Lost Ember Review

by Ιαν 6, 2020

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Το Lost Ember είναι ένα single player, adventure game από την Mooneye Studios. Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός ζώου που εξερευνά έναν αρχαίο, κατεστραμμένο πολιτισμό που φαίνεται να εμπνέεται από τους Ίνκας της προΚολομβιανής Αμερικής. Οι Yanrana ήρθαν αντιμέτωποι με μια ανείπωτη τραγωδία – η οποία σύντομα θα αποκαλυφθεί. Το μόνο που έχει μείνει είναι ερείπια. Η φύση έχει ανακτήσει την κυριαρχία της στον κόσμο. Ένα πνεύμα πλανάται σε αυτό τον κόσμο, και προσπαθεί να ανακαλύψει για ποιο λόγο (ξ)έμεινε πίσω. Οι Yanrana πίστευαν ότι μετά το θάνατο, η ψυχή ξεκινάει για το ταξίδι της για την Πόλη του Φωτός (City of Light), όπου και βρίσκει αιώνια γαλήνη. Μην έχοντας βρει αυτό τον προορισμό, το Lost Ember πλησιάζει εμάς, έναν λύκο, και ζητά βοήθεια σε αυτό του το ταξίδι. Το Lost Ember πιστεύει ότι είμαστε ένα ακόμα πνεύμα των Yanrana, η Kalani, ένα κορίτσι που πέθανε και έχει μετενσαρκωθεί. Πιστεύει ότι και εμείς, κάπως, χάσαμε την ευκαιρία μας να πάμε στην Πόλη του Φωτός. Για τον λόγο αυτό, το Lost Ember αναλαμβάνει να μας καθοδηγήσει σε αυτό μας το ταξίδι, και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε γιατί – παράλληλα ανακαλύπτοντας τη δική του μοίρα. Το παιχνίδι μας επιτρέπει να καταλάβουμε προσωρινά το σώμα οποιουδήποτε άλλου ζώου. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε και πάλι να επιστρέψουμε στη μορφή του λύκου. Το ταξίδι θα μας μεταφέρει σε πεδιάδες, κατεστραμμένες πόλεις και μακρινά βουνά, σε μια προσπάθεια να συλλέξουμε τις αναμνήσεις και να ανακαλύψουμε την αλήθεια πίσω από το θάνατο της Kalani, τη σχέση της με το λύκο και το Lost Ember, γιατί ο πολιτισμός των Yanrana καταστράφηκε και, τελικά, αν μπορούμε να φτάσουμε στην Πόλη του Φωτός.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

 

Το Lost Ember προσφέρει μια νέα οπτική γωνία για τα adventure games. Η δυνατότητα να αναλάβουμε το ρόλο των ζώων, και να εξερευνήσουμε το περιβάλλον μέσα από τις διάφορες ικανότητές τους, προσφέρει συναρπαστικές προοπτικές. Οι καταδύσεις ως ψάρι, οι όχι-και-τόσο-χαμηλές πτήσεις στα ουράνια ως παπαγάλος και η ανάβαση σε απότομες πλαγιές ως κατσίκια είναι μόνο μερικά από αυτά. Και όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό. Αυτό είναι το concept που καθορίζει το χαρακτήρα του Lost Ember. Το gameplay είναι απλό. Η μετακίνηση και οι κινήσεις με τα διάφορα ζώα είναι ευχάριστες και έχουν μια φυσιολογική ροή. Τα διάφορα περιβάλλοντα έχουν σχεδιαστεί με όμορφο τρόπο, χωρίς να γίνονται υπερβολικά πολύπλοκα ή κουραστικά. Το παιχνίδι πολύ σωστά επικεντρώνεται στην ιστορία, η οποία ξετυλίγεται μέσα από μια σειρά αναμνήσεων που συγκεντρώνουμε καθώς προχωράμε το παιχνίδι. Η ιστορία αυτή καθ’ αυτή είναι καλογραμμένη, έχει βάθος και ξετυλίγεται με καταπληκτικό τρόπο σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

 

Η συμβουλή μου είναι να απολαύσετε το παιχνίδι στο ρυθμό που σας αρέσει. Το παιχνίδι δε θα προσπαθήσει να σας το χαλάσει. Το να ‘πεθάνεις’ στο παιχνίδι είναι πρακτικά αδύνατον. Αν καταφέρεις να πέσεις από κάποιο γκρεμό, πχ, θα ξαναεμφανιστείς μέσα σε δευτερόλεπτα σα να μη συνέβει τίποτα, και το παιχνίδι θα σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις. Αυτό κάνει το Lost Ember έναν πολύ χαλαρωτικό τίτλο, ειδικά με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν objective με συγκεκριμένο χρόνο για την ολοκλήρωσή τους. Η ομάδα ανάπτυξης μάλιστα ενθαρρύνει ακόμα και ‘άχρηστες’ δραστηριότητες, που είναι διαφορετικές για κάθε ζώο. Ως wombat για παράδειγμα μπορούμε να φάμε berries. Δεν κερδίζουμε κάτι αν το κάνουμε αλλά η λεπτομέρεια προσθέτει στη συνολική εμπειρία. Επίσης μπορούμε να ψάξουμε το παιχνίδι για μια σειρά από collectibles που υπάρχουν κρυμμένα σε διάφορα σημεία. Αν και δεν είναι, λοιπόν, απαραίτητο, η φυσική περιέργεια και τάση για εξερεύνηση είναι κάτι που το παιχνίδι προσπαθεί να ανταμείψει. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

 

Το Lost Ember είναι ένα κομψό αριστούργημα. Παίζοντάς το, ένιωσα σα να διάβαζα ένα βιβλίο. Η ιστορία σε καθηλώνει. Κάθε νέα ανάμνηση σε κάνει να θες να μάθεις κάτι παραπάνω, να ψάξεις λίγο παραπάνω. Η ιστορία περιλαμβάνει απρόσμενες ανατροπές. Το τέλος θα παραμείνει ένα μυστήριο μέχρι την τελευταία στιγμή. Παράλληλα η μουσική του παιχνιδιού είναι μαγευτική, σε όλη τη διάρκειά του. Το Lost Ember θα είναι ένα απολαυστικό ταξίδι για τους περισσότερους.

 

 

Και στην ερώτηση αν έχω κάτι επικριτικό να πω; Πραγματικά, δεν έχω. Το παιχνίδι απαιτεί λίγο χρόνο για να το αγαπήσεις. Σαν ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί, γίνεται καλύτερο όσο περισσότερο χρόνο του δώσεις. Σύντομα θα βρεθείς να το απολαμβάνεις περισσότερο από όσο περίμενες. Αν του δώσετε την ευκαιρία, προετοιμαστείτε, λοιπόν, να ερωτευτείτε το Lost Ember.

Massimo Cat

SCREENSHOTS

Screenshot_LostEmber_4