Metro 2033: Φοβού το Μέλλον [Fear the Future]

Ομολογώ ότι όταν πρωτοάκουσα για το Metro 2033, εντυπωσιάστηκα από το σενάριό του και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα πρώτα trailers που είχαν κυκλοφορήσει για το παιχνίδι. Όταν δε, έμαθα ότι ολόκληρος ο τίτλος είναι βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Dmitri Gluochovki, ότι ήδη έχει γραφτεί το sequel ονόματι Metro 2034 και ότι αναμένεται να γυριστεί και ταινία, οι παραπάνω υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν και ήμουν αρκετά σίγουρος ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, διαφορετική από τα κοινά single-player παιχνίδια που βλέπουμε κατά καιρούς. Στη συνέχεια, θα δούμε αναλυτικά πόσο επιτυχημένη καταφέρνει να γίνει η υλοποίηση της μεταφοράς του εν λόγω βιβλίου σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Να επισημάνουμε ότι το Metro 2033 κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Xbox 360 στις κονσόλες, καθώς και στο PC.

Metro 2033 Screenshots

Η εταιρεία που ανέπτυξε το παιχνίδι, 4A Games, έχει έδρα το Κίεβο της Ουκρανίας και το Metro 2033 ήταν το μοναδικό project που έχει αναλάβει ως τώρα. Αυτό δεν προκαλεί τόση έκπληξη, δεδομένου ότι οι ιδρυτές της εταιρείας είναι πρώην εργαζόμενοι της GSC Game World, γνωστή για το S.T.A.L.K.E.R και τα expansions  του. Αν μη τι άλλο, εμφανίζονται ως οι καταλληλότεροι για την ανάπτυξη ενός τέτοιου παιχνιδιού, όχι φυσικά ίδιου με το S.T.A.L.K.E.R, μιας και πρόκειται για τίτλους διαφορετικού στυλ, αλλά για τη δημιουργία μιας επιβλητικής ατμόσφαιρας η οποία, όπως θα δούμε παρακάτω, δεσπόζει σε όλα τα επίπεδα του Metro.

Ας αρχίσουμε με το πιο δυνατό κομμάτι του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλο από το σενάριό του.  Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τη συνέντευξη που σας παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό σε συνεργασία με το XCN και τους δημιουργούς του Metro, το πνεύμα, το σενάριο και η βασική γραμμή του βιβλίου ακολουθήθηκε πιστά, με τέτοιο τρόπο ώστε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια διαδραστική και περιπετειώδη εκδοχή του βιβλίου. Ο συγγραφέας συνεργάστηκε πολύ στενά με την 4Α Games, δίνοντας τις κατάλληλες συμβουλές, όπου έπρεπε.

Metro 2033 Screenshots

Βρισκόμαστε εν έτει 2033, στην μετά-«αποκαλυπτική» Μόσχα που προέκυψε, μετά από κάποιον πιθανολογούμενο πυρηνικό πόλεμο, που πιο σωστά μπορούμε να αποκαλέσουμε «πυρηνικό χειμώνα», ορολογία που χρησιμοποιείται επιστημονικά. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν καταφύγει υπογείως, και πιο συγκεκριμένα στο Μετρό, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του παιχνιδιού, για να ξεφύγουν από τα μεταλλαγμένα πλάσματα που πλέον έχουν κυριαρχήσει στην επιφάνεια. Παίρνετε τον ρόλο ενός επιζώντα, ονόματι Artyom, και καλείστε να φέρετε εις πέρας συγκεκριμένες αποστολές, ταξιδεύοντας κατά μήκος ολόκληρου του υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, θα έχετε στο πλευρό σας χρήσιμους φίλους, που θα σας καθοδηγήσουν μέχρι ένα σημείο, καθώς από εκεί και πέρα και οι ίδιοι θα πέσουν θύματα του απλού φυσικού κανόνα «ο ισχυρότερος επιβιώνει», μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα με τα μεταλλαγμένα παλικάρια της επιφάνειας. Κάτι που αρχικά θα σας σοκάρει, αλλά λίγο αργότερα θα σας υπενθυμίσει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο…άνθρωπος, αποτελεί το γεγονός ότι επιζώντες της «αποκάλυψης» είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα που φέρουν διαφορετική ιδεολογία και νοοτροπία: τους συντρόφους «Κόκκινους» και τους Εθνικοσοσιαλιστές Ναζί. Ναι, κι όμως, πυρηνικός χειμώνας, μεταλλαγμένα παλικάρια, δαίμονες, αλλά οι άνθρωποι εμφανίζονται ακόμα και τότε οι πιο…αθεόφοβοι από όλους τους προαναφερθέντες! Εσείς καλείστε να περάσετε από τα αντίπαλα στρατόπεδα χωρίς να τραβήξετε την προσοχή των εμπλεκομένων για να ολοκληρώσετε την εκάστοτε αποστολή σας. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού λοιπόν, θα αντιμετωπίσετε περισσότερο κομμουνιστές και ναζιστές επιζώντες, που είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο σας, και λιγότερο μεταλλαγμένα τέρατα και δαίμονες.

