Lords of the Fallen

Xbox One Review

Κάτι τρέχει τον τελευταίο καιρό με τα παιχνίδια τα οποία – πως να το θέσω – δανείζονται στοιχεία, από άλλα επιτυχημένα franchises. Μετά το καταπληκτικό Shadow of Mordor, το οποίο είχε βαθύτατες επιρροές από την σειρά Arkham και Assassin’s Creed και το οποίο απόλαυσα ιδιαιτέρως, βλέπουμε έναν καινούριο τίτλο να κάνει την εμφάνιση του στο Xbox One, κινούμενος σε παρόμοια νερά. Ο λόγος για το Lords of the Fallen. Πρόκειται για ένα καινούριο ΙP το οποίο όμως πατάει επάνω στην συνταγή, μερικές φορές με απίστευτη ομοιότητα, που έθεσε η σειρά Dark Souls της From Software. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο action RPG, στο οποίο το σύστημα μάχης, η δυσκολία των αντιπάλων και γενικότερα όλη η νοοτροπία του παιχνιδιού, μοιάζει να έχει ξεσηκωθεί από τον κώδικα του παραπάνω από σαδιστικά εθιστικού franchise. Όπως όμως και το Shadow of Mordor, έτσι και το Lords of the Fallen, το κάνει με αρκετή επιτυχία, με αποτέλεσμα να έχουμε στα χέρια μας ένα μικρό διαμαντάκι, το οποίο με την σωστή κατεύθυνση μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.

Ξεκινώντας το παιχνίδι θα κληθούμε αμέσως να δημιουργήσουμε τον χαρακτήρα μας. Μας δίνονται τρεις επιλογές για τον τύπο της μαγείας – Brawling, Deception, Solace – και τρεις επιλογές για το αρχικό μας equipment – Cleric Armor, Warrior Armor, Rogue Armor – ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να μας δώσει μέχρι και εννιά διαφορετικά είδη χαρακτήρα. Σε ότι αφορά την μαγεία το αρχικό spell Prayer, που δημιουργεί ένα ολόγραμμα του χαρακτήρα μας για να μπερδέψει τους αντιπάλους, είναι κοινό για όλους ενώ τα υπόλοιπα αλλάζουν ανάλογα με το είδος που έχουμε επιλέξει.  Προσωπικά, στο πρώτο μου playthrough έφτιαξα έναν καθαρό Cleric με Solace μαγεία, έχοντας στο νου μου να μείνω όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανός, αν και τελικά περισσότερο αντίκτυπο έχουν οι μαγείες καθώς στο μετέπειτα παιχνίδι μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον χαρακτήρα μας όπως μας αρέσει. Εμφανής πάντως είναι η έλλειψη ενός καθαρόαιμου μάγου, ο οποίος θα έπρεπε να έχει στο skillset του την πλειονότητα των ξορκιών του παιχνιδιού, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή από την ομάδα ανάπτυξης είναι πλήρως κατανοητή αφού θα ήταν παράταιρη με την συνολική φιλοσοφία και το gameplay του παιχνιδιού.

Brawling Magic

Deception Magic

Solace Magic

Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε τον χαρακτήρα μας, το παιχνίδι ξεκινάει για τα καλά με ένα badass εισαγωγικό βίντεο στο οποίο θα παρακολουθήσουμε τον Harkyn, τον ήρωα ή καλύτερα αντιήρωα της ιστορίας μας, να σκοτώνει έναν τεραστίων διαστάσεων Fallen God σαν να ήταν παιχνιδάκι. Flashback και επανερχόμαστε στο μοναστήρι του Keystone όπου ο Harkyn και ο ιερέας Kaslo προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον Antanas τον αρχηγό της ανθρωπότητας.

Για να σας δώσω την βασική πλοκή του παιχνιδιού χωρίς να αποκαλύψω πάρα πολλά απλά θα αναφέρω ότι στον κόσμο του Lords of the Fallen, οι επι κεφαλής των ανθρώπων έχουν βάλει σκοπό να εξαφανίσουν κάθε μορφής αμαρτία από προσώπου γης. Όταν όμως δέχονται επίθεση από κάποιους ξεχασμένων θεούς οι οποίοι ηγούνται τον στρατό των Rhogar, τότε μόνη τους ελπίδα είναι ο αμαρτωλός Harkyn, ένας κατάδικος ο οποίος έχει υποπέσει σε κάθε μορφής σφάλμα στην ζωή του, με τα τατού από ρούνους στο πρόσωπο του να αποτελούν μια συνεχή υπενθύμιση του παρελθόντος του.

