κυριεύει.

Κύριως στόχος, λοιπόν, του ήρωα είναι να προχωρήσει στις βαθμίδες αξιωματούχων του στρατού των Uruk, (σφαγιάζοντας τους, πάντα!) ώστε να καταλήξει στον τελικό υπαίτιο της δολοφονίας του. Για να καταφέρει να μάθει τις ταυτότητες των Captains μπορεί να ανακρίνει οποιονδήποτε Uruk, ενώ πρέπει να συγκεντρώνει intel (ανακρίνοντας συγκεκριμένους στρατιώτες ή άλλους captains) ώστε να μάθει τις αδυναμίες του εκάστοτε στόχου, ο οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διεκπεραίωση της δολοφονίας.

Πολλές φορές οι Captains έρχονται σε διαμάχη μεταξύ τους, για εξουσία και δύναμη με αποτέλεσμα, αν δεν επέμβει ο Talion να αλληλοσκοτώνονται και ο νικητής να ανεβαίνει σε rank και να γίνεται ακόμα πιο δύσκολος στόχος. Στην περίπτωση που κάποιος captain δολοφονηθεί, είτε από τον Talion είτε από άλλον, η θέση του μένει ανοιχτή. Αν κάποιος Uruk, ακόμα και ο πιο απλός στρατιώτης, καταφέρει να σκοτώσει τον Talion, τότε αναλαμβάνει θέση captain και το head count προς τη διεκπεραίωση του quest αυξάνεται. Επίσης, αν ο Talion προσπαθήσει να δολοφονήσει έναν captain και δεύτερος τον σκοτώσει, θα γίνει ακόμα δυνατότερος, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα δυσκολότερος την επόμενη φορά και να έχει ακόμα περισσότερες πιθανότητες να ξανασκοτώσει τον Talion και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Το παραπάνω σύστημα προτρέπει από πολύ νωρίς, ο παίκτης να σχεδιάζει στρατηγικά τις επιθέσεις του και τον τρόπο (ευθύ ή πλάγιο) με τον οποίο θα βγάλει από τη «μέση» τον κάθε αρχηγό, καθώς και να μαζεύει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του.

Βεβαίως εκτός από τους captains εξελίσσεται και ο Talion αντίστοιχα (σκοτώνοντας τους). Κάθε φορά που δολοφονεί έναν captain, εκείνος «ρίχνει» ένα rune το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο αντίστοιχο όπλο (ξίφος, μαχαίρι, τόξο) ώστε να δώσει ένα επιπλέον attribute ή να το ενδυναμώσει. Η “ποιότητα” του rune εξαρτάται από τη δύναμη του captain, επομένως οι πιο δυνατοί captains έχουν πιθανότητα να δώσουν ένα πιο δυνατό rune. Εκτός από τα runes όμως, ο Talion μπορεί να μαζέψει και experience δολοφονώντας είτε captains, είτε απλούς εχθρούς και να αποκτήσει πληθώρα από πολύ χρήσιμα abilities. Πολλά από τα abilities βέβαια είναι διαθέσιμα μετά τη διεκπεραίωση κάποιας συγκεκριμένης αποστολής. Τέλος, ο Talion μπορεί να μαζέψει Mithril, ολοκληρώνοντας missions, challenges, ή και ανακαλύπτοντας collectibles, με τα οποία μπορεί να ενισχύσει διάφορα attributes που ήδη έχει (όπως health ή weapon damage) και να ξεκλειδώσει rune slots στα όπλα.

Το ενδιαφέρον είναι πως, ενώ ο χαρακτήρας δυναμώνει αρκετά με όλες τις παραπάνω αναβαθμίσεις και το gameplay εμπλουτίζεται αρκετά, το παιχνίδι παραμένει challenging, αφού ένας λάθος χειρισμός, ή μια λάθος στρατηγική μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο και στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της δυσκολίας…

Το Shadow of Mordor είναι ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι, με δοκιμασμένο, εθιστκό gameplay, βασισμένο με μεγάλη επιτυχία σε έναν ήδη γνωστό και ιδιαίτερα αγαπημένο κόσμο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στο One μέχρι στιγμής, με ωραίο σενάριο και παρουσίαση, ικανοποιητικό τεχνικό τομέα και διάρκεια. Must play κατά την άποψή μου!

Δημήτρης

Papafodimis

%

Βαθμολογία