Kingdom Hearts: Melody of Memory review

by Νοέ 30, 2020

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  

Πολλά πράγματα έρχονται στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν ακούει την λέξη Disney. Μερικοί σκέφτονται επιθετικές οικονομικές πολιτικές και ένα μεγαθήριο των media που συνεχώς γιγαντώνεται, αγοράζοντας όλο και περισσότερες εταιρείες, πνευματικά δικαιώματα και franchise. Άλλοι, ίσως λίγο πιο ρομαντικοί, θυμούνται Σαββατοκύριακα μπροστά από την τηλεόραση με τον Μίκυ και την παρέα του να μας κρατάνε συντροφιά με διάφορα σκετσάκια μικρού μήκους και πολλά, πολλά τραγούδια. Τραγούδια τόσο όμορφα και πιασάρικα, δύο τρεις νότες από τα οποία μπορούν να μας μεταφέρουν αυτόματα δεκαετίες πίσω.

Πραγματικά, αν κάτι ξέρει να κάνει πολύ καλά η Disney, αυτό είναι η μουσική που ντύνει τους κόσμους της. Ακόμα και στις συνεργασίες της με τρίτους, όπως στο Kingdom Hearts για παράδειγμα, η μουσική οφείλει να είναι εξαιρετική. Φαίνεται λοιπόν πως κοντά στα 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τίτλου, οι δημιουργοι του Kingdom Hearts συνειδητοποίησαν τον θησαυρό από τραγούδια και ενορχηστρώσεις που έχουν στην κατοχή τους και έκαναν το αυτονόητο πράγμα που θα έκανε κάθε studio που θέλει να βγάλει λεφτά από το πουθενά. Κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι, κεντρικό στοιχείο του οποίου αποτελεί η μουσική όλων των τίτλων Kingdom Hearts.

Ευτυχώς για εμάς δεν φάγαμε πάλι τα νιάτα μας περιμένοντας το.

To Melody Of Memory είναι ένα rhythm game το οποίο προσπαθεί να παντρέψει στοιχεία των παιχνιδιών του είδους με gameplay από το Kingdom Hearts και οφείλω να ομολογήσω πως τα καταφέρνει πολύ καλά. Ουσιαστικά έχουμε ένα γνώριμο περιβάλλον στο οποίο ο Sora, ο Donald και ο Goofy τρέχουν πάνω σε ράγες με τις νότες που πρέπει να χτυπήσουν να έρχονται καταπάνω τους όσο το εκάστοτε τραγούδι παίζει στο φόντο.

Το ωραίο είναι πως οι κινήσεις που καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε είναι παρμένες από τα Kingdom Hearts παιχνίδια, οπότε καλούμαστε να πηδήξουμε στον αέρα και να κάνουμε glide, να χρησιμοποιήσουμε μαγεία ή να επιτεθούμε με το Keyblade στους εχθρούς που αντιπροσωπεύουν τις εκάστοτε νότες. Αν το κάνουμε ακριβώς την ώρα που εμφανίζεται το κατάλληλο prompt παίρνουμε και περισσότερους πόντους με το άθροισμα τους στο τέλος να μας δίνει την αντίστοιχη βαθμολογία. Αυτό που επίσης μου έκανε εντύπωση είναι πως έχουν εισάγει μέχρι και το crafting σύστημα από τα παιχνίδια, βάζοντας τον παίκτη στο τριπάκι να ψάξει να βρει τα κατάλληλα materials σε κάθε κόσμο όπως τότε που πιτσιρικάδες προσπαθούσαμε να φτιάξουμε το καταραμένο το Ultima Weapon.

Φυσικά, αν η Disney βάζει την μουσική, τότε η Square Enix προσθέτει το world building στην συνταγή. Εδώ και δεκαετίες δηλαδή, καθώς οι εκάστοτε πίστες στις οποίες θα κληθούμε να ξεδιπλώσουμε τα ρυθμικά μας ταλέντα έχουν όλες ξεσηκωθεί μέσα από τα αντίστοιχα παιχνίδια. Ξεκινάμε όπως οφείλουμε απο την αρχή με τα Destiny Islands και συνεχίζουμε το ταξίδι μας γραμμικά, ακολουθώντας όλη την ιστορία των Kingdom Hearts παιχνιδιών μέχρι και μετά το DLC του Kingdom Hearts III.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ  

Το Melody of Memory είναι ένας φόρος τιμής σε ένα από τα πιο μαγικά συστατικά της συνταγής που κάνει το Kingdom Hearts τόσο ξεχωριστό, και αυτό δεν είναι άλλο από την μουσική του. Οπότε, αποτελεί μια κυκλοφορία που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι φαν της σειράς. Την ίδια στιγμή πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο rhythm game αντάξιο του οποίου έχω να δω από το 2014 και το Fantasia που είχε βγάλει η Harmonix για το Kinect(!) πάλι παραγωγής Disney να σημειώσω εδώ.