Ακολουθεί ένα γρήγορο tutorial για να μας δείξει τους βασικούς χειρισμούς του παιχνιδιού και.. it’s on!

Lords of the Fallen Launch Trailer

Σε ό,τι αφορά το gameplay του παιχνιδιού οι παλιοί γνώριμοι με την σειρά Demon Souls/Dark Souls θα νιώσουν κατευθείαν σα στο σπίτι τους καθώς το σύστημα μάχης είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τους παραπάνω τίτλους. Έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με ένα καθαρό Action RPG στο οποίο μεγάλο ρόλο παίζει το Equipment που φοράμε στον χαρακτήρα μας καθώς και το πόσο Health, Energy και Mana διαθέτουμε ανάλογα με τις αναβαθμίσεις που του έχουμε κάνει.

Για παράδειγμα πιο βαριά όπλα σημαίνουν και μεγαλύτερη κατανάλωση Energy με κάθε χτύπημα, ενώ τα πιο ελαφριά μας δίνουν την δυνατότητα να είμαστε ευκίνητοι και να τρέχουμε στον χώρο με περισσότερη ευλυγισία. Το πιο βαρύ εquipment, το οποίο δίνει και το περισσότερο armor μας κάνει δυσκίνητα tanks έρμαια στις επιθέσεις των αντιπάλων μας. Όσο πιο πολύ Faith έχουμε, τόσο καλύτερη ζημία κάνουμε με τα ξόρκια μας από μακρυά. Το gameplay είναι μια άκρως δυναμική διαδικασία η οποία προσαρμόζεται στον τρόπο που εμείς θέλουμε και εμείς επιλέγουμε να παίξουμε το παιχνίδι.

Φυσικά και δεν λείπουν τα special moves τύπου back-stab, parry κλπ τα οποία όμως θέλουν όπως πάντα σωστό timing από πλευράς μας για να τα πετύχουμε. Αν κάποιος καταφέρει να συνηθίσει αυτές τις κινήσεις τότε το παιχνίδι θα κυλήσει πολύ εύκολα και ομαλά. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συνηθίσει το loading screen που εμφανίζεται μετά το θάνατο του. Παρ’ όλα αυτά παρατήρησα ότι με το δυνατό equipment που εμφανίζεται μετά το δεύτερο μισό του παιχνιδιού, ουσιαστικά ο χαρακτήρας γίνεται overpowered με αποτέλεσμα οι κοινοί εχθροί να μην αποτελούν και κάποια μεγάλη πρόκληση.

Το παιχνίδι βασίζεται ουσιαστικά στην διαρκή εξερεύνηση του κόσμου από μέρους μας. Έχουμε να κάνουμε με έναν τεράστιο ενιαίο χάρτη, σε διάφορα σημεία του οποίου υπάρχουν ορισμένα checkpoint, όπως τα bonfire του Dark Souls. Έτσι και εδώ, σε αυτά τα σημεία μπορούμε να βρούμε ένα σημείο γαλήνης, ανάμεσα σε όλη την μάχη που διέπει τον τίτλο. Μονάχα εδώ μπορούμε να αναπληρώσουμε τα health potion μας και να καταχωρήσουμε το XP που κερδίζουμε σκοτώνοντας εχθρούς, για να κάνουμε level up.

Σε αυτό το σημείο το παιχνίδι εισάγει ένα πολύ ωραίο και καινοτόμο στοιχείο. Δίνει την δυνατότητα στον παίκτη να μην κάνει level up σε περίπτωση που αυτός το θέλει με ανταμοιβή ένα μεγαλύτερο drop rate για loot όσο συνεχίζει να σκοτώνει εχθρούς. Εάν πεθάνουμε ή κάνουμε level up, οι πιθανότητες μας ξεκινάνε πάλι από το μηδέν. Εάν πεθάνουμε και δεύτερη συνεχόμενη φορά χωρίς να έχουμε μαζέψει το πτώμα μας, τότε χάνουμε όλο το XP που είχαμε μαζέψει και δεν είχαμε χρησιμοποιήσει για να κάνουμε level up.