Metro 2033 Screenshots

Τα γραφικά του Metro 2033 εντυπωσιάζουν από κάθε άποψη. Η υπερσύγχρονη μηχανή γραφικών της 4Α καταφέρνει να απεικονίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια του περιβάλλοντος. Οι χαρακτήρες  είναι καλοσχεδιασμένοι και ζωντανοί, ενώ το σύστημα φυσικής κινείται στα ίδια ακριβώς πλαίσια, δημιουργώντας μια ζωντανή αλληλεπίδραση των κινήσεων/πράξεων του παίχτη με τον γύρω χώρο. Αντανακλάσεις, σκιές και τα εφέ των εκρήξεων, του νερού κ.λ.π. θα σας καταπλήξουν! Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με την σκοτεινή και μυστικιστική ατμόσφαιρα του Metro δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, που πιο πολύ μοιάζει αρτιστικό και καλλιτεχνικό αριστούργημα, παρά «ένα καλό fps με ωραία γραφικά», όπως συνηθίζεται να λέμε κατά καιρούς.

Εν συνεχεία, στον τομέα του ήχου,  τα πράγματα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο στον οπτικό τομέα. Οι ήχοι του Metro 2033 είναι σχετικά λιτοί και η ησυχία που υπάρχει ανά διαστήματα αποσκοπεί στην ολοένα και κλιμάκωση της έντασης και στην δημιουργία της ατμόσφαιρας του παιχνιδιού. Οι ομιλίες των πρωταγωνιστών, αλλά και των απλών χαρακτήρων, είναι ρεαλιστικές και  άριστα αποδομένες, ενώ έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τη γλώσσα στην οποία διαδραματίζεται όλος ο τίτλος. Σας συμβουλεύω ανεπιφύλακτα να προτιμήσετε τη ρωσική γλώσσα, που συμπεριλαμβάνεται στην εν λόγω λίστα, η οποία θα σας βάλει πιο γρήγορα στο «πετσί του ρόλου».

Metro 2033 Screenshots

Σχετικά με το gameplay του Metro, θα μπορούσαμε λακωνικά να πούμε ότι είναι γραμμικό. Αν και μπορείτε να προσεγγίσετε τις όποιες αποστολές σας με διαφορετικό τρόπο (stealth ή hit&run), αυτό δεν συνεπάγεται την ελευθερία του free roaming σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο γραμμικό action FPS με άλλα λόγια. Πέρα από το γεγονός αυτό, όλο το gameplay στηρίζεται στο ίδιο το συνάλλαγμα του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλο από τα Military Grade ammo, δηλαδή τα πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν πριν την «αποκάλυψη» και είναι κλάσεις ανώτερα από τα Dirty ammo που φτιάχνονται τελείως ερασιτεχνικά στα armories των διαφόρων στάσεων του μετρό. Κατά την περιήγησή σας και με λίγο ψάξιμο παραπάνω, η ανεύρεση των «χρημάτων» αυτών αποδεικνύεται σχετικά εύκολη, και κατά συνέπεια μετά από τα πρώτα επίπεδα θα μπορέσετε να αγοράσετε δυνατότερα όπλα, με πιο χαρακτηριστικά την αυτόματη καραμπίνα και τις διάφορες παραλλαγές Καλάσνικοφ, με ή χωρίς σιγαστήρα. Τέλος, δεν απουσιάζουν και τα melee όπλα, τα οποία όμως περιορίζονται σε μαχαίρια και λεπίδες.