Είναι ένα παιχνίδι από μια εταιρεία η οποία παραδοσιακά δεν φαίνεται να προτιμά και πάρα πολύ την πλατφόρμα του Xbox, όμως τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κάνει μια στροφή προς την πλευρά μας. Μετά την προσθήκη των 1.5+2.5 ReMix, του 2.8 και του Kingdom Hearts III στο Game Pass, προσωπικά ένιωσα την ανάγκη να περάσω ακόμα περισσότερη ώρα στο συγκεκριμένο universe και το Melody of Memory ήταν ακριβώς η ευκαιρία που έψαχνα.

TRAILER

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Ένα πράγμα που μου αρέσει είναι πως το παιχνίδι σου δίνει συνεχώς πράγματα με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς. Αυτό που στην αρχή φαίνεται πως θα είναι ένας γραμμικός βραχνάς που σε πάει από cutscene σε cutscene τελικά εξελίσσεται σε μια πληθώρα επιλογών τα οποία ξεκλειδώνονται με την πρόοδο που σημειώνεις. Collectibles, στίκερ και τραγούδια που κάνεις craft, μάχες στο multiplayer και ένας χώρος που μπορείς να δεις ότι έχεις ξεκλειδώσει ανοίγονται σιγά σιγά μπροστά σου σε μια εθιστική λούπα που σε κάνει να λες “ακόμα ένα, ακόμα ένα…

Εκεί που περίμενα περισσότερα πράγματα ήταν στο co-op. Ουσιαστικά το mode αυτό περιορίζεται σε μια λίστα από τραγούδια που μπορείς να ολοκληρώσεις με κάποιον φίλο σου σε τρεις διαφορετικές δυσκολίες και.. τέλος. Εγκαθιστώντας το παιχνίδι είχα την προσδοκία να παίξω όλο το “campaign” σε co-op και τελικά απογοητεύτηκα από αυτό που πήρα στο τέλος. Θα μου πείς, κανείς δεν σου υποσχέθηκε μια τέτοια εμπειρία και αυτό είναι αλήθεια, όμως δεν μπορώ παρά να μείνω με την σκέψη του πόσο καλύτερος θα ήταν ο τίτλος από μια τόσο απλή προσθήκη.

Επίσης ένα μικρό nitpick αλλά μιας και το review έγινε σε Xbox Series X, παρατήρησα πως το quick resume δεν υποστηρίζεται για τον συγκεκριμένο τίτλο, πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση καθώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο τίτλο, ο οποίος σε φέρνει πολύ εύκολα και γρήγορα στα νερά του. Είναι τόσο δύσκολος όσο θέλεις εσύ να είναι – μπορείς εύκολα να κλείσεις την βραδιά σου με ένα, δύο τραγουδάκια, ή και να περάσεις μια ολόκληρη μέρα σπάζοντας τα δάχτυλα σου για να βγάλεις ένα τραγούδι στο proud mode.

Είναι ιδανικό παιχνίδι για να δώσεις το controller στον φίλο σου – ίσως σε μετα-covid περιόδους – και να πεις “πάμε ένα ματσάκι” χωρίς ο άλλος να έχει ξαναπιάσει controller στα χέρια του. Βολικό, απαιτητικό, γνώριμο και 100% Kingdom Hearts ακόμα και αν πρόκειται για ένα rhythm game, το Melody of Memory μπορεί πολύ εύκολα να βρει μια μόνιμη θέση στην κατηγορία “My Games and Apps” του Xbox σας ακόμα και αν δεν έχετε καμία σχέση με την σειρά και ψάχνετε ένα παιχνίδι για να αποφορτίσετε στο τέλος της μέρας.

Μόνο μείνετε μακριά από το Proud Mode

SCREENSHOTS

KHMOM_November_ScreenShot_001

OUR GAMEPLAY

TheBlackDogGR_KINGDOMHEARTSMelodyofMemoryDEMOVersionInternational_20201016_13-22-20