 

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τα bosses του τίτλου. Είναι όλα τους καλοσχεδιασμένα με μοναδικά set κινήσεων το καθένα, τα οποία και θα πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά εάν θέλουμε να τα νικήσουμε σχετικά εύκολα. Όσοι προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τους αρχηγούς με ωμή βία είναι σίγουρο πως δεν θα περάσουν και μια τόσο ευχάριστη ώρα παίζοντας το Lords of the Fallen. Στην πλειονότητα των αρχηγών η μπάρα ζωής τους χωρίζεται σε τρία, τέσσερα ισόποσα κομμάτια. Μόλις χτυπήσουμε αυτά τα κομμάτια τότε ξεκλειδώνουμε κάποια ειδική επίθεση με την οποία μπορούν να μας χτυπήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καταντάει μια βαρετή μάχη στην οποία μόλις καταλάβουμε την νοοτροπία της να την βγάζουμε κατευθείαν, αλλά μας κρατάει σε εγρήγορση και ανησυχία καθ’όλη την διάρκεια της.

Ακόμη κάθε boss έχει και ένα ειδικό challenge. Για παράδειγμα, ο πρώτος αρχηγός που θα συναντήσουμε, αν καταφέρουμε να τον νικήσουμε χωρίς να χάσουμε καθόλου ενέργεια θα μας δώσει στο τέλος της μάχης μια πολύ αναβαθμισμένη έκδοση του όπλου του, στοιχείο το οποίο προσφέρει άλλο ένα κίνητρο για να τα πάμε καλά.

First Warden, το πρώτο boss

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι τα πηγαίνει αρκετά καλά αλλά δεν λείπουν τα μικροπροβληματάκια τα οποία μπορούν να σε αποσπάσουν από την εμπειρία του τίτλου. Τα γραφικά είναι πανέμορφα, και οι διαφορετικές περιοχές του χάρτη σχεδιασμένες με μοναδικό τρόπο, δίνοντας την δικιά τους αίσθηση η κάθε μία και χωρίς επαναλήψεις σε σκηνικά. Παρ’ όλα αυτά εμφανή είναι ορισμένα frame drops όταν η οθόνη μας “μπουκώνει” από την δράση καθώς και το μέτριο lip synching σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού. Ακόμη συνάντησα ένα bug στο οποίο η φωνές των διαλόγων χανόντουσαν τελείως και έπρεπε να κάνω restart το παιχνίδι για να επανέλθουν με αποτέλεσμα πολλές φορές, να το αφήνω και να ασχολούμαι με κάτι άλλο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως δεν είναι κάτι το οποίο δεν διορθώνεται εύκολα με ένα μελλοντικό patch.

 

Εν τέλει το Lords of the Fallen είναι κάτι παραπάνω από ένας κλώνος του Dark Souls. Είναι πασιφανές πως δανείζεται στοιχεία από αυτή την σειρά τίτλων αλλά δεν το κρύβει και μάλιστα πατάει επάνω σε αυτή σε μια προσπάθεια να προσφέρει κάτι το καινούριο και να ενσωματώσει καινοτόμα στοιχεία είτε αυτό είναι μια πιο καλοστημένη ιστορία, είτε είναι προσθήκες στο σύστημα μάχης και το γενικότερο gameplay. Θα μπορούσε κανείς να πει πώς είναι μια πιο “νερωμένη” έκδοση των Souls τίτλων, αλλά η ενασχόληση μου με τον τίτλο μου επιτρέπει να πιστεύω πως είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι σίγουρα μια φιλότιμη προσπάθεια από ένα σχετικά αφανές studio, και ένα πολύ καλό RPG για την βιβλιοθήκη της κονσόλας μας. Περιμένω σίγουρα με ανυπομονησία να δω το επόμενο installation σε αυτό το franchise.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Xbox για το Review Code.

Άρης

Black Dog GR

%

Βαθμολογία