Mafia III review

by Ιούλ 12, 2020

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Μπορεί να υπάρχουν πολλές επιλογές σε παιχνίδια τύπου sandbox πλέον, αλλά η σειρά Mafia έχει δημιουργήσει το δικό της κοινό με την ιδιαίτερη φιλοσοφία και ατμόσφαιρα του.

Το Mafia 3 δε διαφέρει σε αυτό τον τομέα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60 σε κάποια φανταστική πόλη του αμερικάνικου νότου (στην πολιτεία της Louisiana ενδεχομένως). Πρωταγωνιστής ο Lincoln Clay, ένας έγχρωμος νεαρός που γυρίζει αφού έχει υπηρετήσει στο Vietnam με σκοπό να βρει ηρεμία και γαλήνη μετά τον πόλεμο, μόνο αυτό δεν καταφέρνει. Μπλέκει σε έναν νέο πόλεμο που έχει να κάνει με συμμορίες, μαφία, αιρέσεις και διάφορες άλλες οργανώσεις κυρίως με εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως ενδεχομένως έχετε υποψιαστεί μέχρι στιγμής ο σκοπός είναι να ανέλθετε «κοινωνικά» καταστρέφοντας τους διάφορους antagonists. Με κίνητρο την εκδίκηση χτίζεται σταδιακά τη δική σας «αυτοκρατορία», ξετυλίγοντας το κουβάρι σε μια ιστορία με πολύ καλή σκηνοθεσία, αφήγηση και voice acting. Και σε μια πολύ ιδιαίτερη εποχή.

Το αρνητικό είναι ότι όσο προχωράει το story, το flow του παιχνιδιού δεν είναι αυτό που θα έλεγα ιδανικό. Σταδιακά ξεκλειδώνονται κάποια “perks” τα οποία κυρίως διευκολύνουν στη διεκπεραίωση παρά προσφέρουν “ευχαρίστηση”. Τα χρήματα που βγαίνουν σιγά σιγά και ο πλούτος που έρχεται φαίνεται να μην έχει τελικά και ιδιαίτερο νόημα.

OK, υπάρχουν διάφορα όπλα και εξοπλισμός, αλλά τελικά εγώ στην πλειοψηφία του παιχνιδιού είχα βρει τι με βολεύει. Χώρια ότι τα takedowns είναι πολύ πιο διασκεδαστικά και διευκολύνουν από στρατηγικής άποψης.

OK υπάρχουν mods για τα αυτοκίνητα, όμως δεν είναι και τόσα πολλά. Ούτε τα Mods ούτε τα αυτοκίνητα. Και πάει λέγοντας…

Η ανταμοιβή που λαμβάνει κανείς εξελισσόμενος στο παιχνίδι φαίνεται να μην έχει και ιδιαίτερο νόημα.

Γενικότερα το παιχνίδι δεν είναι τεράστιο. Έχει όμως ικανοποιητική διάρκεια. Εάν αποκτήσετε τη definitive edition θα έχετε πρόσβαση και σε 3 extras τα οποία προσθέτουν μερικές ώρες ακόμα και κάποιες ενδιαφέρουσες καταστάσεις – sidestories.

Το πρόβλημα που παρατήρησα είναι πως ενώ αρχικά τα missions και side missions έχουν ένα ενδιαφέρον, αρχίζουν και γίνονται επαναλαμβανόμενα περίπου στα μισά του παιχνιδιού. Σε συνδυασμό με το πολύ κακό AI κατευθύνουν το παιχνίδι σε μια αδιάφορη κατάσταση, gameplay wise. Και αν συνδυαστεί με το ζήτημα της επιβράβευσης που ανέφερα παραπάνω, το μπαλάκι πηγαίνει στο story για να σε προδιαθέσει να συνεχίσεις μέχρι τέλους.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

Το παιχνίδι δεν έχει πολλά νέα πράγματα να δώσει στην κατηγορία του. Αυτό όμως που το κάνει όμως να ξεχωρίζει πραγματικά είναι η αφήγηση και η ατμόσφαιρα. Σε ταξιδεύει απευθείας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή, με πολύ ωραία τοπία, διαλόγους και πλοκή.

Επιπροσθέτως θέτει εμμέσως διάφορα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα, όπως η ελευθερία, ο πόλεμος και κυρίως ο ρατσισμός ο οποίος ήταν πολύ έντονος και δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα και σήμερα.

TRAILER

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Δε θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση πως πέρασα άσχημα παίζοντας το Mafia 3.

Το παιχνίδι έχει πολλά αρκετά διασκεδαστικά σημεία. Η φοβερή του ατμόσφαιρα με κράτησε από την αρχή, ακόμη και σε σημεία που έκανε κοιλιά για τους λόγους που προανέφερα. Απλά με αφήνει με το παράπονο ότι θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει πολύ καλύτερα την ατμόσφαιρα και την ιστορία του, ακολουθώντας σε κάποια σημεία ακόμα και πεπατημένες οδούς προκειμένου να σε κρατάει με το χειριστήριο στο χέρι χωρίς να θες να ξεκολλήσεις.

SCREENSHOTS

MAFIA3DE_KEY_ART_WIDE