Το campaign, μπορούμε να πούμε, έχει ικανοποιητική διάρκεια και δε θα ξεμπερδέψετε…τόσο εύκολα όσο πιθανόν να νομίζατε αρχικά. Μιας και το παιχνίδι είναι καθαρόαιμο singleplayer, όπως είναι λογικό, το βάρος έχει δοθεί ολοκληρωτικά στον τομέα αυτό, με ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Δε θα δυσκολευτείτε υπερβολικά κατά τη διάρκεια του campaign, εκτός από ορισμένα σημεία που χρειάζονται λίγη περισσότερη σκέψη, αλλά και οικονομία στο πεπερασμένο οξυγόνο που τροφοδοτεί την μάσκα οξυγόνου σας. Το μόνο πρόβλημα που θα παρατηρήσετε είναι η ομολογουμένως, ανά διαστήματα , κακή εχθρική A.I. Πολλές φορές, οι εχθροί, μεταλλαγμένοι και μη, θα σας προσπερνούν χωρίς να σας αντιλαμβάνονται. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια τέτοια σκηνή, στην οποία έχοντας δει έναν τέτοιο άμυαλο αντίπαλο και μη γνωρίζοντας το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης, αναρωτήθηκα στιγμιαία αν είναι με το μέρος μου ή όχι, ώσπου έπειτα από 15 δευτερόλεπτα που αλληλοκοιταζόμασταν, πήρε τελικά την απόφαση έστω και καθυστερημένα να ρίξει εναντίον μου. Η φιλική Α.Ι. είναι αρκετά καλύτερη και συνεργάζεται άψογα με τον Artyom. Αν και είναι σημαντικά, τα παραπάνω προβλήματα ευτυχώς δεν καταστρέφουν σε μη αντιστρεπτό βαθμό την όλη εμπειρία του παιχνιδιού.

Metro 2033 Screenshots

Εν κατακλείδι, το Metro 2033 διδάσκει πώς θα έπρεπε τα single-player παιχνίδια να είναι. Ατμόσφαιρα, σενάριο, δράση, ένταση και διαδραστικότητα. Ίσως αν απουσίαζαν τα μικροπροβλήματα της Α.Ι. και υπήρχε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και διαδρομών, η συνολική εντύπωση να ήταν ακόμα καλύτερη. Συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε το Launch Trailer του τίτλου, το οποίο σε συνδυασμό με το soundtrack της αξέχαστης ταινίας 28 weeks later, σας βάζει στο κλίμα του σύμπαντος του Metro 2033.

Ναι, καλά είδατε, πρόκειται για ένα διαφορετικό σύμπαν, όχι για έναν διαφορετικό κόσμο.

Flickr Gallery Metro 2033 Screenshots @Flickr.com

High Definition 720p Metro 2033 Master Trailer
High Definition 720p Metro 2033 Trailer 1
High Definition 720p Metro 2033 Story Trailer

Βαθμολογία επί του συνόλου : 8/10
Γραφικά: 9/10
Ήχος: 7/10
Gameplay: 8/10
Σενάριο: 10/10

Ευχαριστούμε τη Zegetron και το Xbox Community Network για το υλικό και τη βοήθεια με αυτό το Review.

Sonic GR για το MyXbox.gr