Με το Just Dance 3, η Ubisoft έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κορυφή των χορευτικών παιχνιδιών για το Kinect, η οποία ανήκει δικαίως στο Dance Central 2 της Harmonix. Από τότε έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, και ο στόχος παρέμεινε εφικτός. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η ομάδα της Ubisoft Paris συνεργάστηκε με ακόμα τέσσερα studios του γαλλικού κολοσσού (τα Reflections, Pune, Milan και Romania) προκειμένου το επόμενο παιχνίδι της σειράς να καταφέρει επιτέλους κατακτήσει την κορυφή στα παιχνίδια του είδους. Το Just Dance 4, λοιπόν, είναι εδώ, με την υπόσχεση να κρατήσει τη διασκέδαση μας στα ύψη.

Όσοι είχαν ασχοληθεί με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, θα διαπιστώσουν πως τα menus του Just Dance 4 έχουν αλλάξει ριζικά, υιοθετώντας μια πιο… tablet άποψη. Η πλοήγηση στις καρτέλες του παιχνιδιού είναι δύσκολη αρχικά, αλλά με λίγη εξάσκηση το καινούργιο σύστημα θα μας φανεί πιο εύχρηστο από το προηγούμενο.

Τα modes που συναντάμε είναι πάνω κάτω τα ίδια με εκείνα που υπήρχαν στο τρίτο παιχνίδι του franchise. Αρχικά, έχουμε το κλασσικό Just Dance mode, όπου επιλέγουμε ένα από τα 50 διαθέσιμα τραγούδια και μεταφερόμαστε αμέσως στη σκηνή. Τα περιβάλλοντα που υπάρχουν στο παιχνίδι διαφέρουν από τραγούδι σε τραγούδι, καθώς είναι επηρεασμένα από αυτά. Για παράδειγμα, στο Time Warp μεταφερόμαστε σε ένα σπίτι που μοιάζει με εκείνο του The Rocky Horror Show, ενώ και οι χορευτές είναι ντυμένοι κατάλληλα.

Ανάμεσα στα 50 τραγούδια που περιλαμβάνει ο τίτλος συναντάμε επιτυχίες όλων των ετών, με το Jailhouse Rock του Elvis να είναι το παλαιότερο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα The Time of My Life και Can’t Take My Eyes Off You του ‘80, όπου μπορούν να χορευτούν και με παρτενέρ, αλλά και πιο σύγχρονα hits, όπως τα We No Speak Americano και On The Floor. Φυσικά, δε λείπουν και οι… αγαπημένοι μας, Justin Bieber και Nicki Minaj, με το Beauty and a Beat.

Κι ας αρχίσουν οι χοροί, λοιπόν! Αρχικά, θα διαπιστώσουμε πως οι καρτέλες που μας φανέρωναν τις χορευτικές κινήσεις που καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε, έχουν αντικατασταθεί με  pictograms, τα οποία μερικές φορές είναι δυσανάγνωστα. Βέβαια, δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν αποτύχουμε σε μερικές κινήσεις, καθώς η σειρά Just Dance έχει αποδείξει πως στηρίζεται πιο πολύ στη διασκέδαση, και όχι τόσο στην εκμάθηση χορού. Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί του Just Dance 4.

Το ίδιο ισχύει και στην απόκριση του Kinect. Δε θα αντιμετωπίσουμε σχεδόν πότε πρόβλημα με την αναγνώριση των κινήσεών μας, και αν τύχει, το παιχνίδι συγχωρεί τα λάθη και δε θα δυσκολευτούμε να χτυπήσουμε πέντε αστέρια στα τραγούδια. Επίσης, φέτος υπάρχουν και τα Dance Quest σε κάθε τραγούδι, τα οποία αν εκπληρωθούν ανταμείβουν τον παίκτη με Mojo. Τα quest διαφέρουν από κομμάτι σε κομμάτι. Συνήθως απαιτούν από τον παίκτη να ολοκληρώσει το τραγούδι σε duetto, αλλά υπάρχουν και πιο απαιτητικά, όπως η απόκτηση πέντε αστεριών και η ολοκλήρωση όλων των κινήσεων με perfect.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, για κάθε τι που κάνουμε κερδίζουμε Mojo points, με τους οποίους ανεβαίνουμε level. Κάθε φορά που το πετυχαίνουμε, έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε έναν «τροχό της τύχης», στον οποίο υπάρχουν διάφορα καλούδια, όπως remixes, modes και τραγούδια για το Battle mode. Στο Battle mode μπορούν δύο παίκτες να αγωνιστούν, με σκοπό να τελειώσουν την health bar του άλλου. Πώς θα συμβεί αυτό; Πραγματοποιώντας τις καλύτερες χορευτικές κινήσεις ανάμεσα σε δύο τραγούδια, μέσα σε πέντε γύρους. Πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό mode, με το οποίο μπορείτε να αποδείξετε πως είστε ο καλύτερος της παρέας.

Μια ακόμα νέα προσθήκη είναι το Just Dance TV. Το Kinect κρατάει μερικά highlights από τη χορογραφία μας, τα μοντάρει και συνθέτει ένα 25 δευτερολέπτων video … της ντροπής! Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε τους φίλους σας να γελάσουν και δε σας πειράζει να σας κοροϊδεύουν, μπορείτε να ανεβάσετε τα video σας μέσω Facebook, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτούν στους servers του παιχνιδιού, κάνοντάς τα προσβάσιμα σε όλα τα άτομα της friend list σας. Αν, από την άλλη… το κατέχετε, είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να δείξετε σε όλους τις ικανότητές σας.

Στο Just Dance 4 επιστρέφει και το Just Sweat mode, ανανεωμένο και με νέο look. Πλέον υπάρχουν πέντε διαφορετικές κατηγορίες – η τελευταία ξεκλειδώνεται από τον «τροχό της τύχης» – χωρισμένες ανάλογα με το είδος μουσικής και τις ασκήσεις που επιθυμούμε. Σε κάθε κατηγορία καλούμαστε να επιλέξουμε τη διάρκεια της άσκησης (10,25 και 45 λεπτά), ενώ σύμφωνα με την απόδοσή μας, η οποία εμφανίζεται με μια μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης, μας δίνονται και τα ανάλογα τραγούδια. Στο εν λόγω mode υπάρχει και μετρητής για τις θερμίδες που χάνουμε, και φυσικά ξεκλειδώνονται και τα αντίστοιχα achievements.

Εκεί, όμως, που πραγματικά γίνεται… πανικός είναι το τετραπλό co-op που προσφέρει το παιχνίδι σε μερικά τραγούδια, όπως το Beware of the Boys και το Oops!… I Did It Again. Οι χορευτικές κινήσεις που καλούνται να πραγματοποιήσουν οι παίκτες είναι άκρως διασκεδαστικές, με τους χορευτές να «ενώνουν τις δυνάμεις τους» προκειμένου να τις αποδώσουν σωστά. Βέβαια, ο ελεύθερος χώρος που απαιτείται είναι πραγματικά μεγάλος, αλλιώς θα υπάρξουν… ατυχήματα. Το σίγουρο είναι πως και οι τέσσερις παίκτες θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, το Just Dance 4 περιλαμβάνει πάρα πολύ εντυπωσιακές χορογραφίες, που μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει.  Παραμένει πιστό στο σκοπό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να προσφέρει άφθονη διασκέδαση, κάτι που το πετυχαίνει αναμφισβήτητα. Οι πέντε ομάδες ανάπτυξης της Ubisoft, που εργάστηκαν πάνω στον τίτλο, κατάφεραν να πάνε τη σειρά Just Dance ένα σκαλί πιο πάνω, φτάνοντας την πρώτη θέση στα χορευτικά παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής για το Kinect. Μένει να δούμε για πόσο θα την κρατήσει.

Βαθμολογία: 8.5/10

Εταιρεία ανάπτυξης: Ubisoft Studios (Paris, Reflections, Pune, Milan, Romania)

Εταιρεία έκδοσης: Ubisoft

Αριθμός παιχτών: 1-4

Ηλικίες: PEGI 3

Επίσημη ιστοσελίδα: www.ubisoft.com